Poslanci neodobrili správu o činnosti ombudsmanky za rok 2019

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtkovom hlasovaní nevzali na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv (VOP) za rok 2019. Proti prijatiu bolo 50 poslancov, správu podporilo 34 poslancov, zdržalo sa 46 poslancov. Správu okrem opozičných poslancov nepodporil celý klub hnutia Sme rodina a viacerí poslanci OĽaNO. Z 53-členného klubu OĽaNO hlasovalo za odobrenie správy 11 poslancov.

14.05.2020 11:33 , aktualizované: 15:45
NR SR patakyová Foto: ,
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová počas prezentácie správy o činnosti jej úradu za rok 2019 za účasti prezidentky SR v rámci rokovania 7. schôdze NR SR. 13. máj 2020.
debata (131)

Patakyová: Vidím nepochopenie obsahu správy o mojej činnosti

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová vníma medzi poslancami NR SR nepochopenie obsahu správy o činnosti VOP. Vyhlásila to v reakcii na diskusiu o správe, ktorú predniesla pred parlamentom. Viaceré poznámky nepovažuje za vecné.

Ombudsmanka zároveň vyhlásila, že nevníma inštitút verejného ochrancu práv ako inštitúciu, ktorá má zodpovedať predstavám Národnej rady SR. Vníma preto, že je jej povinnosťou naďalej pokračovať v činnosti.

Patakyová pred poslancami pripomenula, že nechce rozoštvávať ľudí proti sebe. Poslancom vysvetlila, že v oblasti párov rovnakého pohlavia volá po minimálnom právnom rámci a štandarde, ktorý sa požaduje z medzinárodnej úrovne. „A nemienim tým atakovať úpravu v Ústave, ktorá hovorí o manželstve ako o jedinečnom zväzku muža a ženy,“ povedala s tým, že nikdy parlamentu nehovorila o registrovanom partnerstve, ale o minimálnom právnom rámci, aby sa týmto párom zabezpečila rovnosť pred zákonom. „Považujem za významné nedorozumenie tejto otázky,“ doplnila s tým, že sa bude snažiť zrozumiteľnejšie venovať tejto téme.

K otázke práva nenarodeného dieťaťa Patakyová v pléne uviedla, že Ústavný súd SR vo svojom náleze interpretoval, že dieťa pred narodením nie je subjektom práva na život. „A čím iným mám byť ja viazaná, než našou ústavou?“ pýtala sa poslancov.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) v diskusii v pléne vyjadril podporu Patakyovej, verí, že z funkcie neodstúpi. Patakyovej sa ospravedlnil sa osobné invektívy a upozornil, že diskusia má byť kultivovaná.

Čaputová: Vziať informácie ombudsmanky na vedomie považujem za znak úcty

Aj keď so zisteniami verejnej ochrankyne práv nemusia všetci poslanci súhlasiť, vypočuť si ich a vziať tieto informácie na vedomie považuje prezidentka SR Zuzana Čaputová za znak úcty voči ľuďom, ktorí sa na úrad ombudsmanky obracajú. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti po tom, čo NR SR nevzala na vedomie Správu o činnosti VOP za rok 2019.

Prezidentka si správu Patakyovej vypočula v stredu v pléne osobne. „Rozsah jej činnosti a riešenia podnetov konkrétnych ľudí, ktorí sa v dôsledku činnosti štátnych orgánov ocitli v núdzi alebo im boli upreté práva, je hodný rešpektu,“ skonštatovala. Dodala, že úrad ombudsmanky a predovšetkým ľudia, ktorí sa naň obracajú, si bez ohľadu na ideologické preferencie poslancov úctu určite zaslúžia.

130 prípadov v minulom roku

Kancelária verejného ochrancu práv skonštatovala za minulý rok 130 porušení základných práv a slobôd. Zo správy vyplýva, že opakovane najčastejším problémom týkajúcim sa porušovania základných ľudských práv a slobôd sú zbytočné prieťahy, a to najmä v súdnych konaniach.

Prieťahy v súdnych konaniach poukazujú podľa ombudsmanky Márie Patakyovej na to, že systém v justícii nie je nastavený tak, aby bol dostatočne efektívny a funkčný. Problémom podľa nej nemusí byť subjektívne zavinenie sudcu, ale môže ísť o dôsledok personálnej poddimenzovanosti súdov. Okrem toho upozorňuje na prieťahy v konaní Sociálnej poisťovne či prieťahy v reštitučných konaniach.

Ombudsmanka v roku 2019 vykonala aj prieskumy zamerané na kontroly zariadení pre seniorov. Skúmala tiež postup cudzineckej polície, proces vnútroštátnych adopcií či fungovanie obchodného registra. Venovala sa aj ochrane detí ako obetí trestných činov. Intervenovala i v prípade postupu Úradu na ochranu osobných údajov, ktorý žiadal od investigatívnych novinárov prezradenie zdroja pod hrozbou vysokej finančnej sankcie.

Verejná ochrankyňa práv sa v minulom roku zaoberala napríklad nedôstojnými vyhradenými priestormi, ktoré sa doteraz využívajú na policajných staniciach. Za problematické tiež považuje vybavovanie žiadostí na cudzineckej polícii, ktoré preverovala prieskumom. Jeho výsledky majú byť známe v prvej polovici tohto roka.

Patakyová podľa správy riešila aj otázky osvojenia, odškodnenia obetí nezákonných sterilizácií a venovala sa aj prieskumom v zariadeniach sociálnych služieb. Tiež podľa správy otvorila otázku reprodukčných práv žien či zlepšenie pôrodnej starostlivosti. Problematike porušovania ľudských práv žien počas pôrodnej starostlivosti na Slovensku sa bude venovať aj v tomto roku.

Ombudsmanka minulý rok upozornila aj na potrebu zmien pri voľbe zo zahraničia. Riešila tiež prípad časového obmedzenia prístupu k pitnej vode v obci Blažice. Vzhľadom na to, že regionálny úrad verejného zdravotníctva zistil, že voda zo studne v rómskej osade nie je vhodná na pitie, obec umožnila obyvateľom čerpať vodu na obecnom úrade. Tento postup ombudsmanka kritizovala, obec vyzvala na nápravu.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Mária Patakyová #verejná ochrankyňa práv