Rúška dole – ale nie všetci

Šály, šatky a najmä rúška. Symbol boja proti pandémii môže od stredy z tváre preč. Povinnosť chrániť si ústa a nos sa totiž zmierňuje.

20.05.2020 08:30
debata (189)

VIDEO: Profesor Vladimír Krčméry o tom, že rúška nie sú strašiakom a že s nami prirodzene zostanú – v preplnenom vlaku, v čakárni u lekára, počas chrípkového obdobia. Hovorí aj o možnej vakcíne proti koronavírusu a čo si myslí o kolektívnej imunite.

Video

Rúška zostávajú nevyhnutné v autobusoch, vlakoch, v mestskej hromadnej doprave či v obchodoch. Všade tam, kde majú k sebe blízko ľudia, ktorí sa bežne nestretávajú, a teda sa ani nepoznajú. Naopak, nosiť ochranu tváre nemusia žiaci, študenti a učitelia pri vyučovaní či ľudia pri športe. Rúška však z našich životov možno už nikdy celkom nezmiznú. Vladimír Krčméry, odborník na tropickú medicínu, nevylúčil, že rúška sa stanú najmä v zimných mesiacoch bežnou súčasťou života.

Dlhodobé nízke čísla nakazených priniesli uvoľnenie opatrení aj pri rúškach. „Naďalej bude povinné nosenie rúšok v interiéroch. V prípade, ak budeme od cudzích osôb, teda nie od rodiny, v exteriéri vzdialení viac ako päť metrov, nosenie rúška bude dobrovoľné,“ vyhlásil premiér Igor Matovič (OĽaNO) v rámci informovania o 4. fáze uvoľnenia opatrení v súvislosti s koronavírusom. Povinnosť mať zakryté ústa a nos tak platí pri cestovaní v hromadnej doprave či pri nakupovaní. „To znamená, ak ideme dovnútra budovy, kde sa pohybuje verejnosť, rúško zostáva naďalej našou súčasťou,“ dodalo ministerstvo zdravotníctva.

Ľudia však nemajú napriek uvoľňovaniu opatrení zľaviť v ostražitosti a opatrnosti voči vírusu. "Stále platí základné a veľmi účinné pravidlo v boji proti infekčným ochoreniam – nosenie rúšok a udržiavanie adekvátnej vzdialenosti od iných ľudí. Vírus sa prenesie len vtedy, ak mu to dovolíme,“ pripomenula Mária Štefkovičová, hlavná odborníčka hlavného hygienika pre epidemiológiu.

Rúško bude prirodzené

Vladimír Krčméry, rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave a odborník na tropickú medicínu nevylučuje, že sa k rúškam budú ľudia pravidelne vracať. „Viem si predstaviť použitie rúšok, keď príde ďalšia chrípková epidémia. Viem si predstaviť, že sa k rúškam budeme vracať v decembri, januári či vo februári budúceho roku. Určité procesy už možno budeme vykonávať len s rúškami – napríklad pri cestovaní preplnenými dopravnými prostriedkami, v autobusoch s klímou či v čakárni u lekárov budú rúška prirodzené. To nás naučila táto pandémia,“ skonštatoval pre Pravdu Krčméry. Podľa neho ľudia prestanú vnímať rúško ako strašiaka alebo príklon k ázijskej kultúre. „Nesmieme zabudnúť, že koronavírus nie je síce pre mladých smrteľnou chorobou, pre seniorov môže byť,“ uzavrel odborník.

Pravidlá nosenia rúška

  • Naďalej bude povinné nosenie rúšok v interiéroch.
  • V exteriéri nebude potrebné nosiť rúško vo vzdialenosti päť metrov a viac od osôb mimo spoločnej domácnosti.
  • Ochranu tváre nemusia mať učitelia alebo odborní zamestnanci škôl, napríklad asistent učiteľa alebo špeciálny pedagóg, v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu.
  • Povinnosť sa nevzťahuje ani na žiakov základných škôl v interiéri a exteriéri školy počas vyučovania.
  • Rúška nemusia nosiť deti v interiéri a exteriéri škôlky a jaslí, osoby pri výkone športu na vnútorných či vonkajších športoviskách a fotografované osoby na čas nevyhnutný na výkon procesu fotografovania.

Ľudia sa vynašli

Rúška všelijakých farieb, vzorov a tvarov sa stali jedným zo symbolov boja proti koronavírusu. Spočiatku, hoci bolo povinné ich nosiť, sa nikde nedali kúpiť, pretože ich zásoby sa rýchlo minuli. Ľudia sa však vynašli, začali rúška šiť sami a pomáhali jeden druhému: delili sa o strihy a návody na ne. Ba dokonca sa nimi začali zásobovať navzájom, a to nielen v rámci rodín či známych. Mnohí šili pre domovy seniorov, ďalších ľudí na ulici či v paneláku, šilo sa pre obce a dediny a tie potom rúška rozdávali ďalej. Pomáhali aj mnohé firmy, ktoré sa do šitia rúšok pustili. Rúško je neprehliadnuteľné a v prvých týždňoch mimoriadnych opatrení dávalo ľuďom pocit, že spoločne dokážeme nebezpečnú pandémiu zvládnuť.

Päť metrov stačí

Vzájomná päťmetrová vzdialenosť, ktorú je potrebné dodržať, sa považuje za dostatočnú pre zabránenie prenosu ochorenia pri pobyte vonku. Úrad verejného zdravotníctva v opatrení zároveň spresnil výnimky z povinnosti. Ochranu tváre nemusia mať učitelia či odborní zamestnanci škôl, napríklad asistent učiteľa alebo špeciálny pedagóg, v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. „Pri vyučovaní je dôležitá verbálna, ale aj neverbálna komunikácia medzi zamestnancami a žiakmi či deťmi v materských školách z dôvodu odovzdávania a prijímania potrebných informácií a plnenia úloh,“ vysvetlil hlavný hygienik Slovenska Ján Mikas. Povinnosť sa nevzťahuje ani na žiakov základných škôl v interiéri a exteriéri školy počas vyučovania. „Rúška nemusia nosiť tiež deti v interiéri a exteriéri materskej školy a jaslí, osoby pri výkone športu na vnútorných či vonkajších športoviskách a fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania,“ vymenoval Mikas.

V MHD bude potrebné

Dopravný podnik mesta Bratislava bude naďalej kontrolovať u cestujúcich nosenie ochrany tváre. Podľa hovorcu podniku Mateja Michlíka cestujúci nariadenie nosenia rúšok rešpektujú napriek postupne sa uvoľňujúcim opatreniam. „V poslednom období už nedisciplinovaných cestujúcich v tomto smere neevidujeme,“ potvrdil Michlík. Oddelený priestor v prednej časti autobusov a trolejbusov pre ochranu vodičov zatiaľ ponecháva podnik aj naďalej vyhradený.

Povinnosť nosiť rúško na verejnosti zaviedol Úrad verejného zdravotníctva od 25. marca. Takmer o mesiac, 21. apríla úrad udelil prvé výnimky z tejto povinnosti. Tie sa týkali detí do dvoch rokov, osôb v aute z jednej domácnosti či vodičov verejnej dopravy, ktorí sú sami v uzavretej kabíne.

Ochorenie COVID-19 patrí medzi kvapôčkovú infekciu a šíri sa primárne vzdušnou cestou pri kašľaní, kýchaní alebo rozprávaní. Prekrytie horných dýchacích ciest je jedným z dôležitých nástrojov na zamedzenie šírenia ochorenia. Cieľom rúšok je preto zabrániť prenosu kvapôčok od nakazených, a to aj v prípade, že infikovaný človek nemá žiadne príznaky choroby.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus