Podľa Johnsona možno nikdy nebude existovať vakcína proti Covid-19

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že ľudstvo možno nikdy nebude mať vakcínu proti ochoreniu Covid-19. Nakazený koronavírusom môže infikovať iných, aj keď ešte nemá žiadne príznaky choroby. To bude pre svet veľký problém, domnievajú sa vedci. Dianie sme sledovali online.

17.05.2020 07:50 , aktualizované: 21:51
debata (166)

21:50 V nedeľu hasiči testovali osoby s podozrením na koronavírus v karanténnych zariadeniach vo viacerých lokalitách. Informovala o otm Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Hasiči odoberali vzorky v zariadeniach v Strečne, Liptovskom Jáne, Poprade, Tatranskej Lomnici, Banskej Bystrici, Nitre, Bratislave, vo Vranove nad Topľou a Veľkom Mederi. „Testovaniu sa podrobilo aj niekoľko chovancov v diagnostickom centre pre deti v bratislavskom Ružinove,“ dodala Farkasová. (tasr)

21:22 Počet ľudí, ktorí vo Francúzsku zomreli s novým typom koronavírusu, prekonal hranicu 28-tisíc. Za posledný deň pribudlo ďalších 483 mŕtvych, informovalo dnes ministerstvo zdravotníctva. Denný prírastok je tak najvyšší od 23. apríla. Prípadov infekcie SARS-CoV-2 sa vo Francúzsku potvrdilo už u 142 291 osôb.

20:54 Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že ľudstvo možno nikdy nebude mať vakcínu proti ochoreniu Covid-19, a to aj napriek veľkému globálnemu úsiliu. Britská vláda poskytne 93 miliónov libier (v prepočte približne 105 miliónov eur) na otvorenie nového Vaccine Manufacturing and Innovation Center a krajina podľa premiéra už podporuje aj testy liekov, ktoré by mohli zabezpečiť rýchle vyliečenie sa z vírusu.

Pre noviny The Mail on Sunday uviedol, že „máme pred sebou ešte veľmi dlhú cestu a musím byť úprimný a povedať, že sa nám možno nikdy nepodarí vytvoriť vakcínu“. „Musíme nájsť nové spôsoby, ako kontrolovať tento vírus,“ dodal s tým, že je potrebné testovať ľudí s príznakmi a vyhľadávať tých, s ktorými boli v kontakte.

20:41 Pokusy na škrečkoch odhalili, že hromadné používanie rúšok znižuje prenos koronavírusu. Oznámil to dnes tím vedcov z Hongkongu, ktorých citovala agentúra AFP. Výskum Hongkonskej univerzity je jedným z prvých, ktoré sa konkrétne zamerali na zistenie, či rúška alebo tvárové masky môžu zabrániť symptomatickým aj nesymptomatickým nositeľom koronavírusu nakaziť ostatných.

Tím vedený profesorom Yuen Kwok Yungom, ktorý patrí medzi najlepších svetových expertov na koronavírusy, umiestnil umelo nakazené škrečky do blízkosti zdravých zvierat. Medzi klietky s chorými a zdravými škrečkami vedci umiestnili rúška a nechali prúdiť vzduch od nakazených zvierat k zdravým. Zistili pritom, že bezkontaktný prenos vírusu sa môže pri použití rúšok znížiť o viac ako 60 percent. Keď medzi klietkami neboli rúška, dve tretiny zdravých škrečkov sa nakazili počas týždňa.

20:33 Kapely hrajúce bez divákov, detské sprievody zrušené prvýkrát od skončenia druhej sv. vojny a národná hymna spievaná z balkónov…Nórsky národný sviatok Deň ústavy je zvyčajne farbistou oslavou, ale dnes ho oslávili len malé hŕstky ľudí, resp. sa oslavy kvôli pandémii koronavírusu presunuli online.

20:28 Británia zaznamenala za posledný deň najnižší prírastok úmrtí na koronavírus od 24. marca. Vyplýva to z najnovšej bilancie, ktorú v nedeľu večer zverejnila agentúra Reuters. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Spojenom kráľovstve 170 úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Oficiálny počet obetí pandémie v Británii sa tak zvýšil na 34 636.

19:43 Linka detskej istoty zaznamenala od začiatku pandémie koronavírusu až 85-percentný nárast hovorov, pričom väčšina z nich sa týkala tejto témy. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detských liniek to uviedla Táňa Ivanič Rybanská z Linky detskej istoty.

Mnohé deti boli počas pandémie vystavené nielen zvýšenému riziku násilia, ale tiež negatívnemu vplyvu na ich duševné zdravie. „Mnohí zažívajú stres, úzkosť, osamelosť a izoláciu. Detské linky pomoci sa v súčasnosti stali pre deti a mladých ľudí ešte dôležitejšími a mnohí z našich členov po celom svete zaznamenali obrovské zvýšenie počtu volaní, textov a správ detí, ktoré žiadajú o pomoc,“ cituje Ivanič Rybanská medzinárodnú organizáciu detských liniek.

19:17 Celkom 4165 rýchlotestov zrealizovali od začiatku tohto týždňa na zamestnancoch a prijímateľoch sociálnych služieb vo všetkých verejných a neverejných zariadeniach v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Z toho 2811 rýchlotestov vykonali v zariadeniach sociálnych služieb BBSK, 299 v obecných a 1055 u neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. (tasr)

18:52 V Taliansku za posledný deň zomrelo ďalších 145 ľudí s koronavírusom. Ide tak najnižší denný prírastok od 9. marca. Celková bilancia úmrtí tak vzrástla na 31 908, informovala dnes agentúra Reuters. V krajine sa od začiatku epidémie potvrdilo už 225 435 prípadov infekcie.

Novo nakazených za 24 hodín zaznamenali úrady 675, čo je o dve stovky menej, než koľko ich hlásili v sobotu. Aktívnych prípadov je teraz 68 351. Z porov­nania so sobotnými dátami vyplýva, že sa za deň uzdravilo takmer 2000 ľudí. Celkovo sa z ochorenia Covid-19 uzdravilo v Taliansku už viac než 125-tisíc osôb.

18:37 Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa v nedeľu vyhlásil, že vláda v Madride zvažuje zavedenie povinného nosenia rúšok na verejnosti s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2. Napísala o tom agentúra AP.

„Panuje široká zhoda (medzi predstaviteľmi samosprávnych celkov) na potrebe zaviesť povinné nosenie rúšok,“ uviedol Illa. Nosenie rúšok je momentálne v Španielsku povinné len v prostriedkoch verejnej dopravy, hoci vláda dôrazne odporúča aj ich nosenie na verejnosti.

18:28 V Izraeli sa v nedeľu znovu otvorili všetky školy. Došlo k tomu v rámci uvoľňovania obmedzení, ktoré zaviedli v krajine v polovici marca v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu, informuje agentúra DPA. Minister školstva Rafi Perec označil otvorenie škôl za ekonomicky nevyhnutné, keďže rodičom umožní vrátiť sa do práce. „Nepochybujem o tom, že toto je veľký krok, ktorý nám pomôže dostať sa z krízy,“ uviedol vo vyhlásení.

18:14 India v nedeľu predĺžila až do konca mája prísne obmedzenia pohybu osôb, ktoré v krajine platia už skoro dva mesiace. Stalo sa tak po tom, ako indické úrady zaznamenali doposiaľ najvyšší denný prírastok počtu nových prípadov nákazy, informovala agentúra AP.

V Indii za posledných 24 hodín pribudlo takmer 5000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím ich celkový počet vzrástol na skoro 91-tisíc. Ide o najvyšší počet potvrdených prípadov infekcie spomedzi všetkých ázijských krajín. India už v sobotu v počte prípadov nákazy predstihla Čínu, v ktorej koronavírus koncom vlaňajšieho decembra zaznamenali vôbec prvýkrát, pričom následne sa odtiaľ rozšíril do celého sveta.

18:08 Nemecká vláda predpokladá, že v mnohých častiach Európy bude toto leto aj napriek pandémii koronavírusu možné dovolenkovať.

„Existuje veľká šanca, že nebudeme musieť stráviť dovolenku len doma, ale zrejme bude možná aj v zahraničí,“ povedal splnomocnenec spolkovej vlády pre cestovný ruch Thomas Bareiss v rozhovore pre Stuttgarter Zeitung a Stuttgarter Nachrichten. Cieľom je, aby všetky európske krajiny mohli prijímať dovolenkárov, pokiaľ to dovolí vývoj epidémie a použijú sa spoľahlivé ochranné a hygienické opatrenia.

18:03 Varšavská polícia v nedeľu obhajovala tvrdý zásah voči demonštrantom, ktorí sa v sobotu zišli v poľskom hlavnom meste a žiadali, aby vláda povolila rýchlejšie otváranie podnikov uzavretých pre pandémiu koronavírusu. Polícia na proteste zadržala približne 380 ľudí, a to za porušenie zákazu zhromažďovania a za agresívne správanie voči policajtom, spresnil jej hovorca v rozhovore pre stanicu TVN24.

Tzv. podnikateľský protest bol však podľa jeho slov už od začiatku protizákonný. Demonštranti tvrdia, že polícia na protest reagovala neprimeraným násilím a použila slzotvorný plyn, čo označili za neprimerané.

17:31 Čínska firma Huami pripravuje tvárovú masku, ktorá sa bude sama čistiť a umožní odomknúť smartfón pomocou snímania tváre, čomu bežné rúška bránia. Aeri bude obsahovať vyberateľné filtre a vstavené vysielače ultrafialového svetla. Po každom použití je možné masku pripojiť prostredníctvom USB-C, pričom sa počas niekoľkých minút sama dezinfikuje. Vďaka tomu každý filter vydrží až jeden a pol mesiaca.

Firma v súčasnosti pracuje na prototype masky a uviedla, že na globálny trh ju uvedie od šiestich mesiacov do jedného roka. Hovorca spoločnosti objasnil, že zatiaľ nevedia, za akú cenu ju budú predávať, no chcú, aby to bola „prijateľná suma“, podobne ako u iných produktoch tejto značky.

17:13 Pre ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) je veľkým poučením z mimoriadnej situácie súvisiacej s pandémiou efektívne využívanie financií. Ako ďalej uviedol, mimoriadna situácia by sa mohla zúročiť napríklad aj pri obsahu vzdelávania či odmeňovaní učiteľov. Ministerstvo v budúcnosti plánuje vytvoriť sumárny materiál, ktorý by sa v prípade podobnej situácie dal použiť.

17:00 Nepálska polícia musela pomocou streľby odohnať indických farmárov, ktorí sa aj napriek opatreniam zavedeným proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 pokúšali dostať na druhú stranu hraníc, aby tam pozbierali úrodu zo svojich polí. S odvolaním sa na nedeľňajšie vyhlásenie predstaviteľov nepálskeho okresu Džhapa o tom informovala agentúra AFP.

Približne 150 Indov, ktorí si prenajímajú pôdu v provincii Džhapa na východe Nepálu, sa podľa slov miestnych orgánov pokúšalo v sobotu dostať násilím cez hranice. „Naša pohraničná stráž začala strieľať do vzduchu po tom, ako dav zaútočil na ich stanovište,“ vyhlásil predstaviteľ okresu Džhapa.

15:40 Počet mŕtvych v súvislosti s ochorením Covid-19 sa v Iráne blíži k hranici 7000. Za posledný deň zomrelo 51 pacientov s koronavírusom, čím sa celková bilancia úmrtí zvýšila na 6988. Novo nakazených pribudlo 1806, viac ako o deň skôr. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva o tom dnes informovala agentúra AFP.

Podľa úradov sa teraz situácia zhoršuje najmä v provinciách Lúrestán a Kermánšáh na západe krajiny a v dvoch provinciách na juhovýchode Iránu. „Stav v provincii Chuzestán je aj naďalej kritický,“ povedal dnes hovorca ministerstva. Chuzestán je jedinou provinciou, kde úrady začali znovu uplatňovať reštrikcie voľného pohybu a nariadili uzavrieť obchody, ktoré nepredávajú nevyhnutne nutný tovar.

14:08 Je veľmi potrebné umožniť deťom, aby znovu získali návyky chodenia do školy. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to k téme uvoľňovania opatrení povedala vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Takisto sa musia podľa nej uvoľniť podmienky pre podnikateľov v cestovnom ruchu.

Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) vyzval vládu, aby sa viac venovala ekonomickým riešeniam, pretože situácia je čoraz horšia. Privítal by omnoho väčší priestor pre odborníkov v ekonomike, konzílium zdravotníkov by podľa neho malo ísť do úzadia, keďže po zdravotnej stránke pandémiu Slovensko zvláda.

13:43 Britský premiér Boris Johnson čelí narastajúcej kritike kvôli postupu, ktorým jeho vláda začala uvoľňovať opatrenia prijaté v boji proti šíreniu koronavírusu. O klesajúcej podpore vlády svedčia aj výsledky prieskumu, ktorý dnes zverejnil nedeľník The Observer a v ktorom prvýkrát väčšia časť respondentov uviedla, že neschvaľuje spôsob, akým kabinet „korona krízu“ rieši. Sám premiér dnes v článku pre denník Mail on Sunday napísal, že frustráciu Britov chápe.

13:31 Ceny ropy v piatok výrazne vzrástli a za celý týždeň si pripísali 19 %. To bol už tretí týždeň po sebe zotavovania cien čierneho zlata. Dôvodom je mierne oživovanie dopytu po začiatku otvárania ekonomík po celom svete. To znamená, že po obmedzení ťažby Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších veľkých producentov začína po ponukovej strane ceny podporovať aj dopyt.

13:01 Až 30 % pacientov, ktorým infekcia novým koronavírusom zapríčinila vážne zdravotné problémy, má nebezpečné krvné zrazeniny. Vo svojej správe to tvrdí tím lekárov, podľa ktorých mohla trombóza prispieť k počtu mŕtvych. Zrazeniny sa začnú tvoriť v dôsledku vážneho zápalu pľúc, ktorý je prirodzenou reakciou tela na vírus. Ten pritom ľuďom po celom svete spôsobuje viacero zdravotných komplikácií, niektoré z nich sa končia smrťou. Lekári začali pozorovať viac pacientov s krvnými zrazeninami približne od marca. Prekvapilo ich tiež, že niektorí z nich mali v pľúcach mikrozrazeniny.

Vírus takisto zapríčinil nárast počtu pacientov so žilovou trombózou, ktorá sa väčšinou tvorí v nohách a môže ohroziť život človeka, keď sa uvoľní a dostane sa až do pľúc.

„Vďaka množstvu informácií, ktoré sa objavili za uplynulé týždne, si myslím, že je zrejmé, že trombóza je veľkým problémom. Najmä u pacientov s ochorením Covid-19 v kritickom stave najnovšie štúdie ukázali, že takmer polovica z nich malo pľúcnu embóliu alebo krvnú zrazeninu v pľúcach,“ povedal Roopen Arya z londýnskej King's College Hospital.

12:34 V Španielsku prvýkrát po dvoch mesiacoch klesla denná bilancia úmrtí pacientov s koronavírusom pod sto. Za posledný deň zomrelo 87 pacientov, čo je ešte menej ako v sobotu, keď úrady hlásili 102 úmrtí. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotníctva. Znížil sa aj počet novo nakazených: pozitívny test malo za posledných 24 hodín 421 ľudí, v sobotu to bolo 539. Celkovo má Španielsko od začiatku epidémie 231 350 potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2, z toho 27 650 ľudí zomrelo a takmer 145 000 sa už vyliečilo.

12:27 Bývalý americký prezident Barack Obama nezvyčajne ostro skritizoval vedenie Spojených štátov, ktoré podľa neho jednoznačne nezvláda boj s pandémiou koronavírusu. V slávnostnom prejave k absolventom univerzít Obama povedal, že „predstavitelia štátu už ani nepredstierajú, že majú (situáciu) pevne v rukách“, uviedla agentúra AP. Obama vo svojej reči nikoho nemenoval, podľa médií ale mieril najmä na svojho nástupcu v Bielom dome Donalda Trumpa.

12:25 V Grécku sa v nedeľu znovu otvorili kostoly, ktoré boli pre opatrenia prijaté v dôsledku pandémie koronavírusu zatvorené uplynulé dva mesiace. Na nedeľné bohoslužby však vpúšťali len obmedzený počet veriacich, pričom pred kostolmi pre nich boli k dispozícii dezinfekčné prostriedky na ruky. Eucharistiu ale veriaci prijímali z rovnakej lyžice, informuje agentúra AP.

Veriaci, ktorí prišli na bohoslužbu, dodržiavali vzájomné – aspoň 1,5 metrové – rozstupy a sedieť mohli len na každej tretej stoličke. Ich počet bol obmedzený na jednu osobu na desať metrov štvorcových. Mnohí z veriacich zostali vonku, aby predišli vytváraniu davov a kázeň si radšej vypočuli z prichystaných reproduktorov. Vo viacerých kostoloch opakovali bohoslužby aj dva či trikrát, aby vyhoveli vysokému záujmu zo strany veriacich.

12:23 K posilneniu spojov prímestskej dopravy dôjde od pondelka v Košickom kraji, autobusy budú jazdiť po novom v prázdninovom režime. Od 1. apríla platil v kraji mimoriadny cestovný poriadok, zmenu prinieslo uvoľňovanie opatrení v boji s koronavírusom.

Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK) informoval, že denne vypravia 364 autobusov, čo je o 77 viac ako v mimoriadnom režime. „Predbežne rátame s tým, že prázdninový režim bude platiť dovtedy, pokým sa neobnoví povinná školská dochádzka na školách,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

V pondelok sa zároveň návštevníkom otvoria krajské knižnice a v utorok (19. 5.) múzeá a galérie. Pre všetky naďalej platia opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia Covid-19. Divadlá, hvezdárne a osvetové strediská ostávajú zatiaľ zatvorené. „Sú tam viaceré riziká, čiže neviem, kedy sa otvoria posledné kultúrne zariadenia, ako sú divadlá,“ povedal pre novinárov Trnka.

11:20 Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 9709 a dosiahol 281 752. Infor­movala o tom v sobotu agentúra TASS. V Rusku zaznamenali aj 94 ďalších úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Nákaze tam celkovo podľahlo 2631 osôb. Z ochorenia sa vyliečilo 67 373 ľudí, pričom za posledných 24 hodín prepustili z nemocníc 4207 osôb. Najviac nových prípadov bolo opäť zaznamenaných v Moskve (3855), kde ich doposiaľ potvrdili celkovo 142.824.

10:41 Južná Kórea oznámila v nedeľu 13 nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín, čo podnietilo nádeje, že šírenie infekcie v novom ohnisku súvisiacom s nočnými klubmi v Soule je na ústupe. Informovala o tom agentúra AP. Nové údaje, ktoré zverejnilo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC), zvýšili celkovú bilanciu pandémie v krajine na 11 050 infikovaných a 262 úmrtí.

KCDC uviedlo, že 9888 z týchto ľudí sa už uzdravilo. Okrem toho 17 660 osôb podstupuje testy s cieľom zistiť, či sa novým druhom koronavírusu nenakazili.

10:37 Čína v nedeľu hlásila päť nových prípadov nákazy koronavírusom. Obchodná metropola krajiny, Šanghaj, medzitým oznámila čiastočné obnovenie výučby na školách a letecké spoločnosti oživujú svoje lety, informovala agentúra AP. Z pätice nových prípadov boli dva zanesené zo zahraničia a troch pacientov diagnostikovali v provincii Ťi-lin na severovýchode Číny, kde zaznamenali menší nárast infekcií neznámeho pôvodu.

10:24 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1237 úmrtí osôb s koronavírusom. Celkový počet mŕtvych v krajine sa tak zvýšil na 88 730. Ukazujú to údaje, ktoré v sobotu večer miestneho času zverejnila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa. Informovala o tom v noci na nedeľu agentúra AFP.

10:07 V sobotu pribudlo v ČR 49 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Jeden človek zomrel. Informovala o tom v nedeľu na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24. V Českej republike bolo v nedeľu evidovaných celkovo 8457 potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu. Celkovo 297 ľudí s nákazou Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje, zomrelo, 5422 sa z nej vyliečilo.

10:02 Počet úmrtí osôb s Covidom-19 v Brazílii prekročil v sobotu hranicu 15 000, zatiaľ čo počet prípadov koronavírusu presiahol 230 000. Vyplýva to z oficiálnych údajov, informovala v noci na nedeľu agentúra AFP.

9:34 V sobotu laboratóriá na Slovensku vykonali 2476 testov na zistenie prítomnosti vírusového ochorenia Covid-19, iba v jednom prípade bol test pozitívny. Od začiatku testovania tak bolo potvrdených 1494 prípadov koronavírusu. V sobotu nezomrel žiaden pacient s Covidom-19, naopak vyliečilo sa ďalších 12 osôb, celkový počet uzdravených tak stúpol na 1163. (Viac tu)

9:22 Nepál zaznamenal prvé úmrtie osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na ochorenie Covid-19. Obeťou je 29-ročná žena, ktorá začiatkom mája porodila zdravé dieťa. V krajine evidujú 281 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

„Bolo potvrdené, že v Nepále ide o prvý prípad úmrtia zapríčineného (ochorením) Covid-19,“ uvádza sa vo vyhlásení nepálskeho ministerstva zdravotníctva.

8:58 Turecko zaznamenalo za uplynulý deň ďalších 41 úmrtí pacientov s ochorením Covid-19, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 4096. Vyplýva to z údajov tureckého ministerstva zdravotníctva k sobotňajšiemu večeru, informovala agentúra AP.

Počet úmrtí za 24 hodín do sobotného večera je podľa správy najnižší za jeden deň, aký v Turecku evidujú od konca marca. Minister zdravotníctva Fahrettin Koca tiež oznámil, že potvrdených bolo ďalších 1610 infikovaných, ktorých celkový počet stúpol na 148 067.

7:55 Vírus Sars-CoV-2 môže nakazený človek preniesť na iného ešte predtým, než sa u neho prejavia prvé príznaky choroby COVID-19. Potvrdili to nemeckí vedci v štúdii, ktorú zverejnil odborný časopis The Lancet Infectious Diseases. Podľa expertov to znamená komplikáciu v snahe pandémiu utlmiť. Vedci podrobne skúmali prvé prípady výskytu koronavírusu v Nemecku pred štyrmi mesiacmi v skupine nakazených z bavorskej firmy na výrobu autodielov Webasto. Vírus do firmy zavliekla ich čínska kolegyňa počas služobnej cesty. Vedecký tím zistil, že v najmenej jednu zo 16 skúmaných osôb nakazil infikovaný človek ešte v čase, keď sa u neho neprejavovali žiadne príznaky. To možno platí pre ďalších päť prípadov.

V najmenej štyroch prípadoch nakazil jeden infikovaný ostatných v deň, keď sa príznaky práve začali prejavovať. Do tohto časového obdobia možno spadá ďalších päť prípadov, napísali autori štúdie.

To, že nákazlivosť je vysoká už pred výskytom prvých príznakov alebo krátko potom, znamená podľa vedcov obrovskú výzvu, pokiaľ ide o opatrenia proti koronavírusu. „Globálne zastavenie COVIDU-19 možno bude ťažko dosiahnuteľné,“ vyvodzujú z toho vedci.

7:50 Počet nakazených koronavírusom v Nemecku stúpol za jeden deň o 583 na 174 355. Mŕtvych pribudlo 33 a dohromady je ich už 7 914. Oznámil to nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI). Počet novo zomrelých i novo nakazených v Nemecku sa tak ďalej znižuje. Predchádzajúci deň bolo hlásených 57 nových obetí a 620 pozitívne testovaných. Krajina s viac ako 83 miliónmi obyvateľov je tak teraz čo do počtu infikovaných i mŕtvych ôsmym najviac postihnutým štátom na svete. V Nemecku sa však tiež už približne 153 400 ľudí z choroby COVID-19 vyliečilo, čo je zhruba o 800 viac, než koľko RKI hlásil v sobotu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

166 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus