Španielsko upravilo počet úmrtí na koronavírus

Talianska vláda sa v dôsledku pandémie koronavírusu a z nej vyplývajúcej krízy obáva vypuknutia nepokojov v krajine. Mnohé európske štáty uvoľňujú prísne karanténne opatrenia, ktoré zaviedli pre boj proti koronavírusu. Česi sa zbavia povinnosti nosiť rúška na verejnosti.

25.05.2020 06:00 , aktualizované: 23:23
Koronavírus opatrenia karanténa Foto: ,
debata (81)

23:20 Premiér Čiernej Hory Duško Markovič oznámil, že jeho krajina otvorí hranice 1. júna. Markovič si na začiatku prejavu k národu odložil tvárovú masku a potom svoj krok odôvodnil práve faktom, že Čierna Hora sa stala prvou európskou krajinou, ktorá na svojom území už nemá pacientov nakazených koronavírusom. Markovič uviedol, že Čierna Hora otvorí od 1. júna hranice občanom tých štátov, v ktorých je menej než 25 nakazených osôb na 100 000 obyvateľov. „Prvými krajinami, ktorým otvoríme naše hranice, sú Chorvátsko, Slovinsko, Rakúsko, Nemecko, Maďarsko, Albánsko, Grécko…“ spomenul Markovič v prejave.

**22:56 Holandský premiér Mark Rutte nemohol v dôsledku opatrení zavedených v boji proti koronavírusu navštíviť svoju umierajúcu matku počas posledných dní jej života. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP. Rutte v pondelok oznámil, že jeho matka Mieke Rutte-Dillingová zomrela 13. mája vo veku 96 rokov v domove starostlivosti o seniorov v Haagu. „Premiér dodržal všetky nariadenia,“ uviedol Rutteho hovorca. Holandské médiá spresnili, že Rutteho mama nezomrela v dôsledku koronavírusu.

22:38 Švédsky Úrad verejného zdravotníctva uviedol, že v krajine zaznamenali 4 029 úmrtí na ochorenie COVID-19 a 33 843 potvrdených prípadov nákazy. Švédsko s približne 10,3 milióna obyvateľov tiež informovalo, že 90 percent zo zosnulých sú ľudia vo veku nad 70 rokov.

Počet mŕtvych vo Švédsku prekročil počty obetí v susedných škandinávskych krajinách, ktoré majú zavedené tvrdšie obmedzenia zamerané na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa webovej stránky Worldometer pripadá vo Švédsku 399 úmrtí na milión obyvateľov, čo je oveľa viac než v Nórsku so 43 úmrtiami, v Dánsku s 97 mŕtvymi alebo Fínsku s 56 obeťami na životoch na milión obyvateľov.

21:25 Britský premiér Boris Johnson v pondelok oznámil, že od 15. júna by sa mohli otvoriť všetky maloobchodné prevádzky v krajine, píše agentúra AFP. Dodal, že tento krok závisí od epidemiologickej situácii v krajine. V tejto ostrovnej krajine sú v dôsledku opatrení zameraných na boj proti nkoronavírusu otvorené iba „životne dôležité“ prevádzky, napríklad supermarkety, lekárne, čerpacie stanice, záhradné centrá a niektoré ďalšie.

21:01 Reštaurácie a kaviarne v Luxembursku môžu po niekoľkých týždňoch karanténnych opatrení opäť privítať svojich zákazníkov. Od stredy budú môcť obslúžiť hostí na vonkajších terasách, od piatka aj vo vnútri barov, oznámil v pondelok luxemburský premiér Xavier Bettel. Medzi jednotlivými stolmi bude musieť byť minimálna vzdialenosť 1,5 metra a pri vstupe do zariadení bude povinné tvárové rúško. V piatok sa otvoria aj všetky obchody a fitnes centrá, ktoré nemajú kúpeľnú zónu. Luxemburské úrady v pondelok zaregistrovali iba jeden nový prípad infekcie.

20:42 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že „dočasne“ zastavila klinické testy hydroxychlorochínu ako prípadného lieku na ochorenie COVID-19. a urobila tak preventívne. Testy lieku sa pritom vykonávali vo svete v celom rade krajín, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Rozhodnutie prišlo po tom, ako minulý týždeň v odbornom časopise Lancet zverejnili štúdiu, ktorá naznačuje, že používanie tohto lieku, vyvinutého proti malárii, na liečbu pacientov s ochorením COVID-19 môže zvýšiť pravdepodobnosť ich smrti. Na virtuálnej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Tedros dodal, že klinické testy podporované jeho organizáciou (WHO) boli „pozastavené dovtedy, kým sa nepreverí bezpečnosť lieku“.

20:12 Španielska vláda v pondelok upravila počet úmrtí na koronavírus v krajine – znížila ho o takmer 2 000. Celkový počet zaznamenaných mŕtvych v Španielsku je teda 26 834. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Nový systém zhromažďovania údajov pomohol identifikovať prípady, ktoré boli započítané dvakrát, a vylúčil úmrtia chybne pripísané koronavírusu SARS-CoV-2. Oznámil to epidemiológ a koordinátor pre núdzové situácie na španielskom ministerstve zdravotníctva Fernando Simón. Španielsko zostáva jednou z krajín najhoršie zasiahnutých pandémiou.

19:29 Od utorka budú na hraniciach ČR s Rakúskom a Nemeckom len náhodné kontroly. S oboma krajinami otvorí Česko všetky cestné aj železničné hraničné priechody. Na svojom zasadnutí o tom podľa spravodajskej televízie ČT24 v pondelok rozhodla česká vláda.

18:45 Taliansko oznámilo 92 nových úmrtí v dôsledku koronavírusu a 300 nových prípadov nákazy za uplynulých 24 hodín. Informovala o tom agentúra Reuters. Celkový počet prípadov nákazy stúpol na 230 158, celkový počet úmrtí na 32.877. Viac obetí pandémie potvrdili iba Spojené štáty a Británia. Počet aktuálne nakazených pacientov klesol na 55 300 z nedeľných 56 594. Vyliečilo sa už 141 981 nakazených.

18:15 Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok po dlhšej prestávke vynútenej opatreniami súvisiacimi s koronavírusovou pandémiou opäť objavil v Kremli. Putin sa osobne stretol s riaditeľom štátnych železníc. V Kremli sa objavil na verejnosti po prvý raz od 9. mája. Putin počas pandémie pracuje prevažne vo svojej rezidencii západne od Moskvy, odkiaľ prostredníctvom videokonferencií riadi zasadnutia vlády.

18:10 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok oznámil, že ho prepustili z nemocnice, kde podstúpil liečbu po tom, čo sa infikoval koronavírusom. „Prepustili ma z nemocnice. Nateraz zostávam v karanténe,“ povedal Peskov pre agentúru TASS a dodal, že sa chce pomaly vrátiť k svojim pracovným povinnostiam. „Postupne začnem pracovať z domu,“ uviedol hovorca Kremľa.

17:34 Vymedzené hodiny pre nákupy seniorov v Českej republike končia. Opatrenie, ktoré malo obmedziť šírenie koronavírusu medzi starými ľuďmi, ktorí sú najohrozenejšou skupinou, zrušila v pondelok vláda. Oznámil to minister priemyslu Karel Havlíček. V posledných týždňoch mali seniori v niektorých obchodoch vyhradený čas medzi 8. a 10. hodinou. Obmedzenie prestane platiť od utorka. Vláda ku kroku pristúpila v rámci uvoľňovania pravidiel, ktoré vyvrcholilo v pondelok. Po novom môžu opäť otvoriť bary a reštaurácie, bazény či hotely a ľudia si už nemusia pri pobyte vonku nasadzovať automaticky rúška.

17:15 Hranice Rakúska so Slovenskom, s Českom a Maďarskom by sa mohli úplne otvoriť od polovice júna. Povedal to rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg po videokonferencii s rezortnými kolegami zo spomínaných krajín, informovala agentúra APA. Videokonferencia podľa Schallenberga „jasne ukázala, že existuje pozitívna dynamika čo sa týka obnovy slobody cestovať od polovice júna“.

Predpokladom je podľa neho to, že sa počty nakazených budú vyvíjať pozitívnym smerom, ako to bolo doteraz. V tom prípade by sa mohli premiéri uvedených krajín na konečnom otvorení hraníc dohodnúť veľmi skoro, zdôraznil. To, či sa však hranice so všetkými spomenutými krajinami otvoria súčasne, bude závisieť od jednotlivých vlád. Agentúra APA poznamenala, že minister tak narážal na doteraz váhajúce Slovensko.

16:15 Holandská vláda ohlásila druhý prípad možného prenosu koronavírusu z norky na človeka na farme, kde sú drobné cicavce chované na kožušinu. Podľa vládnych expertov je „veľmi pravdepodobné“, že sa daný pracovník chovu infikoval od zvieraťa, mimo kožušinovej farmy ale vraj riziko nákazy zostáva veľmi malé, informovala agentúra AFP. „Prípad je veľmi podobný tomu predchádzajúcemu,“ uviedla vo vyhlásení holandská ministerka poľnohospodárstva Carola Schoutenová. Už minulú stredu informovala, že koronavírusom sa od norky zrejme nakazil zamestnanec farmy neďaleko Eindhovenu. Mutácia vírusu SARS-CoV-2 v jeho organizme bola údajne geneticky podobná variante, ktorá sa šírila medzi norkami.

15:05 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok požiadal svojich rezortných partnerov z Česka, Rakúska a Maďarska, aby do ich krajín mohli cestovať slovenskí občania bez negatívneho testu na ochorenie Covid-19. „Kolegovia z okolitých krajín sú si vedomí, že naša krajina má najlepšie výsledky v boji s pandémiou, preto som ich požiadal o to, aby naši občania mohli cestovať do Rakúska a Česka aj bez testov. Aj z toho dôvodu, že riziko rozširovania epidémie je zo strany Slovenska najnižšie. Treba však uviesť, že partneri očakávajú rovnaké podmienky aj od nás,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

14:33 U jedného zo zamestnancov Ministerstva vnútra (MV) SR sa potvrdilo ochorenie Covid-19. Potvrdil to hovorca MV SR Peter Lazarov, upozornil na to Nový Čas. Budovu rezortu vnútra podľa Nového Času počas víkendu dezinfikovali a zamestnancov do nej vpustili o 9.00 h v pondelok. (tasr)

14:20 Belgicko sa nevráti k prísnym karanténnym opatreniam, ak by došlo k druhej vlne šírenia nového koronavírusu. Uviedol to belgický federálny minister vnútra Pieter De Crem. „Boli to výnimočné okolnosti, nikdy sme však nemali takú situáciu, aká bola v Taliansku alebo v Španielsku,“ pripomenul podľa TASR.

13:34 Rusko oznámilo 8 946 nových prípadov nákazy počas uplynulých 24 hodín, celkový počet tak dosiahol 353 427. Počet úmrtí vzrástol podľa krízového štábu o 92 na celkovo 3 633. O deň skôr to bolo 8 599 nových prípadov a 153 úmrtí, čo predstavovalo rekordný denný nárast.

13:16 Karanténne opatrenia sprevádzajúce pandémiu choroby COVID-19 viedli k prudkému poklesu počtu mŕtvych na nemeckých cestách. V marci pri dopravných nehodách zomrelo 158 ľudí, čo je najmenej od znovuzjednotenia Nemecka v roku 1990. Pre porovnanie, vlani v marci zahynulo v Nemecku na cestách 234 ľudí.

13:04 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) má stále najmenej nakazených ochorením Covid-19. Za posledný týždeň pribudli dva prípady. V pondelok o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. (tasr)

13:00 Počet prípadov nákazy koronavírusom, spájaných s populárnou štvrťou Itchewon v Soule, vzrástol na 237. Šírenie koronavírusu z tejto štvrti, preslávenej nočným životom, pritom zatiaľ nejaví známky spomaľovania. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie miestnych orgánov o tom informovala agentúra Jonhap.

12:45 Talianska vláda sa v dôsledku pandémie koronavírusu a z nej vyplývajúcej krízy obáva vypuknutia nepokojov v krajine. Informovala o tom v pondelok agentúra APA. „Musíme sa postarať o to, aby boli podporné opatrenia rýchlo zavedené. Inak hrozí, že sa občania (Talianska) rozhnevajú a tomu musíme zabrániť,“ povedala v nedeľu večer v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu RAI 2 talianska ministerka vnútra Luciana Lamorgeseová.

12:33 Najčastejšou zmenou v súvislosti s koronakrízou bola pre ľudí na Slovensku práca z domu a obmedzenie sociálnych kontaktov. Vyplýva to z prvého online dotazníkového prieskumu Ústavu etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied (UESA SAV). Dotazník bol dostupný od 18. do 26. marca a do záverečného spracovania bolo zahrnutých 2 357 odpovedí.

12:25 Japonský premiér Šinzó Abe v pondelok oznámil, že stav núdze, zavedený v súvislosti s pandémiou koronavírusu, prestáva platiť na celom území krajiny vrátane metropoly Tokio. Informovala o tom agentúra Reuters.

Japonsku sa podľa Abeho podarilo dostať koronavírus pod kontrolu za menej než dva mesiace. „Na odvolanie núdzového stavu sme mali veľmi prísne kritériá. Usúdili sme, že sme ich splnili,“ vyhlásil Abe podľa agentúry AFP na tlačovej konferencii, ktorá bola odvysielaná v televízii.

12:09 Na Slovensko dnes priletí 70 Slovákov z Londýna. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková. V nedeľu 24. mája v rámci repatriácie priletelo domov 130 Slovákov zo Štokholmu. Repatrianti budú musieť byť do vykonania testu na ochorenie Covid-19 v štátnej karanténe.

„Z hlavného mesta Veľkej Británie priletí dnes o 20.00 h na bratislavské letisko 70 cestujúcich,“ informuje Ševčíková. Lietadlo zároveň dopraví do Londýna 37 Slovákov. Let z Bratislavy do Londýna a naspäť zabezpečí dopravca Go2Sky a organizuje ho spoločnosť Charter Advisory.

12:04 Šéfovia krajských i mestských samospráv budú spolu s ďalšími odborníkmi počas pondelka a utorka diskutovať v rámci virtuálnej platformy o tom, ako možno reštartovať život krajov a miest, zasiahnutých pandémiou koronavírusu. V rámci viacerých diskusných panelov jednotlivé témy preberú rečníci a diskutujúci Virtualtechsummitu, online diskusie, nadväzujúcej na podobné podujatie Urbansummit z novembra 2019. (tasr)

11:32 Slovenské zdravotné poisťovne sa zaoberajú požiadavkami zubných lekárov, ktorí ich v súvislosti s koronavírusom požiadali o kompenzáciu zvýšených výdavkov na dezinfekciu a osobné ochranné pracovné pomôcky (OOPP) v zubných ambulanciách a čakárňach. (tasr)

11:26 Od pondelka 10.00 h sú štátne hranice medzi Maďarskom a Srbskom otvorené pre občanov oboch krajín, a to bez obmedzení. Na cestnom hraničnom priechode Röszke-Horgoš to v pondelok oznámil maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

10:55 V Singapure v pondelok potvrdili 344 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím celkový počet infikovaných stúpol na 31 960. S odvolaním sa na vyhlásenie singapurského ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

10:22 Pevninská Čína dnes ohlásila 11 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o tri viac ako predchádzajúci deň. Všetky nové infekcie boli zaznamenané u ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. S odvolaním sa na miestne zdravotnícke úrady o tom informovala agentúra Reuters.

9:40 Za nedeľu na Slovensku pribudli dva nové prípady infekčného ochorenia Covid-19, celkovo tak na Slovensku evidujeme 1511 potvrdených prípadov koronavírusu. Viac sa dočítate tu.

8:56 Taliansko od pondelka začína s testovaním 150-tisíc ľudí na prítomnosť protilátok nového koronavírusu za účelom zistenia skutočného rozsahu nákazy v krajine. Cieľom je zistiť, koľko ľudí bolo infikovaných a či sa tento počet zhoduje s oficiálnymi údajmi. V pondelok o tom informovala agentúra DPA. Testovanie, ktoré má byť vykonané v približne 2000 lokalitách po celom Taliansku, budú mať na starosti pracovníci talianskeho ministerstva zdravotníctva a Červeného kríža a jeho výsledky spracujú miestne štatistické úrady.

7:25 Celkovo 147 zamestnancov bitúnku v holandskom meste Groenlo bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. 79 z nich žije v neďalekom Nemecku a 68 v Holandsku. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. Testovaní neboli len 25 z celkového počtu 657 pracovníkov bitúnku, ktorý vlastní holandský potravinársky koncern Vion.

6:41 Biely dom vyhlásil zákaz cestovania do USA z Brazílie z dôvodu rozšírenia nákazy koronavírusu v najviac postihnutej krajine Latinskej Ameriky. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

6:00 Obyvatelia mnohých európskych krajín sa dočkajú ďalšej vlny uvoľňovania koronavirusových opatrení. Veľká vlna otváranie čaká časti Španielska. V Taliansku po dlhej pauze sprevádzkujú plavárne a športové centrá. V Grécku sa otvoria taverny, kaviarne a bary. Zrušenia niektorých opatrení sa dočkajú aj neeurópske krajiny.

Úrady v regiónoch hlavného mesta Madrid a Katalánska, ktoré v Španielsku patria k najhoršie postihnutým oblastiam, odo dneška otvoria parky a múzeá. Svojim obyvateľom tiež povolia návštevu záhradiek reštaurácií a barov. V takmer polovici Španielska budú už môcť ľudia v obmedzenom počte ísť do vnútrajškov reštaurácií, kín, divadiel a nákupných centier.

Okolo 14 miliónov Španielov sa môže tiež vydať na pláže, ktoré sa otvoria pre kúpanie. Prímorské radovánky sa však netýkajú domácich ani zahraničných turistov. Z cestovania medzi regiónmi sa potešia Gréci, ktorí môžu od nového týždňa cestovať za rekreáciou na všetky tamojšie ostrovy.

Ukrajinská metropola Kyjev sprevádzkuje metro. Kultúrne zariadenia a zoologické záhrady otvorí Dánsko, zákazníkov v baroch, kluboch a na športoviskách uvíta Island. Do vonkajších bazénov si budú môcť zájsť ľudia v nemeckom Bavorsku.

Veľká vlna uvoľňovanie čaká aj Česko. Ľudia budú môcť na verejnosť vyjsť bez rúšok, otvoria sa vnútorné priestory reštaurácií či sa budú môcť konať hromadné akcie do 300 osôb.

V Indii sa má obnoviť prevádzka na vnútroštátnych leteckých linkách, ktorá bola pozastavená na dva mesiace. Očakáva sa, že v regióne japonskej metropoly Tokio sa skončí stav núdze.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus