Matovič sa pohráva s myšlienkou pokračovania núdzového stavu

Na Slovensku je episituácia priaznivá, posledné tri dni pribudli len dvaja pozitívne testovaní ľudia na ochorenie COVID-19. Všetci boli zo štátnej karantény. Postupné úplné uvoľňovanie opatrení spojené s pandémiou otvára otázku, ako sa ďalej bude postupovať s vyhláseným núdzovým stavom pre zdravotníctvo. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) nevylúčil ani jeho zrušenie, no ani jeho opätovné prijatie. Ústavný právnik Vincent Bujňák z Univerzity Komenského v Bratislave však momentálne nevidí dôvod na jeho opätovné prijatie, pretože by nemuseli byť splnené podmienky podľa ústavného zákona.

28.05.2020 08:00
debata (244)

VIDEO: Matovič: Potrebujeme hlbšiu analýzu, či môže štát fungovať bez núdzového stavu.

Video

„Ústavný zákon hovorí, že najdlhšie sa môže vyhlásiť len v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, avšak najdlhšie na 90 dní. Podmienky pri jeho opätovnom vyhlásení by však museli byť minimálne rovnaké alebo horšie ako pri jeho prvom vyhlásení, aby nebolo možné ústavný zákon obchádzať. My sme však aktuálne v situácii, keď je to lepšie, čo sa týka koronavírusu, preto opätovne ho vyhlasovať na druhý deň by mohlo dať Ústavnému súdu jednoduchú možnosť vyhlásiť tento krok za protiústavný,“ vysvetlil Bujňák.

Vyhlásenie núdzového stavu môže napadnúť prezidentka, skupina tridsiatich poslancov alebo generálny prokurátor do piatich dní od jeho vyhlásenia. „Môžeme si dať minútovú prestávku a opäť ho dať na 90 dní, asi tak to funguje. Je to otázka na právnikov. Polovica júna je ešte ďaleko, ja teraz hlavne chcem, aby sme zvládli uvoľňovanie opatrení,“ vyjadril sa premiér v stredu po zasadnutí vlády.

Matovič priznal, že na ostatnom zasadnutí krízového štábu požiadal o právne stanovisko. "Chceli sme vedieť, aké možnosti by sme zrušením núdzového stavu stratili a zatiaľ predbežne vyplýva, že si nemôžeme dovoliť ten núdzový stav zrušiť,“ informoval Matovič.

Ako vysvetlil Bujňák, lehota núdzového stavu sa ráta od jeho prvého vyhlásenia a nie od dodatočných rozšírení o ďalšie opatrenia. „V marci bol vyhlásený, platí teda do polovice júna. Vtedy by sa to malo veľmi prísne opäť vyhodnotiť, či ho vyhlásiť alebo nie,“ doplnil právnik.

Predchádzajúca vláda vyhlásila pre štátne nemocnice na Slovensku núdzový stav. Opatrenie nadobudlo účinnosť 16. marca. Núdzový stav má umožniť presuny personálu, materiálu a techniky z nemocnice do nemocnice. Zdravotníci zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce, respektíve vyhlásiť štrajk. Nariadenie sa týka všetkých nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu. Vláda žiadala nemocnice, aby svoje kapacity držali pre potreby starostlivosti o ľudí nakazených koronavírusom.

244 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav