Včely v ohrození? Sršeň mandarínsky je už v USA a ázijský v Európe

Dva agresívne druhy sršňov, ktoré doteraz žili len v Ázií, globalizácia preniesla do Ameriky a Európy. „Keď sa rozmnožia, včely neprežijú,“ varuje Ladislav Roller z SAV. Najnebezpečnejší je sršeň mandarínsky, ktorého na jeseň prvýkrát zaregistrovali v USA. Je najväčší na svete a svojou agresivitou vie za 90 minút zlikvidovať celú kolóniu včiel. Rovnako je pre včely nebezpečný sršeň ázijský, ktorý sa v roku 2004 dostal lodnou dopravou do Francúzska. V súčasnosti už ohrozuje včely v Španielsku, Portugalsku, Belgicku a Nemecku. „Treba ich hneď na začiatku monitorovať a rýchlo zničiť nájdené hniezda,“ hovorí vo videu pre TV Pravda Ladislav Roller, odborník na blanokrídlovce.

11.05.2020 19:00
debata (38)

VIDEO: Prečo sršne z Ázie zabíjajú včely? Ako sa dostali do Európy a USA? Sú bodnutia sršňa mandarínskeho pre človeka nebezpečné? Prečo sú európske včely voči sršňom bezbranné?

Video

Potrebujeme Vašu podporu

Číslo účtu pre finančné dary:

Slovenská sporiteľňa IBAN: SK90 0900 0000 0051 4353 2023 variabilný symbol: 701 konštantný symbol: 0558

Alebo použite formulár

Vždy stojíme na Vašej strane

Pre nás ste hrdinovia Vy

Vždy stojíme na Vašej strane. Iba vďaka Vám Pravda aj teraz prináša aktuálne a dôveryhodné správy, užitočné a praktické témy, jedinečný obsah. Ak máte Pravdu radi a je pre Vás dôležitá, budeme vďační za Vašu pomoc. Podporiť nás môžete kúpou novín v stánku, objednávkou predplatného alebo finančným darom v ľubovolnej výške. Spoločne sme silnejší. Ďakujeme!

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV