Počas nedele nepribudli žiadni mŕtvi ani nakazení. Otestovali 786 ľudí

Na Slovensku nepribudol žiadny nový prípad ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme stále 1 457 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 786 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

11.05.2020 09:35 , aktualizované: 16:43
debata (113)

Celkový počet otestovaných vzoriek je už takmer 121-tisíc. Ochorenie prekonalo ďalších 18 ľudí, spolu sa vyliečilo už 959 osôb. Už štvrtý deň nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s pozitívnym testom na Covid-19. Na Slovensku tak stále evidujeme 26 úmrtí osôb pozitívne testovaných na toto ochorenie.

Ako informoval permanentný krízový štáb na korona.gov.sk, počet hospitalizovaných pacientov v nedeľu stúpol, aktuálne je ich 118. Z toho má ochorenie Covid-19 potvrdené 21 ľudí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú piati pacienti, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje jeden pacient. Kĺzavý medián klesol na hodnotu dva.

Vláda zrušila zákaz exportu ochranných a dezinfekčných produktov

Do zahraničia môžu slovenské spoločnosti opäť vyvážať produkty týkajúce sa osobných ochranných prostriedkov, antibakteriálne mydlá, gély, dezinfekčné prostriedky a zariadenia na pľúcnu ventiláciu. Zrušenie zákazu vývozu odobrila v pondelok vláda schválením návrhu zmeny vládneho nariadenia na vykonanie niektorých opatrení hospodárskej mobilizácie.

Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré návrh predložilo, poukazuje na to, že zákaz, prijatý v rámci mimoriadnej situácie, stratil na základe priaznivej situácie na trhu svoj účinok. „Výrobné kapacity v SR v tomto momente disponujú dostatočnou výrobnou a skladovacou kapacitou, aby aj v čase nariadeného opatrenia hospodárskej mobilizácie plne a priebežne zabezpečovali vnútroštátny dopyt po určených životne dôležitých tovaroch a súčasne plnili aj svoje záväzky voči zahraničným odberateľom, keďže ich výrobné a distribučné kapacity prevyšujú súčasné potreby a požiadavky slovenského spotrebiteľského trhu o 60 percent,“ uviedol rezort hospodárstva s tým, že všetky obchodné subjekty deklarujú pripravenosť prednostne vybavovať objednávky na domáci trh.

Zákaz vývozu určených životne dôležitých tovarov zo SR schválil kabinet Igora Matoviča (OĽaNO) 10. apríla.

Polícia dostala v Trnavskom kraji doteraz 124 podnetov na porušenie karantény

Od vyhlásenia mimoriadnej situácie doteraz preverovala polícia v Trnavskom kraji 124 podnetov týkajúcich sa porušenia lekárom stanovenej karantény. Z nich sa 118 potvrdilo. Uviedla to pre TASR krajská policajná hovorkyňa v Trnave Martina Kredatusová.

„Každý podnet týkajúci sa porušenia opatrení, ktorý je nám nahlásený, preverujeme,“ uviedla hovorkyňa. Doplnila, že v rovnakom období riešili policajti aj 27 priestupkov porušenia zákazu otvorenia prevádzok, 239 porušení nosenia rúšok a päť trestných činov v súvislosti s ochorením COVID-19.

Na internáte Družba v Bratislave doposiaľ ubytovali 132 repatriantov

Na vysokoškolskom internáte Družba v Bratislave, ktorý aktuálne využívajú repatrianti, bolo doposiaľ ubytovaných 132 osôb. Pre TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Internáty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave slúžia ako karanténne zariadenia. Ako informoval na sociálnej sieti riaditeľ Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra Mlyny UK Peter Petro, od 23. apríla sú internáty v oficiálnom stave pohotovosti z dôvodu záujmu nadriadených inštitúcií využiť ich kapacity na karanténne účely. Na webe internátov sa uvádza, že na tento účel je k dispozícii viac ako 2000 lôžok.

UK deklarovala, že študenti, ktorí na internátoch v Mlynskej doline ostali, budú od osôb v karanténe fyzicky oddelení. „Lôžka, respektíve izby, ktoré poskytneme na karanténne účely, budú izolované, repatrianti nebudú mať možnosť pohybovať sa po areáli,“ stojí na webe internátov.


Potrebujeme Vašu podporu

Číslo účtu pre finančné dary:

Slovenská sporiteľňa IBAN: SK90 0900 0000 0051 4353 2023 variabilný symbol: 701 konštantný symbol: 0558

Alebo použite formulár

Vždy stojíme na Vašej strane

Pre nás ste hrdinovia Vy

Vždy stojíme na Vašej strane. Iba vďaka Vám Pravda aj teraz prináša aktuálne a dôveryhodné správy, užitočné a praktické témy, jedinečný obsah. Ak máte Pravdu radi a je pre Vás dôležitá, budeme vďační za Vašu pomoc. Podporiť nás môžete kúpou novín v stánku, objednávkou predplatného alebo finančným darom v ľubovolnej výške. Spoločne sme silnejší. Ďakujeme!

113 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19