EÚ žiada vyšetriť pôvod pandémie. Brazília má rekordný počet infikovaných

Európska únia bude žiadať nezávislé vedecké vyšetrovanie pôvodu pandémie a žiadať od Číny, aby prevzala svoj diel zodpovednosti za boj s koronavírusom. V Brazílii za posledných 24 hodín pribudlo takmer 14-tisíc nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je najviac od vypuknutia pandémie.

15.05.2020 06:00 , aktualizované: 21:53
koronavírus, Španielsko Foto: ,
Španielski zdravotníci v Pamplone
debata (115)

21:50 Švédsky premiér Stefan Löfven odmieta tvrdenia, že jeho krajina reagovala mäkko na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2: „Nie je to tak, že Švédsko robí všetko úplne inak ako ostatné krajiny,“ povedal. Namiesto úplného uzavretia Švédsko prijalo kombináciu zákonov a odporúčaní, ktoré zahraničné médiá vo veľkej miere označili za relatívne mierny postoj vlády k pandémii. „Život vo Švédsku nefunguje ako za normálnych okolností,“ povedal Löfven. Vláda zakázala veľké zhromaždenia, stredné školy a univerzity sú zatvorené a úrady odporúčajú dodržiavať sociálnu vzdialenosť, ochranu starších ľudí a prácu z domu. Základné školy však zostávajú otvorené, ľudia nemusia ostať doma a môžu sa stretávať v malých skupinách. Obchody neboli nútené zatvoriť. Švédsko zaznamenalo viac ako 3500 úmrtí, čo je oveľa menej ako v mnohých veľkých krajinách v Európskej únii, ale približne päťkrát viac ako v Dánsku a desaťkrát viac ako v ostatných susedných škandinávskych krajinách.

21:03 Spojené štáty by mohli mať vakcínu proti COVID-19 do konca tohto roka, možno aj skôr. V Bielom dome to vyhlásil americký prezident Donald Trump. Projekt americkej vlády na vývoj očkovacej látky určenej na zastavenie súčasnej pandémie je podľa neho najväčšou operáciou od čias projektu Manhattan, v rámci ktorého USA za druhej svetovej vojny vyvinuli prvú atómovú bombu.

19:35 Írsko začne v pondelok uvoľňovať opatrenia zavedené v súvislosti s koronavírusom. V piatok to oznámil premiér Leo Varadkar, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters. Vláda takisto po prvýkrát odporučila obyvateľom nosiť na verejnosti rúška. Po novom bude pre všetkých ľudí prichádzajúcich do krajiny povinná 14-dňová karanténa. Výnimku budú mať tí, ktorí prídu zo Severného Írska. Írsko dosiaľ potvrdilo 23 827 prípadov nákazy koronavírusom a 1 506 úmrtí.

19:18 Počet úmrtí na koronavírus v Británii stúpol za posledných 24 hodín o 384 na celkovo 33 998. Informovala o tom v piatok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na britské ministerstvo zdravotníctva. Obete zomreli v nemocniciach a širšej komunite po tom, čo mali pozitívne testy na ochorenie COVID-19.

19:13 Ruskí lekári tvrdia, že liečia ženu, ktorá sa možno druhý raz nakazila koronavírusom. Pacientka sa naň liečila v nemocnici v meste Ulan-Ude, odkiaľ ju začiatkom apríla prepustili po tom, ako mala negatívny test. O dva týždne neskôr sa však u nej znova objavili respiračné príznaky a keď absolvovala ďalší test, bol pozitívny. Otázkou je, či je to opätovná infekcia, pretože medzi prepustením a objavením sa respiračných príznakov ubehlo 15–16 dní, alebo sa jej vrátila choroba, ktorú mala skôr.

To, že sú ľudia, ktorí sa zotavili z koronavírusu, imúnni voči opätovnej infekcii dosiaľ podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nepreukázali žiadne štúdie.

18:48 V Bielorusku pribudlo za posledných 24 hodín 958 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet nakazených tak podľa piatkového vyjadrenia tamojšieho ministerstva zdravotníctva stúpol na 27.730. V krajine zomrelo od začiatku pandémie 156 ľudí s rôznymi chorobami, ktorým diagnostikovali koronavírus. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) bieloruskej vláde odporučila, aby zaviedla prísnejšie opatrenia a zakázala verejné podujatia s veľkým počtom ľudí.

18:17 Severočínske mesto Šen-jang uzavrelo v piatok do karantény okolo 7 500 ľudí po tom, ako zaznamenalo za posledných päť dní tri nové prípady koronavírusu po viac ako 89 dňoch, píše agentúra AFP. Číne sa podarilo do veľkej miery obmedziť šírenie nákazy. Pretrvávajú však obavy z druhej vlny epidémie. Nové prípady sa objavili na severe Číny aj v pôvodnom epicentre v stredočínskom meste Wu-chan.

17:50 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) potvrdil prvý prípad nákazy koronavírusu v jednom z preplnených utečeneckých táborov v južnom Bangladéši, kde sa tiesni viac ako milión mjanmarských Rohingov. Nakazeného rohinského utečenca aj ďalšiu infikovanú osobu z miestnej komunity v juhobangladéšskom okrese Cox's Bazar po vykonaní testov umiestnili do izolácie. Bangladéš so 160 miliónmi obyvateľov doposiaľ potvrdil 18 863 nakazených a 283 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Skutočný počet prípadov je zrejme vyšší.

17:17 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na **Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 483 na 17 330. Informovala o tom v piatok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinského ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 20 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 475. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 4473 ľudí.

16:40 Dánsko v piatok nezaznamenalo žiadne úmrtie v dôsledku koronavírusu za uplynulých 24 hodín. Stalo sa tak prvýkrát od 13. marca, píše agentúra Reuters. Celkový počet prípadov koronavírusu v tejto severskej krajine vzrástol v piatok o 78 na 10 791. Počet ľudí hospitalizovaných s chorobou COVID-19 klesol o desať na 137. Celkový počet obetí je 537. Zdravotnícke úrady v utorok uviedli, že druhá vlna epidémie v Dánsku je „veľmi nepravdepodobná“.

16:20 Rakúsko sa v piatok dohodlo na úplnom otvorení hraníc s Lichtenštajnskom a Švajčiarskom od 15. júna. Ide o rovnakú dohodu, akú Rakúšania predtým uzavreli s Nemeckom. Informoval o tom rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorého citovala agentúra Reuters. Kancelár dodal, že Rakúsko teraz o podobnej dohode rokuje s východnými susedmi.

15:50 Všetky testy na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 zo vzoriek odpadovej vody v desiatich čistiarňach spravovaných Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS) v Bratislavskom i Trnavskom kraji skončili s negatívnym výsledkom. „Sme radi, že okrem preventívnej informácie pre potreby BVS môžeme ešte viac upokojiť aj verejnosť, keďže nulová prítomnosť nového koronavírusu vo vzorkách odpadových vôd veľmi pravdepodobne potvrdzuje minimálne rozšírenie choroby medzi obyvateľstvom,“ uviedol generálny riaditeľ BVS Peter Olajoš.

15:31 Ruské úrady spravujúce ostrovy Kunašir, Šikotan a Južné Kurily vyhlásili režim mimoriadnej situácie v súvislosti s prvým prípadom nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Nákaza bola zistená u občana Dagestanu, ktorý pred niekoľkými dňami pricestoval na ostrov Kunašir a nerešpektoval nariadenie o povinnej dvojtýždňovej karanténe, keďže nastúpil do práce na rybárskej lodi.

Počet ľudí v Rusku, ktorí boli pozitívne testovaní na nový koronavírus, sa za posledných 24 hodín zvýšil o 10 598.

14:43 Irán v piatok oznámil najvyšší počet nových prípadov nákazy koronavírusom za viac než mesiac. Súčasne uviedol, že ohniská nákazy sa objavili v iných regiónoch než doteraz. Hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr informoval, že za posledných 24 hodín bolo v celej krajine potvrdených 2 102 nových prípadov nákazy, čím počet pozitívne testovaných v Iráne stúpol na 116.635. Táto denná bilancia je najvyššia od 6. apríla, uviedla agentúra AFP.

14:10 Päť nemeckých spolkových krajín vrátane hlavného mesta Berlín od piatka znova povolilo otvorenie reštaurácií za dodržania istých hygienických opatrení, informovala agentúra DPA. Opatrenia v súvislosti s prevádzkami verejného stravovanie uvoľnilo od piatka okrem Berlína aj susedné Brandenbursko, Hesensko, Sasko a Durínsko. Ďalších päť z celkového počtu 16 spolkových krajín reštaurácie otvorilo už v predchádzajúcich dňoch. Zvyšné spolkové krajiny reštaurácie otvoria v období od 18. do 25. mája.

13:48 Košický samosprávny kraj (KSK) otestoval na ochorenie COVID-19 viac ako 1 060 zamestnancov z desiatich zariadení sociálnych služieb, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Výsledky sú známe pre 821 z nich, všetci mali negatívne testy. Predseda KSK Rastislav Trnka o tom informoval na piatkovom rokovaní krajských poslancov. „Dnes bude otestovaných posledných 72 zamestnancov zariadenia Ondava v Rakovci nad Ondavou. Výsledky zvyšných 240 zamestnancov budú známe v pondelok 18. mája,“ uviedol Trnka.

13:30 Česká vláda od 25. mája zruší povinné nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Táto povinnosť však bude naďalej platiť vo vnútorných priestoroch stavieb mimo bydliska, v prostriedkoch verejnej dopravy vrátane taxislužieb a pri blízkom kontakte s ďalšou osobou na miestach, kde sa nachádzajú dve osoby vo vzdialenosti menej než dva metre. V priestoroch barov a reštaurácii bude nosenie rúšok povinné; ľudia si ich budú môcť zložiť len počas konzumácie jedál a nápojov.

Od 25. mája sa obnoví i nepovinná školská výučba pre žiakov prvého stupňa základných škôl.

13:20 Od 25. mája príde v Česku ďalšia fáza uvoľňovania opatrení. Budú sa môcť znova otvoriť hotely, vnútorné priestory reštaurácií, hrady a zámky, interiéry zoologických a botanických záhrad, kempingy a kúpaliská. Prevádzku môžu obnoviť i tetovacie a piercingové štúdiá, sauny, soláriá a wellness centrá a alternatívne taxislužby.

Vnútorné priestory reštaurácií budú môcť byť otvorené do 23.00 h. V čase od 23.00 h do 06.00 h bude ich prevádzka obmedzená na výdaj cez okienko. Povolené budú verejné udalosti s účasťou do 300 osôb vrátane tých vo vnútorných priestoroch. Povolené budú aj návštevy v domovoch sociálnych služieb a nemocniciach.

12:46 Brazília zaznamenala rekordný denný nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19. Za posledných 24 hodín tam pribudlo v 13 944 nových prípadov ochorenia, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Najľudnatejšia krajina Latinskej Ameriky tak eviduje už 202 918 infiko­vaných a 13 933 mŕtvych, informovala v piatok agentúra Reuters.

Guvernéri deviatich z 26 brazílskych štátov a jedného federálneho dištriktu v stredu avizovali, že sa nebudú riadiť pokynmi prezidenta Jaira Bolsonara na opätovné otvorenie kozmetických salónov, holičstiev a športových akadémií.

12:20 Ľudia budú môcť namiesto štátnej karantény využívať mobilnú aplikáciu, ktorou sa má zaviesť tzv. inteligentná karanténa. Vyplýva to z vládnej novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách, ktorú v piatok schválili poslanci Národnej rady SR. Viac tu.

11:55 Reprodukčné číslo (R0) koronavírusu SARS-CoV-2 v Nemecku kleslo na hodnotu 0,75. Oznámil to podľa denníka Die Welt vo štvrtok večer Inštitút Roberta Kocha (RKI). R0 udáva, koľko zdravých ľudí sa potenciálne nakazí od jedného chorého. V stredu bola hodnota R0 v Nemecku 0,81, v utorok 0,94 a v pondelok 1,07. Kancelárka Angela Merkelová spoločne s predstaviteľmi RKI opakovane zdôrazňovali, že hodnota R0 musí byť trvalo nižšia ako 1, aby bolo možné pandémiu zastaviť.

11:39 Británia plánuje celoplošne spustiť aplikáciu, ktorá umožní monitorovať kontakty ľudí s osobami vykazujúcimi príznaky koronavírusu SARS-CoV-2. Aplikáciu, ktorá by počas tohto mesiaca mala byť k dispozícii na celom území krajiny, vyvinulo technologické oddelenie britskej Národnej zdravotnej služby (NHS). Ľudom umožní zistiť, či sa dostali do blízkeho kontaktu s niekým, u koho neskôr potvrdili nákazu COVID-19.

10:50 Vo štvrtok pristál v Bratislave repatriačný let z Tunisu. Operáciu naplánovalo a zorganizovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR a Veľvyslanectvo SR v Káhire v spolupráci s Leteckým útvarom Ministerstva vnútra (MV) SR a delegáciou EÚ v Tunise. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR. „Z Tunisu bolo na Slovensko repatriovaných celkovo päť slovenských občanov a 11 občanov a rezidentov členských štátov EÚ, pričom do svojej domoviny sa zároveň vrátili traja Tunisania,“ spresnil rezort diplomacie.

10:06 V Afrike sa počas nasledujúceho roka nakazí koronavírusom takmer štvrť miliardy ľudí. Úmrtí a vážnych prípadov ochorenia však bude na počet obyvateľov menej než v Európe a USA, uvádza sa v prognóze Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), o ktorej v piatok informoval denník The Guardian.

Model WHO uvádza, že v 47 afrických krajinách bude tempo šírenia vírusu pomalšie než v iných častiach sveta. Pandémia v Afrike by si podľa modelu mohla počas nasledujúceho roka vyžiadať až 190 000 životov.

9:13 Väzenská služba ČR vo štvrtok potvrdila, že do väznice v Brne prijala osobu s ochorením Covid-19, aby jej zabránila v ďalšom šírení nákazy. Informoval o tom v piatok spravodajský portál iROZHLAS.cz. Hovorkyňa väzenskej služby Petra Kučerová uviedla, že nakazenú osobu prijali v stredu. Jej vek a ani pohlavie však nekonkretizovala. Ide o prvého nakazeného v českých väzniciach.

Česká republika vo štvrtok zaznamenala 82 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je zatiaľ najvyšší denný nárast v máji. Celkovo sa v ČR infikovalo 8351 ľudí a 293 nákaze podľahlo.

8:20 Čína už mesiac nezaznamenala žiadny nový prípad úmrtia pacienta s Covidom-19. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej naposledy čínske úrady nové úmrtia ohlásili 14. apríla. Ani za štvrtok nepribudlo žiadne nové úmrtie. Nákaza sa v krajine s 1,4 miliardy obyvateľov potvrdila u štyroch testovaných.

7:52 Vyhľadávaný koncertný amfiteáter Hollywood Bowl v americkom štáte Kalifornia oznámil, že pre koronavírusovú pandémiu ruší všetky vystúpenia naplánované na leto 2020. Opatrenia sa podľa tlačovej agentúry AFP dotknú najmä Losangeleskej filharmónie, ktorá oznámila, že ju toto rozhodnutie bude stáť 80 miliónov dolárov.

7:03 Katarské ministerstvo vnútra vo štvrtok oznámilo, že s platnosťou od soboty bude v krajine povinné nosenie rúšok na verejnosti, pričom za porušenie nariadenia bude hroziť pokuta vo výške až do 200 000 katarských rijálov (približne 50 828 eur). Informovala o tom agentúra Reuters.

Ministerstvo vo svojom vyhlásení, ktoré zverejnilo na Twitteri, dodalo, že okrem finančnej pokuty hrozí za nedodržanie nariadenia o nosení rúšok aj trest odňatia slobody do troch rokov.

6:05 Litva, Lotyšsko a Estónsko o polnoci otvorili spoločné hranice, ktoré v marci uzavreli pre šírenie koronavírusu. Občania všetkých troch pobaltských štátov sa budú teraz môcť v rámci „cestovnej únie“ bez obmedzenia pohybovať od južných brehov Fínskeho zálivu po litovskú hranicu s Poľskom a Bieloruskom. Litovský premiér Saulius Skvernelis označil novovzniknutý priestor voľného pohybu za „pobaltskú cestovnú bublinu“, ktorá podľa neho umožní oživenie ekonomík všetkých troch krajín. Má to byť „iskra nádeje, že sa život zase vracia k normálu“.

6:00 Pôvod pandémie COVID-19 bude potrebné nezávisle vedecky vyšetriť. V príspevku zverejnenom v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung to napísal vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Čínu vyzval, aby prevzala svoj diel zodpovednosti v boji s pandémiou. Prispieť by mala nielen k boju s pandémiou a hľadaniu vakcíny proti COVID-19, ale aj k oživeniu svetového hospodárstva. Borrell tiež Peking vyzval, aby sa k pridal k Bruselu a odpustil významnú časť dlhov rozvojovým krajinám, ktoré dôsledky pandémie ťažko postihli. Spojené štáty i niektoré európske krajiny v minulosti Čínu za postup v boji s koronavírusom kritizovali. Vyčítajú jej okrem iného, ​​že údajne dlho zatajovala skutočný stav vecí. Peking to popiera a tvrdí, že bol po celý čas vývoja epidémie v krajine nanajvýš transparentný.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

115 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus