Situácia v Španielsku sa zlepšuje, Británia otvorí obchody a školy

Spojené štáty dosiahli smutný rekord, 100-tisíc obetí koronavírusu. Rekordné sú aj čísla z Brazílie, za 24 hodín tam pribudlo 20 599 nakazených.

28.05.2020 05:55 , aktualizované: 23:00
debata (68)

22:58 Španielske ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo už druhý deň po sebe iba jedno úmrtie pacienta s Covidom-19 za 24 hodín. Celkovo tak už v krajine zomrelo 27 119 ľudí v súvislosti s nákazou koronavírusu. Ten sa doteraz v Španielsku potvrdil u 237 906 ľudí, informovala miestne médiá s odkazom na údaje ministerstva zdravotníctva. Podľa nich za deň pribudlo 182 potvrdených prípadov nákazy.

21:39 Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok oznámil, že v rámci postupného uvoľňovania obmedzení sa začnú v krajine od budúceho týždňa znovu otvárať niektoré školy a obchody. Johnson na tlačovom brífingu uviedol, že od pondelka sa v Anglicku otvoria školy pre mladších školákov a od 15. júna niektoré školy pre starších študentov. Obyvatelia v Anglicku sa od pondelka budú môcť na verejných miestach združovať v maximálne šesťčlenných skupinách a v Škótsku až v osemčlenných skupinách. Od 15. júna sa budú môcť otvoriť všetky obchody.

20:50 Taliansko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 70 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je najmenší prírastok obetí od nedele a 593 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet úmrtí tak v Taliansku stúpol na 33 142 a počet nakazených, ktorých tam zaznamenali od prepuknutia epidémie, vzrástol na 231 732. Počet aktuálne chorých vo štvrtok klesol z 50.966 stre­dajších pacientov na 47.986

20:15 Francúzsko od 2. júna spustí ďalšiu fázu uvoľňovania prísnych opatrení. S istými obmedzeniami sa otvoria reštaurácie či bary a zruší sa zákaz cestovať ďalej než do 100 kilometrov. Vo štvrtok to oznámil francúzsky premiér Édouard Philippe, ktorého citovala agentúra AFP. Od utorka sa v krajine znovu otvoria aj pláže. Od 2. júna sa otvoria aj ďalšie školy, ako aj múzeá a pamiatky, kde bude pre návštevníkov povinné rúško na tvári.

19:18 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila znepokojenie nad tým, že by krajiny mohli na pandémiu reagovať podobne, ako tomu bolo v prípade recesie pred viac než desaťročím, a síce znižovaním výdavkov na zdravotníctvo. Vo štvrtok to povedal šéf WHO pre Európu Hans Kluge. Podľa jeho slov „mnohé krajiny v Európe“ po recesii v roku 2008 pristúpili k finančným škrtom. Konkrétne krajiny nemenoval.

“Dnes musí byť našou prioritou investovanie do zdravotníctva, investovanie do sociálnej ochrany a predovšetkým vyhnutie sa úsporným opatreniam, ktoré zničili život mnohým v Európe," povedal Kluge na tlačovej konferencii v Kodani. Zdôraznil pritom, že „niet žiadnej ekonomiky bez ľudí“. „Nebude žiadne oživenie ekonomiky bez toho, že bude COVID-19 plne pod kontrolou,“ varoval.

18:27 Chorvátsko vo štvrtok opätovne otvorilo svoje hranice bez reštrikcií pre obyvateľov z desiatich členských krajín Európskej únie. Tento jadranský štát chce čo najskôr zachrániť svoj kľúčový sektor cestovného ruchu zasiahnutý koronavírusovou pandémiou, uvádza tlačová agentúra AFP. Opatrenie sa vzťahuje na desiatku krajín, ktoré majú podobne úspešné výsledky v oblasti boja proti pandémii COVID-19, spresnil ministerský predseda. Ide o Česko, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Slovensko a Slovinsko.

Chorvátsku so 4,2 miliónmi obyvateľov sa vo veľkej miere podarilo udržať pandémiu pod kontrolou – chorobe tam podľahlo iba približne 100 ľudí a zdravotnícke úrady evidujú niečo vyše 2000 potvrdených prípadov nákazy.

17:44 Stojedenásťročná Juana Zúňiga sa stala najstaršou pacientkou v Čile, ktorá vyhrala boj s koronavírusom. Oznámili to tamojšie úrady, na ktoré sa odvoláva spravodajský portál BBC. Ochorenie COVID-19 diagnostikovali žene po tom, čo sa koronavírus rozšíril v opatrovateľskom domove, kde žije. Viac v tomto článku.

16:53 Regióny na juhu Talianska sa obávajú zrušenia zákazu cestovania po celej krajine, ktoré úrady naplánovali na budúci týždeň. Predstavitelia juhotalianskych regiónov si robia starosti, že ľudia z koronavírusom silne zasiahnutého severu k nim nákazu zavlečú. Turistami hojne navštevovaný ostrov Sardínia chce zaviesť takzvaný zdravotný pas. Turisti, ktorí priplávajú trajektom alebo priletia lietadlom, by týmto dokladom mali preukázať, že najneskôr pred týždňom boli testovaní na koronavírus. Keď dorazia na Sardínii, mali by podstúpiť ešte zdravotnú kontrolu.

Tento plán kritizuje starosta Milána Giuseppe Sala. „Nikdy by som necestoval na miesto, kde odo mňa budú chcieť dôkazy, že som mal negatívny test na COVID-19,“ povedal. Miláno je metropolou Lombardska, kde je v rámci celého Talianska evidovaných najviac prípadov nákazy. Je ich mnohonásobne viac než práve na Sardínii.

15:43 V 24 európskych krajinách zomrelo od začiatku marca o 159 000 ľudí viac, než bolo pre toto obdobie očakávané. Na videobrífinku Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) to uviedol šéf európskej pobočky WHO Hans Kluge, ktorý týchto mŕtvych označil za následok pandémie choroby COVID-19. „Tieto úmrtia sú navyše nad to, čo by sa bežne bolo pre toto obdobie roka očakávalo,“ povedal Kluge. Uviedol tiež, že 94 percent mŕtvych s covidem-19 bolo starších ako šesťdesiat rokov. Mužov v celkovom počte ľudí, ktorí zomreli na komplikácie súvisiace s infekciou, bolo 59 percent.

15:04 Čiastočné znovuotvorenie dánskych škôl v polovici apríla neviedlo k nárastu prípadov nákazy koronavírusy medzi študentmi. Problémy nezaznamenalo ani Fínsko, kde sa žiaci do tried vrátili 14. mája. Dánsko bolo prvou európskou krajinou, ktorá po epidémii COVIDU-19 znovu otvorila jasle, škôlky a školy. Stalo sa tak 15. apríla. „Nevidíme žiadne negatívne dopady znovuotvorenia škôl,“ povedal agentúre Reuters epidemiológ Peter Andersen, ktorý pracuje pre Danish Serum Institute. Mika Salminen z fínskeho ústavu zdravia a sociálneho zabezpečenia uviedol, že ani Fínsko nemá dôkazy, že by sa koronavírus po znovuotvorení škôl šíril v krajine rýchlejšie. „Zatiaľ je to krátka doba, ale také dôkazy nemáme,“ povedal.

14:49 Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí pripravuje v spolupráci s Ministerstvom financií zákon, ktorým by sa chceli poďakovať a odmeniť lekárov pracujúcich aj počas pandémie koronavírusu. (tas­r)

14:28 Anglicko vo štvrtok uviedlo do prevádzky systém inteligentnej karantény. Ide o ďalšie z opatrení v boji proti ochoreniu Covid-19, píše agentúra AFP. Podľa ministra zdravotníctva Matta Hancocka je „občianskou povinnosťou každého prispôsobiť sa novým pravidlám, vďaka ktorým bude možné sledovať ľudí ohrozených touto chorobou“. „Je nesmierne dôležité, aby sa každý, kto má príznaky, okamžite izoloval, neopúšťal domácnosť a dal sa testovať“, dodal Hancock.

14:25 Pokračovanie v núdzovom stave na Slovensku, zavedeného v súvislosti s epidémiou koronavírusu, je pohŕdaním Ústavou SR a jej obchádzaním. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to vyhlásil bývalý podpredseda vlády Richard Raši (Smer) s tým, že dôvody na trvanie núdzového stavu pominuli. Vláda núdzovým stavom podľa Rašiho obmedzuje osobné práva občanov napríklad na štrajky či protesty. Zdôraznil tiež maximálnu zákonnú lehotu jeho trvania 90 dní. (tasr)

14:09 Slovenské zdravotníctvo sa postupne vracia do bežného režimu. Ambulancie už poskytujú zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu. Na vyšetrenie by sa mali pacienti objednať telefonicky alebo elektronicky a dodržiavať odporúčania lekárov ohľadom času a spôsobu vyšetrenia. (Viac tu)

13:19 Závery dvoch štúdií zverejnených v stredu naznačujú, že počet asymptomatických pacientov s ochorením Covid-19 je pravdepodobne vyšší, než sa predpokladalo. Uviedla to televízia NBC News.

Štúdia publikovaná v časopise JAMA, odbornom periodiku Združenia amerických lekárov (AMA), uvádza, že 42 percent zo skupiny infikovaných ľudí v čínskom Wu-chane nemalo žiadne príznaky ochorenia Covid-19. Závery štúdie zverejnené v britskom odbornom periodiku Thorax ukazujú, že až 81 percent nakazených z výletnej lode, ktorá sa plavila z Uruguaja k Antarktickému polostrovu, bolo bezpríznakových.

Štúdia z Wu-chanu sa zamerala na 78 pacientov, ktorí mali pozitívny test na ochorenie Covid-19. Až 33 jedincov nemalo žiadne príznaky choroby – išlo prevažne o ženy vo veku 20 – 40 rokov. Druhá štúdia austrálskych vedcov skúmala 217 ľudí, ktorí absolvovali okružnú plavbu do Antarktídy. Loď vyplávala v polovici marca, tesne po vyhlásení celosvetovej pandémie Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Všetkých 217 osôb na palube bolo testovaných na ochorenie Covid-19. Výsledok testu bol u viac ako u polovice (59 percent) pozitívny, iba 19 percent z nich však malo príznaky. Zvyšných 81 percent bolo bez symptómov.

12:13 V Rusku za uplynulých 24 hodín pribudlo ďalších 174 úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19. V tejto krajine tak evidujú už viac ako 4000 obetí koronavírusu, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na krízový štáb.

Zároveň sa tým vyrovnal rekordný denný nárast počtu úmrtí z 26. mája. Koronavírusu doteraz v Rusku podľahlo 4142 ľudí.

11:26 Poľsko vo štvrtok zaznamenalo 129 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa celkový počet prípadov v krajine zvýšil na 22 600. Informovala o tom agentúra PAP s odvolaním sa na poľské ministerstvo zdravotníctva.

Až 69 z nových prípadov nákazy zaznamenali v poľskej časti Sliezska v južnej časti krajiny. V tejto baníckej oblasti doteraz zaznamenali najvyšší počet prípadov ochorenia Covid-19.

9:44 Južná Kórea od piatku na dva týždne opäť sprísni niektoré opatrenia v oblasti sociálnych kontaktov po tom, ako sa v krajine objavilo viacero ohnísk nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

9:40 Na Slovensku pribudlo päť nových prípadov koronavírusu, celkovo tak evidujeme 1520 pozitívnych testov na infekčné ochorenie Covid-19. Za stredu urobili 2352 testov, žiaden pacient nezomrel. (Viac tu)

7:09 Británia zatvorila v stredu svoje veľvyslanectvo v Severnej Kórei a evakuovala celý diplomatický personál, uviedol to vo štvrtok britský veľvyslanec v KĽDR Colin Crooks, ktorého citovala agentúra AFP. Dôvodom je podľa Crooksa uzavretie severokórejských hraníc v dôsledku pandémie koronavírusu. „Obmedzenia vstupu do krajiny znemožňujú rotáciu personálu a chod veľvyslanectva,“ napísal Crooks na Twitteri.

6:37 V Južnej Kórei pribudlo vo štvrtok za uplynulých 24 hodín 72 prípadov nákazy novým koronavírusom. Úrady nehlásia žiadne nové úmrtie, uviedla vo štvrtok agentúra Jonhap s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). Ide o najvyšší denný prírastok počtu nakazených za posledných 53 dní. Celkový počet nakazených pacientov stúpol na 11.344. Podľa KCDC je až 68 prípadov výsledkom lokálneho prenosu. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, v krajine podľahlo celkom 269 ľudí.

5:55 Počet mŕtvych na chorobu COVID-19 v Spojených štátoch presiahol hranicu 100 000. Vyplýva to z aktuálnych prepočtov Univerzity Johnsa Hopkinsa aj agentúry Reuters. Nakazených evidujú USA zhruba 1,7 milióna. Spomalenie nárastu mŕtvych ale viedlo úrady v mnohých amerických štátoch k uvoľneniu reštrikcií. V máji podľa Reuters umieralo každý deň v priemere 1400 Američanov s COVIDOM-19. Ešte v apríli boli denné nárasty mŕtvych aj dvojtisícové.

Počas troch mesiacov zomrelo pre koronavírus viac Američanov než vo vojnách v Kórei, vo Vietname a v Iraku dohromady. Infekčné ochorenie zabilo tiež viac Američanov než epidémie AIDS v rokoch 1981 až 1989.

Spojené štáty sú na ôsmej priečke v počte mŕtvych na 10-tisíc ľudí. USA majú tri úmrtia na 10 000 obyvateľov, zatiaľ čo v Belgicku, ktoré smutnej štatistike dominuje, zomrelo v priemere osem nakazených z každých 10 000 obyvateľov. Nasledujú Španielsko, Británia a Taliansko.

5:50 Brazília zaznamenala za posledných 24 hodín rekordných 20 599 nových prípadov nákazy koronavírusom. Dohromady eviduje už 411 821 nakazených. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnilo brazílskej ministerstvo zdravotníctva. Mŕtvych pribudlo 1 086; dohromady ich už najväčšia latinskoamerická krajina má 25 598. Počet nových prípadov i obetí je vyšší ako v predchádzajúcich bilanciách.

Latinskú Ameriku a s ňou piatu najľudnatejšiu krajinu sveta, ktorou je Brazília so svojimi 212 miliónmi obyvateľmi, považuje teraz Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za nové epicentrum pandémie.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

68 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus