Lučanský je rozhorčený, že elitný tím nedal zanalyzovať Vadalov telefón

Kto zabudol na Vadalov telefón? Zrejme aj elitní policajti majú kostlivcov v skriniach.

14.05.2020 10:54 , aktualizované: 11:30
debata (32)

VIDEO: Koalícii sa Lučanský ako šéf policajného zboru nepáči.

Video

Obsah správ, ktoré si posielala bývalá hlavná štátna radkyňa Mária Trošková s trebišovským podnikateľom Antoninom Vadalom, dnes už odpykávajúcim si trest za pašovanie drôg a pranie špinavých peňazí, prekvapili ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Správy sprístupnila medzinárodná sieť investigatívnych novinárov OCCRP.

Trošková, ktorú bolo vídať po boku expremiéra Roberta Fica (Smer), sa Vadalovi sťažovala, že je považovaná za jeho „bieleho koňa“. A on chcel od nej, aby mu pomáhala vybaviť napríklad menovanie šéfa miestnych colníkov. O podnikaní člena talianskej mafie Vadalu na Slovensku písal aj novinár Ján Kuciak. Po jeho vražde polícia Vadalu zadržala, predpokladalo sa totiž, že za Kuciakovou smrťou môže byť práve talianská mafia. Keď vyšiel najavo jeho vzťah s Troškovou, tá odišla z úradu vlády.

„Musím zdôrazniť, že polícia je povinná preveriť každého podozrenie z trestnej činnosti bez ohľadu na to, kde sa spis nachádza,“ napísal na sociálnej sieti minister Mikulec. Podotkol, že hoci bol vyšetrovací tím Kuciak zrušený, ďalšie vyšetrovacie tímy preverujú podozrenia z trestnej činnosti, ktoré „vyplynuli z prípadu, aj keď sa ho priamo nedotýkajú“.

Policajný prezident Milan Lučanský mu dáva za pravdu, polícia je povinná preveriť každé podozrenie z trestnej činnosti, to hovorí aj zákon. „Som však rozhorčený zo situácie, keď elitný tím mal zaistené telefóny z domovej prehliadky u Vadalu z roku 2018 a nedal ich riadne zanalyzovať. To znamená, že my v roku 2020 nevieme presne povedať, čo všetko je obsahom týchto dát,“ napísal Lučanský na sociálnej sieti.

Policajný prezident ohlásil, že odbor kontroly preverí, či nedošlo k pochybeniu. „A budem sa pýtať, kde a prečo nastala prvotná chyba, ktorá sa ťahala až doteraz,“ pokračoval Lučanský. Podľa jeho informácií sa komunikácia medzi Troškovou a Vadalom nachádza „v obrovskom nezanalyzovanom balíku dát, z ktorých sa momentálne iný vyšetrovateľ zaoberá informáciami, ktoré vyplynuli z komunikácie medzi Vadalom a údajným agentom“. Tento vyšetrovateľ komunikuje s Talianskom a spracováva informácie.

Súčasný vyšetrovateľ tu zjavne nevyhodnotil dostatočne situáciu, myslí si Lučanský. „Nevypýtal si výpomoc na spracovanie dát, a preto ho personálne podporíme a postupne sa dostaneme k celej komunikácii „Trošková-Vadala”, ktorou sa budeme ďalej zaoberať,“ dodal policajný prezident.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Lučanský #Antonino Vadalà #Mária Trošková