Pčolinský: Sledovacie komando Petra Tótha sledovali profesionáli, ale nie SIS

Sledovacie komando Petra Tótha sledovali profesionáli, ale nebola to Slovenská informačná služba (SIS). Po rokovaní parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS to uviedol jej riaditeľ Vladimír Pčolinský. Ten zároveň pochybuje, že to bola zahraničná tajná služba.

13.05.2020 16:12
debata (46)

„Robili to ľudia, ktorí to robiť vedeli a robili to tak dobre, že tí, ktorí mali byť tí údajne špičkoví profíci, si to nevšimli,“ uviedol Pčolinský na margo správy, o ktorej informoval vo februári denník Sme.

Správu odoslal Úrad inšpekčnej služby vtedajšiemu riaditeľovi Národnej protizločineckej jednotky a dnes riaditeľovi NAKA Branislavovi Zurianovi v apríli minulého roka. Jej obsah pojednával o tom, ako skupina ľudí okolo Miroslava Kriaka sledovala viacerých politikov a novinárov, vrátane neskôr zavraždeného Jána Kuciaka. Autenticitu dokumentu potvrdzujú najmä naskenované fotografie zo sledovania sledovačov, ktoré doteraz neboli zverejnené. Zo sprievodných textov vyplýva, že pochádzajú z rokov 2016 a 2017.

Pčolinský na brífingu doplnil, že sledovali aj jeho, čo korešponduje so svedeckými výpoveďami Miroslava Kriaka a Štefana Mlynarčíka. Tí hovorili pred senátom Špecializovaného trestného súdu v januári o tom, ako sledovali neskôr zavraždeného novinára, ale aj skupinu ľudí okolo Daniela Lipšica, vrátane Pčolinského.

„Prečítal som si aj svoj rozhovor, ktorý som mal mať s človekom, ktorého som v živote nestretol. Rozhovor o témach, ktoré mi nič nehovorili a o menách, ktoré nepoznám,“ uviedol Pčolinský. Ten si vysvetľuje činnosť Tóthovho komanda aj tak, že si niektoré správy zo sledovania vymýšľali.

V kauze sledovania novinárov doposiaľ nikoho neobvinili. Fotky Jána Kuciaka, ktoré zo sledovania vzišli, odovzdal Peter Tóth podľa vlastných slov obžalovanému Marianovi K. Boli to tie isté fotky, ktoré neskôr ukázala Alena Zs. Zoltánovi Andruskóovi. Ten ich posunul vykonávateľom vraždy novinára.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Peter Tóth #Vladimír Pčolinský