Fakulta informatiky musí na daniach doplatiť desaťtisíce eur

Za chyby bývalého vedenia zaplatí Fakulta informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity tisícky eur. Práve pre upozorňovanie na tieto chyby odporúčala Správna rada STU súčasnému dekanovi, aby zvážil svoje odstúpenie.

22.05.2020 15:24
STU kotuliak ftáčnik fikar peciar Foto: ,
Zľava: Dekan FIIT STU Ivan Kotuliak, prof. Ing. Marián Peciar, PhD., rektor univerzity STU Miroslav Fikar a mediátor Milan Ftáčnik.
debata (4)

Problémy na fakulte eskalujú už niekoľko mesiacov. V decembri prišlo k zmene vo funkcii dekana, stal sa ním zvolený profesor Ivan Kotuliak. Pre finančné pochybenia dal výpoveď svojej predchodkyni, čím sa situácia ešte viac vyostrila. Až tak, že začiatkom roka časť zamestnancov a študentov vstúpila do štrajku. Pandemické opatrenia problém naoko utlmili, až kým tento týždeň Správa rada STU neodporučila Kotuliakovi, aby zvážil odchod z funkcie.

Ako informoval Kotuliak, fakulta podáva opravné daňové priznania za roky 2016 až 2018. „Predchádzajúce vedenie fakulty zneužívalo inštitút štipendií na vyplácanie študentov vykonávajúcich práce na komerčných zákazkách, čo vyústilo jednak k neodvedeniu dane a navyše hraničilo s nelegálnym zamestnávaním,“ povedal dekan. Podľa neho bude musieť fakulta doplatiť na daniach a predpokladaných pokutách desaťtisíce eur. Kotuliaka prekvapilo, že sa správna rada univerzity nezaoberala finančnými a majetkovými záležitosťami.

Namiesto uzavretia kompromisu medzi dekanom a zamestnancami v štrajkovej pohotovosti však správna rada vyzvala Kotuliaka, aby sa vzdal funkcie, do ktorej bol zvolený vlani na jar a na miesto nastúpil tesne pred koncom roka. „Týmto uznesením správna rada spochybnila všetko, čo na začiatku deklarovala a jednoznačne sa pripojila na jednu stranu sporu. Navyše, odignorovala tým prosbu rektora, ktorý vyzval na kompromis na oboch stranách. Je mi ľúto, že opakované protiprávne konanie bývalého vedenia fakulty zďaleka mojich oponentov v správnej rade i mimo nej nezaujíma, hoci častokrát spomínajú etiku a to, aký príklad treba dávať mladej generácii“ konštatoval Kotuliak s tým, že v tejto chvíli nevidí dôvod na svoje odstúpenie.

Bývalé vedenie podľa neho účelovo znižovalo daňový základ prostriedkov prijatých z podnikateľskej činnosti fakulty rádovo o desaťtisíce eur, podľa súčasného vedenia môže ísť aj o trestný čin neodvedenia dane a poistného. „S pochybením ex-štatutára fakulty sa musí súčasné vedenie finančne vysporiadať v aktuálnom rozpočte fakulty,“ dodal Kotuliak. Mieni, že tejto situácii sa dalo predísť, pretože bývalú dekanku na tieto chyby upozorňovali nielen zamestnaci, ale aj kvestor univerzity.

Aby sa podobná situácia neopakovala, kvestor vo februári tohto roka zakázal vyplácať štipendiá z prostriedkov, ktoré boli získané podnikateľskou činnosťou. Súčasné vedenie fakulty podalo v tejto veci aj podnet orgánom činným v trestnom konaní.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #STU v Bratislave #Ivan Kotuliak