Šéf NAKA Zurian: Peter Tóth nie je beztrestný

Keď sa bývalý šéf kontrarozviedky SIS Peter Tóth rozhodol spolupracovať s políciou, obrátil sa priamo na šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana.

13.05.2020 13:31
debata (63)

VIDEO: Šéf NAKA Zurian o Petrovi Tóthovi aj vražde Jána Kuciaka.

Video

Uviedol to v najnovšom videu, ktoré polícia pravidelne uverejňuje na sociálnej sieti a Zurian vysvetľuje, ako pracujú elitní policajti. Tentoraz objasňoval, ako pracujú operatívci a ako príklad si zvolil svoju prácu s Petrom Tóthom, kľúčovým svedkom v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej či v kauze televíznych zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur.

V oboch prípadoch na lavici obžalovaných sedel kontroverzný podnikateľ Marian Kočner, pričom v prípade falšovania zmeniek bol neprávoplatne odsúdený na 19 rokov väzenia.

Zo Zurianových slov vyplýva, že Tóth sa polícii ozval bezprostredne po vznesení obvinenia vykonávateľom vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Prvé kontakty boli opatrné, „až po čase sa Peter viac otvoril a začali sme konkrétne komunikovať nielen o sledovaní novinárov“.

Zurian ako operatívec informácie spísal a poskytol vyšetrovateľom. „Tí na ich základe začali konať, či to bolo sledovanie novinárov, motáky a ďalšie prípady,“ pokračoval šéf NAKA. Tóth mal polícii odovzdať Kočnerovo auto aj s mobilnými telefónami. Priznal, že pre Kočnera sledoval novinárov, medzi nimi aj Kuciaka. Pred senátom vysvetľoval, že sledovaním mal získať informácie, ktoré chcel neskôr Kočner použiť pri príprave relácie Na pranieri. V nej sa kontroverzný podnikateľ chystal vyťahovať kauzy na jemu nepohodlných ľudí.

Neskôr Tóth polícii poskytol aj motáky – lístočky, ktoré Kočner posielal spoza mreží a žiadal o pomoc aj politikov či sudcov.

„Peter Tóth si vybral pravdepodobne mňa a ja som sa snažil z neho dostať čo najviac informácií, aby sa použiť a využiť,“ povedal Zurian v závere niekoľkominútového videa. „Ale to neznamená, že keď s ním komunikujem, že sa stáva beztrestným. To určite nie,“ dodal riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Peter Tóth #Branislav Zurian