Protesty zabrali, eKaranténa už beží. Len na Androide a v Bergu

Domáca karanténa je spustená, avšak dá sa zatiaľ stiahnuť iba do smartfónov s operačným systémom Android. Štát rezignoval a spustil ju, aj keď ešte nemá súhlas od Google.

23.05.2020 19:03
debata (297)

Takisto aplikácia nie je autorizovaná spoločnosťou Apple, ale majitelia iPhonov zatiaľ majú smolu.

Prejsť sa navyše dá od sobotného večera zatiaľ iba na hraničnom priechode Berg. Ďalšie priechody by mali nasledovať, informovať o nich bude polícia. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) o tom píše na sociálnej sieti. Ľudia navyše musia podpísať papier, kde je uvedené, že aplikácia pre Android zatiaľ nemá autorizáciu a tak záujemca o karanténu na seba berie „riziko s tým spojené“.

Nespokojní ľudia, ktorí v piatok prišli na hranicu Slovenska a Rakúska, lebo zaregistrovali informáciu od viacerých politikov, že aplikácia pre domácu karanténu by mala od piatku fungovať, na určitý čas zablokovali slovensko-rakúsku hranicu. Igor Matovič im odkázal, že nátlakové akcie nič neriešia a musia čakať kým aplikácia prejde autorizačným procesom firiem Google a Apple. V nedeľu sa však ukázalo, že tlak nahnevaných ľudí mal význam a štát spustil aplikáciu aj bez autorizácie.

Viacerí potom rezignovali a rozhodli sa, že budú čakať na spustenie aplikácie v štátnej karanténe. Hlavný hygienik upravil pravidlá, ktoré teraz umožňujú dostať sa z povinnej štátnej karantény tým, že využijete aplikáciu eKaranténa. Túto možnosť by podľa premiéra mali dostať od nedele.

297 debata chyba
Viac na túto tému: #karanténa