Kauza Kuciak: Kočnerov brat odmietol pred súdom vypovedať

Pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka bolo prerušené do utorka (19. 5.), keď sa bude čítať komunikácia cez aplikáciu Threema medzi obžalovanými Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou. Podľa splnomocnencov poškodených dokazuje, že spoločne zosnovali vraždu novinára.

18.05.2020 09:58 , aktualizované: 16:26
debata (207)

Prokurátor a splnomocnenci poškodených navrhli senátu čítať správy medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou z obdobia krátko pred a po vražde novinára.

V aplikácii si mali obžalovaní písať jazykom, ktorý splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic nazval šifrou. Debatovať o vražde novinára sa malo aj prostredníctvom odkazov na sneh alebo cez vypadávanie zubov. Správy o stave chrupu Aleny Zsuzsovej z jej zdravotnej poisťovne sú súčasťou spisu, rovnako ako správy o počasí vo Veľkej Mači v čase vraždy.

Do rozsahu dokazovania súd zahrnul v pondelok aj už medializovanú zvukovú nahrávku medzi Kočnerom a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. V nej sa rozprávajú aktéri nahrávky o vydieraní akcionára Penty Jaroslava Haščáka zvukovou nahrávkou z kauzy Gorila.

Kočnerov brat odmietol pred súdom vypovedať

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka dnes pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku odmietol brat obžalovaného Mariana Kočnera, Ivan, vypovedať. Tento krok mu zákon umožňuje, keďže je príbuzným obžalovaného. V prípravnom konaní pred policajným vyšetrovateľom však Ivan Kočner vypovedal. Na návrh obhajoby sa táto výpoveď pred súdom čítala.

Jedného novinára treba dať „dolu“, potom ešte jedného a potom dajú pokoj. Vo svojej výpovedi pred vyšetrovateľom to minulý rok uviedol svedok Ivan Kočner ako citát jeho brata. Jeho svedeckú výpoveď čítala predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová potom, čo Ivan Kočner odmietol vypovedať.

Video: Je podľa Ivana Kočnera za vraždou Jána Kuciaka jeho brat?
Video

Citát, ktorý spomenul vo svojej svedeckej výpovedi brat obžalovaného, mal zaznieť pred rokmi počas ich spoločnej debaty na oslave ich rodičov. Marian Kočner mu mal tiež spomínať, že má k dispozícii nahrávku z kauzy Gorila. Ostatných obžalovaných vrátane Aleny Zsuzsovej mu nikdy nespomínal.

Vo výpovedi, ktorú urobil svedok v máji 2019, povedal, že naposledy sa s Marianom Kočnerom videli v roku 2013 a aj predtým sa stretávali sporadicky a príležitosti na stretnutia nevyhľadávali, keďže mali rôzne spôsoby života. „Čo sa týka jeho údajnej trestnej činnosti, ja nemám o tom vedomosť a ani sa nezaujímam,“ povedal Ivan Kočner.

Spomenul tiež, že keď v roku 2012 dostal výpoveď z Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), brat sa ho opýtal, či tam chce ostať. „Ak tam chceš ostať, tak zavolám Robovi Ficovi (Smer), ale budeš musieť poslúchať,“ povedal podľa Ivana vtedy Marian. On však jeho ponuku odmietol. V inom rozhovore mu vraj brat spomínal kauzu Gorila. „Keby som otvoril archív, mnohí by sa čudovali,“ citoval svedok svojho brata. Následne vraj Marianovi navrhol, aby založili investigatívnu televíziu, ktorá by sa tomuto venovala. „Dlho by sme neprežili,“ odpovedal mu brat.

Trestný poriadok umožňuje Ivanovi Kočnerovi nevypovedať. Potom, ako to odmietol, navrhla obhajoba zahrnúť do dokazovania jeho rozhovor, ktorý vyšiel minulý rok v Denníku N. Senát návrhu vyhovel.

Kočner považuje svojho brata za nedôveryhodného

Marian Kočner má svojho brata za umelca, ktorý nehovorí fakty a považuje ho za nedôveryhodného svedka. Vo svojej reakcii na čítanie jeho výpovede upozornil, že sa s bratom nestýkajú a dodal, že na oslave rodičov ho iba pretrpel. „Hovorí veci, ktoré sa nikdy nestali,“ povedal. Pokiaľ ide o výrok o „daní novinára dole“, je podľa Mariana Kočnera zaujímavé, že jeho brat použil tú istú vetu, ako vo výpovedi povedal Peter Tóth. „Svedok je ovplyvňovaný médiami,“ povedal na margo svojho brata s tým, že z niekym, s kým sa dlho nebavil, by sa nerozprával o takejto záležitosti. Marian Kočner tiež spochybnil viaceré tvrdenia svojho brata o ich spoločnom detstve.

Zsuzsová spochybnila priznanie Marčeka

Posudok znalkyne z oblasti trasológie (skúmania stôp) nedokazuje tvrdenie Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal k zastreleniu novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej, že bol na mieste činu. Vo vyjadrení k posudku znalkyne Jany Vitekovej to dnes povedala obžalovaná Alena Zsuzsová.

Viteková v posudku porovnávala zaistené topánky obžalovaných Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa so stopami zaistenými vo Veľkej Mači, kde dvojicu zastrelili. Podľa znalkyne však nie je možné potvrdiť, ale ani vylúčiť zhodu stôp a zaistených dôkazov.

„To znamená, že nie je dôkazná stopa, ktorá by dokazovala prítomnosť Miroslava Marčeka na mieste činu,“ uviedla Alena Zsuzsová. Podľa nej sa navyše na oblečení zavraždeného Kuciaka v oblasti stehna a chrbáta našli stopy, čo naznačuje, že na telo niekto stúpil. To je podľa obžalovanej tiež v rozpore s tvrdeniami Miroslava Marčeka.

Alena Zsuzsová dnes na začiatku pojednávania vyjadrila záujem vyjadriť sa k tvrdeniam obžaloby, pričom doteraz v prípade vypovedať odmietala. Predsedníčka senátu jej však povedala, že priestor na opätovný výsluch obžalovaných bude až po dokončení dokazovania.

Obhajobe sa nepáči spôsob získania dát mobilov

Obhajcovi obžalovaného Kočnera sa nepáči spôsob, akým orgány činné v trestnom konaní získali dáta z mobilných telefónov obžalovaného. Ako dnes advokát Marek Para uviedol na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, o zabezpečení dát z telefónov totiž rozhodla polícia bez súhlasu súdu.

„Policajný orgán za žiadnych okolností nespĺňa podmienky nezávislého správneho orgánu,“ povedal Para. Z tohto dôvodu by chcel ohľadom celej veci zaslať takzvané prejudiciálne otázky na Súdny dvor Európskej únie, aby sa ten k veci vyjadril. Za účelom zaslania otázok Para navrhol súdu prerušenie aktuálneho konania.

Prejudiciálna otázka je v právnom poriadku definovaná ako otázka, ktorá môže mať význam pre rozhodnutie súdu. Na jej rozhodnutie však nie je príslušný súd, pred ktorým sa uskutočňuje konkrétne konanie, ale iný orgán, prípadne iný súd. Prokurátor ani právni zástupcovia poškodených však na takýto krok nevidia dôvod. Senát Špecializovaného trestného súdu sa k Parovmu návrhu zatiaľ nevyjadril.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Kočnera.

207 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka