V autičkárskom gangu boli aj policajti

Elitní policajti zadržali v stredu v Partizánskom, Prievidzi a Novákoch dvanásť ľudí. Sú medzi nimi policajti či pracovník z kontroly originality áut a zamestnanec okresného úradu. Okrem toho zaistili aj desiatky áut a náhradných dielov. Do akcie sa zapojili aj muži zákona z Rakúska a Interpol.

14.05.2020 14:56
autičkári Foto: ,
Elitní policajti zadržali v troch mestách dvanásť ľudí, medzi ktorými boli i policajti.
debata (34)

Polícia je zatiaľ na informácie skúpa. Podľa informácií Pravdy však razia súvisí s legalizáciou kradnutých áut. Potvrdzujú to aj desiatky áut, ktoré polícia dosiaľ zaistila. Štefan Farkas zo skupiny HAKA, ktorá sa venuje aj pátraniu po ukradnutých vozidlách, hovorí, že sa ozývajú majitelia áut, ktorí už takto zrejme prišli o autá nadobro.

„Ešte pred samotnou policajnou akciou sa ozvala žena, ktorá kúpila auto pred rokom. Kupujúci tvrdil, že je policajt a auto predáva z rodinných dôvodov,“ hovorí Farkas. Podobný príbeh mu porozprával aj ďalší majiteľ, ktorému polícia auto zaistila. „Prišli za ním príslušníci Národnej kriminálnej agentúry a oznámili mu, že vlastní kradnuté auto, ktoré bolo zlegalizované. Pritom na kontrole originality mu potvrdili, že auto je v poriadku,“ dodal Farkas.

Zadržaná skupina operovala v Rakúsku a na Slovensku. Podľa policajných zdrojov si jej členovia najskôr vyhliadli auto v Rakúsku a potom rovnaké ukradli na Slovensku. Na slovenskom aute pozmenili identifikačné údaje tak, aby súhlasili s údajmi auta v Rakúsku. Výsledkom teda boli dve autá s identickými údajmi, no rozdielnymi majiteľmi.

Bývalý policajný vyšetrovateľ Peter Vačok objasňuje, že ak sa na auto s pozmenenými identifikačnými znakmi vyrobia potrebné doklady, zlegalizuje sa, možno ním jazdiť po Slovensku. „Ale v zahraničí by mohli prísť na to, že vozidlo je kradnuté, tam im vyskočí v evidencii, že majú takéto isté motorové vozidlo v evidencii, ale je tam písaný iný majiteľ,“ uzavrel Vačok.

V priemyselnom areáli neďaleko Novák policajti zaistili desiatky áut a množstvo náhradných dielov. Okresný súd má vo štvrtok rozhodnúť o väzobnom stíhaní zadržaných.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #autičkársky gang