Potvrdili dva nové prípady, úplné uvoľnenie hraníc by bolo podľa Korčoka nezodpovedné

Na Slovensku boli za utorok na koronavírus pozitívne testované dve osoby, obe prípady boli z karantény. Celkovo tak evidujeme 1515 prípadov infekčného ochorenia Covid-19. Včera urobili 2 839 testov, nikto nezomrel, vyliečilo sa ďalších päť osôb. Minister zahraničia SR Ivan Korčok (nom. SaS) i napriek dobrej epidemiologickej situácii na Slovensku dnes upozornil, že je predčasné, ak nie nezodpovedné, hovoriť o úplnom uvoľňovaní hraníc.

27.05.2020 09:39 , aktualizované: 17:57
debata (192)

Počet hospitalizovaných osôb s potvrdeným koronavírusom je 7, z toho jedna osoba sa nachádza na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), nikto nepotrebuje umelú pľúcnu ventiláciu. Vyliečilo sa ďalších 5 osôb, celkový počet uzdravených tak stúpol na 1327. Hodnota kĺzavého mediánu ostala na úrovni 1. Informoval o tom permanentný krízový štáb na stránke korona.gov.sk.

Premiér Igor Matovič dnes na sociálnej sieti reagoval na situáciu ohľadom koronavírusu v priebehu posledných dní.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok dnes na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR povedal, že je ešte predčasné, ak nie nezodpovedné, hovoriť o úplnom uvoľňovaní hraníc. V tejto súvislosti je podľa neho na mieste obozretnosť. Ako vysvetlil, medzi jednotlivými krokmi je potrebné mať istý odstup, aby sa vyhodnotilo, ako sa uvoľňujúce opatrenia prejavujú na epidemiologickej situácii na Slovensku.

„Je predčasné, ak nie nezodpovedné, dnes povedať nejaký fixný dátum, napríklad v polovici júna, že to všetko uvoľníme, lebo medzitým môže byť naozaj ešte nejaký vývoj. Všetko, čo robíme je kombináciou komfortu a možnosti cestovania občanov so zámerom chrániť ich zdravie,“ uviedol Korčok.

VIDEO: Tlačová beseda ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka k aktuálnej situácii s koronavírusom.

Zároveň priblížil, že cez hraničný prechod Šahy prešlo do Maďarska v dnešných ranných hodinách tisíc slovenských občanov. Teraz majú 48 hodín na to, aby sa vrátili na Slovensko, keď nechcú absolvovať povinnú karanténu.

„V tejto súvislosti by som chcel apelovať na občanov, že je ich povinnosťou mať pri sebe pri prekračovaní hraníc formulár, ktorý policajti opečiatkujú, a tak skontrolujú, či bolo pri návrate dodržaných tých 48 hodín,“ dodal šéf rezortu diplomacie.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) na tlačovej konferencii z 25. mája predstavil ďalšiu fázu uvoľňovania opatrení, na základe ktorej platí, že ak občan, ktorý má na Slovensku prechodný alebo trvalý pobyt, odíde do Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Nemecka, Švajčiarska, Slovinska a vráti sa späť na Slovensko do 48 hodín, nebude musieť mať so sebou negatívny test na Covid-19 ani absolvovať 14-dňovú povinnú karanténu. Predtým to bolo možné do 24 hodín.

Podľa Matoviča by test premorenosti nemal na Slovensku zmysel

Na dnešnej tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Matovič povedal, že by test premorenosti nemal na Slovensku zmyslel. „Pri tak malom počte prípadov ako malo Slovensko to v podstate nemá zmysel. Doteraz sme mali 1 500 pozitívne testovaných ľudí, pri relatívne slušnom počte testov,“ uviedol premiér a dodal, že podľa údajov zo sveta vychádza skutočný počet nakazených na základe takýchto testov približne šesťkrát viac. „Na Slovensku by sme mali deväť až desaťtisíc ľudí, ktorí by boli nakazení. Pri takomto počte urobiť test na nejakej malej vzorke ľudí by bolo v podstate nezachytiteľné a pre nás to nemá žiadnu pridanú hodnotu, zbytočne by to stálo kopu peňazí,“ dodal Matovič.

VIDEO: Premiér Matovič k situácii ohľadom koronavírusu.

Premiér zároveň doplnil, že istý test premorenosti sme si urobili testovaním v domovoch sociálnych služieb (DSS). „Keď zoberieme tých 80-tisíc zamestnancov a klientov DSS, to je tiež veľmi slušná vzorka,“ povedal Matovič a dodal, že Slovensko bolo v podstate jediným štátom na svete, ktorý systematicky pretestoval všetky DSS. „Nám teda v podstate takéto testovanie premorenosti beží a keď sa ukončí, tak nikto tie výsledky tajiť nebude,“ doplnil premiér s tým, že zatiaľ žiaden klient alebo zamestnanec DSS nebol pozitívne testovaný, vyskytli sa iba falošné pozitívne testy. Matovič odmietol možnosť, že by mohla vláda na test premorenosti využiť 400-tisíc rýchlotestov, ktoré zostali na Správe štátnych hmotných rezerv. „Je to zbytočné a môžeme ich využiť do budúcna, na prípadné ďalšie testovanie v DSS,“ uzavrel.

Uzavretie obchodov v nedeľu

Matovič na tlačovom brífingu ďalej povedal, že sa bude snažiť presvedčiť ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), aby boli obchody zavreté v nedeľu aj po skončení koronakrízy. Zatiaľ toto opatrenie platí iba počas núdzového stavu, ktorý na Slovensku platí v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19.

Matovič chce, aby sa v tejto súvislosti vo vláde riadili „zdravým rozumom". Zároveň potvrdil, že v pondelok 1. júna konzílium odborníkov rozhodne o tom, či a ako sa budú uvoľňovať ďalšie opatrenia a aké „bremeno unesieme".

„Aj ľudia sa v nedávnom prieskume vyjadrili, že by im nevadilo, ak by boli obchody zatvorené aj v nedeľu. Zatiaľ platí dohoda v koalícii, že tento stav platí iba počas doby trvania koronakrízy, no budem sa snažiť Richarda Sulíka presvedčiť, aby sme to zaviedli natrvalo. Chcem, aby sme sa riadili zdravým rozumom," ozrejmil predseda vlády.

Na podporu výskumu zameraného na koronavírus sa vyčlení 8 miliónov

Program Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) podporí výskum a vývoj so zameraním na zvládnutie pandémie koronavírusu a jej dôsledkov na obdobie rokov 2020 – 2021 sumou osem miliónov eur. Vláda na svojom stredajšom rokovaní tento program APVV schválila.

Základným cieľom programu je podpora výskumu a vývoja zameraných na ochorenie Covid-19, respektíve súvisiacich s ním, a s tým spojená prípadná podpora zariadení na testovanie produktov týkajúcich sa tejto nákazy.

„Patriť sem môže výskum a vývoj, ktoré sú zamerané na relevantné lieky (vrátane vakcín) a liečby, ich medziprodukty, účinné farmaceutické zložky a suroviny, zdravotnícke pomôcky, nemocničné a zdravotnícke vybavenie (vrátane pľúcnych ventilátorov a ochranných odevov a vybavenia, ako aj diagnostických nástrojov) a potrebné suroviny, dezinfekčné prostriedky, ich medziprodukty a chemické suroviny potrebné na ich výrobu a nástroje na zber a spracovanie údajov,“ vyplýva z predloženého materiálu z dielne rezortu školstva.

© Autorské práva vyhradené

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #koronavírus #Covid-19