Extrémne sucho je momentálne na troch percentách územia Slovenska

Situácia s pôdnym suchom sa na západnom Slovensku zlepšila len čiastočne. Naopak, zhoršenie nastalo na východnom Slovensku, najmä v oblasti Spiša a Slovenského rudohoria. Na Slovensku je extrémne sucho momentálne na troch percentách územia. V klimatologickom zhodnotení 21. týždňa o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

25.05.2020 16:13
Sucho Foto:
debata

Relatívne nasýtenie v povrchovej vrstve na juhu stredného a západného Slovenska je ojedinele len desať až 20 percent. Deficit pôdnej vlahy na strednom Slovensku dosahuje až do –80 milimetrov. V prípade meteorologického sucha sa situácia podľa SHMÚ v porovnaní s minulým týždňom opäť zlepšila. "Aktuálne prevažujú na Slovensku normálne podmienky.

Podľa indexu SPEI mierne sucho zostáva na juhovýchode Podunajskej nížiny, juhu stredného Slovenska a na Spiši. Veľmi sucho je len v Hurbanove. Podľa indexu SPI je mierne sucho v Podhájskej, Dudinciach a vo Švedlári. Veľmi sucho je v Hurbanove, Rimavskej Sobote a v Boľkovciach," spresnil ústav. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší vo Švedlári a Telgárte, až okolo –100 mm.

Výkyvy teploty vzduchu v tohtoročnom máji boli podľa SHMÚ potvrdené aj studenou nocou zo štvrtka (21. 5.) na piatok (22. 5.). „V piatok ráno klesla teplota vzduchu na mnohých meteorologických staniciach Slovenska na rekordne nízku úroveň pre 22. máj, pričom boli prekonané v niektorých prípadoch veľmi staré rekordy,“ tvrdí ústav.

Na niekoľkých meteorologických staniciach východného Slovenska boli prekonané rekordy minimálnej dennej teploty vzduchu z 22. mája 1965. Napríklad v Spišských Vlachoch klesla minimálna denná teplota vzduchu na –2,9 stupňa Celzia a prekonaný tam bol dovtedajší rekord –1,0 stupňa Celzia z 22. mája 1965.

„Na niektorých meteorologických staniciach bola zaregistrovaná počas rána druhá najnižšia minimálna denná teplota vzduchu pre 22. máj,“ informuje SHMÚ s tým, že v Oravskej Lesnej namerali 22. mája 2020 –3,6 stupňa Celzia a 22. mája 1952 tam teplota vzduchu klesla na –4,0 stupňa Celzia.

Počas uplynulého víkendu sa vyskytli na Slovensku atmosférické zrážky, ktoré podľa SHMÚ zlepšili ich predchádzajúcu negatívnu bilanciu. „Tieto zrážky však boli na východe Podunajskej nížiny, respektíve aj na juhu stredného Slovenska iba málo výdatné,“ spresnil. Preto napríklad na meteorologickej stanici v Hurbanove predstavuje deficit zrážok, za obdobie od 11. marca do 24. mája, 85 mm.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Slovensko #sucho