V USA budú vlajky na pol žrde. Za 100-tisíc obetí vírusu

Počet obetí koronavírusu v USA sa priblížil k hranici 100-tisíc. Donald Trump nechá tri dni viať americké vlajky na pol žrde ako výraz piety. Od vypuknutia pandémie potvrdili vo svete viac ako 5,1 milióna pozitívnych prípadov na ochorenie Covid-19, vyliečili sa takmer dva milióny ľudí. Dianie sledujeme online.

22.05.2020 05:50 , aktualizované: 22:31
Utah, vlajka, USA, koronavírus Foto: ,
V meste Murray v Utahu si uctili zdravotníckych pracovníkov rozvinutím veľkej vlajky.
debata (117)

22:31 Taliansko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 130 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 a 652 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý toto ochorenie spôsobuje. S odvolaním sa na najnovšie údaje talianskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AP. Celkový počet úmrtí tak v Taliansku stúpol na 32 616 a počet nakazených, ktorých tam zaznamenali od prepuknutia epidémie, vzrástol na 228 658.

22:14 Francúzsko v piatok nahlásilo 74 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Prvýkrát od začiatku epidémie však zverejnilo len čiastkovú bilanciu, ktorá nezahŕňa počty obetí z domovov sociálnych služieb. Ministerstvo zdravotníctva v Paríži uviedlo, že kompletné údaje o prírastku úmrtí zverejní až v pondelok 25. mája. Dôvody poskytnutia len čiastkovej bilancie neboli bezprostredne jasné. Podľa denníka Le Figaro bolo v piatok potvrdených 74 nových úmrtí, ku ktorým došlo za posledných 24 hodín vo francúzskych nemocniciach. Epidémia vo Francúzsku si tak celkovo vyžiadala už 28 289 obetí.

21:40 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 56 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Celkovo si tak pandémia koronavírusu v tejto krajine vyžiadala už 28 628 obetí, uvádza agentúra AP s odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Španielsko už šiesty deň eviduje menej ako 100 nových úmrtí za 24 hodín. Tamojší popredný epidemiológ a koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón pritom podľa AP tvrdí, že krajina je už „veľmi blízko“ k tomu, aby mohla epidémiu považovať za skončenú. „Mohli by sme byť veľmi blízko k tomu, že úroveň (nákazy) vírusom bude prakticky nezistiteľná,“ povedal.

20:41 Thajsko predĺži do konca júna stav núdze vyhlásený z dôvodu pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom v piatok tamojší krízový štáb s tým, že ide o snahu udržať počet nakazených pod kontrolou, keďže vláda plánuje zmierniť niektoré zo zavedených obmedzení. Uplynulý víkend sa po takmer dvoch mesiacoch znovu otvorili nákupné centrá a obchody, keďže došlo k poklesu prípadov nových infekcií, pripomenula agentúra Reuters. Bary, nočné kluby, kiná, detské ihriská a niektoré športoviská sú však naďalej zatvorené.

19:58 Novým epicentrom pandémie ochorenia COVID-19 sa stala Južná Amerika. Povedal to v piatok na brífingu v Ženeve riaditeľ núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan, informovala spravodajská televízia CNBC.

19:00 Všetky osoby, ktoré prídu do Veľkej Británie od 8. júna, budú musieť absolvovať dvojtýždňovú domácu karanténu. Informovala o tom v piatok podvečer na pravidelnom brífingu vlády britská ministerka vnútra Priti Patelová, uviedla televízia Sky News. Toto opatrenie má za cieľ zabrániť nástupu možnej druhej vlny nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zavlečenej zo zahraničia. Za porušenie karantény hrozí pokuta vo výške 1000 libier (približne 1116 eur).

18:41 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Afrike prekročil v piatok hranicu 100-tisíc. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na údaje Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC). Centrum tiež eviduje celkovo 3 101 potvrdených úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

17:52 Virológovia z nemeckého mesta Ulm po prvý raz dokázali prítomnosť nového koronavírusu SARS-CoV-2 v materskom mlieku ženy, u ktorej sa potvrdilo ochorenie COVID-19. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na výsledky výskumu zverejneného v odbornom periodiku The Lancet. Členovia tímu z univerzity v Ulme pod vedením Jana Müncha a Rüdigera Grossa uviedli, že nakazený je aj novorodenec, ktorého uvedená žena porodila. Zatiaľ však nie je potvrdené, či sa dieťa skutočne nakazilo materským mliekom.

Virológovia testovali materské mlieko dvoch žien ležiacich v spoločnej nemocničnej izbe na prítomnosť genotypu nového koronavírusu. Po tom, čo sa u jednej z nich objavili symptómy ochorenia COVID-19, bola spolu s dieťaťom umiestnená do izolácie, pričom boli obaja pozitívne testovaní. Keď príznakmi choroby začala trpieť aj druhá zo žien, bola takisto pozitívne testovaná.

16:48 Rusko očakáva v máji nárast úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2. Uviedla to v piatok podpredsedníčka ruskej vlády Taťjana Golikovová, píše agentúra AFP. „V máji dôjde k výraznému nárastu úmrtí,“ povedala Golikovová. Stane sa to podľa jej slov napriek tomu, že lekári sa usilujú „zachrániť čo najviac pacientov“.

„Táto choroba (Covid-19) a chronické stavy sa nie vždy skončia pozitívne,“ povedala na vládnom zasadnutí s prezidentom Vladimirom Putinom a odborníkmi z oblasti zdravotníctva.

16:36 Aplikácia eKaranténa, ktorá sa mala spustiť v piatok o 15.00 h., stále nie je funkčná, posudzujú ju spoločnosti Apple a Google. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR s tým, že aplikácia, ktorá umožňuje inteligentnú karanténu v súvislosti s koronavírusom, by sa mala spustiť hneď po jej schválení. (Viac tu)

16:06 Počet úmrtí oficiálne spájaných s ochorením Covid-19 dnes v Británii narástol o 351 na celkových 36 393. Nárast počtu úmrtí s koronavírusom je dnes o niekoľko prípadov vyšší ako vo štvrtok a o tri desiatky nižší ako pred týždňom. Od štvrtka tiež pribudlo skoro 3300 zistených prípadov infekcie, čo je viac ako v predošlých dňoch.

15:59 Šesťsto pracovníčok a pracovníkov holandského potravinárskeho závodu Vion musí zostať dva týždeň v domácej karanténe po tom, ako na bitúnku tejto spoločnosti v meste Groenlo potvrdili nákazu Covid-19 u 45 zames­tnancov, informovala agentúra DPA.

Groenlo leží v provincii Gelderland na východe Holandska, neďaleko nemeckých hraníc. Úrady v tejto provincii v piatok nariadili karanténu. Ďalších 250 zamestnancov majú ešte otestovať.

15:55 V Portugalsku sú turisti vítaní a ľudia, ktorí do krajiny pricestujú letecky, nebudú musieť podstúpiť karanténu. Uviedol to v piatok portugalský minister zahraničných vecí Augusto Santos Silva, informuje agentúra AP.

Minister povedal, že na letiskách v krajine zavedú „minimálne zdravotné kontroly“, ktoré nešpecifikoval. Iné európske krajiny ako Španielsko, Taliansko a Spojené kráľovstvo uprednostnili 14-dňovú izoláciu prichádzajúcich, konštatuje AP.

15:26 Katedrála sv. Pavla v Londýne spustila v piatok na svojej oficiálnej webovej stránke „spomienkovú knihu“ venovanú ľuďom, ktorí v Británii podľahli koronavírusu. Na novú online platformu s názvom Remember Me (Pamätaj si ma) môžu prispievať osoby akýchkoľvek vierovyznaní, ako aj ateisti, uviedli predstavitelia katedrály, ktorých citovala stanica BBC.

14:20 Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Poľsku za uplynulých 24 hodín vzrástol o 236 a dosiahol 20 379, informovala v piatok agentúra PAP s odvolaním sa na poľské ministerstvo zdravotníctva. Chorobe Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľahol ďalší človek, čím sa celkový počet úmrtí zvýšil na 973. Doposiaľ sa vyliečilo 8731 ľudí.

14:08 Na sociálnej sieti sa objavilo tvrdenie, že spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates uviedol, že vakcína proti ochoreniu Covid-19 môže zabiť až 700-tisíc ľudí. Toto tvrdenie sa odvoláva na Gatesov rozhovor pre americkú televíziu CNBC, je však nepravdivé. Gates hovoril o bezpečnosti vakcín, potenciálnych vedľajších účinkoch a o tom, koľko ľudí by hypoteticky mohlo nejaké vedľajšie účinky pociťovať, pokiaľ by sa malo očkovať celosvetovo.

„Bill Gates priznal, že jeho vakcína môže poškodiť zdravie alebo zabiť až 700 000 ľudí, čo je vyše dvakrát viac ako doteraz zomrelo na samotný koronavírus,“ píše na svojej facebookovej stránke Bádateľ v príspevku zo 17. mája 2020. Toto tvrdenie je vytrhnuté z kontextu a nepravdivé. Gates hovoril o rizikách vakcín vo všeobecnosti a zložitosti ich výskumu a vývoja. V súčasnosti neexistuje vakcína proti Covid-19, chorobe spôsobenej novým koronavírusom, ktorý sa objavil na konci roku 2019 v Číne.

13:41 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Bielorusku vzrástol v piatok za uplynulých 24 hodín o 932 na 34 303, píše agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie bieloruského ministerstva zdravotníctva. „Celkovo bolo pozitívne otestovaných (na koronavírus) 34 303 ľudí. Zomrelo 190 pacientov,“ píše sa vo vyhlásení. Vyliečilo sa 12 833 nakazených. Bieloruské úrady vykonali celkovo 419 004 testov.

13:41 Podomoví predajcovia energií, takzvaní energetickí šmejdi, sa snažia presviedčať slovenské domácnosti zmeniť svojho dodávateľa energií aj počas koronakrízy. (Viac tu)

13:14 India zaznamenala v piatok doposiaľ najvyšší denný nárast nových prípadov koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva. V priebehu posledných 24 hodín pribudlo 6000 nových prípadov a celkový počet nakazených vzrástol na 118 447.

Vírusu za ten istý čas podľahlo 148 ľudí, celkovo je to momentálne 3583. V Indii pritom v súčasnosti uvoľňujú karanténne opatrenia a začínajú aj sprístupňovať vnútroštátne lety.

12:42 Najmenej desať novinárov zatkli egyptské úrady od vypuknutia pandémie vírusového ochorenia Covid-19 v krajine, informovala v piatok agentúra AP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Arabic Network for Human Rights (ANHRI).

K zatknutiam dochádza aj napriek tomu, že úrady po celom svete v rámci boja proti šíreniu koronavírusu prepúšťajú väzňov, keďže vo väzniciach nie je možné dodržiavať odstup medzi ľuďmi. Egyptská vláda však namiesto toho, aby prepustila politických väzňov, urobila len to, že ako preventívne opatrenie zakázala vo väzniciach návštevy rodinných príslušníkov.

12:04 Počet úmrtí spôsobený v Taliansku novým koronavírusom v marci a apríli tohto roku by mohol byť takmer o 19-tisíc vyšší ako oficiálne uvádzaných vyše 32-tisíc obetí, uviedla vo štvrtok talianska národná agentúra pre sociálne zabezpečenie (INPS).

INPS ako najväčší inštitút sociálneho zabezpečenia a sociálnej starostlivosti v Taliansku vo svojej novej štúdii uviedol, že oficiálne údaje o úmrtiach v daných mesiacoch tohto roku nemožno považovať za spoľahlivé. Zo štúdie INPS totiž vyplynulo, že v marci a apríli bolo v Taliansku zaevidovaných 156 429 zomrelých osôb, čo je o 46 909 viac ako priemerný počet úmrtí zaznamenaný v týchto dvoch mesiacoch v rokoch 2015–19.

11:22 Generálny tajomník OSN António Guterres zopakoval svoju výzvu na prímerie vo všetkých kútoch sveta v rámci boja proti pandémii choroby Covid-19 spôsobovanej novým koronavírusom. S odvolaním sa na správu Guterresa pre Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) o tom v piatok informovala agentúra AP.

Guterres povedal, že pandémia je „najväčšou skúškou, akej svet čelí“ od založenia Organizácie Spojených národov pred 75 rokmi. Choroba Covid-19 mala podľa jeho slov už vážny dosah na úsilie o ochranu civilistov, a to najmä v krajinách postihnutých konfliktom s nedostatočným systémom zdravotníckej starostlivosti. Najvyšší predstaviteľ OSN zopakoval svoju výzvu na celosvetové prímerie so slovami, že v čase, keď „svet čelí obrovskej výzve v podobe pandémie Covid-19, nemôže byť potreba utíchnutia zbraní naliehavejšia“.

11:13 Rusko v piatok oznámilo 150 nových prípadov úmrtia pacientov s ochorením Covid-19 za uplynulých 24 hodín, čo je rekordný denný prírastok. Celkový počet osôb, ktoré v krajine koronavírusu podľahli, sa tak oficiálne dostal na číslo 3249, informovala tlačová agentúra Reuters. Zdravotnícke úrady zároveň oznámili 8894 nových prípadov nákazy patogénom SARS-CoV-2, celkovo je v Rusku 326 448 infiko­vaných.

10:31 Británia zavedie 14-dňovú karanténu pre osoby, ktoré letecky pricestujú do krajiny zo zahraničia. V prípade porušenia tohto opatrenia o dobrovoľnej izolácii im bude hroziť pokuta vo výške 1 000 libier (v prepočte 1 112 eur). Potvrdil to v piatok britský minister pre Severné Írsko Brandon Lewis s tým, že vláda poskytne detaily neskôr, informovala tlačová agentúra AFP.

9:50 V Dánsku mohli vo štvrtok znovu otvoriť múzeá, zoologické záhrady, divadlá, kiná a ďalšie obdobné kultúrne inštitúcie, ktoré boli zatvorené v dôsledku opatrení prijatých pre pandémiu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP. Pôvodne bolo ich otvorenie zamýšľané až 8. júna. Kodaň sa však rozhodla umožniť im okamžité otvorenie po stredajšom odobrení v dánskom parlamente a tiež v reakcii na tvrdenia miestnych zdravotných úradov, že šírenie vírusu sa spomalilo.

9:20 Austrália v piatok predĺžila zákaz medzinárodných výletných plavieb do polovice septembra. Zákaz platí aj pre plavby na susedný Nový Zéland. V tomto prípade sa vo všeobecnosti očakávalo, že austrálske úrady udelia výnimku. Informovala o tom agentúra AFP. Zákaz sa vzťahuje na akúkoľvek výletnú loď, ktorá je schopná prepraviť viac ako 100 ľudí. Tento krok je ďalšou ranou pre multimiliardové odvetvie, ktoré čelí zákazom prepravy v krajinách od Spojených štátov až po Seychely.

8:30 Čína v roku 2020 zvýši rozpočet na obranu o 6,6 percenta – na 1,268 bilióna jüanov (v prepočte 163 miliárd eur), napriek ekonomickej kríze a pandémii. Čínska vláda to oznámila na úvod Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov, ktoré sa začalo v piatok v Pekingu. Ako uviedla podľa TASR agentúra AFP, Čína má v celosvetovom meradle druhý najvyšší rozpočet na obranu – hneď po Spojených štátoch, ktoré však tento rok rátajú s výdavkami na obranu vo výške 738 miliárd dolárov.

8:05 Podujatie Globsec Bratislava Forum sa pre výskyt ochorenia Covid-19 opäť presúva, tentoraz na október. Hlavnou tematickou líniou bude hľadanie odpovedí na otázku, ako budú svet, Európska únia či región strednej Európy vyzerať po tejto kríze v rôznych oblastiach a aké ponaučenia si z nej vziať. TASR o tom informovala za Globsec Henrieta Kunová. Organizátori podľa vlastných vyjadrení vnímajú súčasnú pandémiu ako transformatívnu krízu, ktorá urýchľuje nové trendy a bude mať zásadné dôsledky pre globálne postavenie Číny, Európy aj USA.

7:30 V Nemecku vo štvrtok pribudlo 460 nových prípadov nákazy koronavírusom, v súvislosti s chorobou Covid-19 zomrelo ďalších 27 ľudí. Vyplýva to zo štatistiky nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Denná bilancia novo nakazených v porovnaní s predchádzajúcim dňom klesla o takmer 300. Počet mŕtvych sa tiež znížil, a to o rovné tri desiatky. RKI oznámil v stredu 745 nových prípadov nákazy a 57 obetí. Celkovo sa infekcia v krajine s 83 miliónmi obyvateľov od prepuknutia epidémie potvrdila u 177 212 ľudí, z ktorých 8 174 zomrelo a okolo 159 000 sa vyliečilo.

7:15 Prvá zásielka 50 pľúcnych ventilátorov, ktoré Spojené štáty v rámci boja proti koronavírusovej pandémii venovali Rusku, vo štvrtok dorazili do Moskvy. Informovala o tom podľa TASR televízia CNN s odvolaním sa na americkú ambasádu v Moskve. Spojené štáty zásielkou reagovali na žiadosť ruského prezidenta Vladimira Putina. „Spojené štáty pokryjú 100 percent nákladov, vrátane prepravy a uvedenia do prevádzky 200 dodaných pľúcnych ventilátorov v hodnote približne 5,6 milióna dolárov,“ uvádza sa v stanovisku ambasády. Začiatkom apríla Rusko vyslalo do USA nákladné lietadlo so zdravotníckym materiálom a pľúcnymi ventilátormi, ktoré mali byť použité v nemocniciach v štátoch New York a New Jersey. Ruské ventilátory Aventa M, ktoré zrejme spôsobili požiare v ruských nemocniciach, sa však podľa vyjadrenia amerického Federálneho úradu pre mimoriadne situácie (FEMA) v Spojených štátoch nepoužili a oba štáty tieto zariadenia vrátili do skladov FEMA.

6:30 Medzinárodný menový fond (MMF) a Ukrajina v zásade dosiahli dohodu o novom pohotovostnom programe vo výške päť miliárd dolárov, ktorý má pomôcť Kyjevu bojovať proti koronakríze. Dohoda je podľa TASR založená na tom, čo MMF označuje termínom pohotovostná dohoda: ide o nástroj používaný MMF na pomoc krajinám v núdzi počas ekonomickej krízy. Pomoc zo strany MMF je spravidla podmienená dokončením určitých reforiem prijímajúcou krajinou. Takýto program MMF by mal viesť k tomu, že Ukrajina bude po skončení súčasnej epidemiologickej krízy schopná ekonomického rastu a návratu k rozsiahlejším reformám.

5:50 Americký prezident Donald Trump nechá tri dni viať vlajky na verejných budovách na pol žrde ako výraz úcty voči obetiam pandémie. „Nechám vlajky na všetkých verejných budovách a národných pamätníkoch po tri nasledujúce dni visieť na pol žrde na pamiatku Američanom, ktorých sme kvôli koronavírusy stratili,“ oznámil Trump na twitteri. Vedúci predstavitelia Demokratickej strany v Kongrese Nancy Pelosiová a Chuck Schumer vo štvrtok Trumpa vyzvali, aby nechal stiahnuť vlajky na pol žrde, akonáhle počet mŕtvych v dôsledku pandémie dosiahne 100 000. „Bude to národná vyjadrenie smútku,“ uviedli. V Spojených štátoch zomrelo s chorobou COVID-19 za posledných 24 hodín 1255 ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim dňom je denný prírastok o viac ako 300 nižší. Celkom už krajina eviduje 94 661 obetí pandémie, vyplýva z dát Univerzity Johnsa Hopkinsa.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus