Súd prepustil z väzby Ostružlíka, obžalovaného v kauze vraždy Basternáka

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, prepustil v stredu z väzby na slobodu Romana Ostružlíka, obžalovaného v kauze zločinu úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka z roku 2010. Informáciu o prepustení potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

27.05.2020 18:15 , aktualizované: 18:36
roman ostružlík vražda basternáka Foto: ,
Roman Ostružlík (uprostred) počas predvedenia na pracovisko Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, 26. januára 2019.
debata (2)

Práve v týchto dňoch na banskobystrickom súde pokračuje proces, v ktorom obžaloba okrem neho viní z tohto skutku aj Alenu Zsuzsovú a Vladimíra Mosnára, ktorý mal objednávku vraždy prevziať a zadať jej vykonanie. Strelec Štefan Kaluz si za ňu už právoplatne odpykáva 25-ročné väzenie.

„Súd vyhovel žiadosti obžalovaného R. O. a rozhodol o jeho prepustení z väzby na slobodu. Nespochybnil dôvodnosť trestného stíhania ani v tomto jeho štádiu, ale dospel k záveru, že vzhľadom na stav dokazovania, keď väčšinu svedkov už vypočul, možno väzbu nahradiť najprísnejšími reštriktívnymi opatreniami, ktoré trestný poriadok pozná. Súd nad obžalovaným nariadil dohľad probačného a mediačného úradníka s použitím technických zariadení na lokalizáciu obžalovaného a rovnako nariadil odobratie jeho cestovného pasu,“ konštatovala pre TASR Kudjáková.

Ako dodala, prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť, obžalovaný zostáva vo väzbe až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠTS #vražda Lászloa Basternáka