V Moske začnú bezplatne testovať, Grécko otvorí pláže

Donald Trump považuje za neprijateľné varovanie člena svojho krízového štábu Anthonyho Fauciho pred skorým oživením ekonomiky. Maďarská vláda rozhodla zmierniť epidemiologické opatrenia v Budapešti. Spoplatnené pláže v Grécku by sa mali opäť otvoriť 16. mája. Medzi desať krajín s najväčším počtom prípadov nákazy, hlásených za posledných 24 hodín, patria Británia, Rusko a Španielsko, uviedol regionálny riaditeľ WHO.

14.05.2020 05:30 , aktualizované: 21:46
koronavírus Foto: ,
Žena s ochrannou maskou tváre nakupuje na trhu v Londýne.
debata (110)

21:38 Každý v kalifornskom meste Los Angeles musí nosiť tvárovú masku, keď vyjde z domu. Nové nariadenie je zamerané na spomalenie šírenia nového koronavírusu, keďže uvoľnenie ďalších obmedzení umožňuje ľuďom vrátiť sa do práce a k odpočinkovým aktivitám. Starosta Los Angeles Eric Garcetti oznámil nariadenie nosiť rúško v stredu večer. Zdôraznil, že je potrebné urobiť „každú rozumnú prevenciu“, pretože pomaly sa podnikajú kroky na znovuotvorenie ekonomiky. Uvoľňovanie nariadení v duchu „doma je bezpečnejšie“, vydaných mestom a okresom Los Angeles, sa začalo minulý týždeň. Vtedy sa znovu otvorili niektoré malé obchody, ktoré vydávajú vopred objednaný tovar vonku na chodníku, a sprístupnené boli aj turistické trasy a golfové ihriská. Pláže znovu otvorili v stredu a teraz bude pokračovať ďalšie otváranie obchodov a výrobných podnikov.

20:08 Pandémia spôsobila v USA veľkú stratu pracovných miest. Skutočná miera nezamestnanosti v USA zrejme predstavuje 24 % až 25 %, myslí si šéf minneapolisského Fedu Neel Kashkari. Keďže ekonomické problémy by mohli trvať ešte ďalších 18 mesiacov, je potrebné, aby Kongres schválil ďalšie fiškálne stimuly. „Nachádzame sa v situácii rovnajúcej sa ekonomickej vojne,“ uviedol Kashkari. "Teraz potrebujeme dostať peniaze do vreciek ľudí, ktorí stratili prácu.

19:35 Snahám udržať pandémiu koronavírusu pod kontrolou môže uškodiť, ak sa občania začnú cítiť sklamaní oficiálnymi odporúčaniami. Vo štvrtok to vyhlásil šéf sekcie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge, ktorého citovala tlačová agentúra DPA. „Únava z krízy a núdzového stavu ohrozuje vzácne úspechy, ktoré sme dosiahli v boji proti koronavírusu. Správy o nedôvere voči úradom a konšpiračné myslenie podnecujú nálady ľudí proti sociálnemu a fyzickému odstupu,“ povedal Kluge.

19:17 V Česku sa dosiaľ koronavírusom nakazilo celkovo 8 330 ľudí. To je od rána nárast o 55 prípadov, napísal vo štvrtok o 18.00 h SELČ portál Novinky.cz. V stredu pre porovnanie pribudlo 48 infikovaných. Na ochorenie COVID-19 v ČR zomrelo 292 ľudí. Vyliečených je aktuálne 5 227 osôb. V meste Český Krumlov v Juhočeskom kraji prebieha vo štvrtok rozsiahle testovanie obyvateľov na prítomnosť protilátok v tele.

Pre rozsiahle testovanie sa Český Krumlov rozhodol predovšetkým preto, aby zistil, kedy pandémia v meste obľúbenom u turistov z celého sveta prepukla a koľko obyvateľov ochorenie už prekonalo. Navyše, na prelome rokov 2019 a 2020 prebehla Českým Krumlovom silná vlna neobjasnených, často ťažkých a vracajúcich sa viróz a zápalov pľúc. Niektorí pacienti skončili na ventilátoroch a niektorí zomreli, informoval portál Novinky.cz.

18:52 V Moskve začnú od piatka bezplatne testovať všetkých obyvateľov na koronavírus. Program oznámil starosta hlavného mesta Ruska Sergej Sobjanin s tým, že bude zahŕňať testy na protilátky proti vírusu, ktoré budú vykonávať na 30 klinikách. Ako uviedol, 70-tisíc obyvateľov dostane každých pár dní pozvánku na testovanie. Moskva, ktorá má zhruba 12 miliónov obyvateľov, má približne polovicu ruských prípadov nákazy koronavírusom.

18:20 Počet úmrtí na koronavírus v Británii stúpol za posledných 24 hodín o 428 na celkovo 33 614. Informovala o tom v stredu spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na britské ministerstvo zdravotníctva. Obete zomreli v nemocniciach a v domovoch starostlivosti po tom, čo mali pozitívne testy na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2.

17:55 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala ostrovný štát Madagaskar, aby vedecky otestoval bylinkový liek, ktorý podľa tvrdenia tamojšieho prezidenta Andryho Rajoelina dokáže vyliečiť respiračné ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom. Viac v tomto článku.

17:35 Slovensko doteraz pomohlo pri repatriácii 4 130 občanom. Najväčší záujem o návrat hlásia Slováci zo Spojeného kráľovstva. V prípade celkového počtu žiadostí o repatriáciu je podľa Nikolety Matuškovej z kancelárie štátneho tajomníka Martina Klusa (SaS) náročné určiť, koľko ľudí o ňu reálne malo záujem.

„Na základe opakovaného aktívneho kontaktovania záujemcov zo strany našich veľvyslanectiev odhadujeme, že reálny záujem o repatriáciu môže mať približne 1 140 osôb,“ uviedla. Podľa doterajších skúseností sa veľa ľudí na repatriáciu prihlási len formálne, ale v skutočnosti ju nevykoná z rôznych dôvodov.

17:15 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 422 na 16.847. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Podľa neho ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 17 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 456. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 4 143 ľudí.

16:40 Koronavírus „by nikdy nemusel zmiznúť“, varovala v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Šéf WHO pre núdzové situácie Mike Ryan na to upozornil v reakcii na početné pokusy predpovedať, kedy by vírus mohol zmiznúť. Dodal, že keď sa aj vakcínu podarí vyrobiť, bude si potlačenie vírusu vyžadovať „obrovské úsilie“. Na celom svete dosiaľ potvrdili už vyše 4,3 milióna prípadov nákazy a takmer 300-tisíc ľudí mu už podľahlo.

„Je dôležité jasne povedať: tento vírus sa možno stane ďalšou vírusovou epidémiou a možno nikdy nezmizne,“ poznamenal Ryan na virtuálnej tlačovej konferencii v Ženeve. Dodal, že ani iné vírusy, ako napríklad HIV, nezmizli. Podobne ako osýpky, hoci existuje vakcína.

15:55 Vo Fínsku sa vo štvrtok opätovne otvorili školy, ktoré boli v dôsledku koronavírusovej pandémie zatvorené asi osem týždňov. Stalo sa tak napriek námietkam učiteľov v odboroch varujúcich, že takýto krok nemusí byť pre deti ani učiteľský zbor celkom bezpečný, píše agentúra AFP. Žiaci sa tak do škôl, kde platia prísne pravidlá rozstupu medzi ľuďmi, vrátili len niečo vyše dva týždne pred tým, ako sa v tejto severskej krajine začnú letné prázdniny. V krajine dosiaľ zaznamenali 6 145 prípadov koronavírusu a 284 úmrtí.

15:12 Ruský minister pre vedu a vysoké školstvo Valerij Faľkov prekonal infekciu koronavírusom SARS-CoV-2 a vo štvrtok sa vrátil do práce. Podľa spravodajského portálu Meduza.io to uviedol ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok na stretnutí o genetických technológiách.

Faľkov je v poradí štvrtým ministrom ruskej vlády, ktorému diagnostikovali infekčnú chorobu COVID-19. Pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, ktorý ju vyvoláva, mali už aj premiér Michail Mišustin, minister výstavby Vladimir Jakušev i ministerka kultúry Oľga Ľubimovová. Infekciu zistili aj u Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova a niekoľkých poslancov Štátnej dumy.

14:20 Vzhľadom na priaznivú situáciu týkajúcu sa šírenia koronavírusovej pandémie sa spoplatnené pláže v Grécku 16. mája opäť otvoria. Spravodajský server Greek City Times uvádza, že toto oznámenie prišlo po predpovediach, podľa ktorých má už počas nasledujúceho víkendu zasiahnuť Grécko vlna takmer 40-stupňových horúčav. Prevádzkovatelia budú musieť zaznamenávať počet návštevníkov, zaistiť minimálnu požadovanú vzdialenosť medzi slnečníkmi i ležadlami, či zabezpečiť, aby sa na ploche 1000 metrov štvorcových nachádzalo maximálne 40 ľudí. Stánky s občerstvením môžu zákazníkom predávať iba balené jedlo a nápoje, nie však alkohol.

Krajina doteraz zaznamenala 2 760 prípadov ochorenia COVID-19 a 155 úmrtí.

13:50 Španielsko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 217 nových úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 (184 v stredu), čo predstavuje nárast v porovnaní s vývojom počas predchádzajúcich dní. Informoval o tom na svojej stránke denník El Mundo. Od stredy zaznamenali viac ako 500 nových prípadov nákazy.

Ministerstvo zdravotníctva v stredu zverejnilo výsledky štúdie španielskych vedcov. Chorobou COVID-19 sa v Španielsku podľa štúdie nakazilo asi päť percent obyvateľov, čo nepostačuje na vytvoreniu kolektívnej imunity.

13:18 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa stal terčom kritiky za nedodržanie opatrení na zabránenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2 počas svojej stredajšej návštevy v údolí Kleinwalsertal na severozápade Rakúska. Išlo o prvú Kurzovu cestu mimo Viedeň od začiatku pandémie koronavírusu. Kancelár počas návštevy nemal na tvári ochranné rúško. Na fotografiách je tiež vidieť, že veľakrát nebol dodržaný odporúčaný odstup a bez rúšok boli i bežní občania, ale aj ďalší politici.

Úrad rakúskeho kancelára v reakcii uviedol, že napriek výzvam sa nepodarilo vždy dodržať odstup obyvateľov a novinárov od členov delegácie. Kurz podľa svojho hovorcu občanov viackrát vyzval, dodržiavali opatrenia, ktorých súčasťou je aj obmedzenie kontaktu osôb na otvorenom priestranstve.

12:40 Ďalších 265 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenali za uplynulý deň v Poľsku, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 17 469. Počet úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19 sa zvýšil o osem na 869. Poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski povedal, že reprodukčné číslo vírusu (R0) kleslo pod hodnotu 1, čo znamená, že epidémia ustupuje. Toto číslo udáva, koľko zdravých ľudí sa potenciálne nakazí od jedného chorého. Szumovski však dodal, že reprodukčné číslo sa môže opäť zvýšiť, ak sa občania nebudú správať zodpovedne a dodržiavať rozstupy.

12:20 Maďarská vláda skonštatovala, že 64 dní po vyhlásení stavu epidemiologickej núdze klesá počet úmrtí na ochorenie COVID-19, ale aj počet aktívnych nakazených novým druhom koronavírusu, a preto budú v Budapešti od pondelka epidemiologické opatrenia zmiernené. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV o tom vo štvrtok informoval minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás. Aktuálne registrujú 1 775 infikovaných.

11:50 Japonská vláda vo štvrtok oznámila, že vo väčšine prefektúr nariadila predčasné ukončenie núdzového stavu, keďže počet nových prípadov ochorenia COVID-19 už niekoľko dní po sebe klesá. Informovala o tom agentúra DPA. V metropolitných oblastiach ako Tokio a Osaka však bude zatiaľ platiť aj naďalej. Podľa údajov verejnoprávnej televízie NHK v Japonsku vo štvrtok potvrdili 72 nových prípadov ochorenia COVID-19. Táto krajina doteraz oznámila 16 832 prípadov nákazy a 710 úmrtí (oba údaje sú vrátane pasažierov výletnej lode Diamond Princess).

11:24 Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 9 974 a dosiahol 252.245. Infor­movala o tom vo štvrtok agentúra TASS. Denný prírastok počtu prípadov bol tak po prvý raz od 2. mája nižší ako 10.000. V Rusku zaznamenali aj 93 ďalších úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Nákaze tam celkovo podľahlo 2305 osôb.

10:13 Testovanie 55 repatriantov, ktorých prijali od štvrtka (7. 5.) do piatka (8. 5.) rána do Liečebno-rehabilitačného strediska Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v Omšení v okrese Trenčín, bolo negatívne.

Repatriantov v stredu (13. 5.) prepustili do preventívnej karantény do svojich domovov, uvádza ZVJS na svojej webovej stránke. Išlo v poradí o štvrtú skupinu Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia, ktorých prijali v tomto zariadení ZVJS. Zatiaľ ani u jedného Slováka umiestneného v tomto stredisku nepotvrdili nákazu koronavírusom.

10:06 Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku potvrdili už celkom v 3380 prípadoch a chorobu Covid-19 podľa aktuálnych údajov krízového štábu zverejnených vo štvrtok na stránke koronavirus.gov.hu neprežilo ďalších šesť chronicky chorých starších ľudí.

Celkový počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom dosiahol 436. Z nemocníc prepustili 1169 vyliečených. S ochorením Covid-19 je hospitalizovaných 658 pacientov, z ktorých 49 je napojených na pľúcnu ventiláciu. Počet aktívnych nakazených v krajine už niekoľko dní klesá, aktuálne registrujú 1775 infikovaných.

9:42 Francúzska vláda považuje za „neprijateľné“, ak by farmaceutická skupina Sanofi dodala vakcínu proti infekčnej chorobe Covid-19 prednostne Spojeným štátom. Uviedla to vo štvrtok štátna tajomníčka francúzskeho ministerstva hospodárstva Agnes Pannierová-Runacherová.

Reagovala tým na vyjadrenie riaditeľa firmy Sanofi Paula Hudsona v stredajšom rozhovore pre agentúru Bloomberg, v ktorom uviedol, že ak sa Sanofi podarí vyvinúť vakcínu proti ochoreniu vyvolávanému koronavírusom SARS CoV-2, Spojené štáty budú mať právo na „najväčšie predobjednávky“.

9:32 Na Slovensku za stredu pribudlo osem nových prípadov ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme 1 477 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4 876 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. (Viac tu)

9:08 Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa mieni oficiálnym listom ohradiť proti tvrdeniam denníkov Financial Times a New York Times a žiadať od nich dementovanie článkov o štatistikách smrtnosti na infekčnú chorobu Covid-19 v Rusku. Podľa agentúry Interfax to v stredu uviedla hovorkyňa ruského rezortu Marija Zacharovová.

Výzvu na popretie týchto správ Rusko zašle aj predstaviteľovi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE) pre slobodu médií Harlemovi Désirovi, generálnej riaditeľke Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru a (UNESCO) Audrey Azoulaovej, ako aj sekretariátu OSN, „pretože ide o príklad tej istej infodémie, na ktorej riziká upozornil aj generálny tajomník OSN António Guterres“. V Rusku bolo na koronavírus SARS-CoV-2 pozitívne testovaných 242 271 ľudí. Doteraz sa vyliečilo 48 003 osôb a ďalších 2212 zomrelo.

9:04 Hovorcovi Kremľa Dmitrijovi Peskovovi, ktorý sa nakazil koronavírusom, diagnostikovali obojstranný zápal pľúc. Informovala o tom v stredu agentúra Interfax. V rozhovore pre denník Kommersant Peskov povedal, že prvý deň po pozitívnom teste na koronavírus SARS-CoV-2 nemal žiadne príznaky, potom sa mu však začala zvyšovať teplota a neskôr šiel do nemocnice na CT vyšetrenie, ktoré ukázalo, že má zápal pľúc.

Dodal, že veľa ľudí s chorobou Covid-19 sa lieči doma, ak je postihnutá jedna polovica pľúc, on je však hospitalizovaný, keďže v prípadoch ako je jeho hrozí pľúcna embólia. Podľa Peskova chorobu Covid-19 nie je dobré brať na ľahkú váhu a v prípade podozrenia na nákazu sa treba včas poradiť s lekárom.

8:29 Počet samovrážd v Japonsku klesol v apríli v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 20 percent. Ide o najväčší pokles za uplynulých päť rokov aj napriek súčasnej pandémii koronavírusu, ktorá okrem iného spôsobila, že mnoho liniek pomoci prestalo fungovať, uviedol vo štvrtok denník The Guardian.

V apríli 2020 si v Japonsku zobralo život 1455 ľudí, čo je o 359 menej ako v apríli 2019. Počet samovrážd má v Japonsku už dlhodobo klesajúci trend. Vrcholom bol rok 2003, keď bolo zaznamenaných viac ako 34 000 prípadov. V minulom roku spáchalo samovraždu vyše 20 000 Japoncov.

7:32 Polícia v Čiernej Hore musela v stredu použiť slzotvorný plyn proti demonštrantom, ktorí protestovali proti zatknutiu srbského pravoslávneho biskupa a siedmich kňazov podozrivých z porušenia obmedzení pohybu. Tie boli v krajine zavedené s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP. Stovky demonštrantov sa dostali do potýčok s príslušníkmi čiernohorských bezpečnostných zložiek v meste Nikšič a iných oblastiach.

6:59 Bez státisícov veriacich, ktorých každý rok 13. mája privíta, bolo katolícke pútnické miesto v portugalskej Fátime v stredu po prvý raz za svoju storočnú históriu takmer prázdne. Pred svätyňou, z dôvodu koronavírusovej pandémie uzavretou pre verejnosť, sa zišlo na bohoslužbe iba približne 30 jej zamestnancov. Vlani toto pútnické miesto – najznámejšie v krajine – navštívilo celkovo 6,3 milióna ľudí.

5:30 Prezident Donald Trump sa usiluje čo najrýchlejšie otvoriť ekonomiku, ktorá je pandémiou značne ochromená. Vplyvný epidemiológ a člen krízového štábu Bieleho domu Anthony Fauci však v utorok pri vypočutí v Senáte varoval pred možnými „veľmi vážnymi“ dôsledkami príliš rýchleho rušenia ochranných opatrení prijatých v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy. Trump tieto slová označil za „neprijateľnú odpoveď“, najmä čo sa týka otvorenia škôl. Expert WHO Mike Ryan uviedol, že koronavírus tu môže byť navždy a stane sa ďalším endemickým vírusom, podobne ako vírus HIV.

5:21 Taliansky premiér Giuseppe Conte vyjadril nesúhlas voči uzatváraniu cestovných paktov medzi jednotlivými štátmi Európskej únie. Takéto zmluvy totiž podľa neho povedú k zničeniu európskeho jednotného trhu a sú pre Taliansko znevýhodnením, ktoré nenechá len tak. „Nebudeme schvaľovať bilaterálne dohody v rámci Európskej únie,“ povedal Conte a zdôraznil, že takéto dohovory by mohli niektoré štáty zvýhodniť. „Ocitli by sme sa tak mimo EÚ a to nikdy nedopustíme,“ doplnil.

5:12 V Spojených štátoch skokovo narástol denný počet úmrtí na následky ochorenia COVID-19 oproti posledným dvom dňom. Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa v krajine zomrelo za posledných 24 hodín 1894 pacientov s koronavírusom. V nedeľu a v pondelok sa pritom denná bilancia pohybovala pod hranicou 900 obetí. Spojené štáty sú najviac zasiahnutou krajinou na svete, od začiatku pandémie evidujú už 1,37 milióna ľudí s nálezom SARS-CoV-2, z ktorých ich 82 246 zomrelo. Podľa priemeru spočítaného z dvadsiatky epidemiologických modelov dosiahne v krajine celkový počet mŕtvych v súvislosti s koronavírusom k 6. júnu 113 000, uviedli vedci z Massachusettskej univerzity.

5:07 V Taliansku za uplynulých 24 hodín zomrelo ďalších 195 ľudí. Oproti predchádzajúcemu dňu ide o mierny nárast, denná bilancia obetí sa však už niekoľký deň za sebou drží pod hranicou 200. Taliansko od prepuknutia epidémie v krajine eviduje 31 106 úmrtí. Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil, že talianska vláda schválila stimulačné opatrenia v hodnote 55 miliárd eur, ktoré majú pomôcť firmám a domácnostiam. Nákaza sa potvrdila u 888 ľudí, čo je výrazne menej ako v utorok. Predchádzajúca bilancia 1402 potvrdených prípadov nákazy však bola vyššia čiastočne aj preto, že najhoršie postihnutý región Lombardia oznámil stovky nakazených, ktoré neevidoval v predchádzajúcich týždňoch.

5:00 Brazília v uplynulých 24 hodinách zaznamenala zatiaľ najväčší denný nárast v počte potvrdených prípadov koronavírusu. Nákaza sa potvrdila u 11 385 ľudí a ďalších 749 zomrelo. Doteraz Brazília evidovala nákazu u 188 974 ľudí, čo do počtu chorých tak prekonala Francúzsko, kde sa nakazilo približne 177 700 ľudí, a stala šiestou najpostihnutejšou krajinou sveta, píše Reuters. Krajina eviduje najmenej 13 149 úmrtí. Brazília s 210 miliónmi obyvateľov je najhoršie zasiahnutou krajinou Južnej Ameriky.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

110 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus