Pribudlo osem infikovaných. V stredu urobili 4 876 testov

Na Slovensku za stredu pribudlo osem nových prípadov ochorenia COVID-19. Celkovo tak evidujeme 1 477 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4 876 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

14.05.2020 09:41 , aktualizované: 14:21
debata (94)

Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

V Košickom kraji pribudlo šesť nových prípadov. Trenčiansky a Prešovský kraj hlásia zhodne jeden nový prípad nákazy koronavírusom.

Za uplynulý deň máme nových 52 vyliečených pacientov, spolu už 1 112.

Aktuálne máme 21 hospitalizo­vaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Z toho štyria sú na JIS a na pľúcnej ventilácii jeden.

Hodnota 7-dňového kĺzavého mediánu ostáva na úrovni 4.



Krajčí si myslí, že SR by mala prehodnotiť núdzový stav

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) si myslí, že prehodnotenie núdzového stavu na Slovensku stojí za zváženie. Situáciu by mal vyhodnotiť ústredný krízový štáb, ktorý sa podľa slov Krajčího „určite bude zaoberať aj touto otázkou“. Povedal to vo štvrtok po rokovaní vlády.

Slovensko je podľa šéfa rezortu zdravotníctva momentálne vo veľmi priaznivej epidemiologickej situácii. „Pokiaľ odpočítame počet doteraz pozitívne testovaných a vyliečených pacientov, zistíme, že na území Slovenskej republiky máme len 365 pozitívnych pacientov na ochorenie COVID-19, teda 365 ľudí, ktorí by potenciálne mohli toto ochorenie roznášať ďalej. Je to naozaj veľmi dobrý výsledok,“ komentoval.

V boji s koronavírusom by mal štát využiť aj inteligentnú karanténu

Na boj s novým koronavírusom by sa mohla využívať aj inteligentná karanténa. Vláda SR na svojom štvrtkovom zasadnutí schválila novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorá by umožňovala ľuďom využívať mobilnú aplikáciu namiesto štátnej karantény. Národnej rade (NR) SR ju odporúča vláda schváliť v skrátenom legislatívnom konaní.

Predkladateľ novely očakáva, že nová forma karantény prostredníctvom mobilnej aplikácie by odbremenila kapacity štátnych karanténnych zariadení. „Pôsobila by tiež menej invazívnym spôsobom na osoby prichádzajúce na Slovensko zo zahraničia, ale zároveň poskytovala porovnateľnú úroveň dodržiavania karanténnych opatrení ako v prípade povinnej štátnej karantény,“ uvádza sa v materiáli.

Aplikácia by mala byť poskytnutá bezodplatne. Štát očakáva, že by mohla znížiť rozpočtové výdavky. Zároveň sa očakáva, že dôjde k uvoľneniu stoviek členov Policajného zboru, ozbrojených síl a Hasičského a záchranného zboru z plnenia úloh súvisiacich so štátnou karanténou.

Podmienkou inteligentnej karantény je dobrovoľnosť. „Počas krízovej situácie môže úrad verejného zdravotníctva rozhodnúť o tom, že osoby, ktoré majú povinnosť podrobiť sa nariadenej izolácii v zdravotníckom zariadení alebo v inom určenom zariadení, sa môžu nariadenej izolácii podrobiť v domácom prostredí za podmienky, že písomne alebo inak hodnoverne preukázateľne súhlasili s podrobením sa izolácii v domácom prostredí za použitia mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie,“ uvádza sa v materiáli.

Osoba, ktorá bude s takouto formou karantény súhlasiť, je povinná počas trvania nariadenej izolácie nainštalovať a používať mobilnú aplikáciu na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie a systémovo umožniť prístup k údajom mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie o polohe mobilného zariadenia, mať povolené prijímanie notifikácií na mobilnom zariadení, na ktorom je mobilná aplikácia na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie nainštalovaná, povoliť mobilnému zariadeniu funkciu rozpoznávania tváre pomocou fotoaparátu mobilného zariadenia, ďalej umožniť automatickú aktualizáciu mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie, povoliť mobilnému zariadeniu lokálne uložiť odfotenú podobizeň tváre používateľa mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie či zdržať sa konania, ktoré by viedlo k nefunkčnosti alebo nesprávnemu fungovaniu mobilnej aplikácie na monitorovanie dodržiavania nariadenej izolácie.

Tvorcovia očakávajú pozitívny vplyv aj na rodinné prostredie a vzájomnú súdržnosť členov rodiny a ochranu seniorov, ktorí sú na ochorenie COVID-19 najzraniteľnej­ší.

Podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) doplnila, že spusteniu inteligentnej karantény doposiaľ bránili technické a legislatívne problémy. „Súviseli aj s tým, že sú to veci nadrezortného charakteru. Riešili to aj ostatné ministerstvá. Verím, že to bude vyriešené čo najskôr,“ povedala vo štvrtok s tým, že zákon pripravovali v súlade s európskou legislatívou podľa takých riešení, ako vyžaduje aj Európska komisia.

„V našom záujme je, aby inteligentná karanténa fungovala a aby sme nemuseli v takej veľkej miere využívať štátnu karanténu,“ zdôraznila s dôvetkom, že domáca karanténa podľa jej slov šetrí prostriedky štátu a pre občanov je oveľa komfortnejšia.

V súčasnosti sa podľa Remišovej dolaďujú technické detaily aplikácie.


Potrebujeme Vašu podporu

Číslo účtu pre finančné dary:

Slovenská sporiteľňa IBAN: SK90 0900 0000 0051 4353 2023 variabilný symbol: 701 konštantný symbol: 0558

Alebo použite formulár

Vždy stojíme na Vašej strane

Pre nás ste hrdinovia Vy

Vždy stojíme na Vašej strane. Iba vďaka Vám Pravda aj teraz prináša aktuálne a dôveryhodné správy, užitočné a praktické témy, jedinečný obsah. Ak máte Pravdu radi a je pre Vás dôležitá, budeme vďační za Vašu pomoc. Podporiť nás môžete kúpou novín v stánku, objednávkou predplatného alebo finančným darom v ľubovolnej výške. Spoločne sme silnejší. Ďakujeme!

94 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19