Počet obetí koronavírusu v Európe už presiahol 170-tisíc

Pandémia koronavírusu si v Európe vyžiadala už viac ako 170-tisíc obetí. Globálne sa ochorením Covid-19 oficiálne infikovalo už u viac ako päť miliónov ľudí, približne 327-tisíc z nich zomrelo a dva milióny sa uzdravili. V USA by mohlo byť o 84 % menej obetí, keby včas prijali opatrenia, tvrdí nová štúdia vedcov z Columbijskej univerzity. Dianie sledujeme online.

21.05.2020 06:00 , aktualizované: 22:13
Covid-19 Foto: ,
debata (144)

22:12 Prvá zásielka 50 pľúcnych ventilátorov, ktoré Spojené štáty v rámci boja proti koronavírusovej pandémii venovali Rusku, vo štvrtok dorazili do Moskvy. Informovala o tom televízia CNN s odvolaním sa na americkú ambasádu v Moskve. Spojené štáty zásielkou reagovali na žiadosť ruského prezidenta Vladimira Putina. „Spojené štáty pokryjú 100 percent nákladov, vrátane prepravy a uvedenia do prevádzky 200 dodaných pľúcnych ventilátorov v hodnote približne 5,6 milióna dolárov,“ uvádza sa v stanovisku ambasády.

21:27 Lotyšsko 1. júna začne s uvoľňovaním karanténnych opatrení. Občania sa budú môcť opäť zúčastňovať na rôznych vzdelávacích a športových aktivitách, otvoria sa niektoré druhy predajní. Informoval o tom vo štvrtok podľa agentúry DPA premiér Krišjanis Karinš. Za predpokladu, že verejnosť bude aj naďalej dodržiavať hygienické a ďalšie nariadenia, sa okrem iného opäť obnovia skupinové aktivity, ako sú vystúpenia speváckych zborov, tanečných skupín či súborov, otvoria sa letné tábory pre deti a niektoré skúšky sa opäť budú môcť konať s osobnou účasťou študentov.

21:19 Pozitívny test na prítomnosť protilátok na nový koronavírus malo približne 17 percent Londýnčanov a päť percent obyvateľov Anglicka. Vyplýva to z výsledkov štúdie britského štatistického úradu ONS, o ktorých informovala vo štvrtok agentúra DPA. Výsledky štúdie zverejnil aj britský minister zdravotníctva Matt Hancock. Britská vláda zároveň oznámila, že sa dohodla s farmaceutickými spoločnosťami na dodávke 10 miliónov kusov testov na prítomnosť protilátok na koronavírus.

Vykonaná štúdia podľa ONS nepotvrdila zvýšený počet prípadov nákazy medzi pracovníkmi britskej Národnej zdravotnej služby (NHS), ktorí sú v boji s nákazou v prednej línii.

20:30 Infekčnej chorobe COVID-19 za posledných 24 hodín podľahlo vo Francúzsku ďalších 83 ľudí. Vyplýva to z najnovšej oficiálnej bilancie zverejnenej vo štvrtok podvečer v Paríži. Počet obetí epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2 tým vo Francúzsku stúpol na 28 215.

Starostovia niekoľkých prímorských obcí v departementoch Morbihan a Finistere v Bretónsku na západe Francúzska už uzavreli viacero pláží a promenád, pretože tam ľudia medzi sebou nedodržiavali bezpečnú vzdialenosť. Primátor mesta Saint-Malo i obce Mont-Saint-Michel v departemente Manche vydali nariadenie o povinnom nosení rúšok alebo inej ochrany dýchacích ciest. Nariadenie platí počas víkendov a dní pracovného pokoja, a to do 1. júna. Pláže na juhu Francúzska sú síce pre verejnosť otvorené, ale je zakázané sadať si na lavičky na promenádach, hrať sa v piesku, opaľovať sa či piknikovať na deke.

19:48 Taliansko zaznamenalo vo štvrtok 156 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 a 642 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý ho spôsobuje. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na údaje civilnej ochrany. Celkový počet úmrtí od začiatku pandémie tak v Taliansku dosiahol 32 486. Počet nakazených stúpol na 228 006.

19:11 Španielsko za posledných 24 hodín zaznamenalo 48 nových úmrtí súvisiacich s nákazou novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters. Španielske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo 48 nových úmrtí. Tieto údaje však nezahŕňajú počty z Katalánska, uvádza na svojej webovej stránke denník El País. V stredu v Španielsku zaznamenali 95 obetí, z čoho 40 hlásili z regiónu Katalánsko v severovýchodnej časti krajiny, pripomína El País. Španielsko už celkovo potvrdilo 27 940 úmrtí a 233 037 nakazených.

18:37 Maďarská vláda od piatka rána umožní občanom Slovenskej republiky vstup na územie Maďarska na 24 hodín bez nutnosti karantény. Oznámil to vo štvrtok na Facebooku minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

18:14 Čečenského lídra Ramzana Kadyrova hospitalizovali pre podozrenie, že sa nakazil novým koronavírusom. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Interfax. Kadyrova (43) údajne už v stredu previezli jeho súkromným lietadlom z čečenskej metropoly Groznyj do Moskvy po tom, ako mal niekoľko dní príznaky podobné chrípke, uviedol vo štvrtok ruský spravodajský kanál Baza na sociálnej sieti Telegram. Kadyrovovi podľa jeho informácií odporučili liečbu čečenskí lekári v reakcii na to, že sa jeho zdravotný stav „začal prudko zhoršovať“.

18:03 Palestínske militantné hnutie Hamas vo štvrtok oznámilo, že do konca júna uzatvára hraničný priechod Rafah medzi pásmom Gazy a Egyptom. Stalo sa tak po tom, ako v Gaze zaznamenali 29 nových prípadov nákazy koronavírusom, informovala agentúra DPA.

17:20 Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si v Európe vyžiadala už viac ako 170-tisíc obetí, pričom najvyššie počty úmrtí zaznamenali v Británii (35 704), Taliansku (32 330), Francúzsku (28 132) a Španielsku (27 888). Vyplýva to z oficiálnych údajov, ktoré do štvrtka 14.30 h SELČ zhromaždila agentúra AFP.

Európa je pandémiou najviac zasiahnutým svetadielom. Dosiaľ tam zaznamenali 1 957 819 prípadov infekcie, z toho 170 032 osôb jej podľahlo.

16:59 Debrecínska univerzita v spolupráci s maďarským Národným centrom zdravia a rezortom ľudských zdrojov začala vyvíjať vakcínu proti koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra MTI.

K vývoju vakcíny použijú izolovaný vírus SARS-CoV-2 od 30 až 40 nakazených. V prvej fáze vyberú kmene vírusu potrebné k vývoju vakcíny a následne budú testovať najvhodnejšie bunkové kultúry. Potom bude nasledovať skúmanie účinnosti a napokon testovanie na zvieratách. Názory na to, kedy by mohla byť vakcína k dispozícii, sa rôznia. Je však zrejmé, že to nebude ešte tento rok, uviedol server Index.hu.

16:21 V Británii sa začalo trestné stíhanie vo viac ako 300 prípadoch útokov na policajtov a iných pohotovostných pracovníkov počas prvého mesiaca karanténnych opatrení, ktoré boli zavedené v rámci boja proti šíreniu koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na Britskú kráľovskú prokuratúru (CPS).

Polícia eviduje celkovo 313 útokov. Väčšina z nich zahŕňa prípady, keď obvinení na týchto pracovníkov kašľali alebo ich opľuli tvrdiac, že sú infikovaní. Ďalších 62 prípadov trestného stíhania sa týkalo útokov na predavačov.

16:05 Tanzánijský prezident John Magufuli vo štvrtok oznámil, že na budúci mesiac sa znovu otvoria univerzity a obnovia sa športové podujatia. Predtým už vyhlásil, že krajinu v čase pandémie zachránila pred najhoršou situáciou modlitba. Prezident zverejnil toto rozhodnutie i napriek tomu, že podľa kritikov počet prípadov prudko stúpa.

Magufuli opakovane zľahčoval závažnosť pandémie a sú to už tri týždne, čo Tanzánia zverejnila oficiálne údaje o počte prípadov nákazy – 29. apríla hlásila celkovo 480 nakazených a 16 úmrtí.

15:21 České kultúrne pamiatky, ktoré boli pre koronavírusové opatrenia uzavreté, navštívilo tento rok dosiaľ len približne 100-tisíc ľudí. Vlani to za rovnaký čas bolo o milión návštevníkov viac. Národný pamiatkový ústav (NPÚ) preto vyčíslil straty na 125–135 miliónov korún (v prepočte 4,5–4,9 milióna eur), informoval vo štvrtok spravodajský webový portál Novinky.cz. Stovka hradov a kaštieľov otvorí svoje interiéry 25. mája.

14:59 Obmedzenia zamerané za zastavenie šírenia koronavírusu donútili desať percent dvojíc v Indonézii zrieknuť sa antikoncepcie. Vo štvrtok o tom informoval indonézsky predstaviteľ úradu pre plánovanie rodiny, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Nedostupnosť antikoncepcie môže počas pandémie ochorenia Covid-19 vyústiť do 420-tisíc tehotenstiev, uviedol šéf Národného úradu pre populáciu a plánovanie rodiny (BKKBN) Hasto Wardoyo. Vláda odhaduje, že od marca do apríla prestali antikoncepciu používať celkovo tri milióny dvojíc a v 15 percentách z nich sa to môže skončiť tehotenstvom.

14:25 V amerických regiónoch, ktoré sa viac prikláňajú k demokratom, zomrelo v súvislosti s Covidom-19 v priemere trikrát viac ľudí ako v republikánskych baštách, informovala agentúra Reuters. Podľa nej môže byť táto štatistika vysvetlením, prečo v pandémiou najviac zasiahnutej krajine sveta, panujú medzi ľuďmi tak rozdielne názory na kvalitu, rýchlosť a dostatočnosť reakcie vládnej administratívy aj na podobu ďalších krokov do budúcna.

Regióny, ktoré volili v roku 2016 prevažne demokratku Hillary Clintonovú, zaznamenali priemerne 39 úmrtí spojených s koronavírusom na 100-tisíc obyvateľov. V regiónoch, ktoré sa postavili za prezidenta Donalda Trumpa, pripadlo na 100-tisíc ľudí 13 úmrtí pacientov s Covidom-19.

13:21 Lekári v Nigérii štrajkujú od štvrtka z dôvodu údajnej policajného šikanovania zdravotníckych pracovníkov počas obmedzenia pohybu, ktoré vláda zaviedla v dôsledku koronavírusovej pandémie, píše agentúra AFP. Zdravotnícky pracovníci majú totiž od 20.00 do 06.00 h výnimku zo zákazu vychádzania. Nigérijská lekárska komora (NMA) však políciu obvinila zo šikanovania a zatýkania zdravotníckych pracovníkov.

12:54 Taliansko sa, pokiaľ ide o pandémiu Covidu-19, dostalo z najhoršieho, vyhlásil dnes podľa agentúry AP taliansky premiér Giuseppe Conte. Prísne karanténne opatrenia v krajine sa pomaly uvoľňujú a podľa ministerského predsedu je potrebné do novej fázy vstúpiť s dôverou a zodpovednosťou. „Môžeme povedať, že to najhoršie je za nami…a nemôžeme sa dočkať vakcíny, inak budeme musieť žiť v spoločnosti plnej neustálych kompromisov,“ povedal Conte pred poslancami.

12:50 Koronavírusom sa v Iráne nakazilo už viac ako 10-tisíc zdravotníkov. S odvolaním sa na námestníka ministra zdravotníctva o tom informovala iránska agentúra ILNA. Celková iránska bilancia mŕtvych s ochorením Covid-19 je teraz podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa 7183 ľudí. Podľa oficiálnej štatistky úrady registrujú takmer 127-tisíc infikovaných. Námestník ministra zdravotníctva dnes oznámil, že sa nakazilo 10 000 zdravotníkov a „niektorí zomreli“.

12:17 Britská farmaceutická spoločnosť AstraZeneca vo štvrtok oznámila, že získala vyše miliardy dolárov (0,9 miliardy eur) od Spojených štátov, ktoré takto pomáhajú financovať výrobu očkovacej látky proti ochoreniu Covid-19 spôsobovanému novým koronavírusom. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Oznam prišiel v čase obáv, že Spojené štáty by mohli získať vakcínu skôr ako ostatné krajiny – práve vďaka rozsiahlemu financovaniu farmaceutických spoločnosti po celom svete.

12:03 Štúdia v odbornom časopise Journal of the American Medical Association, v rámci ktorej vedci analyzovali vzorky od vyše 300 ľudí vo veku štyri až 60 rokov, odhalila, že starší dospelí mali v nosoch viac aktívnych receptorov a deti do 10 rokov zas menej.

Receptory, ktoré vpúšťajú koronavírus do ľudských buniek, sa zrejme menej často vyskytujú v nosoch detí, čo by vysvetľovalo, prečo je menej pravdepodobné, že sa deti nakazia vírusom. (Viac tu)

11:37 Japonsko v súvislosti s pandémiou Covid-19 zruší mimoriadny stav v prefektúrach Osaka, Kjóto a Hjógo, ktoré sa nachádzajú v regióne Kansai. Dôvodom je pokles prípadov nákazy pod normu stanovenú vládou na stiahnutie týchto opatrení, informovala vo štvrtok tlačová agentúra Reuters. Tento krok znamená, že mimoriadny stav bude platiť už len v piatich prefektúrach – Tokio, Kanagawa, Saitama, Čiba a Hokkaido, dopĺňa denník Asahi šimbun.

11:28 Rusko za posledných 24 hodín zaznamenalo ďalších 127 úmrtí na chorobu Covid-19. Celkový počet obetí epidémie sa zvýšil na 3099. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS. Za uplynulých 24 hodín v Rusku zaznamenali aj 8849 nových prípadov nákazy uvedeným koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet stúpol na 317 554.

Reprodukčné číslo koronavírusu (R0) v Moskve i v celkom Rusku sa už niekoľko dní pohybuje pod hodnotou 1,0, keď jeden človek môže potenciálne nakaziť menej než jednu ďalšiu osobu. V Moskve je R0 0,74, zatiaľ čo v celom Rusku 0,91.

10:55 Na možnú súvislosť výskytu záhadnej zápalovej reakcie s ochorením Covid-19 po talianskych, britských a amerických odborníkoch upozornil v stredu na svojej webovej stránke aj český Štátny zdravotný úrad (SZÚ). Medzi príznakmi takzvanej a inak zriedkavej Kawasakiho chorobe patria typické vyrážky na rukách či nohách, dlhotrvajúca horúčka, zmeny na perách a ďalšie ťažkostí vrátane šoku.

V krajinách Európskej únie a v Británii zaznamenali 230 takýchto prípadov, dve deti zomreli. V severotalianskom meste Bergamo v regióne Lombardsko sa táto choroba prejavila 30-násobne viac, než je bežné. Súvislosť s ochorením Covid-19 nebola zatiaľ dokázaná, ale podľa vedcov sa zdá pravdepodobná.

10:10 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín zomreli na ochorenie COVID-19 ďalší traja starší pacienti trpiaci chronickými chorobami – počet obetí tak stúpol na 473. Informoval o tom vo štvrtok krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu. Z ochorenia sa doteraz zotavilo 1 509 pacientov. Počet aktuálne nakazených koronavírusom klesol na 1 659, z nich 510 si vyžaduje nemocničnú starostlivosť. Z hospitalizovaných je 27 napojených na pľúcnu ventiláciu.

9:57 V Libanone hrozí potravinová kríza a mnohí občania nebudú mať čoskoro peniaze ani na chlieb, a to v dôsledku finančnej krízy, ktorú prehĺbila pandémia koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na libanonského premiéra Hasana Dijába. Libanon sa zmietal vo finančnej kríze ešte pred vypuknutím pandémie. Hodnota miestnej meny sa od októbra 2019 znížila o vyše polovicu, inflácia a nezamestnanosť v krajine stúpajú.

9:40 V stredu potvrdili na Slovensku šesť nových prípadov ochorenia Covid-19. Počet ľudí pozitívnych na toto ochorenie tak stúpol na 1 502. Laboratóriá urobili v stredu takmer 3-tisíc testov. Viac tu.

9:20 V Nemecku zaznamenali za posledných 24 hodín 745 nových prípadov koronavírusu. Celkovo tak v krajine evidujú už 176 752 infiko­vaných. Vyplýva to z najnovších údajov Inštitút Roberta Kocha (RKI), o ktorých vo štvrtok informovala agentúra Reuters. V Nemecku za tento čas pribudlo aj 57 úmrtí na ochorenie Covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje. V krajine tak dosiaľ celkovo zaevidovali už 8147 úmrtí.

8:40 Spojené štáty za uplynulých 24 hodín zaznamenali ďalších 1 561 úmrtí. V USA, ktoré sú čo do počtu obetí aj nakazených pandémiou najhoršie zasiahnutou krajinou sveta, od prepuknutia choroby v krajine zomrelo 93 400 ľudí z celkového počtu 1,55 milióna infikovaných. Podľa novej štúdie vedcov z Columbijskej univerzity sa USA mohli vyhnúť úmrtiu až 84 percent ľudí, keby zaviedli ochranné opatrenia o dva týždne skôr. V prípade nakazených by mohlo byť v tom prípade číslo nižšie o 82 percent. K tomuto záveru dospela skupina epidemiológa Jeffreyho Shamana.

V USA bol prvý prípad nákazy ohlásený koncom januára. Administratíva prezidenta Donalda Trumpa ale až v polovici marca vyzvala občanov, aby sa vyhýbali väčším skupinám ľudí a obmedzili cestovanie. Veľké mestá v tej dobe začali zatvárať školy. Podľa vedcov je rozhodujúce ranné štádium epidémie. „Na začiatku pandémie sa infekcia šíri exponenciálne, takže včasný zásah a rýchla reakcia sú úplne zásadné,“ tvrdia.

7:55 V Česku stúpol v stredu počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 o 74 na 8721. Nárast je menší než v pondelok, keď pribudlo až 111 nakazených, v utorok ich pribudlo 61. V stredu zomrel ďalší infikovaný, obetí na životoch je celkovo už 304. Po stredajšej polnoci to oznámilo české ministerstvo zdravotníctva, uviedla TASR. Aktuálne je v Česku chorých na 2587 ľudí, z ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom, sa vyliečilo 5830 osôb.

7:05 Jednotný prístup čo sa týka naštartovania turizmu v rámci krajín Európskej únie sa zdá byť nateraz nepravdepodobný. Členské štáty EÚ viac inklinujú k bilaterálnym dohodám v závislosti od epidemiologickej situácie v danej krajine. Povedal to podľa TASR chorvátsky minister pre cestovný ruch Gari Capelli po stredajšej videkonferencii s rezortnými kolegami z krajín EÚ. Informovala o tom agentúra DPA. Capelli dodal, že niektoré štáty EÚ sú viac pripravené na príchod turistov, zatiaľ čo iné budú požadovať prísne opatrenia, ako napríklad testovanie na prítomnosť koronavírusu pri vstupe aj odchode z krajiny.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas uviedol, že očakáva, že štáty EÚ sa v nasledujúcich týždňoch dohodnú na pravidlách letných dovoleniek v čase koronakrízy. Maas, ktorého citoval denník Die Welt, však v stredu zdôraznil: „Isté je, že nechceme nijaké súperenie o turistov.“ Cieľom je podľa možností spoločný a transparentný postup, dodal.

6:22 Brazília za uplynulých 24 hodín zaregistrovala takmer 20 000 nových prípadov nákazy, ide o zatiaľ najvyšší denný prírastok od prepuknutia epidémie v krajine. Zomrelo ďalších 888 ľudí. Na komplikácie súvisiace s nákazou koronavírusom v tejto juhoamerickej krajine s 210 miliónmi obyvateľov od prepuknutia epidémie zomrelo takmer 19 000 ľudí, celková bilancia nakazených je 291 579. Brazília je čo do počtu nakazených tretí na svete, za Ruskom a Spojenými štátmi. V Latinskej Amerike je najhoršie zasiahnutou krajinou, nasleduje ju Peru s viac ako 104 000 potvrdenými prípadmi infekcie a Čile s Mexikom; obidva štáty evidujú okolo 54 000 nakazených.

6:00 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, vo svete prekonal hranicu päť miliónov. Z toho takmer dva milióny ľudí sa podľa serveru Worldometers už uzdravili a približne 327 000 nakazených zomrelo. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pribudlo za posledných 24 hodín vo svete 106 000 potvrdených prípadov nákazy, čo je doteraz najvyšší denný nárast. A zatiaľ čo v bohatších štátoch už nákaza ustupuje, veľké obavy má šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus z jej šírenia v chudobnejších krajinách.

Najviac nakazených (viac ako 1,5 milióna) i úmrtí (približne 93 000) evidujú USA. Druhé je v počte registrovaných nakazených Rusko, kde tento počet presiahol 300 000, a v počte mŕtvych Británia (35 700) nasledovaná Talianskom (32 330), Francúzskom (28 132) a Španielskom (27 888).

Európske krajiny už v predchádzajúcich týždňoch vzhľadom k priaznivejšej epidemickej situácii začali s uvoľňovaním opatrení zavedených zhruba pred dvoma mesiacmi.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

144 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus