Trump obvinil Čínu z celosvetového masového zabíjania

Americký prezident Donald Trump v stredu opäť ostro kritizoval Čínu za jej podiel na koronavírusovej pandémii, pričom Peking obvinil z "celosvetového masového zabíjania". Informovali o tom agentúra AFP a denník The Guardian. "Bola to neschopnosť Číny a nič iné, čo spôsobilo toto masové zabíjanie," napísal šéf Bieleho domu na Twitteri. Dianie sledujeme online.

20.05.2020 06:00 , aktualizované: 21:48
debata (231)

21:48 Za posledných 24 hodín pribudlo podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) až 106-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. WHO vyjadrila znepokojenie nad narastajúcim počtom nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v chudobných krajinách. K tomu dochádza paralelne s tým, ako mnohé bohaté štáty uvoľňujú obmedzenia zavedené v dôsledku pandémie COVID-19.

20:00 Letiská v Taliansku obnovia svoju prevádzku 3. júna. Od tohto termínu bude v Taliansku povolené vnútroštátne cestovanie a do krajiny budú môcť prichádzať aj zahraniční turisti. Oznámila to v stredu talianska ministerka dopravy Paola De Micheliová, informuje agentúra DPA. Občania krajín EÚ nebudú od 3. júna musieť po vstupe do Talianska ísť do povinnej karantény.

18:42 Americký prezident Donald Trump v stredu opäť ostro kritizoval Čínu za jej podiel na koronavírusovej pandémii, pričom Peking obvinil z „celosvetového masového zabíjania“. Informovali o tom agentúra AFP a denník The Guardian. „Bola to neschopnosť Číny a nič iné, čo spôsobilo toto masové zabíjanie,“ napísal šéf Bieleho domu na Twitteri.

Vo svojom tvíte spomenul aj bližšie nešpecifikovaného „čínskeho blázna“, ktorý vraj v oficiálnom vyhlásení zo zodpovednosti za prebiehajúcu zdravotnícku krízu „obvinil každého, len nie Čínu“. Trump nekonkretizoval, na aké vyhlásenie reagoval, avšak podľa AFP sa tak stalo len deň po tom, ako hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien kritizoval Trumpov otvorený list, v ktorom americký líder obvinil Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO) z prílišnej závislosti od Pekingu.

17:59 Grécko spustí 15. júna turistickú sezónu, pričom od tohto termínu sa pre turistov budú môcť otvoriť aj hotely. Oznámil to v stredu grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Dodal, že medzištátne lety sa obnovia 1. júla, informuje agentúra AFP.

17:35 Vnútroštátna letecká doprava v Indii bude po dvojmesačnej prestávke spôsobenej karanténnymi opatreniami opäť obnovená 25. mája. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Indická vláda zrušila všetky vnútroštátne lety 25. marca, len niekoľko dní po pozastavení medzinárodnej leteckej dopravy.

17:14 Ruský premiér Michail Mišustin v stredu vyhlásil, že krajina už pravdepodobne prekonala vrchol pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 a bude tak môcť začať s „opatrným“ uvoľňovaním reštrikčných opatrení. Informovali o tom agentúry DPA a Interfax.

„Dnešok je prvým dňom, keď počet vyliečených osôb presiahol počet nových prípadov nákazy. Je preto možné, že náš zdravotnícky systém už prekonal vrchol (svojej) vyťaženosti,“ uviedol Mišustin po rokovaní s ostatnými čelnými predstaviteľmi štátu. Situácia sa podľa slov premiéra začína „postupne stabilizovať najmä v Moskve, ktorá začala s infekciou bojovať ako prvá“.

16:18 Rwanda, malá východoafrická krajina, rozmiestnila päť špičkových robotov v nemocniciach, kde pomáhajú v boji proti šíreniu koronavírusu. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA. Roboty, ktoré sú vybavené technológiou na rozpoznávanie reči, môžu vykonávať rôzne úlohy vrátane merania teploty, doručovania stravy a liekov pacientom, zhromažďovania údajov a zisťovania, či ľudia nosia tvárové rúška či masky.

„Tieto roboty znížia riziko ochorenia Covid-19 u zdravotníkov a uľahčia prechod od papierových zdravotných záznamov pacientov na digitálne záznamy,“ vysvetlil v stredu agentúre DPA generálny riaditeľ Rwandského biomedicínskeho centra Sabin Nsanzimana.

15:43 Hlavné mesto zvládlo doterajšiu situáciu s koronavírusom vynikajúco, a to najmä vďaka zodpovednému prístupu jej obyvateľov. Vyhlásil to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že Bratislava bola pritom „vstupnou bránou“ infekcie na územie Slovenska a mala najväčší počet infikovaných vzhľadom na územie. (Viac tu)

15:13 Turecko zmierni súčasnú 14-dňovú karanténu pre občanov prichádzajúcich zo zahraničia. Informovala o tom v stredu agentúra Anadolu. Podobne ako iné krajiny, aj Turecko začalo s postupným uvoľňovaním opatrení, ktoré zaviedlo v boji s koronavírusom SARS-CoV-2.

Tureckí občania, ktorých dopravili zo zahraničia, museli absolvovať povinnú 14-dňovú karanténu na internátoch, kde sledovali ich možné príznaky ochorenia COVID-19, spôsobovaného uvedeným novým druhom koronavírusu. Ľudia prichádzajúci plánovanými leteckými linkami sa podrobia lekárskej prehliadke a pôjdu na dva týždne do domácej izolácie, pričom ich zdravotný stav bude naďalej sledovaný.V Turecku podľa oficiálnych údajov z utorka zaznamenali 151.615 prípadov nákazy a 4199 úmrtí.

14:26 Vedci v Thajsku majú sľubné výsledky v testovaní očkovacej látky na ochorenie Covid-19, ktoré urobili na myšiach, a na budúci týždeň ju začnú skúšať na opiciach. V stredu to oznámili predstavitelia thajského zdravotníctva, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AP.

Dr. Tchavísin Vitnujótchin, hovorca thajského Centra pre riadenie situácie s ochorením Covid-19, povedal, že premiér Prajut Čan-o-ča nariadil urýchlenie vývoja tejto vakcíny. Premiér dúfa, že krajina sa stane jednou z prvých s dostatočným množstvom vakcíny pre svoje obyvateľstvo.

14:03 Výletná loď Carnival Magic so 756-člennou posádkou, na ktorej palube sa nachádzajú aj Slováci, vplávala v stredu ráno do prístavu v chorvátskom meste Dubrovník. Námorníkov, ktorí pochádzajú najmä zo štátov balkánskeho regiónu, čaká repatriácia do ich domovských krajín, informovala agentúra HINA.

Okrem Slovákov sa na palube lode s kapacitou 3500 pasažierov nachádzajú tiež Chorváti a Ukrajinci, ako aj občania Rumunska, Srbska, Severného Macedónska, Albánska i Kosova. Najbližšie dni ich dopravia domov lietadlom alebo autobusom. Koordinátor Medzinárodnej federácie pracovníkov v doprave (ITF) Romano Perič vyjadril presvedčenie, že na palube nie je žiaden prípad ochorenia Covid-19.

13:58 Prvý pakistanský zákonodarca, ktorý mal pozitívny test na koronavírus, zomrel v stredu v nemocnici v meste Láhaur na východe krajiny – obeťou pandémie sa stala Šáhín Razáová. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Podľa lekárov a jej pakistanskej vládnej strany Tehríke insáf (Hnutie za spravodlivosť) bola 69-ročná Razáová hospitalizovaná pred tromi dňami. Jej zdravotný stav sa v stredu zhoršil. Zomrela vo vládnej nemocnici. Pakistanský premiér Imrán Chán vyjadril nad smrťou vysokopostavenej zákonodarkyne zo svojej strany žiaľ a ľútosť. Hlavný minister provincie Pandžáb, Usmán Buzdár, potvrdil jej úmrtie. Razáová bola zákonodarkyňou práve v zhromaždení tejto provincie.

13:08 Počet aktívnych prípadov infekčného ochorenia Covid-19 v Rakúsku klesol pod 1000 na 838. Dovedna krajina podľa dnešných štatistík rakúskeho ministerstva vnútra doteraz evidovala 16 281 prípadov a 633 úmrtí pacientov s týmto ochorením.

V alpskej republike, ktorá uvažuje o otvorení svojich hraníc od budúceho mesiaca aj pre turistov, sa už 14 882 ľudí z koronavírusu vyliečilo. V Rakúsku bolo doteraz na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 testovaných 379 592 osôb.

12:47 Budúcoročné odovzdávanie filmových Oscarov by mohli odložiť v dôsledku situácie spôsobenej pandémiou Covid-19. (Viac tu)

12:37 Európska komisia (EK) predstavila v stredu balík špecifických odporúčaní pre jednotlivé krajiny, ktorý v súvislosti s následkami pandémie koronavírusu poskytuje všetkým členským štátom Európskej únie ekonomickú a politickú orientáciu a zameriava sa na najnaliehavejšie výzvy spôsobené pandémiou a na obnovenie trvalo udržateľného rastu. (Viac tu)

12:25 Fitnescentrá sú z hľadiska pandémie koronavírusu veľmi rizikové miesta. V stredu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že predpokladá aj tu časom uvoľňovanie protiepidemických opatrení. Najskôr je však podľa neho potrebné si počkať, ako Slovensko zvládne 4. fázu uvoľňovania opatrení prijatých pre ochorenie Covid-19. (Viac tu)

12:16 Univerzita v Cambridgei sa stala prvou univerzitou v Británii, ktorá z dôvodu pandémie nového koronavírusu zrušila všetky prednášky s osobnou účasťou pre akademický rok 2020/2021. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP. Univerzita uviedla, že všetky prednášky budú až do leta 2021 prebiehať vo virtuálnom priestore a budú vysielané online.

11:39 Biomedicínske centrum SAV sa do testovania na ochorenie Covid-19 zapojilo dobrovoľne už 18. marca ako prvý externý subjekt v úzkej spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR. V súčasnosti otestujú virológovia v rámci maximálnej dennej kapacity 368 vzoriek. Toto číslo sa však už v najbližších dňoch zdvojnásobí vďaka špecializovanému prístroju. Vedci tak budú môcť efektívne otestovať niekoľko desiatok tisíc vzoriek v kratšom čase pri zapojení menšieho počtu pracovníkov. (Viac tu)

11:29 Španielska vláda v stredu nariadila povinné nosenie rúšok pre všetkých ľudí starších ako šesť rokov vo vnútorných verejných priestoroch. Vonku budú povinné na takých miestach, kde nie je možné, aby občania dodržiavali minimálne dvojmetrové rozstupy.

11:27 Juhokórejské zdravotnícke úrady vyjadrili obavy, pretože krajina v stredu hlásila najvyšší denný prírastok ľudí nakazených koronavírusom za posledných deväť dní. Informovala o tom tlačová agentúra Jonhap a následne agentúra DPA. V utorok bolo zistených 36 nových prípadov nákazy, takže celkový počet infikovaných stúpol v krajine na 11 110, oznámilo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). Zhluky prípadov sa objavili v hlavnom meste Soul, vrátane jedného nového zhluku vo veľkej nemocnici Samsung, kde mali v utorok pozitívne testy štyri zdravotné sestry.

11:24 Pandémia koronavírusu ohrozuje rozvoj Afriky a milióny ľudí môžu klesnúť na úroveň extrémnej chudoby, varoval v stredu generálny tajomník OSN António Guterres. Informovala o tom agentúra AP. Koronavírusové ochorenie už zasiahlo všetky africké štáty, väčšina z nich však hlási menej než 1000 infikova­ných osôb.

11:22 Singapur, ktorého výskyt infekcií koronavírusom patrí k najvyšším v Ázii, plánuje ukončiť čiastočné uzavretie krajiny, trvajúce už len do 1. júna, riadeným spôsobom v troch fázach. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Singapurskí predstavitelia tvrdia, že podniky a prevádzky, ktoré nepredstavujú vysoké riziko prenosu koronavírusu, sa môžu znovu otvoriť od 2. júna, ale niektoré obchody, osobné služby a vnútorné reštaurácie budú naďalej zakázané. Školy opätovne otvoria vo fázach a rodiny sa môžu navzájom navštevovať, ale obmedzí sa to na jednu návštevu za deň a nie viac ako dvoch hostí v domácnosti.

11:16 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Česku v utorok stúpol o 61 na celkových 8647. S odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva o tom v stredu ráno informoval spravodajský portál Novinky.cz.

V prípade počtu zistených nových prípadov infikovania sa ide o pokles o takmer polovicu v porovnaní s údajmi z pondelka (111), ktoré boli najvyšším denným počtom v ČR od 21. apríla. Počet aktuálne chorých v Česku sa zvýšil na 2619, ešte v nedeľu ich bolo 2479. V krajine zároveň zaznamenali ďalšie dve úmrtia, čím počet obetí stúpol na 302. Množstvo vyliečených sa nezmenilo, predstavuje 5726.

10:45 V Rusku za posledných 24 hodín podľahlo novému koronavírusu 135 ľudí, čo je najvyšší denný počet úmrtí od začiatku pandémie. V krajine však súčasne zaznamenali po prvý raz viac vyliečených osôb než nových prípadov nákazy, oznámilo v stredu ruské krízové stredisko. Za uplynulých 24 hodín zaevidovali v krajine 8 764 pozitívnych testov, no z nemocníc v rovnakom čase prepustili 9 262 uzdravených pacientov.

9:50 Školy v Poľsku zostanú s najväčšou pravdepodobnosťou zatvorené až do konca júna, keď sa deťom začnú letné prázdniny. V rozhovore pre poľský rozhlas to v stredu povedal hovorca vlády Piotr Müller, ktorého citovala agentúra Reuters. V Poľsku sú školy zatvorené od marca, keď v krajine zaznamenali prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Od 25. mája začnú otvárať zariadenia, ktoré by sa postarali o najmenšie deti, vyučovanie však bude aj naďalej pokračovať v on-line režime. Aktuálny školský rok sa končí 26. júna. Letné prázdniny v Poľsku trvajú dva mesiace, júl a august.

9:38 V utorok potvrdili na Slovensku jeden prípad koronavírusu SARS-CoV-2. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na svojom webe. Celkovo tak Slovensko eviduje 1 496 ľudí pozitívnych na ochorenie Covid-19. (Viac tu)

8:30 Čína v utorok zaznamenala päť nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o jeden menej ako predchádzajúci deň. Štyri z piatich nových prípadov choroby COVID-19 pochádzajú z prenosu vo vnútri Číny, piatym infikovaným je potom človek, ktorý do Číny pricestoval zo zámoria. V pondelok bola infekcia diagnostikovaná u troch ľudí, ktorí do krajiny prišli zo zahraničia. V Číne, kde žije 1,4 miliardy ľudí, bol COVID-19 doteraz potvrdený u 82 965 ľudí, z ktorých 4 634 komplikáciám súvisiacim s infekciou podľahlo.

7:05 V Nemecku za utorok pribudlo 797 nových prípadov nákazy koronavírusom a 83 ľudí podľahlo komplikáciám súvisiacim s infekciou. Vyplýva to z aktuálnej bilancie Inštitútu Roberta Kocha (RKI). V Nemecku s 83 miliónmi obyvateľov sa choroba COVID-19 doteraz potvrdila u 176 007 ľudí, z ktorých 8 090 zomrelo. Počet nových prípadov nákazy za utorok je zhruba o tri stovky vyšší ako za pondelok, keď sa zistilo 513 infikovaných. Mierne vyšší je aj denný nárast mŕtvych, v pondelok ich bolo 72.

6:40 Komplikáciám spojeným s infekčným ochorením COVID-19 podľahla v utorok vo veku 100 rokov aj Annie Glennová, vdova po americkom astronautovi a neskôr aj senátorovi Johnovi Glennovi. V noci na stredu o tom informoval spravodajský magazín Time. John Glenn bol prvým americkým astronautom, ktorý trikrát obletel Zem a v roku 1998 – vo veku 77 rokov – sa účasťou na lete raketoplánu Discovery v rámci misie STS-95 stal aj najstarším astronautom vôbec. Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1536 úmrtí na nový druh koronavírusu. Celkový počet mŕtvych v krajine sa tak zvýšil na 91 845.

6:10 V Brazílii v utorok zomrelo 1179 ľudí s chorobou COVID-19, čo je doteraz najvyššia denná bilancia obetí. Brazília s 210 miliónmi obyvateľov je najhoršie zasiahnutou krajinou Južnej Ameriky, na komplikácie súvisiace s nákazou koronavírusom tu doteraz zomrelo 17 971 ľudí. V utorok prvýkrát denný počet obetí v Brazílii prekročil tisícku. Oproti údajom za pondelok, keď zomrelo 674 ľudí, je to skokový nárast takmer o dvojnásobok. Brazília je podľa prepočtu americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa po USA a Rusku treťou najpostihnutejšou krajinou čo do počtu nakazených, COVID-19 tu bol potvrdený u zhruba 266 000 ľudí.

6:00 Americký prezident Donald Trump podpísal exekutívne nariadenie, ktorým stanovuje federálnym agentúram odstrániť všetky nepotrebné regulácie brániace hospodárskej obnove po pandémii. Viceprezident Mike Pence medzitým vyhlásil, že všetkých 50 štátov USA už nejakým spôsobom začalo s otváraním ekonomík. Nezávislý Rozpočtový úrad Kongresu (CBO), ktorý zákonodarcom poskytuje ekonomické analýzy, odhaduje, že americké hospodárstvo sa na predkrízové ​​hodnoty vrátia až po nadchádzajúcom roku. CBO očakáva, že v treťom štvrťroku zažije americká ekonomika prudký vzostup, ktorý ale ani vo štvrtom štvrťroku všetky straty spôsobené koronavírusom nedokáže prekonať. V druhej štvrťroku hospodárstvo klesne o 37,7 percent ročnej hodnoty, ale od júla do septembra porastie o 21,5 percenta. Aj tak sa ale hospodárstvo do stavu, v akom bol na začiatku tohto roka, do konca roka 2021 nevráti, uvádza analýza CBO. Obnovu ekonomiky politológovia považujú za kľúčovú k znovuzvoleniu Trumpa v novembrových prezidentských voľbách.

© Autorské práva vyhradené

231 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus