Vo štvrtok urobili 2 751 testov, iba jeden bol pozitívny

Vo štvrtok potvrdili na Slovensku jeden nový prípad koronavírusu SARS-CoV-2. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na svojom webe. Celkovo tak Slovensko doteraz eviduje 1 503 ľudí pozitívnych na ochorenie Covid-19.

22.05.2020 09:34 , aktualizované: 16:36
koronavírus obchoďák obchod eurovea Foto: ,
Nákupné centrum Eurovea počas druhého dňa uvoľnenia opatrení 4. fázy, 21.5.2020.
debata (84)

Laboratóriá urobili vo štvrtok 2 751 testov. Celkovo otestovali už viac ako 154-tisíc vzoriek. Chorobe Covid-19 nepodľahla žiadna ďalšia osoba, Slovensko tak stále eviduje 28 úmrtí. Z ochorenia sa uplynulý deň vyliečilo ďalších 11 osôb, uzdravilo sa spolu už 1 256 ľudí.

Ako informoval permanentný krízový štáb na korona.gov.sk, počet hospitalizovaných pacientov klesol na 76. Z toho u 12 bolo ochorenie Covid-19 potvrdené. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dve osoby, umelú pľúcnu ventiláciu siedmy deň nepotrebuje žiadny pacient. Kĺzavý medián zostáva tretí deň na hodnote jeden. Najnovší prípad nákazy zaznamenali v Prešovskom okrese.

Aplikácia na domácu karanténu nie je stále spustená

Aplikácia eKaranténa stále nie je spustená, posudzujú ju spoločnosti Apple a Google. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR s tým, že aplikácia, ktorá umožňuje inteligentnú karanténu v súvislosti s koronavírusom, by sa mala spustiť hneď po jej schválení.

„Úrad vlády SR informuje verejnosť, že k 15.00 h nás spoločnosti Apple a Google neinformovali o ukončení posudzovania slovenskej aplikácie eKaranténa,“ uviedol ÚV. Dodal, že obe spoločnosti budú mať počas fungovania aplikácie nad ňou špeciálny dohľad.

Inteligentná karanténa sa mala spustiť v piatok o 15.00 h. ÚV SR v tejto súvislosti občanov vyzval, aby si pred príchodom na štátnu hranicu overili na webe korona.gov.sk, či je aplikácia v ostrej prevádzke.

Na hraničnom priechode Berg čakali na jej spustenie viacerí repatrianti

Na hraničnom priechode Berg sa v piatok popoludní začali zhromažďovať skupinky repatriantov, ktorí čakali na avizované spustenie aplikácie umožňujúcej stráviť karanténu v domácej izolácii.

Opatrovateľka Zuzana sa dostala zo Švajčiarska po troch mesiacoch. Pricestovala so skupinkou kolegýň. „Spoliehali sme sa na inteligentnú karanténu, čakáme od rána od pol šiestej, ako sme prišli na hranicu, čo sa bude diať,“ uviedla pre TASR. Do štátneho zariadenia ísť nechcú, dúfajú, že aplikáciu sprevádzkujú počas piatka. „Počkáme do večera a ak to nebude možné, tak štátna karanténa, nič iné nám nezostáva,“ dodala.

Hana opatruje v Nemecku, na Slovensko ju doviezla rodina, pre ktorú pracuje. Svoj príchod rovnako prispôsobila spusteniu aplikácie. Ráta aj s tým, že sa aplikácia nespustí. „Stretla som tu kolegyňu, ktorá tiež ide z Nemecka, stále rozmýšľame, či sa to spustí, či sa to nespustí,“ priblížila.

Z Nemecka docestoval tesne predpoludním aj Juraj. Jeho dohodnutý odvoz musel po niekoľkých hodinách odísť. „Teraz sa už nemáme ako dostať domov (…), vlastne z toho vyplýva, že aj tak ideme do štátnej karantény,“ skonštatoval asi po troch hodinách čakania.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus