Česko núdzový stav nepredĺži, Británia ponechá opatrenia do júna

Rusko je piatym najhoršie zasiahnutým štátom pandémiou koronavírusu. Počet nakazených tam prekročil 200-tisíc, počet mŕtvych však hlási menej ako Nemecko či Francúzsko. Potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 od vypuknutia pandémie sú celosvetovo viac ako štyri milióny. V dôsledku ochorenia podľahlo už 281-tisíc ľudí. Dianie sme sledovali online.

10.05.2020 07:30 , aktualizované: 21:44
koronavírus, gruzínsko, deň matiek Foto: ,
Matka so svojim synom sa pre obmedzenia spojené s koronavírusom môžu počas Dňa matiek vidieť iba cez okno. Smyrna, Gruzínsko.
debata (256)

21:44 Karanténne opatrenia proti šíreniu koronavírusu v Británii zostanú v platnosti najmenej do 1. júna, oznámil v nedeľu tamojší premiér Boris Johnson. „Nie je jednoducho správny čas na to, aby sme tento týždeň zrušili opatrenia,“ uviedol podľa agentúry AFP Johnson v televíznom prejave. Poznamenal však, že od 1. júna sa budú môcť niektoré deti vrátiť do základných škôl a obchody sa znovu otvoriť. Podľa agentúry DPA Johnson povedal, že od stredy môžu ľudia začať tráviť viac času mimo svojich domovov; opaľovať sa v miestnych parkoch, cestovať autom či športovať v prírode s ľuďmi zo svojej domácnosti.

20:20 Britská vláda dnes zvýšila svoju bilanciu obetí epidémie Covidu-19 o 269 úmrtí na celkových 31 855. Počet novo oznámených úmrtí podľa údajov na špeciálnom vládnym predstavuje najnižší denný súčet od konca marca. Štatistika známych prípadov nákazy od soboty stúpla o 3 923 pozitívne testovaných ľudí, nárast teda tesne pred očakávaným začiatkom zmierňovaní plošnej karantény nespomaľuje.

19:51 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 522 na 15 232. Informovala o tom v nedeľu televízia 112 Ukrajina s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 15 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 391.

19:10 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 70 úmrtí na koronavírus, informovala v nedeľu agentúra AFP. Podľa nej ide o najnižší denný počet obetí od 17. marca. Celkovo tak vo Francúzsku – v nemocniciach a opatrovateľských domovoch – podľahlo ochoreniu COVID-19 26 380 ľudí, uviedla AFP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Krajina začne od zajtra uvoľňovať karanténne opatrenia.

19:00 Nemecká polícia uvoľnila na jeden deň prísny režim na hraniciach krajiny zavedený v dôsledku pandémie koronavírusu a povolila ľuďom návštevy pri príležitosti Dňa matiek, ktorý v krajine oslavujú v nedeľu. Ako informovala agentúra DPA, polícia sa rozhodla akceptovať návštevu matky ako oprávnený dôvod pre vstup na nemecké územie.

18:39 Talianska vláda sprísnila podmienky, ktoré pre hrozbu šírenia koronavírusu umožňujú prepustiť z väzenia členov mafie. V nedeľu o tom informovala agentúra AFP. Nariadenie prijaté v noci na nedeľu vyžaduje, aby sa po prepustení jednotlivca každé dva týždne opätovne preskúmalo jeho opodstatnenie. Závažnosti zločinov niektorých odsúdencov však pobúrili verejnosť natoľko, že vyzvala vládu, aby od prepúšťania väzňov ustúpila.

17:44 Seniori vo veku nad 65 rokov mohli v Turecku v nedeľu prvýkrát po 49 dňoch opustiť svoje domovy. Vidieť ich bolo v parkoch či na ihriskách, píše spravodajská televízia CNN. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno vyhlásil, že od nedele 10. mája môžu seniori opäť vyjsť von, a to na štyri hodiny denne medzi 11.00 h – 15.00 h miestneho času. Od 13. mája sa rovnaké časové okno rozšíri aj na deti mladšie ako 15 rokov a následne od 15. mája aj pre 15– až 20-ročných.

17:00 Železničná spoločnosť Slovensko od nedele vypravuje svoje vlaky vo vnútroštátnej preprave (bez vlakov InterCity) opäť podľa riadneho cestovného poriadku. Medzištátne vlakové spoje zo a do SR na všetkých hraničných priechodoch so všetkými susednými krajinami zostávajú pozastavené," uviedol riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Viac v tomto článku.

15:55 Česká vláda nepožiada o predĺženie núdzového stavu, mohol by tak skončiť už 17. mája, povedal premiér Andrej Babiš v diskusnej relácii Partie. V pondelok by mala vláda rokovať o rúškach. Podľa ministra vnútra Jana Hamáčka zvažuje, že budú povinné len vo vnútorných priestoroch. Celkový počet testovaných v krajine sa blíži k 1,5 miliónu, informuje portál iDNES.cz. Počet pozitívne testovaných stúpol na 8 095, zomrelo 276 ľudí.

15:30 Do kolísky pandémie sa po vyše piatich týždňoch vrátila nákaza. V čínskom Wu-chane, kde sa koncom minulého roka objavil dovtedy neznámy nový koronavírus, ide o prvú recidívu od začiatku apríla, keď tam úrady uvoľnili protiepidemio­logické opatrenia. Viac v tomto článku.

14:19 Celosvetový počet obetí koronavírusu vzrástol v nedeľu na najmenej 279 185, informovala agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch z jednotlivých štátov i od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), platných k 13.00 h SELČ.

Celkovo bolo od decembra zaznamenaných v 195 krajinách a teritóriách najmenej 4 035 470 prípadov nákazy, z ktorých sa minimálne 1 340 700 ľudí už vyliečilo. Skutočný počet nakazených je však podľa AFP mnohonásobne vyšší, pretože veľa krajín testuje len najvážnejšie prípady.

13:49 Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil obyvateľom, že sa môžu tešiť na letnú dovolenku na pláži, keďže krajina postupne zmierňuje opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou. „Leto nestrávime na balkónoch, krásu Talianska neponecháme v karanténe. Môžme si vychutnať pobrežie, hory a naše krásne mestá,“ uviedol Conte pre nedeľňajšie vydanie novín Corriere della Sera. Počet nových potvrdených prípadov infekcie v krajine už určitú dobo klesá.

Pani Soledad z Limy v Peru, s rúškom a s... Foto: SITA/AP, Rodrigo Abd
Virus Outbreak Peru Pani Soledad z Limy v Peru, s rúškom a s balónikom, ktorý jej darovala dcéra na Deň matiek.

13:30 Americká Správa potravín a liečiv (FDA) schválila v sobotu nový typ koronavírusového testu, ktorý vláda označuje za kľúčový pre opätovné uvoľnenie obmedzení v krajine. Antigénový test vyvinula spoločnosť Quidel Corporation zo San Diega v Kalifornii. Test dokáže rýchlo rozpoznať fragmenty vírusových proteínov vo vzorkách z výterov z nosnej dutiny, uviedla FDA v stanovisku.

Antigénový test je už tretím typom testu, ktorý FDA schválila. Hoci je tento spôsob veľmi presný, takéto testy môžu trvať celé hodiny a sú nákladné, keďže sa špecializované vybavenie pre ne nachádza najmä v komerčných laboratóriách, nemocniciach či univerzitách.

12:56 Španielsko zaznamenalo 143 úmrtí v súvislosti s Covidom-19 za posledných 24 hodín, čo je najnižší denný počet od 18. marca. S odkazom na vyjadrenie premiéra Pedra Sáncheza o tom informoval denník El País. Denník však upozornil, že miestne úrady cez víkendy väčšinou hlásia nižšie čísla ako vo všedné dni, pretože sa na mnohých miestach pozastaví administratívna činnosť. Počet nakazených v krajine vzrástol o 812 na celkových 224 390.

12:03 Od pondelka 11. mája budú otvorené hraničné priechody Komárom – Komárno a Esztergom – Štúrovo aj pre nákladnú dopravu vozidiel s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti. Doposiaľ boli tieto hraničné priechody v prevádzke len pre osobnú dopravu.

11:50 Malajzia dnes hlási 67 nových prípadov nákazy a žiadne úmrtia. Thajsko päť nových prípadov koronavírusu čím počet zaznamenaných chorých v krajine stúpol na 3 009. Filipínske ministerstvo zdravotníctva dnes ohlásilo 184 nových prípadov nákazy, krajina tak doteraz eviduje 10 794 chorých. Indonézia dnes informovala o 387 novo infikovaných.

11:39 Singapur za posledných 24 hodín zaznamenal 876 nových prípadov nákazy koronavírusom. Počet ľudí, u ktorých sa nákaza potvrdila, tak v mestskom štáte vystúpil na 23 336. Minis­terstvo zdravotníctva vo vyhlásení upresnilo, že drvivú väčšinu novo infikovaných tvoria zahraniční robotníci, ktorí žijú na ubytovniach. Iba v troch prípadoch ide o stálych rezidentov. Doteraz má štát 20 mŕtvych.

11:15 Traja členovia krízového štábu Bieleho domu na boj proti koronavírusu musia ísť do karantény po tom, čo sa stretli s osobou pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19. Medzi tými, čo podstúpia dobrovoľnú dvojtýždňovú izoláciu, je aj popredný americký expert na infekčné choroby Anthony Fauci, ktorý stojí na čele krízového tímu. Pracovať bude z domu. Ďalšími sú riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Robert Redfield a komisár Správy potravín a liečiv (FDA) Stephen Hahn.

11:02 V Centre sociálnych služieb (CSS) Domov pod Tatrami v Batizovciach zrušili karanténu. Ako na sociálnej sieti informoval predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerských, stalo sa tak po 18 dňoch v piatok podvečer (8. 5.). K 22. aprílu bolo v tomto CSS pozitívne testovaných na nákazu koronavírusom deväť klientov.

10:52 V Maďarsku zomrelo na ochorenie COVID-19 ďalších osem starších ľudí trpiacich aj inými chronickými chorobami. Pribudlo 50 ľudí infikovaných koronavírusom, informoval v nedeľu krízový štáb na svojej stránke Koronavirus.gov.hu. Počet obetí stúpol na 413 a potvrdených infikovaných na 3 263.

10:20 Austrálsky minister zdravotníctva Greg Hunt v nedeľu povedal, že vláda Austrálie podporuje návrh EÚ na nezávislé vyšetrovanie pôvodu koronavírusovej choroby COVID-19 v Číne. Apely z Canberry však narazili na negatívne reakcie v Číne, ktorá je najväčším obchodným partnerom Austrálie.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová tento týždeň povedala, že by si želala, aby Čína spolupracovala s exekutívou EÚ i inými na zisťovaní toho, ako sa nový koronavírus začal šíriť.

9:50 Južná Kórea registruje za posledných 24 hodín ďalších 34 prípadov ochorenia COVID-19. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady v čase, keď nové rozšírenie nákazy spojené s návštevníkmi klubov ohrozuje úspechy krajiny v boji proti koronavírusu. Údaje zverejnené v nedeľu Kórejským centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) zvýšili celkový počet potvrdených prípadov v krajine na 10 874 a 256 úmrtí. Podľa juhokórejských médií je to po prvý raz za približne mesiac, čo denný nárast prípadov v krajine presiahol 30.

9:06 Pri požiari v moskovskej nemocnici, v ktorej ošetrujú ľudí s koronavírusom, zahynul v sobotu jeden pacient. Približne 300 ďalších z objektu evakuovali. Požiar v nemocnici podľa ruských médií vypukol v sobotu večer a medzičasom sa ho už podarilo zahasiť. Agentúra TASS s odvolaním sa na predbežné zistenia záchranných zložiek uviedla, že požiar vznikol na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), a to v dôsledku poruchy pľúcneho ventilátora. Päť ľudí z horiacich priestorov zachránili. Na JIS ošetrili viac ako 100 pacientov.

8:43 V Spojených štátoch zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 1 568 úmrtí v dôsledku koronavírusu. Celkový počet obetí v krajine sa tým zvýšil na 78 792, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa z noci na nedeľu. Podľa priebežne aktualizovaných údajov univerzity evidujú v USA od začiatku pandémie 1 309 550 pot­vrdených prípadov nákazy.

8:26 Bývalý americký prezident Barack Obama ostro kritizoval postup svojho nástupcu Donalda Trumpa proti koronavírusovej pandémii. Nahrávku z Obamovho rozhovoru s niekdajšími zamestnancami jeho vlády získal server Yahoo News, informovala v sobotu agentúra AP. Obama sa vyjadril v piatok počas telefonátu s 3 000 ľuďmi, ktorí pôsobili v jeho administratíve. Podľa správy povedal, že boj proti koronavírusu by bol ťažký aj pre najlepšie z vlád, no je „absolútne chaotickou pohromou“, keď vládu presiakne sebecké, klanové myslenie charakterizované názormi ako „čo z toho mám ja“ alebo „do čerta so všetkými ostatnými“.

8:06 Čína v nedeľu oznámila 14 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je prvý dvojciferný denný nárast v krajine po desiatich dňoch. V dvanástich z týchto prípadov potvrdených v sobotu ide o prenos infekcie v rámci Číny, zvyšní dvaja pacienti sa nakazili v zahraničí. Krajina už takmer mesiac nehlásili nové úmrtia na koronavírus.

7:30 V Rusku sa nákaza koronavírusom za posledných 24 hodín preukázala u ďalších 10 817 ľudí. Viac ako 10 000 novo infikovaných za deň tam tak miestne úrady hlásia už týždeň. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie sa v krajine priblížil k hranici 200 000. Čo do počtu nakazených 145-milionová krajina pred niekoľkými dňami prekonala Francúzsko a Nemecko a je piatym najhoršie zasiahnutým štátom na svete.

Moskva však oproti Parížu a Berlínu stále hlási násobne menší počet obetí pandémie. Za posledný deň tam podľa úradov zomrelo 104 ľudí, celkový počet mŕtvych po nákaze koronavírusom je 1827. Prítomnosť SARS-CoV-2 sa preukázala už u 198 676 ľudí.

256 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus