Prezidentka vymenovala Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v stredu sudcu Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Šikutu ako kandidáta na predsedu NS zvolila Súdna rada SR minulý týždeň. Miesto je voľné od októbra minulého roka, keď sa skončilo funkčné obdobie Daniele Švecovej.

20.05.2020 10:00 , aktualizované: 12:07
čaputová šikuta Foto: ,
Na snímke vľavo nový predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta si preberá poverenie z rúk prezidentky SR.
debata (13)

Ozdravenie justície musí byť vedené zhora. Myslí si to prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ako uviedla vo svojom prejave, očakáva, že Šikuta sa stane silným hlasom sudcov, ktorým na dôveryhodnosti justície a vážnosti sudcovského stavu v spoločnosti naozaj záleží.

Svedomité riadenie najdôležitejšieho všeobecného súdu na Slovensku je nevyhnutné na to, aby naši občania mohli nadobudnúť dôveru v spravodlivosť všetkých súdov, myslí si prezidentka. Čaputová neočakáva, že budú dôveru verejnosti požívať súdy nižšieho stupňa, ak nebude existovať silné puto dôvery verejnosti v odbornosť, integritu a kvalitu Najvyššieho súdu SR.

VIDEO: Prezidentka Čaputová vymenovala Jána Šikutu za šéfa NS SR.

Video

Okrem želania, aby na Najvyšší súd prišli za éry Šikutu najlepší slovenskí sudcovia a právnici, praje prezidentka Šikutovi, aby sa stal silným hlasom sudcov, ktorým na dôveryhodnosti justície a vážnosti sudcovského stavu naozaj záleží.

Predchádzajúce dva mesiace som ľudí na Slovensku vyzývala na solidaritu, ktorá nám pomohla tak dobre zvládnuť pandemickú krízu. Z prostredia justície však poznáme skôr inú solidaritu, ktorá je viac než o pomoci v kríze o prižmurovaní očí nad prehreškami kolegov, uviedla si prezidentka. Takú solidaritu od Šikutu neočakáva a žiada ho, aby aj on osobne urobil čo najviac, aby sa falošná solidarita niektorých sudcov stala minulosťou.

Šikuta: Stav justície je veľmi zlý, priorita je obsadenie voľných miest

Nový predseda NS SR Ján Šikuta považuje stav justície za veľmi zlý. Jednou z jeho prvých priorít je obsadenie voľných sudcovských miest na NS SR. Už sama o sebe skutočnosť, že také množstvo sudcov všetkých stupňov sa ocitlo v trestnom konaní, nemá v Európe obdobu, uviedol Šikuta. So stavom justície má však spojené aj bežné otázky ako dĺžka súdneho konania, prieťahy a právna istota v rozhodovaní sú­dov.

VIDEO: Šikuta chce mať na Najvyššom súde najlepších sudcov.

Video

Za jednu zo svojich prvých priorít považuje obsadenie voľných miest sudcov na Najvyššom súde. V poslednej dobe súd opustilo 20 sudcov, čo je štvrtina všetkých miest. Šikuta chce, aby na NS SR prichádzali tí najlepší právnici. To mu vo svojom prejave zaželala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Šikuta chce na NS SR zlepšiť aj komunikáciu dovnútra zo strany vedenia súdu, ale aj smerom k verejnosti. Na otázku, či chce motivovať viac sudcov, aby zdôvodňovali verejnosti svoje rozsudky sami, uviedol, že keď je rozhodnutie dostatočne odôvodnené v samotnom rozsudku, tak ho netreba vysvetľovať ďalej. Za dôležitú preto považuje kvalitu samotných rozsudkov, avšak nebráni sa tomu, aby sudcovia vysvetľovali rozhodnutia osobne.

Kolíková verí, že si Šikuta prinesie do funkcie hodnoty z ESĽP

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) verí, že si Ján Šikuta prinesie do funkcie predsedu NS SR hodnoty z Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), kde pôsobil ako sudca. Uviedla to v stredu po jeho menovaní v Prezidentskom paláci.

Sme v situácii, keď Slovensko čelí vážnym medializovaným kauzám, ktoré nás usvedčujú v tom, že tu máme korupciu na súdoch vo veľmi veľkom rozsahu, povedala ministerka. Považuje za dôležité, že Šikuta prichádza do funkcie z ESĽP. Verí, že odtiaľ prinesie hodnoty ako prístup k spravodlivosti a rešpekt k ľudským právam. Tie vníma ako potrebné pri reforme a očiste justície.

Za dôležitú považuje Kolíková aj komunikáciu medzi rezortom spravodlivosti a Najvyšším súdom. Na ministerstve spravodlivosti pripravujeme viaceré zásadné zmeny v rámci legislatívy, vysvetlila ministerka. Je toho názoru, že by bolo dobré, keby na návrhoch zákonov mohlo ministerstvo spolupracovať s NS.

Ministerka skonštatovala, že voľba a jednotlivé hlasy od členov Súdnej rady, ktoré Šikuta získal, dokazujú samostatnosť členov Súdnej rady. Rozhodnutie, čo sa týka celku Súdnej rady, je jednoznačné a myslím si, že nijako nespochybňuje Jána Šikutu v jeho pozícii, doplnila Kolíková.

Nového predsedu NS SR volila súdna rada viackrát, dlhodobo sa im funkciu nedarilo obsadiť. V minulotýždňovej verejnej voľbe získal bývalý sudca Európskeho súdu pre ľudské práva Ján Šikuta 12 zo 17 hlasov. Za jeho protikandidáta Ivana Rumanu nehlasoval žiaden člen súdnej rady. Šikuta označil za svoju prioritu vo funkcii zlepšenie vnímania justície v očiach verejnosti.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Najvyšší súd SR #Ján Šikuta