Rozhodnutím v kauze zmenky porušili práva Markízy, skonštatoval ústavný súd

Ústavný súd SR rozhodol, že právo na spravodlivý proces spoločnosti Markíza Slovakia v jednom z občianskoprávnych sporov o vyplatenie miliónových zmeniek bolo rozhodnutím Krajského súdu v Bratislave (KS) z decembra 2018 porušené.

22.05.2020 11:36
súd, pavol Rusko, Marian Kočner, kauza zmenky Foto: ,
Marian Kočner a Pavol Rusko na archívnej snímke počas súdneho pojednávania v kauze falšovania zmeniek.
debata (22)

ÚS SR vyhovel sťažnosti spoločnosti Markíza-Slovakia voči rozhodnutiu KS v Bratislave, ktorým ako odvolací orgán zrušil rozhodnutie okresného súdu o zastavení zmenkového sporu, týkajúceho sa zaplatenia sumy 8 298 479 eur spolu s príslušenstvom. Senát ÚS skonštatoval porušenia práv sťažovateľa a krajskému súdu vrátil záležitosť na opätovné konanie.

KS tesne pred Vianocami 2018 skonštatoval, že okresný súd zaujal nesprávny procesný postup, nemal dôvod na zastavenie konania a preto je povinný konanie znovu obnoviť a vo veci rozhodnúť. Podľa Markízy bola interpretácia a aplikácia právnych noriem KS v rozpore s Civilným sporovým poriadkom a poškodila tak Markízu ako stranu sporu.

ÚS sa s podnetom sťažovateľa v tejto časti stotožnil. "Základné práva spoločnosti Markíza-Slovakia na súdnu ochranu a právo na spravodlivé súdne konanie boli rozhodnutím krajského súdu zo dňa 21. 12. 2018 porušené, konštatuje nález ÚS. Rozhodnutie s odôvodnením zo dňa 28. apríla 2020 poskytli pre médiá zástupcovia TV Markíza.

V odôvodnení rozhodnutia ÚS upozornil, že uznesenie senátu KS v Bratislave popiera legitímne očakávania sporovej strany ako komponentu základného práva na súdnu ochranu a práva na spravodlivé súdne konanie. Nad rámec toho ide o výklad práva natoľko svojvoľný, že v ňom možno badať prvky zneužitia moci, konštatoval ÚS.

Obavy zo zaujatosti

Ústavní sudcovia takisto poukázali na to, že hoci obsadenie rozhodovacieho senátu, do ktorého sa krátko pred vynesením rozsudku dostala Andrea Haitová, sestra bývalej štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti SR Moniky Jankovskej nebol porušením zákona, nemožno vylúčiť obavy zo zaujatosti. „Je ľudsky a občiansky náročné mať zo strany strán sporu, ale aj zo strany ústavného súdu dôveru v spravodlivé rozhodovanie trestne stíhaných sudcov pôsobiacich na viacerých všeobecných súdoch,“ skonštatoval ÚS.

V kauze falšovania miliónových zmeniek senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku vo februári uznal podnikateľa Mariana Kočnera a exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska za vinných. Zároveň obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia. Kočner má tiež zaplatiť pokutu 10 000 eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa v občianskoprávnom konaní na súde domáhal Kočner voči Ruskovi a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000, ako tvrdili obžalovaní.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #kauza zmeniek TV Markíza #zmenky TV Markíza