Prokurátor žiadal pre primátora Malaciek väzbu, súd mu nevyhovel

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiada pre primátora Malaciek Juraja Říhu a Mária L. väzbu z obavy, že budú ovplyvňovať svedkov a pokračovať v trestnej činnosti. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici ich do väzby nevzal.

14.05.2020 15:00 , aktualizované: 23:03
debata (26)

Primátora Malaciek a Mária L. obvinil vyšetrovateľ NAKA z prijímania úplatku po tom, ako ich zadržal počas protikorupčnej akcii Staviteľ. V prípade dokázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na päť až 12 rokov.

Začiatkom roka mal podľa polície zástupca mesta Malacky ponúknuť cez sprostredkovateľa úplatok developerskej spoločnosti. V tomto prípade nešlo o peniaze, ale o „výmenný obchod“. „Developer čakal na vydanie kolaudačného rozhodnutia v prípade jeho bytového domu. Všetky zákonom stanovené podmienky splnil. Napriek tomu mal zástupca mesta developerovi ponúknuť bezproblémové a urýchlené kolaudačné rozhodnutie za splnenia ešte jednej podmienky,“ spresnila polícia.

Za vydanie kladného stanoviska mal na oplátku žiadať, že developer svojím vplyvom zabezpečí na okresnom dopravnom inšpektoráte vydanie kladného stanoviska v prospech mesta Malacky v súvislosti s výstavbou multifunkčnej haly mestom, napriek nesplneniu zákonných podmienok.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #úplatok