Mamojka sa vzdal funkcie ústavného sudcu

Mojmír Mamojka sa vzdal funkcie ústavného sudcu k 31. máju. Oznámil to predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan.

13.05.2020 13:10 , aktualizované: 18:52
vymenovanie sudcov Foto:
Mojmír Mamojka na archívnom zábere.
debata (644)

VIDEO: Šéf Ústavného súdu Ivan Fiačan o Mojmírovi Mamojkovi.

Video

Povedal, že jeho konanie nebude podliehať tlaku kohokoľvek, reagoval tak na výzvy politikov, aby začal disciplinárne konanie voči Mamojkovi. Bolo by to vôbec po prvý raz, keď by bolo vedené disciplinárne konanie voči sudcovi Ústavného súdu.

„Nezistil som žiadne pochybenie. Svoju funkciu vykonával profesionálne“, pokračoval Fiačan s tým, že berie na vedomie jeho rezignáciu.

„Bolo to slobodné rozhodnutie sudcu Ústavného súdu,“ povedal Fiačan.

Predseda ÚS zvažoval, či podá alebo nepodá návrh na začatie disciplinárneho konania proti Mamojkovi v súvislosti s medializovanými informáciami o jeho sporných kontaktoch s obžalovaným Marianom Kočnerom.

Mamojka odmieta, že by pomáhal Kočnerovi, podľa svojich slov končí aj pre zdravotné dôvody

Mojmír Mamojka odmieta, že by pomáhal Marianovi Kočnerovi, obžalovanému v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. S podnikateľom sa pozná, ale tvrdí, že radu, o ktorú ho žiadal cez SMS, odmietol poskytnúť a ani sa s Kočnerom nestretol. Uvádza to v stanovisku, v ktorom oznámil, že z funkcie sudcu Ústavného súdu (ÚS) odchádza pre úvahy o zavedení vekovej hranice pre ústavných sudcov a tiež pre zdravotné dôvody.

„K rozhodnutiu odísť z funkcie sudcu Ústavného súdu ma viedla tak uvažovaná právna úprava Ministerstva spravodlivosti SR o vekovej hranici ústavných sudcov, ako aj zdravotné problémy. Na základe uvedeného som 13. mája 2020 doručil predsedovi Ústavného súdu svoje písomné oznámenie o vzdaní sa funkcie ústavného sudcu,“ píše Mamojka.

V súvislosti s medializovanými informáciami o jeho kontakte s Kočnerom doplnil, že s podnikateľom sa spoznal na rokovaní Rady pre vysielanie a retransmisiu, kde si pred viac ako 20 rokmi potykali. „Odvtedy sme sa niekoľkokrát stretli na hromadných spoločenských akciách, na ktoré som bol pozvaný z protokolárnych dôvodov,“ doplnil.

Trvá na tom, že obchodno-právnu radu, o ktorú ho Kočner požiadal cez SMS, odmietol poskytnúť a k stretnutiu nedošlo. „V období od 14. júna do 18. júna 2018 a neskôr som sa v dôsledku ťažkej choroby manželkinej matky zdržiaval väčšinu času v Rimavskej Sobote,“ podotkol.

Mamojka zároveň dodáva, že nemôže niesť zodpovednosť za komunikáciu tretích osôb ani za komunikáciu Mariana Kočnera s nimi. „Ako sudca spravodajca som navrhol trikrát odmietnutie sťažnosti menovaného voči vyšetrovacej väzbe,“ podotkol.

VIDEO: Prezidentka o Mamojkovi

Video

Prezidentka víta, že sa Mamojka vzdal funkcie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta, že sa ústavný sudca Mojmír Mamojka vzdal svojej funkcie. Rozhodnutie Mamojku ju neprekvapilo. Uviedla to v stredu pred vypočutím si správy o činnosti verejnej ochrankyne práv za rok 2019 v parlamente.

Hlava štátu si myslí, že je v záujme všetkých, aby bol nový ústavný sudca zvolený čo najskôr. „Napriek tomu, že parlament má teraz intenzívny program, tak si do svojich priorít zahrnie aj túto prioritu. Je dobré, aby Ústavný súd (ÚS) SR fungoval v plnom zložení,“ uviedla Čaputová. Je zároveň rada, že rozhodnutie v stredu z Mamojkovej strany padlo. „Je to v prospech dôveryhodnosti justície,“ podotkla prezidentka.

OĽaNO: Človek ako Mamojka na Ústavnom súde nemal čo hľadať

Človek ako Mojmír Mamojka na Ústavnom súde (ÚS) SR nemal čo hľadať a nemal byť ani nikdy zvolený. Uviedol to predseda poslaneckého klubu koaličného hnutia OĽaNO Michal Šipoš v reakcii na Mamojkove odstúpenie z funkcie sudcu ÚS SR. TASR o tom informovala hovorkyňa OĽaNO Dáša Macaríková.

Tento nominant Smeru bol na Ústavný súd účelovo dosadený. Veríme, že sa čoskoro vyšetrí jeho komunikácia s Kočnerom a bude za to znášať adekvátne dôsledky, myslí si Šipoš. To, že Mamojka odstúpil, hnutie víta a považuje to za ďalší z hmatateľných úspechov novej vlády. Našim cieľom je vrátiť občanom dôveru v štát a očistiť políciu, prokuratúru a súdnictvo od akýchkoľvek prejavov korupcie, doplnil predseda poslaneckého klubu.

„Povedzme si, že bolo zadosťučinené spravodlivosti,“ doplnil reakciu predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO). Ten sa zhoduje so Šipošom v tom, že Mamojka nemal byť nikdy kandidátom ani sudcom ÚS SR, vzhľadom na to, že má podľa neho veľmi dobrý vzťah s Marianom Kočnerom. Matovič si zároveň myslí, že sa v najbližšej dobe dozvieme, prečo Mamojka z ÚS odišiel. „Zrejme to bolo neúnosné,“ doplnil premiér. Na otázku, či chce koalícia zmeniť spôsob voľby sudcov ÚS SR, premiér uviedol, že sa o tom ešte s koaličnými partnermi nerozprávali.

VIDEO: Politici o Mamojkovi.

Video

SaS považuje Mamojkov odchod za prirodzené vyústenie po neustálom tlaku

Koaličná strana SaS považuje za prirodzené vyústenie, že sa Mojmír Mamojka po neustálom tlaku vzdal funkcie sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR. Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) si myslí, že je po jeho odstúpení ÚS SR o jednu 13-tinu lepší.

Verejne sme vyzývali Mojmíra Mamojku na odstúpenie aj preto, aby sa relevantné orgány zaoberali tým, ako mu k takému rozhodnutiu pomôcť, uviedol Baránik. Poslanec za SaS si myslí, že Mamojkovo odstúpenie je veľkou pomocou všetkým, ktorí sa nevedia dovolať spravodlivosti na slovenských súdoch či iných orgánoch.

Šeliga: Mamojkove kontakty by mali preveriť zodpovedné orgány

Kontakty Mojmíra Mamojku by mali preveriť orgány činné v trestnom konaní. Uviedol to podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) v reakcii na Mamojkove vzdanie sa funkcie sudcu Ústavného súdu SR.

Nebudem skrývať, že som rád, že Mojmír Mamojka končí ako sudca Ústavného súdu. Opakovane som upozorňoval, že Mojmír Mamojka vzbudzoval vážne pochybnosti o svojej nezávislosti a nestrannosti a musí z Ústavného súdu SR preč, uviedol Šeliga. Jeho kontakty s Marianom K. a podozrenia na stretávanie s Petrom Tóthom boli podľa podpredsedu parlamentu závažným dôvodom, aby odišiel.

Od Mamojku sa zrejme vysvetlenia nikdy nedočkáme, ale budeme ho naďalej požadovať. Jeho kontakty by teraz mali preveriť orgány činné v trestnom konaní. Ak teda neodpovie verejnosti, polícii odpovedať musí, hovorí Šeliga. Podpredseda NR SR dodal, že ak boli medzi Marianom K. a Mamojkom kontakty, tak je oprávnené sa pýtať, či ich obžalovaný z vraždy novinára niekedy v minulosti naozaj nevyužil.

Fico: Sú ľudia, ktorí znesú menší verejný tlak

Poslanca Národnej rady SR Roberta Fica (Smer) prekvapilo, že Mojmír Mamojka sa vzdal funkcie ústavného sudcu. Jeho osobné rozhodnutie rešpektuje. Povedal to v stredu na tlačovej konferencii.

„Sú ľudia, ktorí znesú väčší verejný tlak, sú ľudia, ktorí znesú menší verejný tlak, ja to nebudem hodnotiť,“ uviedol Fico. Podotkol tiež, že parlament teraz čaká „náročná tortúra“ voľby ďalšieho sudcu na Ústavný súd SR.

Pellegrini: Jeho krok prispeje k upevneniu dôvery k inštitúcii

Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) víta rozhodnutie Mojmíra Mamojku vzdať sa funkcie ústavného sudcu. Tento krok podľa Pellegriniho prispeje k upevneniu dôvery k Ústavnému súdu (ÚS) SR a Mamojkovi umožňuje vysvetliť medializované podozrenia.

„Vítam rozhodnutie pána Mamojku vzdať sa funkcie ústavného sudcu. Rešpektujem jeho krok, ktorý prispeje k upevneniu dôvery k inštitúcii, akou je ústavný súd a zároveň mu ako osobe umožňuje vysvetliť medializované podozrenia,“ reagoval Pellegrini.

Mamojka a Kočner

Ústavný sudca a bývalý dlhoročný poslanec dnes opozičného Smeru sa mal údajne stretnúť s Marianom Kočnerom vo svojom dome ešte v lete 2018, len týždeň pred svojím zadržaním. „Miláčik, myslíš, že by si ma mohla niekam odviezť?“ písal Kočner svojej milenke Miriam Hatinovej.

„Prišiel by som cca 10.00, 11.15 by sme išli za pánom Mamojkom ku Sencu, tam ma počkáš cca 15 min a ideme späť. Nemôžem ísť k sudcovi Ústavného súdu svojím autom a aj telefón nechám v mojom aute,“ vysvetlil následne svoju požiadavku bližšie.

Tieto správy majú byť súčasťou takzvanej novej Threemy, zverejnilo ich Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Či sa však nakoniec Kočner stretol s Mamojkom, nie je známe.

Mamojka je sudcom Ústavného súdu od decembra 2017, dovtedy bol poslancom v parlamente. Priznal však, že s Kočnerom komunikoval. Vraj od neho ako odborníka podnikateľ žiadal obchodnoprávnu radu. Tvrdí, že s Kočnerom sa nevideli niekoľko rokov.

Ich komunikáciu zo 4. júna 2018 údajne zaznamenala aj Slovenská informačná služba. Mali si dohadovať stretnutie u Mamojkovcov v obci pri Senci. Stretnutie však museli posunúť, pretože Mamojka sa vtedy nachádzal v Košiciach, kde sídli Ústavný súd. Správy, ktoré zverejnilo investigatívne centrum, naznačujú pokračovanie snahy o stretnutie, keďže mali byť odoslané až 14. júla 2018.

Informácie o Kočnerovej snahe dostať sa vďaka Mamojkovi z väzby potvrdil ešte v polovici tohto januára bývalý šéf kontrarozviedky SIS a Kočnerov dôverník Peter Tóth. Na pojednávaní v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice vypovedal, že na Kočnerov pokyn sa v lete 2018 s Mamojkom osobne stretol.

Tóth tiež priznal, že Kočner žiadal o pomoc aj v motákoch, ktoré z väzby vynášal podnikateľov advokát. Na jednom z nich bolo napísané, aby expremiér Robert Fico (Smer) požiadal Mamojku o angažovanie sa v jeho prepustení. Exsiskár v lete 2018 išiel aj osobne za Mamojkom, aby mu odovzdal kópiu podania Kočnerovej sťažnosti na Ústavný súd.

„Povedal som mu, že ho pozdravuje pán Marian Kočner, že podal podnet a prosí, či by sa v tejto veci mohol angažovať. On sa ešte raz opýtal, či je to podané. Povedal, že v poriadku. Tým sa to skončilo,“ vyhlásil Tóth pred súdom.

„Popieram to, je to absolútny nezmysel. Takémuto človeku sa nedá veriť ani to, ako sa volá,“ reagoval na Tótha ešte v polovici januára Mamojka. Tvrdil, že nikto za ním vo veci Kočnerovej väzby nebol ani sa ho nikto nesnažil ovplyvňovať. „Nikdy som sa s ním nestretol. Je to nezmysel a odpoveďou na to všetko je fakt, ako sa to skončilo na Ústavnom súde,“ bránil sa Mamojka ešte v polovici tohto januára.

Ústavný súd naozaj Kočnerovu sťažnosť 11. septembra 2018 odmietol. Rozhodoval o nej III. senát, v ktorom sedeli sudcovia Jana Baricová, Mojmír Mamojka a Rudolf Tkáčik. „Chcem vedieť, prečo zlyhal Mamojka. RF to mal vybaviť!“ sťažoval sa následne Kočner na jednom zo zadržaných motákov.

Do väzby Kočnera vzal Najvyšší súd predvlani 28. júna pre podozrenie z falšovania zmeniek takmer za 70 miliónov eur. Vo februári tohto roku ho Špecializovaný trestný súd zatiaľ neprávoplatne poslal na 19 rokov do väzenia.

644 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavný súd SR #Mojmír Mamojka