Pellegrini: Cieľom zmeny zákona o prokuratúre je, aby sa stal jej šéfom Lipšic

Opozičný Smer odmieta koaličný návrh, podľa ktorého by mohol za generálneho prokurátora kandidovať aj neprokurátor. Vyhlásil to podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer).

19.05.2020 16:05 , aktualizované: 18:22
pellegrini, Raši, Foto: ,
Zľava: Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer) a poslanec za Smer Richard Raši, 19.5.2020.
debata (121)

Novelu zákona o prokuratúre označil za „lex Lipšic“, pretože jediným cieľom novely je podľa neho umožniť advokátovi Danielovi Lipšicovi stať sa generálnym prokurátorom. Pellegrini súhlasí s verejným vypočutím kandidátov aj s návrhom rozšíriť okruh subjektov, ktoré môžu kandidátov navrhovať. Odmieta však verejnú voľbu v pléne.

Video: Pellegrini o zákone „lex Lipšic“.
Video

„Jediným cieľom tohto zákona je, aby sa tento pán mohol stať generálnym prokurátorom, a aby potom, ako sa ním stane, mohol pomôcť naplniť všetky predvolebné politické sľuby tejto koalície o zatváraní svojich politických oponentov,“ povedal Pellegrini na utorkovej tlačovej konferencii pred parlamentom. Vláda podľa neho takto pokračuje „vo veľmi nebezpečnom trende“ politických nominácií na odborné posty.

Na čele prokuratúry by mal byť podľa Pellegriniho prokurátor rovnako, ako je na čele Najvyššieho súdu SR sudca. Takisto je podľa neho zarážajúce, že návrh predkladajú poslanci, a nie vláda. „Na generálnej prokuratúre dnes pracuje dostatočné množstvo špičkových prokurátorov, ktorí majú za sebou dlhoročnú prax, skúsenosť nielen v riadení, ale aj odhaľovaní a postihovaní tých najväčších káuz tejto krajiny,“ dodal.

Pellegrini kritizoval aj návrh verejnej voľby generálneho prokurátora v parlamente. „Generálny prokurátor by nemal vedieť, ktorý z poslancov hlasoval za neho a môže byť proti nemu. Pretože to raz môže použiť vo svojom rozhodovaní,“ dodal Pellegrini s tým, že sa tým môže stratiť nezávislosť šéfa prokuratúry. Na vedení strany a predsedníctve ešte nehovorili o tom, či Smer ponúkne kandidáta. Pellegrini si nemyslí, že by sa chcel o funkciu uchádzať šéf Smeru Robert Fico.

Poslanec Matúš Šutaj Eštok (Smer) zároveň pripomenul, že Lipšic bol blízkym politickým partnerom Matoviča a poukázal na jeho kontakty v súčasnej vláde. Pripomenul tiež výčitky bývalej opozície k osobe Jaromíra Čižnára za to, že bol bývalým spolužiakom predsedu Smeru Roberta Fica.

Via Iuris: Návrh novely k voľbe šéfa GP obsahuje zmeny, ktoré neprešli diskusiou

Rozšírenie okruhu navrhovateľov a verejné vypočúvanie kandidátov na generálneho prokurátora považuje organizácia Via Iuris za prínosný a nevyhnutný krok k odpolitizovaniu prokuratúry. Koaličný návrh novely však podľa organizácie obsahuje aj zmeny, ktoré neprešli odbornou diskusiou a vzbudzujú otázniky. Informovala o tom Katarína Žitniaková z Via Iuris.

Via Iuris zároveň oceňuje, že na kandidátov sa budú klásť vysoké nároky. „Okrem odborných predpokladov budú musieť spĺňať aj osobnostné predpoklady na výkon tejto funkcie, ako napríklad to, že ich doterajší život dáva záruku, že budú funkciu generálneho prokurátora vykonávať riadne a čestne,“ uviedla advokátka spolupracujúca s Via Iuris Kristína Babiaková.

Organizácia na druhej strane nepovažuje za vhodné, aby sa takáto zásadná zmena udiala bez širšej verejnej diskusie. Poslanecké návrhy, na rozdiel od tých vládnych, nemôže podľa Babiakovej odborná ani laická verejnosť pripomienkovať v riadnom procese.

„Funkcia generálneho prokurátora je jednou z kľúčových pozícií v štáte a keďže sa vláda vo svojom programovom vyhlásení prihlásila k princípom otvoreného vládnutia, diskusia o takejto zmene by mala byť samozrejmosťou,“ uviedla s tým, že ani zmena, aby generálnym prokurátorom mohol byť aj neprokurátor, neprešla žiadnou odbornou diskusiou.

Viaceré návrhy, ktoré obsahuje novela, je podľa Via Iuris potrebné vysvetliť, prípadne doplniť. Advokátka spolupracujúca s Via Iuris Eva Kováčechová upozorňuje, že by bolo dobré bližšie špecifikovať, v čom má spočívať 15 rokov právnickej praxe pre kandidáta na tento post. Dodala, že v okruhu navrhovateľov by mali byť v širšej miere zastúpení prokurátori. Takisto rozšírenie o nový dôvod odvolania generálneho prokurátora považuje Via Iuris za nesystémové a vágne.

„Uvedený návrh vzhľadom na jeho vágnosť podľa nášho názoru otvára priestor na politické zasahovanie do funkcie generálneho prokurátora zo strany poslancov, ako aj nový nástroj na rýchle zbavenie sa nepohodlného generálneho prokurátora,“ povedala Babiaková. Organizácia má tiež problém s lehotami na zverejnenie informácií a vyhlásenie voľby.

Matovič: Lipšic je dobrý kandidát

Video

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) trvá na tom, že novelizáciou zákona nerobí koalícia nič iné, iba plní svoje sľuby. „Sľúbili sme, že umožníme, aby za šéfa prokuratúry kandidoval ktokoľvek, kto má právnické vzdelanie, justičnú skúšku. Napĺňame, čo sme sľúbili,“ reagoval na kritiku Matovič.

Daniela Lipšica považuje za veľmi dobrého kandidáta a bol by rád, keby takých kandidátov bolo viac a parlament by vybral najlepšieho. Tvrdí, že mu je jedno, kto bude šéfom prokurátorov. Želá si tiež, aby ktokoľvek mimo parlamentu rešpektoval slobodné rozhodnutie poslancov, ktorí zmeny odhlasujú.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Daniel Lipšic #Peter Pellegrini