Čína prvýkrát s nulou, Európa má dva milióny pozitívnych

Prvýkrát od začiatku pandémie Čína nezaznamenala žiadny nový prípad nákazy. V Brazíli sa vírus vymyká spod kontroly. V Európe sú dva milióny nakazených.

23.05.2020 08:00 , aktualizované: 22:02
Brazília, koronavírus Foto: ,
Demonštranti v Brazílii držia vlajku krajiny s namaľovanými krížmi. Požadujú odchod prezidenta Jaira Bolsonara.
debata (48)

21:45 V Európe sa potvrdili už viac ako dva milióny prípadov nákazy koronavírusom, je aj naďalej najviac zasiahnutým kontinentom. Rusko sa stalo druhou najpostihnutejšou krajinou čo do počtu infekcií. Je tam po pripočítaní nových viac ako 9400 prípadov najmenej 335 000 nakazených. Veľké prírastky má stále Brazília, ktorej prezident Jair Bolsonaro zľahčuje vážnosť epidémie. Nakazilo sa tam viac ako 330 800 ľudí, takže je Brazília tretím najviac postihnutým štátom na svete. Najhoršie sú na tom Spojené štáty, ktoré majú viac ako 1,6 milióna nakazených. Úrady v európskych krajinách zaregistrovali najmenej 2 001 995 prípadov, z čoho 173 133 pacientov zomrelo.

20:20 Celkom u 167 osôb už potvrdili ochorenie COVID-19 v spojitosti s ohniskom nákazy v Bani Darkov v Karvinej, informoval v sobotu podľa TASR spravodajský server Novinky.cz. Testovanie zamestnancov pokračuje. Hovorkyňa ťažobnej spoločnosti OKD Naďa Chattová povedala, že testovanie zamestnancov zatiaľ prebieha podľa plánu a počas soboty má byť otestovaných ďalších 700 osôb. Testovanie bude pokračovať v nedeľu. Riaditeľka hygienickej stanice v Ostrave Pavla Svrčinová podľa Noviniek.cz v sobotu oznámila, že nakazených je 147 zamestnancov Bane Darkov a ďalší traja pracovníci z firiem vykonávajúcich údržbové práce. „Evidujeme aj 15 až 17 nakazených rodinných príslušníkov,“ spresnila. Nákaza sa v Bani Darkov začala šíriť minulý týždeň, uvádza webový portál českého rozhlasu iROZHLAS.cz. Mnohí z pozitívne testovaných baníkov nevykazovali žiadne príznaky ochorenia.

18:05 Nemecký minister financií Olaf Scholz chce podporiť kúpnu silu obyvateľov jednorazovým rodinným príspevkom vo výške 300 eur na každé dieťa. Ako podľa TASR informoval časopis Der Spiegel, toto opatrenie bude stáť rozpočet päť až šesť miliárd eur a malo by byť súčasťou nového ekonomického balíka naplánovaného na jún.

16:55 Aplikácia eKaranténa ešte stále nie je v prevádzke a navrátilci by mali zvážiť cestu na Slovensko, ak nechcú skončiť v štátnej karanténe. Uviedol to člen permanentného krízového štábu zodpovedný za oblasť IT Ján Bučkuliak. Apelujeme na našich občanov, ktorí sa chcú vrátiť na Slovensko a chcú sa vyhnúť štátnej karanténe, aby pred vycestovaním sledovali stránku korona.gov.sk, či je na nej informácia, že je eKaranténa už funkčná, uviedol Bučkuliak. Ak sa tam táto informácia nenachádza, odporúča zvážiť cestu na Slovensko vzhľadom na to, že je stále platná povinná štátna karanténa.

15:40 Španielsko otvorí od júla hranice turistom zo zahraničia. Vláda s ohľadom na klesajúce počty novo nakazených a úmrtia postupne ruší opatrenia, ktoré v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu zaviedla v polovici marca. Krajina patrí v Európe k najviac zasiahnutým infekciou. „Oznamujem, že turistická sezóna sa toto leto uskutoční. Od júla bude zahraničná turistika v Španielsku pokračovať v bezpečných podmienkach. Španielsko potrebuje cestovný ruch a cestovný ruch potrebuje bezpečie. Bezpečie zabezpečíme. (…) Posielam odkaz turistom v zahraničí: Španielsko na vás od júla bude čakať,“ citoval premiéra Pedra Sáncheza denník El País. V porovnaní s turisticky obľúbeným Talianskom, ktoré tiež patrí medzi najpostihnutejšie štáty a turistom sa otvorí už 3. júna, ponúknu Španieli cesty cudzincom o mesiac neskôr.

14:50 Čína ponechá výrazné obmedzenie medzinárodných letov v dôsledku koronavírusovej pandémie v platnosti najmenej do októbra. Vnútroštátna letecká doprava medzitým už dosiahla polovicu úrovne spred krízy, vyplýva zo sobotňajšej správy týždenníka Cchaj-sin. Informácie podľa TASR priniesla agentúra DPA. Od konca marca platí v Číne „pravidlo päť-jeden“, ktoré umožňuje jednej leteckej spoločnosti len jeden let za jeden týždeň na jednej linke do jednej krajiny. Čínske noviny 21st Century Business Herald s odvolaním sa na nariadenie leteckého úradu uviedli, že tento predpis bude platiť „najmenej do októbra“ tohto roka.

12:55 Vatikánske múzeá budú opäť otvorené od 1. júna, informovala podľa TASR v sobotu agentúra AP. Návštevníci budú musieť mať tvárové rúška a pred vstupom im budú merať telesnú teplotu. Vatikán oznámil, že v múzeách budú prítomní zdravotnícki pracovníci a pre návštevníkov budú povinné rezervácie. Múzeá takisto rušia bezplatný vstup, ktorí bol v platnosti vždy v poslednú nedeľu v mesiaci.

11:45 V Českej republike potvrdili v piatok 59 ďalších prípadov nákazy. Ide o nárast oproti 33 pozitívnym testom zo štvrtka, ktoré boli najnižším počtom v krajine za týždeň. Informovala o tom podľa TASR v sobotu Česká televízia. Z údajov českého ministerstva zdravotníctva tiež vyplýva, že celkový počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 dosiahol v krajine 8820, pričom počet úmrtí v piatok stúpol o dve na 312. Vyliečilo sa viac než 6000 pacientov a aktuálne je chorých menej ako 2500 ľudí. Podiel nových prípadov na počet testov sa zvýšil na 0,81 percenta. Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v piatok povedal, že krajina v súvislosti s epidemiologickou situáciou nezaznamenáva negatívne trendy. Podľa jeho slov sú problematické len lokálne ohniská.

10:55 Nemecké úrady oznámili, že siedmi ľudia sa zjavne nakazili novým koronavírusom v reštaurácii na severozápade krajiny. Išlo by o prvý takýchto známy prípad, odkedy v Nemecku pred dvoma týždňami začali opätovne otvárať reštaurácie, informovala podľa TASR v sobotu agentúra AP. Vedenie okresu Leer v Dolnom Sasku v piatok neskoro večer tiež uviedlo, že tieto prípady, nahlásené od utorka do piatka, viedli k preventívnemu umiestneniu najmenej 50 osôb do domácej karantény. Čaká sa tiež na ďalšie výsledky testov. V tomto okrese predtým viac ako týždeň neboli potvrdené žiadne nové prípady ochorenia COVID-19. Nemecko začalo zmierňovať koronavírusové obmedzenia 20. apríla a tento proces v poslednom čase urýchlilo.

9:48 Na Slovensku v piatok otestovali 2 236 ľudí, iba jeden človek bol pozitívny. Nepribudlo žiadne úmrtie.

8:44 Francúzsko v piatok prvýkrát od začiatku pandémie nezverejnilo nové denné údaje o počte zomretých v súvislosti s COVIDOM-19. Aktualizované čísla ohlásia úrady až v pondelok. V krajine však naďalej klesajú počty ľudí zotavujúcich sa po nákaze koronavírusom v nemocniciach aj na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Vo štvrtok úrady hlásili celkovo 28 215 úmrtí, štvrtý najvyšší počet zo všetkých krajín na svete po USA, Británii a Taliansku.

8:40 Podľa britskej komisie vedcov, ktorá vydáva odporúčania pre britskú vládu ohľadom boja proti epidémii, takzvané reprodukčné číslo vírusu SARS-CoV-2 na britskom území už dva týždne zostáva tesne pod hodnotou jedna. Kľúčový ukazovateľ predstavuje odhad počtu ľudí, ktorí sa v priemere nakazia od jedného infikovaného. Ak by bolo dlhodobo menšie ako jedna, nákaza by postupne vymizla. Spravodajská spoločnosť BBC ale podotkla, že nový odhad vychádza z dva až tri týždne starých udalostí. V piatok počet úmrtí v Británii narástol o 351 na celkových 36 393. Nárast počtu známych úmrtí pre koronavírus je o niekoľko prípadov vyšší ako vo štvrtok a o tri desiatky nižší ako pred týždňom. Od štvrtka tiež pribudlo takmer 3 300 zistených prípadov infekcie, čo je viac ako v predošlých dňoch.

8:20 Čína v piatok nezaznamenala žiadny nový prípad choroby COVID-19. Je to prvýkrát od začiatku pandémie. Predchádzajúci deň krajina oznámila štyri nové prípady. Nikto tiež nezomrel. Čínska zdravotnícka komisia však dodala, že koronavírus sa preukázal o 28 osôb, ktoré však nevykazujú žiadne príznaky choroby. Takéto prípady Čína v celkovej bilancie nezaznamenáva. O deň skôr týchto prípadov bolo 35. Celkovo sa v pevninskej Číne, ktorá nezahŕňa Hongkong a Macao, nákaza potvrdila u 82 971 osôb. Z toho 4634 ich zomrelo.

8:00 Brazília v počte nakazených koronavírusy prekonala Rusko, a je tak teraz na druhom mieste za Spojenými štátmi. Celkovo sa v krajine nakazilo 330 890 osôb. V piatok zomrelo 1001 ľudí s chorobou COVID-19, o niečo menej ako predchádzajúci deň. Vo štvrtok krajina s 210 miliónmi obyvateľov evidovala 310 087 prípadov choroby. Počet úmrtí po nákaze stúpol v piatok na 21 048. Podľa počtu obetí je Brazília na šiestej priečke. Odborníci však upozorňujú, že skutočný počet, tak nakazených, ako aj mŕtvych, je zrejme oveľa vyšší, pretože najväčšia ekonomika Latinskej Ameriky testuje pomaly. V Latinskej Amerike po Brazíli asleduje ju Peru s takmer 112 000 potvrdenými prípadmi infekcie a Čile s Mexikom. Čile má podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa takmer 62 000 a Mexiko 59 600 nakazených. Viac o situácii v článku V Brazílii kosí smrtiaca pliaga…


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

48 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus