Čína podporí vyšetrovanie reakcie na pandémiu

Čína podporí "komplexné vyhodnotenie" reakcie na koronavírusovú pandémiu po tom, ako sa situácia dostane "pod kontrolu". Európske krajiny postupne uvoľňujú prísne opatrenia proti koronavírusu, situácia sa zlepšuje. Problémy majú Brazília či Rusko. S úderom polnoci v Česku po 66 dňoch skončil núdzový stav. Dianie sledujeme online.

18.05.2020 05:45 , aktualizované: 23:11
debata (159)

23:11 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa v pondelok rozhodla vyhovieť požiadavke väčšiny svojich členských krajín, aby začala nezávislé vyšetrovanie v súvislosti so svojou reakciou na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Komplexné zhodnotenie", ktoré žiadali africké a európske krajiny i krajiny z ďalších častí sveta, má za cieľ posúdiť skúsenosti získané v súvislosti s riadením celosvetovej odozvy na pandémiu ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobované novým typom koronavírusu. Predmetom vyšetrovania však nebudú sporné záležitosti ako pôvod koronavírusu. V pondelok sa v Ženeve začalo výročné zasadnutie Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA), ktoré je najvyšším rozhodovacím orgánom WHO.

22:13 Severné Írsko začalo v pondelok postupne uvoľňovať opatrenia proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Informovala o tom agentúra Reuters. Obyvatelia tejto provincie Spojeného kráľovstva sa tak budú môcť po novom opäť stretávať v malých skupinkách na verejnosti, pričom veriacim bude možnené navštíviť chrámy za účelom individuálnych modlitieb.

21:23 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu nariadil v pondelok po prvý raz od začiatku pandémie celoštátny štvordňový zákaz vychádzania počas sviatku prerušenia pôstu (íd al-fitr), ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán. Zákaz vychádzania začne platiť v sobotu, v predvečer tohto sviatku, informovala agentúra AP. Erdogan po zasadnutí vlády uviedol, že verí tomu, že po ďalšom kole obmedzení pohybu v termíne 23.-26. mája už žiadne ďalšie potrebné nebudú. Ramadán sa tento rok začal 24. apríla. Tento pôstny mesiac sa končí trojdňovým sviatkom íd al-fitr, počas ktorého sa moslimovia tradične schádzajú pri spoločnom jedle a ďakujú Bohu za to, že im pomohol prekonať strasti ramadánu.

20:47 Talianska vláda považuje nemecko-francúzsky plán programu obnovy v hodnote 500 miliárd eur na podporu ekonomiky oslabenej koronakrízou za krok správnym smerom, uviedli viaceré talianske médiá s odvolaním sa na vládne zdroje. Rím si však myslí, že program by mohol byť väčší. Suma 500 miliárd eur by mohla byť začiatkom objemnejšieho fondu obnovy v rámci európskeho rozpočtu, citovala tlačová agentúra Ansa názor vlády premiéra Giuseppe Conteho. Minister pre európske záležitosti Enzo Amendola sa vyjadril podobne.

20:45 Iránu sa podarilo vyrovnať krivku šírenia nákazy koronavírusom. V rámci 73. Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA) to v pondelok uviedol iránsky minister zdravotníctva Saíd Namakí. Informovala o tom televízia CNN. „Moja krajina bola nákazou tvrdo zasiahnutá, no krivku šírenia sme vyrovnali,“ povedal Namakí na virtuálnom zhromaždení WHA, ktoré je najvyšším rozhodovacím orgánom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

19:45 Česko plánuje od 8. júna zrušiť povinné testy na nový koronavírus pri návrate do vlasti z krajín, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za bezrizikové. Povedal to na pondelňajšej tlačovej konferencii po zasadnutí vlády český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, informoval spravodajský portál ČT24. Vojtěch spresnil, že v súčasnej situácii by išlo o Slovensko, Rakúsko a Chorvátsko. Zoznam rizikových a nerizikových krajín sa bude pravidelne aktualizovať, do­dal.

19:30 Silnejšia európska koordinácia v oblasti zdravotníctva musí byť prioritou. Uviedol to v pondelok francúzsky prezident Emmanuel Macron s tým, že prvotná reakcia Európskej únie na pandémiu koronavírusu nebola dostačujúca. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. „Európa na začiatku tejto krízy nepochybne niesla vinu,“ povedal Macron na virtuálnej spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Spomenul pritom „nedostatky, sebeckosť a oneskorenie (opatrení) v počiatočnej reakcii EÚ na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2. Jednostranné kroky niektorých štátov EÚ zamerané na zatvorenie hraníc podľa slov Macrona ukázali "smutný obraz“ Európy. „Európa zdravia musí byť našou prioritou,“ vyhlásil.

19:27 Taliansko v pondelok potvrdilo 99 nových úmrtí súvisiacich s nákazou novým koronavírusom, informovala agentúra AFP. Denný prírastok úmrtí je podľa AFP najnižší od 9. marca, keď taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil uzavretie celej krajiny. Ochoreniu COVID-19 v Taliansku podľahlo už celkovo 32 007 osôb, uvádza na svojej webovej stránke agentúra ANSA. Nakazených je 225 886 ľudí. Tento počet sa od nedele zvýšil o 451.

18:52 Česká vláda rozšíri od 26. mája počet hraničných prechodov, kde bude možné prekročiť hranice krajiny, pričom kontroly budú len náhodné. Ľudia sa však naďalej budú musieť preukázať negatívnym testom na nový koronavírus, ktorý nesmie byť starší ako štyri dni. Uviedol to v pondelok český minister vnútra Jan Hamáček, píše portál Novinky.cz. Doteraz platilo, že kontrolované boli všetky osoby, ktoré prechádzali cez hranice. Toto opatrenie malo pôvodne zostať v platnosti do 13. júna. „Na zasadnutie vlády na budúci pondelok pripravím materiál, ktorý umožní od 26. mája prechod na náhodné kontroly namiesto tých stálych. A otvorí sa viac hraničných prechodov,“ napísal pre Novinky.cz Hamáček. Na zmene sa v pondelok dohodla vláda ČR.

18:51 Španielsko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 59 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19, čo je menej ako 87 obetí hlásených v nedeľu. Informoval o tom na svojej webovej stránke denník El Mundo. Ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 si v Španielsku podľa El Mundo celkovo vyžiadalo už 27 709 obetí na životoch a 231 606 ľudí sa ním nakazilo. Za posledný deň pribudlo 285 nových prípadov.

18:37 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v pondelok vyhlásil, že Moskva požiadala Spojené štáty o recipročnú zásielku zdravotníckeho materiálu potrebného pre boj s pandémiou koronavírusu. Rusko zaslalo USA pomoc v podobe zdravotníckych zariadení a ochranných prostriedkov ešte na začiatku apríla. Napísala o tom agentúra Reuters. Riabkov v tejto súvislosti pripomenul, že americký prezident Donald Trump v minulosti sľúbil, že USA Rusku poskytnú pomoc v podobe zdravotníckej techniky v momente, keď spustia masovú výrobu ventilátorov. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo uviedol, že Spojené štáty už Rusku zaslali testy na nový druh koronavírusu, ako aj ventilátory, pričom pomoc by „mala byť na ceste“.

18:08 Štyri stovky vojakov vypomôžu v logistickom centre rakúskej pošty v Hagenbrunne v blízkosti Viedne. Medzi tamojšími zamestnancami sa totiž rozšírilo ochorenie Covid-19, informovala dnes rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová.

Areál v dolnorakúskej obci bol dezinfikovaný a už v noci na dnes v ňom zahájili prácu vojaci spoločne s civilnými zamestnancami armády. Nahradili pritom všetkých zamestnancov pošty v logistickom centre. S ich výpomocou sa počíta zatiaľ na dva týždne.

17:45 Spustenie tzv. inteligentnej domácej karantény na Slovensku je otázkou jedného, maximálne troch dní, predpokladá štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS). Uviedol to v pondelok na tlačovom brífingu.

Aplikácia na tzv. inteligentnú karanténu má za sebou technické doladenie, ktoré prebiehalo v nedeľu (17. 5.). „Dnešným dňom by sa mala začať na vyhradenom hraničnom priechode, postupne počas celého týždňa by mala nabehnúť do plnej prevádzky,“ povedal Klus. (tasr)

17:30 Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa postavila na stranu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v jej spore so Spojenými štátmi týkajúcom sa reakcie na pandémiu koronavírusu. Informoval o tom denník Die Welt.

„WHO je legitímna globálna inštitúcia, kde sa zhromažďujú všetky informácie,“ povedala Merkelová vo videoposolstve. Na adresu kritiky amerického prezidenta Donalda Trumpa voči WHO Merkelová povedala, že je samozrejme dôležité stále znova uvažovať o tom, ako zlepšovať postupy WHO. Trump v apríli kritizoval WHO za to, ako zvláda boj s pandémiou a rozhodol prestať organizácii posielať príspevky, pretože podľa neho „neplnila svoje základné povinnosti a musí byť braná na zodpovednosť“.

17:05 Prezidentka SR Zuzana Čaputová privítala rozhodnutie ďalšieho uvoľnenia opatrení prijatých v súvislosti s epidémiou koronavírusu na Slovensku. „Je pre každého z nás dôležité pocítiť, že naša spoločná obeta v podobe obmedzených sociálnych kontaktov a príkladného rešpektovania prísnych hygienických opatrení mala zmysel,“ uviedla prezidentka Čaputová na sociálnej sieti.

16:38 Čiastočný návrat žiakov do škôl v mnohých krajinách Európskej únie zatiaľ nemal negatívny vplyv na priaznivý vývoj pandémie Covidu-19. Po dnešnej videokonferencii unijných ministrov školstva to vyhlásila chorvátska ministerka Blaženka Divjaková, ktorej krajina Rade EÚ predsedá. O opätovnom otvorení škôl pred letnými prázdninami rozhodlo 22 krajín európskeho bloku, väčšinou je účasť žiakov a študentov nepovinná.

Púšťať deti znovu do škôl začala v posledných týždňoch veľká časť unijných krajín, od tých menej zasiahnutých ako sú Česko, Maďarsko či pobaltské krajiny až po Francúzsko alebo Belgicko, kde registrovali rádovo viac nakazených. Podľa chorvátskej ministerky dnes zástupca žiadnej z vlád neinformoval, že by obnovenie výučby malo vplyv na šírenie koronavírusu.

16:33 Ľudia sa podľa nemeckého ministra zahraničia Heiko Maasa musia pripraviť na to, že tohtoročné letné dovolenky budú výrazne iné ako tie, aké doteraz poznali. Obmedzenia ich totiž kvôli koronavírusu budú čakať takmer všade. Maas to dnes povedal na tlačovej konferencii v Berlíne po videokonferencii s desiatimi európskymi kolegami. Nemecko podľa Maasa zrejme v polovici júna zruší odporúčanie pre svojich občanov, ktoré ich aktuálne varuje pred akýmkoľvek cestovaním do zahraničia. Maas počíta s tým, že od 15. júna by sa mali všeobecné odporúčania týkajúce sa cestovania nahradiť konkrétnymi, ktoré budú platiť len pre jednotlivé krajiny.

16:19 Nový koronavírus si od vlaňajšieho decembra vyžiadal po celom svete už najmenej 315 270 obetí. Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov, ktoré boli k dispozícií v pondelok o 12.00 h SELČ. V 196 krajinách a teritóriách bolo doposiaľ zaznamenaných 4 727 220 prípadov ochorenia Covid-19. Z tohto počtu sa už najmenej 1 700 000 ľudí vyliečilo.

15:54 Veľká Británia zaradila na zoznam príznakov koronavírusu stratu čuchu a chuti. Až doteraz medzi symptómy, na ktoré úrady ľudí upozorňovali a ktoré mali viesť k preventívnej samoizolácii, patrili len kašeľ a horúčka. Ušní, nosní a krční lekári však už dlhšie varovali, že to nie je postačujúce a pridať by sa mali ďalšie príznaky.

15:51 Jemenská vláda sídliaca v Adene dnes obvinila povstaleckých šiitov zo zatajovania prípadov koronavírusu na území, ktoré ovládajú. Vláda, ktorú podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou, má kontrolu prevažne nad juhom krajiny, šiiti ovládajú sever a väčšinu väčších miest vrátane metropoly Saná.

15:46 Vývoj situácie v súvislosti so šírením pandémie koronavírusu je aj naďalej veľmi priaznivý. Podľa belgických médií to v pondelok uviedol hovorca národného krízového centra pre Covid-19 Yves Van Laethem.

V priebehu nedele bolo v Belgicku nahlásených 279 nových prípadov, čo podľa Van Laethema potvrdzuje klesajúci trend z predošlého týždňa o približne sedem percent nových nákaz za jeden deň. Celkovo sa od vypuknutia pandémie v Belgicku infikovalo 55 559 osôb.

15:30 V stredu dôjde na Slovensku k ďalšej fáze uvoľnenia ekonomiky. Otvoria sa divadlá, kiná, nákupné centrá a do istej miery aj školy a škôlky. Reštaurácie budú môcť obsluhovať zákazníkov aj vo vnútri. Všetko však za prísnych hygienických podmienok. Na tlačovej konferencii po stretnutí s konzíliom odborníkov to oznámil premiér Igor Matovič. (Viac tu a tu)

15:16 O postupe uvoľňovania režimu na spoločných hraniciach SR s Rakúskou a Českou republikou bude v utorok hovoriť minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) so šéfmi diplomacie oboch susedných krajín prostredníctvom videokonferencie. Korčok to uviedol pred pondelkovým rokovaním vlády.

15:11 Španielsko znovu otvorí svoje hranice zahraničím návštevníkom koncom júna. Uviedol to dnes minister dopravy José Luis Ábalos. Uvoľňovanie pre cudzincov bude podľa neho koordinované s tým, ako sa reštrikcie v krajine budú uvoľňovať pre samotné španielske obyvateľstvo. V Španielsku postupujú v jednotlivých provinciách odlišne a prvá fáza uvoľnenia sa zatiaľ týka 70 percent obyvateľov. Uzávera ďalej platí v Madride, Barcelone a v častiach provincie Kastília a León.

15:02 Naša planéta platí vysokú cenu za to, že mnohé krajiny ignorovali odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) proti šíreniu koronavírusu. V pondelok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres pri príležitosti začiatku výročného zasadnutia Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA). Informovala o tom agentúra AFP.

14:56 Európska únia by mohla v najbližších dňoch podmienečne povoliť predaj lieku remdesivir používaného na liečenie ochorenia Covid-19. Uviedol to dnes šéf Európskej liekovej agentúry (EMA) Guido Rasi. Úrad už v apríli odporučil nasadzovanie lieku vyrábaného americkou firmou Gilead, používanie sa však týkalo len špecifických podmienok niektorých vážnych prípadov.

14:42 Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes predstavia novú spoločnú iniciatívu týkajúcu sa hospodárskej obnovy Európskej únie po pandémii koronavírusu. V prekvapivom vyhlásení o tom dnes informoval Macronov úrad, uviedla agentúra Reuters.

14:37 Francúzska polícia nesmie v Paríži pri kontrole dodržiavania koronavírusových opatrení používať bezpilotné lietadlá. Podľa agentúry AFP o tom dnes rozhodla Štátna rada, ktorá v krajine zastáva rolu najvyššieho správneho súdu. Použitie dronov nemá podľa rady oporu v zákone a zábery z ich kamier je možné zneužiť.

13:41 Čína podporí „komplexné vyhodnotenie“ reakcie na koronavírusovú pandémiu po tom, ako sa situácia dostane „pod kontrolu“, povedal to v pondelok čínsky prezident Si Ťin-pching, píše agentúra AFP.

Si Ťin-pching na virtuálnej konferencii zástupcov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyhlásil, že Čína mala vždy „otvorený, transparentný a zodpovedný prístup“ a informácie o koronavíruse zdieľala včas. Na medzinárodné vyšetrovanie pôvodu pandémie a reakcie na ňu vyzývajú najmä Spojené štáty a Austrália. Ďalšie krajiny vrátane Británie, Francúzska a Nemecka žiadali od Číny transparentnejší postup v súvislosti s pandémiou. Čína doteraz žiadosti o vyšetrovanie odmietala a obviňovala USA, že záležitosť politizujú. Peking ešte začiatkom mája zdôraznil, že akékoľvek prípadné vyšetrovanie musí byť v súlade s medzinárodnými predpismi a musí byť povolené riadiacimi orgánmi WHO.

13:19 Nákazu koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdili u 130 ľudí, ktorí žijú v ubytovni pre žiadateľov o azyl v západnej časti Nemecka. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na informácie zverejnené v pondelok okresnou vládou v Kolíne nad Rýnom.

Zvyšných 170 ľudí, ktorí žijú v zmienenom zariadení v meste Sankt Augustin vzdialenom približne 30 kilometrov juhovýchodne od Kolína nad Rýnom, malo negatívny výsledok testov na koronavírus.

12:32 Taliansky premiér Giuseppe Conte dnes vyzval Talianov, aby napriek novej fáze uvoľňovania opatrení vyhlásených pre epidémiu koronavírusu stále dodržiavali pravidlo o odstupoch a bezpečnostné opatrenia. V otvorenom liste napísal, že „cesta ku koncu epidémie je ešte dlhá a treba sa mať stále na pozore“. V Taliansku sa dnes pre veriacich otvorili kostoly ako i reštaurácie, kaviarne, múzeá a väčšina obchodov, píše agentúra DPA.

Conte ocenil zodpovednosť Talianov po dobu dvojmesačného „lockdownu“ a napísal, že je teraz potrebné obnoviť ekonomickú aktivitu. „Vstupujeme do druhej fázy uvoľňovania s dôverou a zodpovednosťou, ktorá umožní obnovu bežných sociálnych a ekonomických aktivít. Zem sa znovu stavia na nohy, opatrne a organizovane, v súlade s pokynmi vlády,“ píše sa v liste. (Celé znenie listu tu)

12:27 Povinnú karanténu od dnes nemusia absolvovať ani osoby žijúce s pendlermi, ak idú v ich sprievode. Doteraz sa to vzťahovalo iba na deti týchto pendlerov. Ako informovalo na svojej stránke Ministerstvo vnútra SR, nové pravidlá sú účinné od rána od 7:00. (Viac tu)

12:16 Americký minister zahraničia Mike Pompeo zmiernil svoje predchádzajúce vyjadrenia ohľadne toho, že koronavírus unikol z čínskeho laboratória v meste Wu-chan. USA podľa neho vie, že vírus vznikol vo Wu-chane, nie sú si ale isté jeho konkrétnym pôvodom. Šéf americkej diplomacie to povedal vo víkendovom rozhovore s krajne pravicovým serverom Breitbart.

Začiatkom mája hovoril Pompeo o „značnom množstve dôkazov“, ktoré vraj svedčia o tom, že vírus pochádza z čínskeho laboratória. Nespresnil však, či unikol omylom alebo či bol vypustený zámerne.

12:11 V Číne sa v posledných týždňoch výrazne zhoršila kvalita ovzdušia po tom, čo krajina uvoľnila prísne opatrenia zavedené v súvislosti so šírením koronavírusu. Množstvo niektorých jedovatých látok vo vzduchu prekročilo hodnoty z rovnakého obdobia minulého roka. K vyššiemu znečisteniu prispela predovšetkým obnova priemyselnej výroby. Vyplýva to zo štúdie helsinského Centra pre výskum energetiky a čistého ovzdušia (CREA), o ktorej dnes informuje agentúra Reuters.

12:01 Ľudia budú môcť namiesto štátnej karantény využívať mobilnú aplikáciu, ktorou sa má zaviesť tzv. inteligentná karanténa. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok (15. 5.) podpísala novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách, ktorú parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní. V pondelok o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. (Viac tu)

11:56 Grécko v pondelok otvorilo všetky archeologické pamiatky – vrátane aténskej Akropoly -, ktoré boli v dôsledku koronavírusovej pandémie dva mesiace uzavreté. Informovala o tom agentúra AFP.

Otváraciu ceremóniu na Akropole viedla grécka prezidentka Katerina Sakellaropulová. Medzi prítomnými, ktorí mali na tvárach rúška a dodržiavali sprísnené opatrenia a potrebný odstup, bola aj ministerka kultúry Lina Mendoniová, ako aj novinári a zamestnanci. Ministerstvo kultúry v tejto súvislosti uviedlo, že zabezpečilo deliace steny a návštevné miesta sa vydezinfikovali. Akropola a ďalšie pamätihodnosti boli zatvorené od polovice marca, rovnako ako tamojšie múzeá. Tie sa majú otvoriť až 15. júna.

11:52 Akrobatická letecká šou na podporu morálky počas pandémie koronavírusu v Kanade sa skončila tragicky, keď jedno z lietadiel spadlo na obytnú štvrť. Zahynula členka posádky, ďalší člen utrpel vážne zranenia. Nehoda sa stala v nedeľu v kanadskej provincii Britská Kolumbia počas šou vzdušnej akrobatickej jednotky Snowbirds. Po páde lietadla začal horieť jeden dom v meste Kamloops, 418 kilometrov severovýchodne Vancouveru.

11:40 V Maďarsku v uplynulých 24 hodinách podľahlo ochoreniu Covid-19 ďalších 11 starších pacientov trpiacich chronickými chorobami, pričom počet nakazených koronavírusom stúpol na 3535. Uviedol to v pondelok krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

V Budapešti od polnoci zrušili obmedzenie pohybu osôb a mimo hlavného mesta už môžu otvoriť hotely. Počet obetí koronavírusu stúpol na 462. Aktívnych nakazených evidujú 1673, z nich 568 je hospitalizovaných. Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 46 pacientov.

11:33 Slováci sa môžu v súčasnosti dostať do Chorvátska, ak tam vlastnia nehnuteľnosť či loď. Teda nie ako štandardní turisti. Uviedol to prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák. Zdôraznil, že režim na hraniciach jednotlivých európskych krajín sa v súvislosti s ochorením Covid-19 výrazne líši. (Viac tu)

11:18 Starosta najväčšieho brazílskeho mesta varoval, že v dôsledku rastúceho počtu pacientov s koronavírusom, ktorých stav si vyžaduje hospitalizáciu, hrozí kolaps tamojšieho systému zdravotnej starostlivosti. Nemocnice v São Paule podľa Bruna Covasa dosiahli 90 % svojej kapacity a do dvoch týždňov by sa mohli úplne naplniť.

Ľudí, ktorí spochybňujú opatrenia proti šíreniu koronavírusu, pritom obvinil, že hrajú „ruskú ruletu“ s ľudskými životmi. São Paulo je jedným z najhoršie zasiahnutých regiónov Brazílie s takmer tritisíc mŕtvymi.

10:50 Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 8 926 a dosiahol 290 678. Od začiatku mája je to prvýkrát, čo bol počet nakazených nižší ako 9 000. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS. V krajine zaznamenali aj 91 ďalších úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Nákaze tam celkovo podľahlo 2 722 osôb. Z ochorenia sa vyliečilo 70 209 ľudí, pričom za posledných 24 hodín prepustili z nemocníc 2 836 osôb.

10:06 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Česku v nedeľu stúpol o 20 na celkových 8 475. Nárast je najnižší za osem dní, zvyšuje sa však počet aktuálne chorých. Od stredy sa zvýšil o stovku na 2 715. Počet obetí stúpol o dve na 298, vyliečilo sa 5462 ľudí. S odvolaním sa na web ministerstva zdravotníctva o tom v pondelok informovali spravodajský portál Novinky.cz a Česká televízia (ČT).

10:00 S úderom polnoci v ČR po 66 dňoch skončil núdzový stav. Niektoré opatrenia zavedené v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 už vláda zrušila, iné však v Česku stále platia, ako napríklad povinné nosenie rúšok či zákaz hromadných akcií.

9:40 V nedeľu potvrdili na Slovensku jeden nový pozitívny prípad na koronavírus SARS-CoV-2. Laboratóriá urobili v nedeľu 971 testov. Viac v tomto článku.

9:05 Nemecká vláda predpokladá, že v mnohých častiach Európy bude toto leto aj napriek pandémii koronavírusu možné dovolenkovať. „Existuje veľká šanca, že nebudeme musieť stráviť dovolenku len doma, ale zrejme bude možná aj v zahraničí,“ povedal splnomocnenec spolkovej vlády pre cestovný ruch Thomas Bareiss podľa TASR v rozhovore pre Stuttgarter Zeitung a Stuttgarter Nachrichten. Cieľom je, aby všetky európske krajiny mohli prijímať dovolenkárov, pokiaľ to dovolí vývoj epidémie a použijú sa spoľahlivé ochranné a hygienické opatrenia.

Bareiss zdôraznil, že je potrebné zabezpečiť, aby sa dovolenkové destinácie neotvorili príliš skoro. Predovšetkým v južných európskych regiónoch, ktoré sú vysoko závislé od turizmu, je tlak na otvorenie hotelov, penziónov, reštaurácií a ďalších zariadení veľký. Je však presvedčený, že po 14. júni bude celosvetové varovanie pred cestovaním minulosťou. Dodal, že postupne by sa malo dať cestovať aj mimo Európy. Podmienky na to však musia vytvoriť aerolínie. „Nepomôže, ak sa budú dodržiavať rozstupy na pláži, ale predtým ľudia nechránene sedeli natlačení na sebe v lietadle.“

8:15 Prvý prípad nákazy koronavírusom bol zistený u jedného z domorodých kmeňov, žijúcich v Amazonskom pralese na území Ekvádora, informovala podla TASR agentúra AFP odvolajúc sa na údaje zverejnené v nedeľu ekvádorským ministerstvom zdravotníctva. Waoranské organizácie prostredníctvom Aliancie pre ľudské práva v Ekvádore (DDHH) varovali, že šírenie COVID-19 by mohlo mať „katastrofálne a veľmi zhubné“ následky pre ich komunitu, ktorá je náchylná na choroby. Prvý prípad hlásený v kmeni Waorani je „17-ročná tehotná žena, u ktorej sa začali prejavovať príznaky 4. mája,“ uviedlo ministerstvo. Bola hospitalizovaná v nemocnici v hlavnom meste, kde ju umiestnili do izolácie.

7:35 Sedemdesiat osôb zo zariadenia pre utečencov v meste Sankt Augustin na západe Nemecka malo pozitívny test na koronavírus, uviedla podľa TASR agentúra DPA s odvolaním sa informácie zverejnené v nedeľu okresnou vládou v Kolíne nad Rýnom. V domove pre utečencov s kapacitou 600 osôb urobili 300 testov a infikované osoby boli v rámci zariadenia izolované. Výsledky ďalších testov sa ešte očakávajú. Väčšina nakazených pritom nemala žiadne príznaky ochorenia COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus.

Nemecko k nedeli zaznamenalo celkovo 174 700 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. V krajine tak doposiaľ zaevidovali 7931 úmrtí na ochorenie COVID-19.

Foto: SITA/AP, Mahesh Kumar A
Covid-19 / Rúško /

7:00 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Latinskej Amerike v nedeľu prekonal pol milióna a úmrtí je v tomto regióne registrovaných okolo 30 000. Celkovo sa Latinskej Amerike doteraz potvrdilo približne 510 000 nakazených koronavírusy z celkových takmer 4,8 milióna vo svete. Niektoré veľké mestá juhoamerických krajín sa dostali na hranicu kapacít nemocničných lôžok intenzívnej starostlivosti. Oficiálne štatistiky sú navyše aj v tejto oblasti nižšie než je skutočnosť, pretože v krajinách, vrátane najhoršie postihnutej Brazílie, sa vykonáva málo testov. Najviac testujú v prepočte na obyvateľa Čile a Peru. Zhruba polovica nakazených aj úmrtí v Latinskej Amerike pripadá na Brazíliu.

6:25 Čínske úrady postupne uvoľňujú obmedzenia prijaté pre šírenie koronavírusu. Ľudia v Pekingu už nemusia nosiť vonku rúška, musia ale dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. V uzavretých priestoroch, vrátane verejnej dopravy, sú naďalej povinné. Čína oznámila za nedeľu sedem nových prípadov nákazy, je to viac ako o deň skôr, keď to bolo päť nových prípadov. V pevninskej Číne, odkiaľ sa vlani koncom roka začal tento koronavírus šíriť do sveta, sa doteraz potvrdilo 82 954 nakazených, z toho 4 633 ľudí zomrelo. Čína sa tak v počte registrovaných nakazených aj v počte úmrtí ľudí na chorobu COVID-19 dostala na 13. miesto vo svete.

5:55 Pandémia choroby COVID-19 ďalej naberá na sile najmä v Brazílii a Rusku, kde každý deň pribúdajú tisíce nakazených. Brazília má už vyše 230 000 potvrdených prípadov, čoskoro sa dostane do trojice najhoršie zasiahnutých krajín sveta. Ťažko však prekoná Spojené štáty, kde podľa serveru Worldometers počet infikovaných prekročil 1,5 milióna a počet mŕtvych presiahol 90 000. V európ­skych krajinách, z ktorých niektoré v nedeľu oznámili najnižšej prírastky počtu mŕtvych za niekoľko týždňov, pokračuje uvoľňovanie reštrikcií.

5:45 Bývalý prezident Barack Obama nezvyčajne ostro skritizoval vedenie USA, ktoré podľa neho boj s pandémiou nezvláda. V slávnostnom prejave k absolventom univerzít povedal, že „predstavitelia štátu už ani nepredstierajú, že majú (situáciu) pevne v rukách“. Podľa šéfa americkej centrálnej banky (Fed) Jeromea Powella bude na to, aby sa americká ekonomika plne zotavila z dopadov pandémie, zrejme nutná vakcína proti koronavírusu. Je teda podľa neho pravdepodobné, že proces zotavenia sa pretiahne hlboko do budúceho roka.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

159 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus