Galko dostal nový flek. A Sulík facku od Matoviča?

Po takmer desiatich rokoch od škandálu s odpočúvaním novinárov sa Ľubomír Galko vracia k vojakom. Terajší minister obrany Jaroslav Naď si exministra vybral do čela štátnej spoločnosti Letecké opravovne Trenčín.

11.05.2020 16:42 , aktualizované: 12.05.2020 10:43
debata (695)

VIDEO: Exminister Galko sa po rokoch vrátil na ministerstvo obrany.

Video

Opozícia túto nominácia považuje za verejné poníženie podpredsedu vlády Richarda Sulíka (SaS), s ktorým mal Galko vážne osobné spory. Toho však bývalý spolustraník vraj vôbec nezaujíma. Minister tvrdí, že chcel len bojovníka proti korupcii.

„Môžeme potvrdiť, že p. Galko nastúpil na rezort obrany 27. apríla 2020. Do vypísania výberového konania bol prijatý do dočasnej štátnej služby, pričom obsadil radové miesto na pozícii hlavného štátneho radcu v podriadenosti generálneho tajomníka Služobného úradu ministerstva obrany. Na uvedené miesto nepochybne spĺňa kvalifikačné predpoklady, ako aj predpoklady na prijatie do štátnej služby, inak by prácu na tejto pozícii v zmysle platnej legislatívy vykonávať nemohol,“ konkretizovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Doplnila, že o Galkovom zaradení sa rozhodne po preverení jeho bezpečnostnej spoľahlivosti. „Ďalšie personálne opatrenia budú realizované v nadväznosti na závery bezpečnostného preverenia a v zmysle rozhodnutia ministra obrany Jaroslava Naďa. Do ukončenia bezpečnostného preverovania p. Galka považuje za predčasné konkretizovať svoje ďalšie personálne rozhodnutia,“ dodala.

Na otázky Pravdy Galko neodpovedal, ale pre agentúru TASR potvrdil, „že v súčasnosti som štátnym zamestnancom na ministerstve obrany“.

Galko patril k zakladajúcim členom strany Sloboda a Solidarita. Vlani v októbri sa nedostal na kandidátku a spolu s niekoľkými ďalšími ľuďmi okolo protestnej platformy Demokratické jadro stranu opustil. Neodchádzali potichu, naopak Sulíka označovali za iracionálneho, nedemokratického, nečestného, sebeckého a dvojtvárneho diktátora. Napokon Galko v tohtoročných parlamentných voľbách kandidoval zo štvrtého miesta za Demokratickú stranu, ktorá získala iba 0,14 percent.

Matovičova pomsta?

Opozícia preto Galkov návrat na rezort obrany označila za Matovičovu pomstu Sulíkovi. „Matovič s ministrom obrany Naďom sa rozhodli oživiť ďalšiu politickú mŕtvolu. Galka, ktorého zo strany vyhodil Sulík a z politiky voliči. Sme v opozícii a aj by sme si užívali, ako opakovane Matovič verejne ponižuje podpredsedu vlády Sulíka. Ako Matovič vyčíta Sulíkovi nedostatok lojality k vláde a na oplátku „lojálne“ angažuje jeho úhlavného nepriateľa Galka. Ako Matovič cez médiá vyzýva Sulíka neodkazovať si cez médiá a ako sa vládna koalícia rozkladá sama zvnútra v priamom prenose. Vlastne, ako si ju rozkladá sám premiér,“ napísal v pondelok na sociálnu sieť podpredseda Smeru Richard Raši.

Naď odmieta, že by bola Galkova nominácia nejakou snahou o potupenie strany SaS či jej predsedu. „Je to čisto moje rozhodnutie. Potrebujem bojovníka proti korupcii a za transparentnosť. Nič iné za tým hľadať netreba,“ dodal pre Pravdu minister obrany.

Sulík dokonca tvrdí, že ho to ani nezaujíma. „Minister hospodárstva túto nomináciu nevníma ani negatívne ani pozitívne, nijako sa tým totiž nezaoberá,“ odkázala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

Odvolali ho pre odpočúvanie

Ako minister obrany prišiel Galko v novembri 2011 o miesto vo vláde Ivety Radičovej pre nezákonné odpočúvanie. Zistilo sa vtedy, že vojenskí tajní odpočúvali troch novinárov denníka Pravda, bývalých spravodajských dôstojníkov, podnikateľa blízkeho SaS, Galkovu sekretárku, bývalého riaditeľa televízie TA3, zamestnankyňu ministerstva hospodárstva, či dokonca vodiča kamiónu, ktorý šiel náhodne za Galkovým autom.

Galko sa vtedy trestnoprávne zodpovednosti vyhol, jeho piati podriadení ale boli súdení za zneužietie právomoci verejného činiteľa. O odpočúvanie mali údajne žiadať na monitorovanie názorov smerujúcich k politickej strane SaS.


Potrebujeme Vašu podporu

Číslo účtu pre finančné dary:

Slovenská sporiteľňa IBAN: SK90 0900 0000 0051 4353 2023 variabilný symbol: 701 konštantný symbol: 0558

Alebo použite formulár

Vždy stojíme na Vašej strane

Pre nás ste hrdinovia Vy

Vždy stojíme na Vašej strane. Iba vďaka Vám Pravda aj teraz prináša aktuálne a dôveryhodné správy, užitočné a praktické témy, jedinečný obsah. Ak máte Pravdu radi a je pre Vás dôležitá, budeme vďační za Vašu pomoc. Podporiť nás môžete kúpou novín v stánku, objednávkou predplatného alebo finančným darom v ľubovolnej výške. Spoločne sme silnejší. Ďakujeme!

© Autorské práva vyhradené

695 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Ľubomír Galko