Hlavný hygienik vidí možnosť otvorenia škôl a škôlok ešte do leta

Hlavný hygienik SR Ján Mikas vidí možnosť, aby sa za dodržania stanovených hygienických a bezpečnostných predpisov otvorili materské školy i niektoré ročníky základných škôl ešte v tomto školskom roku. Mikas to uviedol pred pondelkovým rokovaním ústredného krízového štábu.

11.05.2020 18:14 , aktualizované: 19:04
Trenčín koronavírus deti zdravotníci babysitting Foto: ,
Jedno z detí zdravotníkov z fakultnej nemocnice počas prvého dňa babysittingu, ktorý samospráva zriadila v jednej z trenčianskych škôlok , 20. apríla 2020.
debata (8)

„Okrem ústredného krízového štábu o tom bude v utorok rokovať aj konzílium odborníkov epidemiológov, upozornil Mikas, ktorý od stretnutia ústredného krízového štábu očakáva "zaujímavú diskusiu a dlhé rokovanie“. Hovoriť sa na ňom má aj o režime na hraničných priechodoch.

Podobne ako možné otvorenie škôlok a škôl vníma Mikas reálne i perspektívu zrušenia povinnosti nosiť rúška v exteriéri. „Mali by sme byť pripravení, že v uzavretých priestoroch s vyššou koncentráciou ľudí budú povinné, no za dodržania istých podmienok si viem predstaviť, že povinnosť ich nosiť vo vonkajšom prostredí sa zruší,“ naznačil. I v tomto prípade však pripomenul rozhodujúce slovo konzília odborníkov.

Krajčí: Rýchlotesty podstúpilo vyše 10-tisíc klientov a zamestnancov DSS

Masívne skríningové testovanie na koronavírus absolvovalo už vyše desaťtisíc klientov a zamestnancov domovov sociálnych služieb (DSS). Nákaza, ani v prípade potvrdzujúceho PCR testu, sa nepotvrdila. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO).

Vysvetlil, že po dohode s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR sa v prípadoch, ak pri rýchlotestoch vyjde podozrenie na infekt, v priebehu jedného či dvoch dní uskutoční aj PCR test. „V rámci týchto testov sa žiadna nákaza nepotvrdila, všetky boli negatívne,“ zdôraznil Krajčí. Rovnako sa pri skríningu venuje pozornosť i klinickým príznakom, sprevádzajúcim ochorenie COVID-19. "Žiadne symptómy sa zatiaľ u nikoho z tých, ktorí prešli skríningom, nezistili, dodal Krajčí.

Testovanie všetkých zamestnancov a klientov DSS rýchlotestami oznámil v druhej polovici apríla minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Zástupca DSS sa tiež stal členom ústredného krízového štátbu.

Nemocnice môžu udeliť výnimky zo zákazu návštev na lôžkových oddeleniach

Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková. „Podnetom pre tvorbu odporúčaných postupov boli psycho-sociálne dôsledky odlúčenia blízkych príbuzných v čase epidemického výskytu ochorenia Covid-19,“ ozrejmila. Výnimku zo zákazu návštev môže dostať napríklad návšteva pacienta v terminálnom štádiu ochorenia, navštíviť ho budú môcť súčasne dve blízke osoby.

Povolená je aj jedna osoba pre sprevádzanie pacienta pri prepustení z nemocnice či u pacienta s poruchami duševného zdravia a psychickými ochoreniami. Povolený je aj sprievod detského pacienta a návšteva dieťaťa v paliatívnej starostlivosti príbuznými. Pri pôrode a počas pobytu matky v nemocnici bude môcť byť za splnenia podmienok jedna sprevádzajúca o­soba.

Návštevy alebo sprevádzajúce osoby musia do nemocnice vstupovať cez označený vstup a sú triedení vo filtri, návšteva alebo sprievod musia byť vopred povolené. V prípade zistenia telesnej teploty nad 37,0 °C alebo iných príznakov akútneho respiračného ochorenia musia bezodkladne opustiť zariadenie. Výnimky sa však obmedzujú návštevám alebo sprievodom mladším ako 16 rokov, starším ako 65 rokov či osobám s chronickými ochoreniami.

Nemocnice musia okrem iného informovať návštevníkov, aby v prípade príznakov akútneho respiračného ochorenia v súvislosti s ochorením Covid-19 nevstúpili do zariadenia. Musia tiež zabezpečiť vizuálne plagáty s potrebnými informáciami, poskytnúť primerané osobné ochranné prostriedky a prostriedky na vykonávanie hygieny rúk. Musia tiež evidovať osoby, ktoré pacienta navštevujú.

V lôžkových zariadeniach, kde sú hospitalizovaní pacienti s ochorením Covid-19, platí všeobecný zákaz návštev. Výnimka však bude možná pri rozlúčke najbližších príbuzných s pacientmi v terminálnych štádiách ochorenia či nevyhnutnom sprievode dieťaťa. Aj v tomto prípade sa však obmedzujú rizikovým skupinám.


Potrebujeme Vašu podporu

Číslo účtu pre finančné dary:

Slovenská sporiteľňa IBAN: SK90 0900 0000 0051 4353 2023 variabilný symbol: 701 konštantný symbol: 0558

Alebo použite formulár

Vždy stojíme na Vašej strane

Pre nás ste hrdinovia Vy

Vždy stojíme na Vašej strane. Iba vďaka Vám Pravda aj teraz prináša aktuálne a dôveryhodné správy, užitočné a praktické témy, jedinečný obsah. Ak máte Pravdu radi a je pre Vás dôležitá, budeme vďační za Vašu pomoc. Podporiť nás môžete kúpou novín v stánku, objednávkou predplatného alebo finančným darom v ľubovolnej výške. Spoločne sme silnejší. Ďakujeme!

8 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Marek Krajčí #Ján Mikas