Kotleba neprišiel na súd. Prokurátor chce, aby súd zvážil zatknutie

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz požiadal súd, aby zvážil zatknutie lídra opozičnej ĽSNS Mariana Kotlebu a predviedol ho na hlavné pojednávanie v kauze kontroverzných šekov. Kotlebovi obhajcovia argumentujú, že na piatkové pojednávanie Špecializovaného trestného súdu nemohol prísť pre povinnosti v parlamente. Súd Kotlebovo ospravedlnenie akceptoval a odročil pojednávanie na 28. a 29. mája.

15.05.2020 09:24 , aktualizované: 10:57
otleba Foto:
Predseda ĽSNS Marian Kotleba
debata (939)

Honz svoju žiadosť opiera aj o skúsenosti s Kotlebom počas vyšetrovania. Podľa jeho slov si opakovane neprevzal zásielky, nebol prítomný na adrese a nebolo mu možné doručovať listiny. Kotlebovi obhajcovia Tomáš Rosina a Ondrej Mularčík zase apelovali na fakt, že parlament sa momentálne riadi krízovým režimom a rokovania sa zvolávajú na poslednú chvíľu. Na otázku, či nie je bežné, že sa poslanci ospravedlňujú z rokovaní, Mularčík uviedol, že sa rokuje najmä o riešení krízy spôsobenej ochorením COVID-19, a preto je potrebné, aby poslanci sedeli v poslaneckých laviciach.

Pandémia fašizmu je tiež nebezpečná, nielen pandémia COVID-19, reagoval prokurátor Honz. Ospravedlnenie nepovažuje za adekvátne, avšak riadi sa súdom, ktorý ho akceptoval. Kotleba doručil ospravedlnenie súdu vo štvrtok (14. 5.) večer po tom, ako sa podľa vlastných slov dozvedel, že bude schôdza parlamentu pokračovať aj v piatok.

Sudkyňa Ružena Sabová vzhľadom na jeho neúčasť a neudelenie súhlasu na konanie v neprítomnosti odročila pojednávanie na 28. a 29. mája. To namietal Kotlebov obhajca Mularčík, ktorý má informáciu, že aj vtedy bude rokovať parlament. Sudkyňa to však neakceptovala a termín naďalej platí. Zákonná povinnosť poslanca Národnej rady SR je na rovnakej úrovni ako zákonná povinnosť obvineného prísť na pojednávanie, dodal Mularčík.

Obhajca Rosina ozrejmil, že Kotleba nedal súhlas na konanie v neprítomnosti, pretože sa cíti nevinný a nevinu chce aj aktívne preukazovať.

Prokurátor podal obžalobu na Kotlebu ešte v októbri minulého roka. Predseda ĽSNS sa mal trestného činu dopustiť, keď odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Číslo 1488 považuje obžaloba za neonacistickú šifru, čo na súde potvrdil aj znalec z oblasti nacizmu, fašizmu a neonacizmu.

939 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #kontroverzné šeky