Kotleba nepovažuje šeky za extrémistické, prokurátor poukázal aj na iné prípady

Predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba na štvrtkom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v kauze kontroverzných šekov odmietol, že by používal neonacistické šifry. Na svedecké výpovede reagoval najmä kritikou postupu vyšetrovateľa a spôsobu kladenia jeho otázok. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz poukázal na to, že pri obdarovávaní sociálne slabých rodín používal Kotleba aj inú číselnú symboliku, nielen číslo 1 488.

28.05.2020 09:55 , aktualizované: 17:56

Na súde sa čítali aj svedecké výsluchy ľudí, ktorí dostali sumy 777 eur alebo 2 028 eur. „Každá tá suma predstavuje istú extrémistickú symboliku,“ uviedol Honz. Napríklad číslo 20 odkazuje podľa Honza na deň narodenia Adolfa Hitlera, číslo 28 je symbol pre slogan Blut und Ehre (v preklade z nemčiny krv a česť). Toto heslo v nemeckom origináli predstavuje slogan mládežníckej organizácie z čias nacistického Nemecka Hitlerjugend.

Kotleba sa počas prestávky k samotným číslam nechcel vyjadrovať. Pri jednom z nich sa však pozastavil počas hodnotenia dôkazu. Preukazoval, že suma 2 028 eur vyšla z cenníka medicínskeho centra v Piešťanoch. To poskytovalo terapiu dievčaťu, ktorej šek odovzdal Kotleba. „Neviem vylúčiť, že sa dá vyskladať nejaká suma podľa potreby,“ reagoval prokurátor. Poukázal aj na to, že na súde odznelo, že Kotlebova strana má kontakty v danom medicínskom centre.

Video: Kotleba prichádza na pojednávanie v kauze kontroverzných še­kov.

Video

„Prokuratúra chce preukázať, že pán Kotleba úprimne dáva sumy vždy v nacistickej číselnej symbolike,“ pokračoval prokurátor s tým, že to dokážu aj výsluchy ďalších znalcov. „Dozviete sa aj, aké rodiny alebo akí ľudia dostali v konečnom dôsledku tie sumy 1488. Všetko sa odkryje a zapadne to do seba,“ doplnil Honz. „Ja sa pýtam, či nie je cynizmus dávať finančné sumy s nacistickou symbolikou ľuďom, ktorí počas Hitlerovho režimu boli predmetom perzekúcie,“ uzavrel.

Čítali rozsudky o Slovenskej pospolitosti a ĽSNS

Prokuratúra v kauze kontroverzných šekov zahrnula medzi dôkazy aj verdikt Najvyššieho súdu (NS) SR o rozpustení Slovenskej pospolitosti – národnej strany. Rozhodnutie o rozpustení strany z roku 2006 tak dnes pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku prečítal prokurátor.

Najvyšší súd vo verdikte o rozpustení strany konštatoval rozpor stanov, programu a činnosti strany s právnym poriadkom SR. Ako problematické videl predovšetkým zámer budovať stavovský štát alebo „princíp reciprocity“ v prístupe k národnostným menšinám.

Obžalovaný Marian Kotleba bol štatutárom a „vodcom“ rozpusteného subjektu. Na dnešnom pojednávaní však zdôraznil, že verdikt bol vynesený 12 rokov pred skutkom, za ktorý je obžalovaný a tieto dve veci spolu nemajú nič spoločné. Následne on sám prečítal rozhodnutie NS SR, ktorým minulý rok odmietol rozpustenie ĽSNS.

Po prečítaní rozsudku zahrnula do dokazovania samosudkyňa Ružena Sabová nové dôkazy navrhnuté prokurátorom vrátane rozsudku Najvyššieho súdu, ktorý odsúdil za extrémistické trestné činy poslanca Národnej rady SR za ĽSNS Milana Mazureka. Rovnako tak zahrnula do dokazovania aj kandidátnu listinu ĽSNS do parlamentných volieb, ktoré sa konali vo februári tohto roku.

Na súde sa vo štvrtok čítali aj zápisnice z výsluchov Kotlebových spolustraníkov z ĽSNS Milana Uhríka, Milana Mazureka, Petra Krupu, Rastislava Schlosára, Jána Kecskésa a Stanislava Drobného. Všetci odmietli vypovedať. Rovnako štatutárov združení, ktorí dostali finančné príspevky so sumami 1 488 eur alebo 777 eur.

Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú prokurátor a znalec z oblasti nacizmu, fašizmu a neonacizmu Jan Uhlíř za neonacistickú ši­fru.

V kauze Kotlebových šekov sa naposledy predseda ĽSNS nedostavil s tým, že si musel plniť povinnosti v parlamente. Vtedy nedal súhlas na konanie v neprítomnosti, a tak samosudkyňa Ružena Sabová odročila pojednávanie na štvrtok a piatok (29. 5.).

chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #pojednávanie #kontroverzné šeky