Tlmočníci dostali nové ochranné masky

Už vyše týždňa nosia tlmočníci, ktorí do posunkovej reči prekladajú vládne či ministerské tlačové konferencie, nové masky. Doteraz nosili priehľadné štíty, aby nepočujúci sledovali nielen posunky, ale aj ústa tlmočníkov.

17.05.2020 09:42
Barbara Randušková, maska, tlmočníčka Foto: ,
Barbara Randušková v novej maske.
debata (11)

VIDEO: Nové masky pre tlmočníkov v posunkovej reči.

Video

„Áno, máme nové rúška, sú vyrobené po domácky a vyrobila nám ich jedna pani, za čo sme jej veľmi vďační,“ povedala Barbara Randušková pre Pravdu. Samotná maska má priehľadnú časť, cez ktorú nepočujúci vidia na tlmočníkove ústa, a tak môžu jednoduchšie odčítať z pier a lepšie vnímať gestikuláciu. Oproti štítom, ktoré tlmočníci nosili doteraz, má nová maska niekoľko výhod.

„Štít nás nedostatočne chránil tým, že zboku nie sú ústa a nos chránené,“ vysvetľuje Randušková, pre ktorú je nová maska aj pohodlnejšia. Myslí si, že je to ten správny kompromis pre ochranu ich zdravia a zároveň sú pre nepočujúcich informácie lepšie reprodukované.

„Ohlasy na novú masku sú zatiaľ pozitívne, čo nás, samozrejme, veľmi teší,“ dodala. Priznáva, že posunkovú reč pre nepočujúcich sa naučila od nuly, čo je skôr výnimka, keďže sa ju najskôr učia deti nepočujúcich rodičov. „Mňa fascinoval posunkový jazyk ako jazyk, ktorý funguje na inom systéme,“ dodáva s tým, že pri tlmočení pre ňu nie je dôležitá téma, ale samotný prejav človeka, ktorý práve hovorí.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #tlmočník