Súdna rada sa radikálne mení. Kliment vyzval Praženkovú, aby odišla

Po výmene všetkých členov Súdnej vlády, ktorých nominovala ešte predchádzajúca vláda a parlament, ide premena najvyššieho samosprávneho orgánu justície ešte ďalej. Väčšinu v nej začínajú získavať proreformní sudcovia a právnici. Dospelo to až do štádia, že sa jeden z nich odvážil vyzvať predsedníčku rady Lenku Praženkovú na odchod z funkcie. Tá sa tomu už ani veľmi nebráni, ale hovorí, že chce najprv počuť dôvody na výhrady voči nej.

26.05.2020 09:00
Lenka Praženková Foto: ,
Lenka Praženková
debata (64)

Na programe Súdnej rady bola v pondelok voľba podpredsedu Súdnej rady. Tým bol ešte donedávna Pavol Pilek, funkcie sa však v apríli sám vzdal a ako radový člen zostal v rade. O stoličku podpredsedu však nik ďalší nemal záujem. Namiesto diskusie o možných kandidátoch jeden z čerstvých členov rady – sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment, ktorého nominovala vláda, vyzval predsedníčku na odchod a povedal, že ak nezváži odstúpenie, bude iniciovať jej odvolávanie.

VIDEO: Juraj Kliment iniciuje odvolávanie šéfky Súdnej rady SR, ak sama nezváži odstúpenie.

Video

Praženková: Neviem o pochybeniach

V tejto súvislosti Kliment pripomenul jej vyhlásenie, že po doplnení všetkých členov Súdnej rady zváži zotrvanie vo funkcii. Minulý štvrtok schválila vláda posledného chýbajúceho člena, ktorým sa stala dlhoročná kritička justičných pomerov Katarína Javorčíková.

„Očakával som, že svoj názor nebude meniť, zváži to a sama dobrovoľne odstúpi. V opačnom prípade my sme nútení iniciovať proces jej odvolania a podať návrh na jej odvolanie z funkcie,“ vysvetlil Kliment.

Praženková v reakcii na jeho slová pripomenula, že možnosť navrhnúť odvolanie predsedu Súdnej rady dala minimálne piatim členom novela zákona o Súdnej rade prijatá v parlamente v priebehu 48 hodín. Teraz však leží na Ústavnom súde, ktorý bude posudzovať pochybnosti o porušení pravidiel legislatívneho procesu. „Samozrejme, je to právo členov Súdnej rady, podľa zatiaľ účinného zákona. Keď podajú takýto návrh, bude musieť byť prejednaný,“ uviedla Praženková, ktorá bola za predsedníčku rady zvolená v júli 2017.

Jej predchádzajúci prísľub o zvážení odchodu však podľa nej stále platí. „Tieto rozhovory chcem v rámci Súdnej rady začať, pretože považujem plynulý chod Súdnej rady za dôležitý a aby nebolo prekážkou neprejednania materiálu, že ho predkladám ja,“ zdôraznila s tým, že v týchto rozhovoroch sa chce od členov rady dozvedieť výhrady voči jej osobe. „Každý robí nejaké chyby, keď niečo robí. Pokiaľ ale vychádzam z toho, ako je upravená možnosť odvolania, tak takýchto pochybení si vedomá nie som,“ dodala.

VIDEO: Lenka Praženková vylučuje, že by mala záujem očisťovať jednotlivých sudcov.

Video

Ministerka: Má priestor na zhodnotenie

Aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v súvislosti s Praženkovou minulý týždeň uviedla, že jej chce nechať priestor na to, aby sama zhodnotila svoje pôsobenie vo funkcii. „Ja som sa stretla s pani predsedníčkou Súdnej rady teraz v posledných dňoch. Dnes je Súdna rada kompletná a ja chcem nechať priestor pani predsedníčke, aby to v prvom rade vyhodnotila ona sama,“ povedala Kolíková. Praženková podľa nej určite vníma situáciu, ktorá v Súdnej rade nastala zmenou jej zloženia. „Chcem jej ten priestor nechať,“ doplnila Kolíková.

Kolíková vo svojom vyjadrení pokračovala v duchu svojich predošlých krokov, keď v jeden deň iniciovala veľkú obmenu členov rady, ktorých nominuje vláda a parlament. V programovom vyhlásení vlády je síce návrh, aby zákonodarná a výkonná moc nominovali len nesudcov, koaličná väčšina sa ho nedržala.

Národná rada 23. apríla zvolila za nových členov Súdnej rady niekdajšieho predsedu Ústavného súdu Jána Mazáka (nom. SaS), advokáta Andreja Majerníka (nom. Za ľudí), ale aj sudkyňu Najvyššieho súdu Alenu Svetlovskú (nom. Sme rodina). Vo verejnom hlasovaní získal najviac hlasov Majerník (93), Mazák o jeden menej a Svetlovská dostala 83 hlasov. Následne 26. apríla aj vláda schválila dvoch nových členov – sudcu Juraja Klimenta a advokátku Evu Mišíkovú (obaja nom. OĽaNO). Nakoniec 21. mája aj emeritnú sudkyňu Katarínu Javorčíkovú, ako poslednú chýbajúcu členku rady.

K veľkej výmene v Súdnej rade prišlo po zmene politických pomerov, ktoré vyplynuli z februárových parlamentných volieb. Nová ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) krátko po svojom vymenovaní vyjadrila všetkým nominantom vlády a parlamentu nedôveru a tí sa na základe jej žiadosti svojich funkcií 23. marca vzdali. Súdnu radu vtedy opustili dvaja nominanti parlamentu Roman Huszár a Viliam Pohančeník, ako aj všetci traja nominanti vlády – Ján Havlát, Branislav Jablonka a Magdaléna Hromcová.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Súdna rada #Lenka Praženková