Koronavírus potvrdili Putinovmu hovorcovi s manželkou

Počet nakazených v Rusku za desať dní stúpol o viac ako 100-tisíc. Infekciu koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s manželkou. V Nemecku infikovaných tiež rýchlo pribúda. Čínsky Wu-chan plánuje otestovať všetkých svojich obyvateľov. Celosvetovo počet potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 prekročil 4,1 milióna.

12.05.2020 05:55 , aktualizované: 23:15
peskov navková Foto: ,
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a jeho manželka, olympijská šampiónka v krasokorčuľovaní Tatiana Navková, na archívnej snímke.
debata (162)

23:05 Generálny riaditeľ americkej spoločnosti Tesla Elon Musk je majstrom v porušovaní nariadení zdržiavať sa doma a vyslúžil si za toto správanie podporu aj kritiku na sociálnych sieťachcituje TASR agentúru AP. Medzi podporovateľmi Muska je aj prezident USA Donald Trump. Ten v utorok na Twitteri napísal, že továreň automobilky Tesla v oblasti Sanfranciského zálivu by mala dostať povolenie na otvorenie. Vyjadril sa tak aj napriek pokynom ministerstva zdravotníctva, aby podniky zostali zatvorené, s výnimkou základných prevádzok. Trump napísal, že továreň môže byť znovu a bezpečne otvorená. Musk už továreň Tesly v pondelok otvoril a provokačne vyzval úrady, aby ho zatkli.

21:38 Skutočný počet obetí ochorenia COVID-19 v Spojených štátoch je pravdepodobne vyšší, než uvádzajú oficiálne štatistiky. Uviedol to americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci, ktorý v utorok vypovedal pred Senátom o otváraní ekonomiky v krajine. Informovali o tom podľa TASR agentúry AP a DPA. Počet obetí nákazy COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom presiahol v Spojených štátoch 80 000, čo je najviac na svete. Tieto údaje sú však podľa Fauciho podhodnotené. Expert sa obáva, že skutočný počet obetí by mohol byť až o 50 percent vyšší. Podľa Fauciho veľa ľudí, najmä v najviac postihnutom New Yorku, zomrelo doma skôr, než boli prijatí do nemocnice.

19:13 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v Taliansku stúpol v utorok o 172. V pred­chádzajúci deň bolo úmrtí 179. Informovala o tom talianska civilná ochrana. Denný počet nových prípadov nákazy sa však zdvojnásobil na 1 402 oproti 744 prípadom zaznamenaným v pondelok. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

19:00 Najstaršia španielska občianka, 113-ročná María Branyasová, prekonala koronavírus. Oznámil to v utorok jej domov dôchodcov, v ktorom v dôsledku nákazy zomrelo niekoľko ľudí, píše agentúra AFP. Branyasová sa vírusom nakazila v apríli v domove dôchodcov Santa María del Tura v katalánskom meste Olot, kde žije už 20 rokov.

18:16 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 375 na 16 023. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 17 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 425.

17:50 S hovorcom Kremľa Dmitrijom Peskovom je hospitalizovaná aj jeho manželka, olympijská šampiónka v krasokorčuľovaní Tatiana Navková. Obaja sa nakazili koronavírusom, informovala v utorok agentúra TASS. Peskov už skôr poznamenal, že ruského prezidenta Vladimira Putina videl osobne naposledy pred vyše mesiacom. Putin pre obavy z nákazy už mesiac pracuje iba na diaľku.

17:42 Počet potvrdených prípadov v Iráne sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1 481 na celkových 110 767. Infor­movala o tom v utorok agentúra IRNA s odvolaním sa na hovorcu iránskeho ministerstva zdravotníctva Kijánúša Džahánpúra.

17:20 Po celom Česku sa počas utorkového poludnia rozozvučali zvony ako symbolické poďakovanie zdravotníkom za ich obetovanie a nasadenie pri pandémii koronavírusu. Česi ďakovali pri príležitosti Medzinárodného dňa zdravotných sestier, ktorých majú približne 80 000. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz. Zvony kostolov sa v ČR rozozvučia len mimoriadne, pri významných príležitostiach. Zazneli napríklad pri úmrtí prezidenta Václava Havla (2011) alebo pápeža Jána Pavla II. (2005).

16:50 V opatrovateľských domovoch v Anglicku a vo Walese zomrelo za dva mesiace 8 312 ľudí, ktorí mali na úmrtnom liste uvedené ochorenie COVID-19. Dáta pritom nezahŕňajú opatrovateľské domovy v Škótsku a Severnom Írsku. Celkovo do 1. mája v Anglicku a Walese zaznamenali 35 044 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Dané číslo je vyššie ako oficiálny počet zosnulých, pretože zahŕňa aj podozrivé prípady COVID-19, u ktorých nákazu nepotvrdili testy.

16:39 Dánsko má nákazu koronavírusom SARS-CoV-2 už pod kontrolou, oznámila dánska premiérka Mette Frederiksenová. Zároveň načrtla plány svojej krajiny týkajúce sa intenzívnejšieho testovania a vyhľadávania prípadov. Informovala o tom agentúra DPA. Premiérka na tlačovej konferencii však upozornila, že nebezpečenstvo ešte nepominulo.

16:10Španielsku zaznamenali za posledných 24 hodín len 594 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo predstavuje najnižší denný nárast v počte infekcií evidovaných za ostatné vyše dva mesiace. S odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom v utorok informovala agentúra Reuters. Celkovo tak v krajine zaevidovali už 228 030 infiko­vaných. V Španielsku zároveň za posledných 24 hodín pribudlo aj 176 nových úmrtí na ochorenie COVID-19.

15:38 Francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran oznámil, že parížske parky a záhrady zostanú zavreté až do odvolania, hoci primátorka Paríža Anne Hidalgová žiadala ich otvorenie. Informovala o tom agentúra Reuters. Véran chce parky nechať zatvorené z obáv pred druhou vlnou epidémie koronavírusu. Hidalgová požiadala vládu, aby parky otvorila, pričom návštevníci by v nich museli nosiť rúška alebo inú ochranu tváre. V pondelok sa na parížskych nábrežiach rieky Seina zhromaždili stovky ľudí, aby oslávili uvoľnenie opatrení – polícia ich musela rozohnať.

15:10 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok potvrdil, že sa nakazil koronavírusom. Informovala o tom agentúra TASS. „Áno, ochorel som,“ odpovedal Peskov (52) novinárom na predmetnú otázku. „Liečim sa,“ doplnil a poznamenal, že ruského prezidenta Vladimira Putina videl osobne naposledy pred vyše mesiacom.

Ochorenie COVID-19 diagnostikovali ešte skôr ruskému premiérovi Michailovi Mišustinovi, ministrovi výstavby, bývania a komunálnych služieb Vladimirovi Jakuševovi a ministerke kultúry Oľge Ľubimovovej. Výkonom funkcie predsedu vlády bol poverený jej prvý podpredseda Andrej Belousov.

15:01 V Rusku za posledných 24 hodín pribudlo 10 899 nových prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet vyšplhal na 232 243. Rusko však doposiaľ hlásilo len 2 116 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. To je podľa agentúry AFP výrazne menej než v USA, Španielsku, Taliansku a ďalších krajinách s porovnateľným rozšírením nákazy.

14:41 Do závodov Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR dorazilo v pondelok v noci 11 kamiónov z Turecka s objednanými ochrannými zdravotníckymi pomôckami v súvislosti s pandémiou COVID-19. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SŠHR SR Natália Petríková. „Zdravotnícky materiál bol bezpečne prepravený z Turecka cez Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko,“ priblížila Petríková. SŠHR SR zároveň vyzdvihla v tomto smere spoluprácu rezortov hospodárstva, vnútra a zahraničných vecí.

14:10 Organizácia zastupujúca majiteľov mexických lekární upozornila na správy, podľa ktorých ľudia hľadajú v odpadkoch použité rúška a znova ich predávajú. V mnohých mestách je ich nosenie na verejnosti povinné. Takisto sa objavili správy o navyšovaní ich cien a nedostatku v predajniach. Mexický zväz majiteľov lekární odporučil obyvateľom, aby svoje rúška rozstrihali na kúsky pred tým, ako ich vyhodia a zabránili tak ich opätovnému použitiu, ktoré značne zvyšuje riziko nákazy.

13:48 Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že v rámci zrýchlenej výzvy na predkladanie návrhov bolo vybraných osem rozsiahlych výskumných projektov zameraných na vývoj liečby a diagnostiky infekcií spôsobovaných koronavírom. Výzvu v marci zverejnila Iniciatíva za inovačnú medicínu (IMI), ktorá je verejno-súkromným partnerstvom na celoeurópskej úrovni.

Aby eurokomisia mohla finančne podporiť väčší počet kvalitných návrhov, zvýšila sumu, ktorú na tieto účely prisľúbila z rámcového programu EÚ pre výskum a inováciu Horizont 2020, z pôvodne plánovaných 45 miliónov na 72 miliónov eur. Ďalších 45 miliónov eur poskytnú farmaceutické spoločnosti, pridružení partneri IMI a ďalšie organizácie zapojené do jednotlivých projektov. Celková investícia tak bude predstavovať 117 miliónov eur.

13:12 Sociálna poisťovňa bude v najbližších dňoch posielať esemesky a e-mailové správy tým žiadateľom o dávku pandemické ošetrovné (OČR), ktorí jej k žiadosti o dávku za marec neposlali čestné vyhlásenie. „Bez neho Sociálna poisťovňa nemôže pandemickú dávku vyplatiť, pretože čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné je jedna zo zákonných podmienok na jej priznanie,“ uviedol v tlačovej správe hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Toto vyhlásenie podľa neho slúži ako doklad o tom, koľko dní sa poistenec o člena rodiny staral a od toho sa odvíja výpočet a výška dávky.

12:49 Mesto Wu-chan plánuje otestovať všetkých svojich 11 miliónov obyvateľov. Informovali o tom čínske štátne médiá. Plán je zjavne už v prvotných štádiách a všetky mestské časti dostali pokyn na predloženie detailov k tomu, ako by sa 10-dňové testovanie mohlo uskutočniť.

Správy o celoplošnom testovaní prichádzajú po tom, čo mesto cez víkend zaregistrovalo šesť nových prípadov nákazy. Išlo pritom o prvé prípady od 3. apríla. Wu-chan, ktorý je pôvodným epicentrom pandémie, začal uvoľňovať prísne reštriktívne opatrenia od 8. apríla.

11:52 Päť pacientov infikovaných koronavírusom zahynulo pri požiari v petrohradskej Mestskej nemocnici sv. Juraja. Všetci zosnulí ležali na jednotke intenzívnej starostlivosti a boli pripojení na pľúcne ventilátory. Príčinou bol zrejme skrat v jednom z týchto zariadení. Hasičom sa podarilo plamene uhasiť a z budovy evakuovali približne 150 ľudí. Zatiaľ nie je známe, koľko osôb je zranených. Prípad v súčasnosti vyšetruje polícia.

11:30 Španielsko bude požadovať od všetkých zahraničných návštevníkov, ktorí prekročia hranice Španielska po 15. máji, aby po príchode do krajiny podstúpili 14-dňovú karanténu. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Podľa španielskeho ministerstva zdravotníctva je cieľom tohto opatrenia „obmedziť počas aktuálneho uvoľňovania karanténnych opatrení riziká vyplývajúce z medzištátnej prepravy ľudí“. Cestovné a prepravné spoločnosti musia informovať svojich zákazníkov o týchto nových reguláciách ešte predtým, než im predajú lístky.

10:09 Na ochorenie Covid-19 v Maďarsku zomreli za posledných 24 hodín ďalší štyria pacienti s chronickými ochoreniami; počet obetí tak stúpol na 425. Počet potvrdených prípadov nákazy do utorka vzrástol na 3313, avšak počet aktívnych nakazených klesol na 1881. Odborári tvrdia, že vplyvom pandémie prišlo o prácu vyše 330-tisíc ľudí.

9:12 Zdrojom viac než 100 z nových prípadov nákazy koronavírusom v juhokórejskej metropole Soul, ktoré boli zaznamenané v posledných týždňoch, boli nočné kluby a bary v zábavnej štvrti Itchewon. V utorok to na tlačovej konferencii vyhlásil starosta Soulu Pak Won-sun. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa vyhlásenia juhokórejského ministerstva zdravotníctva bolo až 8500 policajtov poverených pátraním po tých návštevníkoch barov a nočných klubov spájaných s nákazou, s ktorými sa úradom nepodarilo nadviazať kontakt. Na vystopovanie návštevníkov používajú zdravotníci záznamy o používaní platobných kariet a informácie od telekomunikačných operátorov. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa bolo v Južnej Kórey doteraz potvrdených 10 936 prípadov nového koronavírusu, pričom nákaza si v tejto krajine vyžiadala 258 obetí na životoch.

8:42 V Nemecku v pondelok pribudlo 933 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to takmer trojnásobok oproti nedeli, kedy krajina zaznamenala 360 infikovaných. Značne vyšší je aj denný nárast počtu obetí: v pondelok zomrelo 116 ľudí v porovnaní s nedeľnými 22. Vyplýva to z dnes zverejnenej bilancie Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Celkom už v Nemecku dosiahol počet nakazených 170 508, pričom 7533 ľudí s ochorením Covid-19 zomrelo. Uzdravilo sa 147 200 osôb, z toho 1600 v posledných 24 hodinách.

8:05 Počet prípadov ochorenia Covid-19 presiahol v Indii 70-tisíc. V utorok o tom informovala televízia CNN. Za posledných 24 hodín zaznamenali indické úrady viac ako 3000 nových infekcií, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 70 756. V krajine doposiaľ podľahlo ochoreniu 2293 ľudí a vyliečilo sa 22 454.

7:41 Počet zdravotníckych pracovníkov, ktorí v Mexiku podľahli nákaze Covid-19 spôsobenej novým koronavírusom, stúpol na 111, pričom infikovaných je 8500 – 15 000 zdravot­níkov. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

7:09 Čína ohlásila za pondelok iba jeden nový prípad nákazy koronavírusom, oproti 17 prípadom o deň skôr, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Národnú zdravotnícku komisiu, plniaciu úlohu ministerstva zdravotníctva. Nový prípad predstavuje tzv. dovezenú infekciu, teda nákaza postihla človeka, ktorý do Číny pricestoval z cudziny.

6:48 Brazília v pondelok zaznamenala 5 632 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 396 úmrtí, oznámila dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Krajina s približne 210 miliónmi obyvateľov má teraz celkom 168 331 potvrdených prípadov nákazy a 11 519 úmrtí. Z hlásení úradov vyplýva tendencia k spomaleniu šírenia nákazy, poznamenala Reuters.

6:17 Počet prípadov nákazy Covid-19 spôsobenej koronavírusom prekročil v pondelok v Čile hranicu 30 000. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie čilských úradov.

Čile sa tak po Brazílii, Peru a Mexiku stalo v poradí štvrtou latinskoamerickou krajinou s najvyšším počtom prípadov ochorenia Covid-19. Námestníčka čilského ministra zdravotníctva Paula Dazaová uviedla, že v krajine do pondelka evidovali 30 063 prípadov nákazy COVID-19, pričom 323 ľudí ochoreniu podľahlo. Viac ako 570 ľudí s ťažkým priebehom choroby muselo byť umiestnených na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) a 80 z nich je v kritickom stave.

5:55 Počet úmrtí v Spojených štátoch v súvislosti s koronavírusom prekročil hranicu 80 000, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie monitoruje. Dá sa očakávať, že v najbližších týždňoch sa táto bilancia ešte zhorší, dodala AFP. Spojené štáty sú zďaleka najhoršie postihnutou krajinou z hľadiska počtu nakazených aj počtu obetí. Krajina s 328 miliónmi obyvateľov má viac ako 1,34 milióna potvrdených prípadov, z čoho sa približne 216 000 ľudí uzdravilo. Z viac ako 80 000 úmrtí skoro štvrtina pripadá na mesto New York. Celkovo vo svete počet nakazených prekročil 4,1 milióna a počet úmrtí 280 000, vyplýva z údajov univerzity.

V Spojených štátoch zomrelo počas uplynulých 24 hodín menej ako 900 ľudí, a to druhý deň za sebou. Krajina do pondelka 20:30 miestneho času (dnešných 02:30 SELČ) zaznamenala 830 úmrtí. O deň skôr to bolo 776 úmrtí. AFP poznamenala, že je ešte príliš skoro na to, aby sa dalo povedať, či toto spomalenie naznačuje skutočný trend.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

162 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus