Panelák v Prešove je zbúraný, konečná suma nie je známa

Suma za búranie a odvoz sutín paneláka na prešovskej Mukačevskej ulici, ktorý vybuchol vlani 6. decembra, stále nie je známa. Podľa čiastkových faktúr však už prekročila milión eur.

25.05.2020 11:00
debata (3)

VIDEO: Pozrite sa, ako výbuch plynu a požiar zničili panelák na Mukačevskej 7 v Prešove. Zachytili sme moment výbuchu, ničivý požiar, búranie i posledný odvoz sutín. (december 2019 – február 2020)

Video

Podľa správy mestského kontrolóra, ktorý priebežne faktúry kontroluje, ešte neboli vyčíslené všetky náklady. Podľa poslanca mestského zastupiteľstva Martina Eštočáka bude suma ešte vyššia. „Kedy budeme o konečnej sume za búracie práce, odvoz sutiny a likvidáciu odpadu vedieť? Päť mesiacov je dlhá doba,“ krúti hlavou Eštočák. Spolu s kolegami požiadali o správu hlavného kontrolóra. Ten zatiaľ preveril dve faktúry, jedna bola vystavená na viac ako 803-tisíc, druhá na vyše 215-tisíc eur. „Teda už teraz je to viac ako milión eur. Podľa správy tam ešte neboli zahrnuté tri tony odpadu, sutín a vybúraných hmôt,“ konštatoval Eštočák.

Faktúry posúdia znalci

V dokumente, ktorý dostali poslanci, kontrolór Martin Brilla píše, že cena za práce nie je konečná. V prípade faktúry s vyššou hodnotou kontrolór konštatuje, je vyúčtované iba čiastočné množstvo sutín a odpadu. „S inými jednotkovými cenami, ktoré sú vyššie oproti pôvodnému rozpočtu. Faktúra bola čiastočne vyplatená v sume 250-tisíc eur,“ píše v správe kontrolór mesta. Zdôraznil, že ešte stále čaká na znalecký posudok, ktorý si mesto objednalo v Ústave súdneho inžinierstva v Žiline v polovici marca.

Druhá faktúra v sume 215-tisíc eur je za drvenie a zneškodnenie stavebného odpadu na skládke. Figurujú v nej položky zneškodnenie odpadu, poplatok za uloženie a treťou sú ostatné práce vo výške 88-tisíc eur. „Faktúra je v štádiu kontroly, avšak môžeme konštatovať, že súpis vykonaných prác obsahuje päť sporných položiek, ktoré neboli v pôvodnom rozpočte, takzvané ostatné práce. Vzhľadom na túto skutočnosť odporúčame aj druhú faktúru dať posúdiť Ústavu súdneho inžinierstva,“ dodal v správe kontrolór.

Jednu vrátili

Prešovská radnica sa k výsledkom kontroly chce vyjadriť až po zverejnení finálnej správy z kontroly.

„Čiastkové výsledky kontroly by sa nemali zverejňovať, pretože z nich vyplývajúce závery môžu byť predčasné a neobjektívne. Mesto Prešov prijalo od firmy faktúru vo výške 803 405,49 eura. Druhá faktúra vo výške 215 076,49 eura bola tejto spoločnosti vrátená. Prešov bude pri uhrádzaní faktúr postupovať podľa znaleckého posúdenia z Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline a podľa záverov verifikácie na okresnom úrade,“ reagoval hovorca magistrátu Vladimír Tomek. Potvrdil, že okresný úrad požiadal o doplnenie údajov, ktoré štandardne nie sú súčasťou fakturácie, ako napríklad vysvetlenie prekládky odpadu či doloženie záznamov o prevádzke jednotlivých mechanizmov.

Polícia ešte stále vyšetruje výbuch plynu, no proces sa spomalil po prepuknutí koronavírusu. „V danej veci naďalej prebiehajú procesné úkony. Stav obvinených sa nemenil,“ povedal krajský prešovský policajný hovorca Igor Pavlik. Dosiaľ bolo obvinených z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia so spôsobením smrti viacerých osôb a škody veľkého rozsahu päť ľudí, traja živnostníci, stavbyvedúci a šéf výkopových prác. Všetkým piatim mužov v prípade dokázania viny hrozí 25 rokov za mrežami až doživotie. Pri výbuchu plynu na Mukačevskej ulici 6. decembra 2019 prišlo o život sedem ľudí, jedna osoba je ešte stále nezvestná.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #búranie paneláku