Repatrianti sa dožadujú inteligentnej karantény. Nátlak nepomôže, odkazuje Matovič

Inteligentná domáca smart karanténa pre ľudí vracajúcich sa zo zahraničia mala byť spustená v piatok 22. mája o pätnástej. Nestalo sa. V piatok sa na hraniciach hromadili ľudia a čakali na možnosť, aby sa mohli zaregistrovať v novom systéme a povinnú karanténu stráviť doma. Nedočkali sa.

22.05.2020 20:30 , aktualizované: 23.05.2020 08:00
hranica, inteligentná karanténa Foto: ,
Rozčarovanie na hraniciach zažili mnohí, ktorí chceli využiť domácu karanténu.
debata (621)

VIDEO: Igor Matovič o tom, prečo je dobre, že sme inteligentnú karanténu nemali už pred mesiacom. (19. 5. 2020)

Video

Do redakcie sa ozvali nespokojní repatrianti, ktorí sa spoliehali práve na spustenie smart karantény. „O štátnej karanténe sa hovoria doslova horory. Naši ma čakajú doma, sú ochotní stráviť so mnou povinnú karanténu… Dokedy mám teda čakať na hraniciach?“ posťažoval sa Peter, ktorý sa dal na hranicu zaviezť taxíkom z viedenského letiska.

Reaguje aj Matovič

Podvečer sa situácia na hraničnom prechode Jarovce-Kitsee zhoršila, keď nahnevaní repatrianti zablokovali premávku.

V reakcii na situáciu na hranici premiér Igor Matovič (OĽaNO) oslovil Úrad verejného zdravotníctva SR so žiadosťou, aby sa do domácej karantény mohli dostať aj tí repatrianti, ktorí sú už umiestnení v štátnom zariadení. „Súhlasili a v tomto duchu nachystajú opatrenie, ktoré bude zverejnené momentom, ako sa spustí aplikácia eKaranténa,“ uviedol Matovič na sociálnej sieti.

Podľa neho tridsiatka ľudí odignorovala pravidlá, dožadovala sa smart karantény a tak zablokovala tisícky ľudí. Matovič im vyčíta, že žiadajú o domácu karanténu hoci ešte nefunguje aplikácia, ktorá by ich mala v domácnostiach kontrolovať. „Myslia si, že nátlakom dosiahnu, že ich polícia pustí na Slovensko bez akejkoľvek karantény,“ dodal premiér.

Čaká sa na Apple a Google

Interné testovanie aplikácie tzv. smart karantény bolo úspešné, jej spustenie však viazne na schválení aplikácie od spoločností Apple a Google. Ján Bučkuliak, IT technik permanentného krízového štábu, hovorí, že všetkých vystríhali, že aplikácia nemusí byť spustená.

„Predpokladali sme, že v piatok nebude schvaľovací problém už problémom a nebude nás brzdiť. Žiaľ, boli sme nemilo prekvapení. Nikdy som však netvrdil, že to bude určite v piatok, naopak, od začiatku sme vyzývali ľudí, aby si stav kontrolovali na oficiálnej stránke,“ podotkol Bučkuliak.

VIDEO: Aplikácia čaká na schválenie Apple a Google, hovorí Ján Bačkuliak, člen krízového štábu.

Video

Technologické spoločnosti aktuálne posudzujú, či aplikácia spĺňa ich interné predpisy, či dostatočne chráni používateľa. „Toto je proces, ktorý nemáme vo svojej moci. Všetky testovacie a prípravné fázy zo strany štátu však prebehli v poriadku a úspešne. Netrúfam si odhadnúť, koľko bude schvaľovanie trvať. Mali sme po neformálnych linkách sľúbené veľmi promptné riešenie, no žiaľ zostali sme nemilo prekvapení,“ dodal Bučkuliak s tým, že za normálnych okolností môže schvaľovací proces trvať aj mesiac či dva.

Nahnevaní ľudia

Ako pre Pravdu podotkol zdroj z vojenského prostredia, pretože na situáciu na hraniciach dohliadajú aj vojaci, situácia je chaotická. Ľudia od piatku rána prichádzali na rakúsko-slovenskú hranicu a dožadovali sa domácej karantény. „Tvrdia, že majú nainštalovanú aplikáciu, ktorej účinnosť sa mala spustiť o pätnástej. Majú vybavený odvoz, sú nervózni a my nevieme, čo máme robiť. Máme tu pripravené dva stany s vyhrievaním, sociálnymi zariadeniami a dovedna s približne sto lôžkami,“ povedal v piatok zdroj.

VIDEO: Nespokojní repatrianti na záberoch polície z hraničného priechodu Jarovce – Kittsee.

Video

Stan mal pôvodne slúžiť iba na krátky pobyt ľudí, ktorí prichádzajú na Slovensko. Na hraniciach sa totiž ráta s istým zdržaním, kým policajti neoveria aplikáciu a prichádzajúci podpíše potrebné formuláre. Vicepremiérka Veronika Remišová, keď pred niekoľkými dňami aplikáciu predstavovala, predpokladala, že bude spustená v piatok.

Bučkuliak, ktorý má na starosti aplikáciu smart karantény, vyvrátil informácie, že ľudia už môžu mať aplikáciu nainštalovanú. „Aplikáciu nemôže mať ešte nikto stiahnutú vo svojom telefóne, keďže neprešla schvaľovacím procesom u spoločností Apple a Google,“ vysvetlil IT technik permanentného krízového štábu.

Ako povedal, nikto nerátal s takouto situáciou a ani s tým, že by mohol nastať problém. „Ľudia by sa tak či tak vracali na Slovensko v piatok, takto majú aspoň na čo hodiť vinu. Ide prevažne o turnusových zamestnancov,“ vysvetlil Bučkuliak.

Dátum neznámy

Štátna karanténa sa zavedením dobrovoľnej smart karantény neruší, je to len alternatíva pre tých občanov, ktorí splnia konkrétne podmienky.

V prvom rade si do svojho smartfónu musia stiahnuť aplikáciu, ktorá ich bude kontrolovať počas celej karantény. Na hranici ju policajt skontroluje a po podpísaní potrebného formulára sa repatriant musí čo najrýchlejšie presunúť domov.

Spolu s repatriantom sa do karantény dostávajú aj všetci, ktorí s ním žijú v spoločnej domácnosti. Aplikácia vyžaduje v nepravidelných intervaloch vyzývať, aby sa prihlásili a poslali svoju fotografiu.

Ak by sa telefón, a teda aj jeho majiteľ, dostal mimo priestoru karantény, situáciu preverí regionálny úrad verejného zdravotníctva, prípadne polícia. Za porušenie karantény môže uložiť pokutu vo výške 1 659 eur, hygienik však môže nariadiť aj prevoz do štátneho zariadenia.

V tretí deň karantény sa odporúča prihlásiť sa na testovanie na koronavírus. Ak bude test negatívny, repatriant a jeho blízki musia dokončiť štrnásťdňový karanténny cyklus. Ak by bol pozitívny, o ďalšom postupe rozhodne regionálny hygienik.

621 debata chyba
Viac na túto tému: #domáca karanténa