Matovič: V SR môže byť 2 500 infikovaných ľudí, ktorí o tom nevedia

Približne 2 500 pozitívnych ľudí na ochorenie COVID-19 sa môže pohybovať po Slovensku. Môžu byť prenášačmi vírusu a nie sú identifikovaní. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽaNO) v relácii V politike na TA3 s tým, že vychádza zo štúdií.

10.05.2020 12:40 , aktualizované: 13:18
matovič Foto: ,
Premiér Igor Matovič chce, aby do konca budúceho týždňa začala fungovať domáca karanténa.
debata (489)

„Môžu byť prenášačmi vírusu. Sú bezpríznakoví, nejdú k lekárovi, nejdú na test, a tým pádom sú šíriteľmi vírusu. Musíme byť opatrní,“ povedal.

Rúška budú musieť ľudia nosiť dovtedy, kým nebude na Slovensku viac dní po sebe nula, hovorí Matovič. Dátumy, kedy by sa mohlo prestať s nosením rúšok, tipovať nechcel. „Uvedomujem si, že každým dňom bude teplejšie a budeme sa pod tým potiť,“ poznamenal premiér.

Matovič tento týždeň komunikoval aj s českým premiérom Andrejom Babišom o otváraní hraníc. „Musíme si dohodnúť spoločnú politiku na hraniciach,“ poznamenal. O tom, či sa hranice budú otvárať, by mali rozhodnúť aj odborníci, epidemiológovia a infektológovia. Je blízko doba, keď počet nakazených bude v oboch krajinách podobný, hranice potom podľa premiéra strácajú zmysel. „Na Slovensko prišiel tento vírus zo zahraničia, a preto keď sa nám tu darí vírus eliminovať, musíme si to chrániť,“ uviedol.

Pri otváraní škôl je Matovič opatrný. Treba si podľa neho nachystať všetky technické otázky pre otvorenie škôl. „Nechceme, aby sa z našich detí robili pokusní králici,“ poznamenal. V pondelok by mal o tom diskutovať s odborníkmi.

Štátna a domáca karanténa

Predseda vlády tiež povedal, že sa snažia, aby podmienky v povinnej karanténe boli pre všetkých čo najlepšie. Momentálne má štát k dispozícii na karanténu 10 000 miest, doteraz využil 4 000. Ľudia by si podľa neho sami mali zhodnotiť, či je 13-eurový poplatok za karanténnu adekvátny, alebo nie je.

Podľa vlastných slov chce, aby do konca budúceho týždňa začala fungovať domáca karanténa. „Štátna karanténa by sa mohla uvoľniť, ak budú prichádzajúci ľudia súhlasiť, že prídu o časť slobody a budú sledovaní mobilným telefónom a budú si robiť fotografie, že dodržiavajú domácu karanténu,“ dodal Matovič.

Štvrtá fáza uvoľňovania ekonomiky

Štvrtá fáza uvoľňovania opatrení proti šíreniu koronavírusu by mohla byť 20. mája. Predpokladom sú však dobré výsledky nakazených. Všetky prevádzky z poslednej fázy by sa však nemali otvoriť naraz, povedal ďalej predseda vlády.

Ak by počet pozitívne testovaných stúpol, niektoré prevádzky sa začnú znova zatvárať. Závisieť to bude od kĺzavého mediánu, čo je priemer pozitívne testovaných ľudí za posledný týždeň. „Dnes je medián stanovený na 50, aby sme začali späť zatvárať prevádzky. Ak to bude pod 25, tak ich budeme otvárať ďalej,“ vysvetlil Matovič.

Koronakríza spôsobila prepad ekonomiky, má dosah na verejné financie a spoločný rozpočet. „Zároveň sme našli úplne prázdnu špajzu, bez nejakých zásob urobených do budúcna,“ podotkol premiér. Na margo rušenia niektorých sociálnych opatrení Matovič povedal, že koalícia sa postaví pred ľudí a spoločne im povie, čo si Slovensko môže dovoliť a čo nie. „Nehovorím, že budú sociálne opatrenia rušené, niektoré možno prídu na rad neskôr a nebudeme si ich môcť dovoliť, lebo Pellegrini a Fico nám tu nenechali nič,“ povedal premiér.

Voľba generálneho prokurátora

Nový generálny prokurátor by mal byť podľa premiéra čo najmorálnejší človek a mal by sa vyznať v právnom poriadku. V programovom vyhlásení vlády je, uviedol Matovič, aby za generálneho prokurátora mohli kandidovať aj ľudia mimo prokuratúry s právnickým vzdelaním. Taktiež tam je zahrnuté, aby sa rozšíril okruh navrhovateľov. „Poďme vyzvať ľudí, aby sa prihlásili do najlepšieho, najtransparen­tnejšieho výberového konania a nech sa poslanci slobodne rozhodnú a vyberú najlepšieho,“ povedal predseda vlády.

Verí, že kandidovať budú kvalitné mená. Najväčší strach z čestných ľudí má podľa Matoviča slovenská mafia. „Tí vedia, že musia mať na tomto poste človeka, ktorého budú môcť ovládať a bude prižmurovať oči pri skutkoch mafie,“ skonštatoval.

Premiérovi je jedno, či bude generálny prokurátor sudca, právnik alebo prokurátor. Na pozíciu chce najlepšieho človeka s právnickým vzdelaním. „Generálny prokurátor je alfa a omega v boji proti korupcii, čo je moja srdcovka,“ hovorí.

Advokát Daniel Lipšic sa spomína ako možný kandidát na nového generálneho prokurátora. Na margo toho Matovič uviedol, že Lipšic je už tri a pol roka mimo politiky a nechce sa do nej vrátiť. „Tým pádom si myslím, že je to človek, ktorý je odstrihnutý od politiky,“ podotkol.

489 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Igor Matovič #koronavírus #karanténa