Európske štáty uvoľňujú hranice, Slováci sú vítaní

Hranice v Európe už nebudú tak prísne uzavreté ako doposiaľ. Viaceré štáty uvažujú o "bezpečných koridoroch", Taliani sa otvoria celej EÚ. India už oficiálne eviduje viac infikovaných novým koronavírusom ako Čína. Dianie sme sledovali online.

16.05.2020 06:45 , aktualizované: 22:16
debata (164)

22:15 Francúzski demonštranti z hnutia tzv. žltých viest obnovili v sobotu svoje pravidelné protesty. Do ulíc vyšli po prvý raz od zmiernení obmedzení zavedených počas pandémie koronavírusu, informovala agentúra DPA.

Demonštranti protestujúci proti reformným krokom francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona 16. mája kráčali ulicami Paríža, Lyonu, Marseille, Montpellieru a Štrasburgu. V hlavnom meste ich musela opakovane napomínať polícia, ktorá dvoch účastníkov aj zatkla. V Toulouse sa konala aj protidemonštrácia majiteľov obchodov, ktorí si obnovenie pravidelných protestov žltých viest neželajú. Podľa nich demonštrácie nepriaznivo ovplyvňujú ich podnikanie.

22:11 Projekt regionálnych pultov, ktorý v Banskobystrickom kraji od decembra 2019 podporuje lokálnych producentov a remeselníkov, koronakríza nezastavila. Aj keď sú aktuálne ubytovacie zariadenia, v ktorých sú produkty umiestnené, dočasne zatvorené, výrobky si záujemcovia môžu kúpiť online, cez obchod, zriadený na sociálnej sieti.

„Takmer všetky tradičné podujatia, remeselné trhy i jarmoky, ktoré sú pre mnohých producentov nosným zdrojom odbytu, sú zrušené. Z toho dôvodu vznikol podnet na spustenie online virtuálneho regionálneho pultu na facebookovom profile Regionálne pulty," hovorí Petra Šuhajdová, špecialistka na cestovný ruch Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja. (tasr)

20:48 Nemecká kancelárka Angela Merkelová poukázala v sobotu na kľúčový význam slobodných médií pre demokraciu. Aj súčasná pandémia koronavírusu podľa nej ukázala, aké dôležité sú dobre overené informácie, informovala stanica Deutsche Welle.

Šéfka spolkovej vlády vo svojom pravidelnom týždennom podcaste zdôraznila, že autoritárske režimy vždy najskôr potláčajú slobodu tlače a nedovolia novinárom slobodne písať a nastavovať vláde kritické zrkadlo. „Demokracia potrebuje fakty a informácie. Musí rozlíšiť, medzi pravdou a klamstvom. Musí byť umožnené vidieť realitu z rôznych perspektív a na základe toho si vytvoriť náležité názory. Platí to zvlášť v tejto aktuálnej situácii – v súvislosti s koronavírusom. Práve v tejto súvislosti sú pre nás všetkých dobre overené informácie veľmi dôležité,“ uviedla kancelárka.

19:47 Vo Francúzsku za posledný deň pribudlo 96 obetí s ochorením Covid-19; v porovnaní s piatkom, kedy zomrelo 104 ľudí, počet mŕtvych mierne klesol a momentálna bilancia dosahuje 27 625 obetí. Naďalej tiež klesá i počet ľudí s infekciou vo francúzskych nemocniciach, kde ich počas dneška ubudlo viac ako 400. Klesol tiež počet najvážnejších prípadov na jednotkách intenzívnej starostlivosti, informovala agentúra Reuters.

19:34 Lietadlá s cestujúcimi zo zahraničia nebudú môcť do Thajska lietať až do konca júna. Miestne úrady dnes predĺžili príslušný zákaz medzinárodných letov, ktorý prijali ako opatrenie v boji s koronavírusom v apríli. Viac ako dve desiatky ľudí nakazených vírusom SARS-CoV-2 za deň zaznamenalo Thajsko naposledy 25. apríla.

19:21 Britskí vedci začali sériu testov, cieľom ktorých je zistiť, či dokážu psy čuchom detegovať osoby infikované koronavírusom SARS-CoV-2 ešte predtým, ako sa u nich prejavia príznaky nákazy. S odvolaním sa na sobotňajšie vyhlásenie britského ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AP.

Ministerstvo uviedlo, že epidemiológovia momentálne skúmajú, či dokážu psy, ktoré boli trénované na detekciu osôb nakazených maláriou, prípadne trpiacich na niektoré typy rakoviny, identifikovať aj ľudí infikovaných novým druhom koronavírusu. Ak áno, mohli by byť podľa britského rezortu zdravotníctva využívané ako „neinvazívna metóda skorého varovania“.

18:56 Tisíce Nemcov vyšli v sobotu do ulíc metropoly Berlín a ďalších nemeckých miest, aby protestovali proti obmedzujúcim opatreniam zavedeným v rámci boja proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters. Počas protestu vo východonemeckom meste Halle demonštranti verbálne zaútočili na člena štábu verejnoprávnej televízie ZDF. Ďalšiemu vyostreniu napätia zabránila polícia. Tím ZDF musel z protestu odísť pod policajnou ochranou. Incident sa zaobišiel bez zranení, napísala agentúra DPA.

V Nemecku si koronavírus vyžiadal menej obetí, než vo väčšine susedných krajín a niektoré opatrenia, ktoré počas pandémie zaviedla vláda kancelárky Angely Merkelovej, sa už medzičasom začali zmierňovať. Nespokojenci však napriek tomu vyšli do ulíc už druhý víkend za sebou.

18:41 V Taliansku za 24 hodín zomrelo s ochorením Covid-19 ďalších 153 ľudí. Po dvoch dňoch sa tak denná bilancia opäť vrátila pod hranicu dvoch stoviek, informoval dnes úrad civilnej ochrany. Celková bilancia úmrtí vzrástla na 31 763. Od začiatku epidémie sa v tejto šesťdesiatmili­ónovej juhoeurópskej krajine potvrdilo už vyše 224-tisíc prípadov infekcie SARS-CoV-2.

18:35 Hasiči v sobotu vykonávali v súvislosti s koronavírusom odbery vo viacerých karanténnych zariadeniach na Slovensku. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). „Sobotné odbery vzoriek vykonávali hasiči v karanténnych zariadeniach v Oravskej Polhore, Pezinku, Gabčíkove, Bratislave, Košiciach, Bardejove a vo Veľkom Mederi,“ uviedla Farkasová s tým, že v testovaní budú pokračovať aj v nedeľu. (tasr)

18:28 Baníci v poľskej časti Sliezska, kde dosiaľ zaznamenali najviac prípadov nákazy koronavírusom v rámci celého Poľska, sa v pondelok a utorok už budú môcť vrátiť do práce. Oznámil to v sobotu poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala agentúra Reuters. Koronavírus sa v ostatnom čase pomerne rýchlo rozšíril medzi baníkmi v tamojších uhoľných baniach. V regióne pribudlo za ostatných 24 hodín až 138 z celkových 168 nových prípadov nákazy, ktoré zaznamenali v Poľsku.

Premiér Morawiecki však uviedol, že región nie je potrebné izolovať od zvyšku krajiny, pričom návrat baníkov do práce budú sprevádzať bezpečnostné opatrenia. „V Sliezsku zachránime státisíce pracovných miest,“ povedal novinárom. V poľskej časti Sliezska doposiaľ zaznamenali 5132 infikovaných, zatiaľ čo v celom Poľsku 18.184. Ochorenie Covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje, si v krajine zároveň celkovo vyžiadalo 912 úmrtí.

17:40 Brazília za posledných 24 hodín opäť registrovala rekordný počet novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, pribudlo ich viac ako 15-tisíc. O deň skôr to bolo bezmála 14-tisíc. S ochorením Covid-19 zomrelo ďalších 824 ľudí. Infekcia sa v krajine od začiatku epidémie preukázala u 218 223 osôb, z ktorých 14 817 zomrelo. S odvolaním sa na brazílskej ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

17:30 Grécko znova sprístupnilo verejné pláže, no pod prísnymi bezpečnostnými nariadeniami. V niektorých častiach krajiny teplota dosiahla 36 stupňov Celzia a obyvatelia si vyšli zaplávať. Skupinové športové aktivity sú naďalej zakázané. Práve otvorenie pláží je vnímané ako kľúčová záchrana pre turizmus počas leta. Krajina zrejme bude mať pre Covid-19 v rámci Európskej únie najväčšiu recesiu.

17:26 Srbský prezident Aleksandar Vučič nariadil nasadenie armády v okolí troch utečeneckých táborov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti hraníc s Chorvátskom. Toto opatrenie je podľa prezidenta potrebné na zaistenie bezpečnosti miestnych obyvateľov, informovala v sobotu agentúra AP.

Srbské ministerstvo obrany oznámilo, že príslušníci armády sa majú na základe prezidentovho rozkazu rozmiestniť pri táboroch nachádzajúcich sa v okolí mesta Šid. V troch tamojších táboroch aktuálne žije približne 1500 utečencov a migrantov pochádzajúcich prevažne zo Sýrie, Afganistanu a Pakistanu čakajúcich na možnosť dostať sa do Chorvátska, ktoré je členskou krajinou EÚ. Vojaci majú podľa Vučiča chrániť miestne obyvateľstvo pred zastrašovaním a krádežami, ktoré údajne páchajú migranti z táborov.

17:16 V Británii zomrelo s Covidom-19 za 24 hodín ďalších 468 ľudí. Denný prírastok je tak o niečo vyšší ako vo štvrtok a v piatok, ale nižšie ako v stredu. Celkom s ochorením Covid-19 v Británii zomrelo už 34 466 ľudí, informovalo dnes ministerstvo zdravotníctva. Od začiatku epidémie sa v krajine potvrdilo cez 240-tisíc prípadov koronavírusu.

17:01 Americký prezident Donald Trump zvažuje niekoľko návrhov, ako ďalej postupovať voči Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO). Na twitteri dnes napísal, že jedným z nich je aj možnosť, že by Spojené štáty začali znovu platiť príspevky, avšak len vo výške desiatich percent predošlej čiastky. Trump platby WHO pozastavil v polovici apríla a kritizoval organizáciu, že zlyhala tvárou v tvár pandémii Covidu-19.

16:55 Za dôležitý znak toho, že cestovanie v Európe sa pomaly vracia do normálu, označil v sobotu nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas opätovné otvorenie nemecko-luxemburských hraníc. Mass sa s luxemburským šéfom diplomacie Jeanom Asselbornom zišiel na moste nad riekou Mosela, ktorý spája obe krajiny. Obaja politici prišli na most s ochrannými rúškami na tvárach, píše agentúra DPA.

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn vyjadril úľavu nad opätovným otvorením hraníc. „Už bol čas, aby sa to skončilo,“ povedal. Dodal pritom, že zatvorenie hraníc nikdy nepovažoval za správne, pričom poukázal na skutočnosť, že medzi oboma krajinami „pendluje“ asi 200 000 cezhra­ničných pracovníkov. „Vyvolalo to tu veľa rozhorčenia,“ povedal ďalej a dodal, že znovuotvorenie hraníc je ukážkou, že „Schengen sa nenechal vírusom poraziť, ale Schengen opätovne ožíva“.

16:30 Britský vedecký časopis Lancet vyzval v piatok Američanov, aby si v novembri zvolili prezidenta, ktorý pri riadení verejného zdravia nebude využívať „stranícku politiku“. Informovala o tom agentúra DPA.

V nezvyčajne kriticky ladenom úvodníku označuje jeden z najuznávanejších lekárskych časopisov reakciu administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 za „nedôslednú a roztrieštenú“.

15:58 Maďarská vláda od pondelka postupne začne uvoľňovať opatrenia proti šíreniu ochorenia Covid-19 v Budapešti. Na svojom facebookovom účte to uviedol maďarský premiér Viktor Orbán. Vo zvyšnej časti krajiny kabinet obmedzenia, ktoré mali zabrániť šíreniu koronavírusu, ukončil už pred dvoma týždňami.

„Je zrejmé, že sa nám podarilo potlačiť epidémiu aj v Budapešti,“ povedal Orbán v dnes zverejnenom videu. „Preto môžeme opatrne prejsť k druhej obrannej fáze aj v Budapešti … a teda rušíme uzávery,“ uviedol.

15:47 Španielska vláda chce predĺžiť platnosť stavu núdze v krajine „o približne mesiac“, kým nedôjde k dokončeniu uvoľňovania opatrení zavedených v marci s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. S odvolaním sa na sobotňajšie vyhlásenie španielskeho premiéra Pedra Sáncheza o tom informovala agentúra AFP.

14:50 O zatvorení obchodov v nedeľu nastálo, nielen počas koronakrízy, sa stále len diskutuje. Uviedol to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Podľa neho však pre túto otázku nie je problém v koalícii. Poslanec opozičného Smeru Ján Richter zatvorenie obchodov v nedeľu podporuje.

„Ja to vnímam tak, že sú tu takéto návrhy, vidím, že názory sú rôzne, budeme o tom debatovať,“ povedal Krajniak. Koaličná SaS je totiž zásadne proti zatváraniu obchodov v nedeľu. „Rešpektujem, že pán Richard Sulík (SaS) má iný názor. Keby som bol poslancom parlamentu, hlasoval by som podľa svojho vedomia a svedomia. Podpredseda parlamentného sociálneho výboru Ján Richter podporuje iniciatívu svojich straníckych kolegov, ktorí by chceli do parlamentu prísť s návrhom na zatvorenie obchodov počas nedieľ. "Ja túto iniciatívu podporujem, poznám stanoviská odborárov v obchodoch, aká je potreba, aby rodina bola aspoň v nedeľu pohromade. Treba sa tým vážne zaoberať,“ povedal Richter. Podľa neho by sa touto problematikou ako prví mali zaoberať sociálni partneri. „Osobne si myslím, že dozrel čas, vôbec nie je problém v tom, že je teraz nejaká kríza. Otázka je otvorená, je na mieste, treba o nej diskutovať,“ myslí si Richter.

14:40 Každé uvoľnenie obmedzení je pre cestovný ruch prínosom. Súčasné zmiernenie opatrení môže pomôcť najmä cestovným kanceláriám a agentúram, ktoré sa orientujú na domáci cestovný ruch. Tých je však veľmi málo. Väčšina cestoviek tak naďalej zostane paralyzovaná. Uviedla to Jana Varinská zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).

Opatrenia vlády zatiaľ podľa jej slov cestovkám veľmi nepomohli. „Nie je schválená pomoc pri nájmoch, podnikatelia v cestovnom ruchu, ktorí nemajú kamenné prevádzky, nemajú nárok na odpustenie odvodov i napriek tomu, že nemajú žiadny príjem,“ skonštatovala Varinská. V prípade návrhu o odklade čerpania služieb predpokladá, že rozhodnutie padne v čo najkratšom čase.

13:25 Video: Protest v Londýne proti karanténnym opatreniam britskej vlády.

13:08 India už oficiálne eviduje viac infikovaných novým koronavírusom ako Čína. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva v sobotu uviedlo, že celkovo zaregistrovali 85 940 nakazených a 2752 mŕtvych. Čína zaznamenala od minuloročného začiatku šírenia vírusu 82 941 infikovaných a 4633 mŕtvych.

Najhoršie sú na tom indické štáty Maháráštra s 29 100 prípadmi, Tamilnádu s 10 108 a Gudžarát s 9931 pacientmi. V Naí Dillí majú 8895 nakazených. India zaregistrovala za posledných 24 hodín 3970 nových prípadov a 103 úmrtí. Vláda by sa mala počas víkendu rozhodnúť, či predĺži obmedzenia súvisiace s bojom proti šíreniu. Začiatkom mesiaca začala postupne uvoľňovať obmedzenia s cieľom podporiť ekonomiku.

13:03 V Španielsku zomrelo za posledný deň 102 pacientov s koronavírusom, čo je najmenej od polovice marca. Celkovo má krajina 27 563 obetí a 230 698 nakazených. Novo infikovaných za posledný deň pribudlo 539, čo je zhruba rovnako ako v piatok, informovalo dnes ministerstvo zdravotníctva.

V Španielsku na komplikácie spojené s ochorením Covid-19 zomrelo najviac ľudí po USA, Británii a Taliansku, epidémia ale v posledných týždňoch stráca na sile. Menej ľudí, než za uplynulých 24 hodín, zomrelo naposledy 16. marca. Ešte na začiatku apríla umieralo aj viac ako 900 nakazených den­ne.

12:58 Situácia na realitnom trhu sa v súvislosti s koronakrízou začína stabilizovať. Klienti sa začínajú zaujímať o nehnuteľnosti a zvyšuje sa aj záujem o služby realitných kancelárií. Uviedol to prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár. Rýchle oživenie realitného trhu zaznamenala aj Realitná únia (RÚ) SR.

„Aj tam (na realitnom trhu) ako navôkol, ‚počuť hudbu a ľudia sa pustili do tanca‘. Otázka je, či nejde o zábavu na palube Titanicu, ktorý sa pod ťarchou ekonomických problémov začne o nejaký čas potápať,“ upozornil analytik únie Vladimír Kubrický.

12:42 Rakúsko od polnoci zo soboty na nedeľu otvorí všetky hraničné priechody s Českom, Slovenskom a Maďarskom. Kontroly kvôli koronavírusu budú už len náhodné, informovalo dnes rakúske ministerstvo vnútra. S úplným otvorením hraníc sa počíta v druhom kroku a malo by nastať 15. júna, uviedla agentúra APA.

Režim na hraniciach s Nemeckom, Lichtenštajnskom a Švajčiarskom uvoľnilo Rakúsko od piatku, teraz bude rovnako postupovať v prípade Česka, Slovenska a Maďarska, čo má podľa Viedne uľahčiť život najmä pendlerom dochádzajúcim medzi susednými štátmi za prácou a ľuďom z pohraničia. „Kontroly zo strany zdravotníckych úradov a polície budú prebiehať v menšej miere a len náhodne,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

12:36 Obyvatelia Anglicka zažívajú po ôsmich týždňoch prvý víkend, kedy môžu po uvoľnení korona-karantény voľne zdržiavať vonku a cestovať. Starostovia v mnohých obľúbených turistických oblastiach sa preto obávajú, že ich obce zahltia státisíce výletníkov, upozornil dnes server BBC.

Podľa údajov autoklubu RAC sa o tomto víkende na výlet autom chystá až 15 miliónov vodičov, samosprávy ale varujú, že obrovský nárast návštevníkov môže viesť k rýchlejšiemu šíreniu nákazy koronavírusy.

12:06 Na „výlet“ po centre Bratislavy sa môžu záujemcovia v časoch epidémie koronavírusu vybrať aj online. Virtuálnu prechádzku im umožnia 3D ortofotomapy zo súčasnosti i minulosti, ktoré zverejnilo hlavné mesto. K dispozícii sú momentálne prvé štyri mapové aplikácie zachytávajúce stav mesta v roku 2012 a 2019. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Katarína Jánošíková. (tasr)

11:33 Primátori južných prihraničných regiónov žiadajú vládu, aby v prípade vytvorenia takzvaného mini Schengenu bolo súčasťou otvorenia hraníc aj Maďarsko. Z iniciatívy primátora Komárna Bélu Keszegha sa 11 primátorov od západu až po východ Slovenska obrátilo spoločným listom na predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽaNO), informovala komárňanská radnica.

Signatári listu upozorňujú, že podporujú zodpovedný prístup v boji proti koronavírusu, no je pre nich nepochopiteľné, že Slovensko pripravuje otvorenie svojich hraníc s Českou republikou a Rakúskom, no s Maďarskom sa táto téma paralelne nerieši. „Tento prístup je nepochopiteľný aj z hľadiska počtu nakazených a rozsahu opatrení, pretože maďarská vláda razantne bojuje proti pandémii,“ uvádzajú primátori v liste premiérovi.

11:02 Slovensko pošle na západný Balkán humanitárne finančné príspevky v sume 80-tisíc eur. Peniaze poskytne v rámci programu rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci SlovakAid. Program aktuálne pomáha západnému Balkánu prostredníctvom viacerých nástrojov, z ktorých najefektívnejším sú priame finančné príspevky. Tieto sú určené miestnym partnerom, ktorí podrobne poznajú situáciu a aktuálne potreby v krajine.

„Preto sa rezort diplomacie rozhodol poskytnúť humanitárny finančný príspevok Srbsku vo výške 50-tisíc eur a humanitárny finančný príspevok Čiernej Hore vo výške 30-tisíc eur. Oba príspevky budú použité na nákup ochranných pomôcok a zdravotníckych zariadení pre nemocnice, konkrétne pre nemocnicu v Novom Sade v Srbsku, Klinické centrum Čiernej Hory v Podgorici a Všeobecnú nemocnicu v Berane v Čiernej Hore,“ poznamenal šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. (sita)

10:27 Rusko dnes ohlásilo 9200 nových prípadov koronavísu za uplynulých 24 hodín. Celkový počet nakazených dosiahol 272 043, uviedla agentúra Reuters. V piatok ešte Rusko registrovalo denný prírastok 10 598 infiko­vaných.

Denný nárast počtu nakazených sa tak dnes druhýkrát od 2. mája dostal pod desaťtisícovú hranicu. S ochorením Covid-19, ktorý koronavírus spôsobuje, v krajine podľa krízového štábu v uplynulom dni podľahlo 119 ľudí. Od začiatku pandémie Rusko eviduje 2537 takýchto úm­rtí.

10:20 V Nemecku sa za posledný deň znížil počet úmrtí pacientov s koronavírusom i novo nakazených. Nových obetí bolo 57, zatiaľ čo piatková bilancia ich registrovala 101. Pozitívne testovaných bolo 620, čo je skoro o tri stovky menej ako predchádzajúci deň. Informoval o tom dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Celkovo sa v Nemecku od začiatku epidémie vírusom SARS-CoV-2 nakazilo 173 772 ľudí, 7881 z nich zomrelo a vyše 152-tisíc sa už uzdravilo. Krajina s viac ako 83 miliónmi obyvateľov je tak teraz čo do počtu infikovaných i mŕtvych ôsmym najviac postihnutým štátom na svete.

9:36 V piatok pribudlo na Slovensku 13 nových prípadov koronavírusu, oficiálne tak krajina eviduje 1493 osôb s ochorením Covid-19. Otestovaných bolo 4084 osôb, celkovo tak laboratóriá vykonali 139 986 testov. Jedna osoba s Covidom-19 zomrela, počet úmrtí tak stúpol na 28. (Viac tu)

9:10 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok oznámila, že skúma možnú súvislosť medzi ochorením Covid-19 a zriedkavým zápalovým ochorením u detí, ktoré má podobné príznaky ako Kawasakiho choroba. Toto zápalové ochorenie postihlo a zabilo deti v Európe a v Spojených štátoch. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Prvé správy naznačujú, že tento súbor príznakov (u detí) možno súvisí s Covid-19,“ povedal na virtuálnom brífingu šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vyzval lekárov na klinikách po celom svete, aby pomohli „lepšie pochopiť tieto príznaky u detí“. V Európe a USA zaznamenali v posledných týždňoch prudký nárast ťažkej poruchy imunity u detí, súvisiacej s ochorením Covid-19.

8:36 Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok vyhlásil, že sa čoskoro vzdá mimoriadnych právomocí, ktoré mu umožňujú vládnuť pomocou dekrétov a riešiť tak záležitosti súvisiace s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Túto formu vládnutia, časovo neohraničeného, schválil Orbánovi maďarský parlament koncom marca. Premiér sa však za to stal terčom ostrej kritiky, aj zo strany Európskeho parlamentu. Ten mu vyčítal práve časovú neohraničenosť núdzového stavu, počas ktorého platia Orbánove rozsiahle mimoriadne právomoci.

8:10 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1680 úmrtí na koronavírus. Celkový počet mŕtvych v USA tak stúpol na 87 493. V piatok (v sobotu krátko po 02.30 h SELČ) to oznámila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa na základe vlastných výpočtov. Citovala ju tlačová agentúra AFP.

Krajina – najťažšie zasiahnutá pandémiou koronavírusu, pokiaľ ide o počet mŕtvych – má teraz potvrdených celkovo 1 442 924 prípadov nákazy, dodala popredná súkromná univerzita so sídlom v americkom meste Baltimore.

7:05 Americká Snemovňa reprezentantov tesne schválila rekordný balík na podporu ekonomiky, ktorý dosahuje hodnotu tri bilióny dolárov. Zákon navrhnutý demokratmi teraz poputuje do republikánmi ovládaného Senátu. Ak by Senát balíček schválil, išlo by o najväčšiu podobnú pomoc v histórii Spojených štátov, uviedol spravodajský server CNN. Republikáni, ktorí majú v hornej komore väčšinu, už dopredu avizovali, že masívnu pomoc Senát zablokuje. Podľa nich je potrebné najskôr počkať na výsledky balíčkov, ktoré Kongres schválil už skôr.

6:50 Talianska vláda schválila v piatok neskoro večer nariadenie, ktoré od 3. júna umožňuje slobodné cestovanie v rámci celého Talianska a z ostatných krajín Európskej únie. Taliansky kabinet schválil dekrét, navrhnutý premiérom Giuseppem Contem a ministrom zdravotníctva Robertom Speranzom, na základe ktorého sa od 3. júna otvoria hranice pre občanov z členských štátov EÚ, ako aj z nezávislých štátov San Maríno a Vatikán. Taliansko patrí ku krajinám sveta, ktoré sú najhoršie zasiahnuté pandémiou koronavírusu, ale počet nových denných prípadov nákazy určitý čas už klesá. V piatok bolo v krajine zaznamenaných celkovo vyše 31 600 mŕtvych a približne 223 800 nakazených. Pandémia ničila celú taliansku ekonomiku, ale turistický ruch zrejme utrpí väčšie škody než väčšina ostatných priemyselných odvetví.

6:45 Malta skúma možnosť vytvoriť takzvané „bezpečné koridory“ s deviatimi krajinami – so Slovenskom, Českom, Luxemburskom, Nórskom, Srbskom, Rakúskom, Lotyšskom, Litvou a Izraelom. V piatok to potvrdila maltská vláda, ktorú podľa TASR citoval denník Times of Malta. Zoznam krajín je prvým zbežným pohľadom, ako by mohlo vyzerať cestovanie na Maltu po pandémii ochorenia Covid-19. Ministerka turizmu Julia Farrugiová Portelliová potvrdila, že už spustila „dvojstranný mechanizmus“ s týmito krajinami, ale časový rámec zatiaľ nie je stanovený. Záujem vytvoriť „cestovnú bublinu“ má Malta aj so Sicíliou, hoci tento taliansky ostrov nebol spomenutý v zozname.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus