Ide o pravdu s Jánom Baránkom: Otázky na Matoviča a rada pre Fica

Situáciu v slovenskej politike zhodnotil analytik Ján Baránek v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu. Hovoril aj o tom, prečo si pri debate v štúdiu nenasadil rúško.

28.05.2020 12:55 , aktualizované: 22:40
debata (191)

VIDEO: O politickej situácii na Slovensku diskutovala Zuzana Martináková s Jánom Baránkom. O živote bez rúška, o pandémii, o Igorovi Matovičovi a jeho alibi stene, chýbajúcej pomoci štátu podnikateľom, aj o rade, čo by mal urobiť Robert Fico.

Video

O rúšku

Rozhodli ste sa, že budete v diskusii demonštratívne bez rúška, čo je to za postoj?

To je normálny postoj, ja nie som cvičená opica, ani papagáj, ani blb. Nevidím dôvod načo by som mal nosiť rúško. Máme tu denne nakazených stopové množstvá ľudí a smrtnosť COVIDU je úplne smiešna. Tam je problém to, že ochorie naraz veľa ľudí, a nemáme dostatok ventilátorov. To vám povie každý lekár, každý pneumológ. Ja potom môžem nosiť rúško celý život, veď chrípky je viac ako COVIDU.

Čiže je to principiálny postoj?

Keď bol dôvod, nosil som rúško, nechodím stále bez rúška. Teraz už rúško nosiť nebudem, pretože nie je na to dôvod. Že si niekto zmyslí vo svojom tunelovom videní, že rúško treba nosiť, nuž nech si on zostane v tuneli, ale ja som už za tunelom.

O Matovičovi a víruse

Pri takýchto situáciách treba počúvať epidemiológov, ale nesmú rozhodovať. Rozhodovať musia politici. A keď Igor Matovič predstúpil pred národ a povedal, že rozhoduje krízový štáb, kde boli epidemológovia, to bolo najhoršie posolstvo, ktoré mohol vydať. Jednak sa zbavil zodpovednosti, urobili si obrovskú alibi stenu za sebou, a jednak je tu základná poučka, že o týchto veciach nesmú rozhodovať len epidemiológovia.

Verejne som sa pýtal, neodpovedal mi nikto. Videli ste vyčíslenie, na základe reštrikčných opatrení, koľko nepriamych úmrtí máme? Som presvedčený o tom, že by sa ukázalo, že prísne reštrikčné opatrenia v konečnom dôsledku zanechajú za sebou viac nepriamych obetí ako menej prísne reštrikčné opatrenia. Tam treba nájsť rovnováhu medzi tým.

O ekonomike

Kam sa dostala finančná pomoc? Žijem na juhu stredného Slovenska. Absolútne nič. Mám kamaráta, ktorý je na východe veľký zamestnávateľ, má osemsto ľudí, vyrába špičkové zariadenia pre svetové automobilky. Ide prepúšťať 80 percent ľudí… Dostal niečo od štátu? Nedostal nič.

Musí platiť priama úmera, my sme to spravili naopak. Čím prísnejšie reštrikčné opatrenia, tým silnejšia pomoc. Čo sme my spravili? Dali sme silné reštrikčné opaternia, a nepohlo sa nič. Tu treba vyčísliť nepriame obete – koľko mŕtvych, koľko skazených životov, koľko rozvedených manželstiev, koľko zblázených, koľko samovrážd, zhoršenie infraštruktúry…

O preferenciách

Verejná mienka nereaguje hneď, tam je spomalenie, nejaká prestávka. Sú extrémne situácie, keď verejná mienka reaguje hneď, ale toto je postupnejší proces. Prechádza to fázou uvedomenia a fázou fyzického zistenia dopadu. Budeme múdrejší v auguste, septembtri, v októbri…

Ako sa darí Igorovi Matovičovi?

Nemôžem to vyhodnotiť dobre. Ja by som to rád vyhodnotil dobre. Je to konzervatívny parlament, ja som konzervatívny katolík, to o mne všetci vedia. Chcel by som im veľmi držať palce. Ale keď vidím tie bludy, čo šíria okolo seba, tak som zhrozený, že som konzervatívny katolík, aby ma nedajboh nedali s nimi do jedného vreca.

O Sulíkovi

Richard Sulík sa stavia do pozície bitej ženy, ktorá nejde na políciu, lebo povie, ja nie som bitá, ja to chcem. Prečo sám seba devalvuje?

Do akej miery je schopnosť politikov nechať sa strapňovať, kde majú tú hranicu rozkladu vnútornej integrity, vnútornej kompatibility – a kedy im to prerastie cez hlavu? Ako vidíme, Richard Sulík to má v nedohľadne, aj vnútornú integritu, aj kompatibilitu. Keby to nemal v nedohľadne, tak okamžite potom, keď mu tam dajú Galka (na ministerstvo obrany), tak okamžite potom si dá podmienku, že odchádza z koalície. Lebo to bola provokácia. Richard Sulík namiesto toho umenší svoje ego na úroveň myši, čo kráča so slonom po moste a povie, že je všetko v poriadku.

O korupcii a sociálnych témach

Téma boja proti korupcii nikdy neprekryje sociálne témy. Keď nám stúpne nezamestnanosť, tak boj proti korupcii nikoho nebude zaujímať. V časoch, keď bola 20 percent a viac, robil som prieskumy. Keď sme sa ľudí pýtali, čo považujú za najväčší problém, tak nezamestnanosť – a korupcia bola na siedmom-ôsmom mieste. Akonáhle sa situácia začala zlepšovať, nezamestnanosť v prieskumoch klesala a stúpala korupcia. Keď sú ľudia v primárnom ohrození, riešia primárne problémy. Bezpečnosť rodiny, finančná bezpečnosť, tam je tá nezamestnanosť, v prípade krutej pandémie, nie tejto srandy, ktorú tu máme, je to potom ochrana zdravia.

Keď sa zhorší sociálna situácia obyvateľstva, Igor Matovič môže riešiť korupciu koľko chce. Jeho popularita padne.

O Smere

To, čo sa stalo v Smere, je zákonitý vývoj. Podobne ako v SDKÚ, Mikuláš Dzurinda povedal, že SDKÚ je moje dieťa. To bolo úplne jasné posolstvo, že SDKÚ zanikne s ním. A to sa aj stalo. Mám obavu, že Robert Fico rozmýšľa podobne.

Ak zotrvá na tomto názore, tam bude rozklad. Vo svojom vystúpení ako keby žiadal o nejakú dôstojnú funkciu. Tá už pre neho dnes neexistuje. Prezidentom sa nestal, na Ústavný súd sa nedostal. Poviem to kruto, ale je to tak, lebo politika je krutá. Jediná dôstojná alternatíva je pred snemom povedať, že už nekandiduje. A odíde so cťou. Každé iné rozhodnutie bude horšie a zamedzí mu, aby so cťou odišiel.

Pellegriniho vystúpenie – urobil to dobre. Symbolika bola silná. Postavil sa, za ním stáli podpredsedovia, jedna dal najavo, že má podporu v Smere, ale čo bolo ešte silnejšie posolstvo, ukázal nám jadro prípadnej novej politickej strany. Má alternatívy, a tie alternatívy sú dôstojné, hodné politika a politiky, tým pádom je slobodný. A mohol si dovoliť vystúpiť tak, ako vystúpil.

Pre Matoviča to nebude komfortnejšie prostredie, lebo ak si Pellegrini založí stranu, vôbec to neznamená, že opozícia bude slabšia. Bude mať akurát viac prvkov a dokonca tam môže nastať synergický efekt… Je tam však koaličná ústavná väčšina. Matovič má pohodlnú pozíciu v tom, že si môže dovoliť stratiť jedného koaličného partnera.

V tejto situácii, akej je Matovič, de facto nejaká účinná silná opozícia nemôže existovať. Jediné v čom môže byť účinná je predkladať tie návrhy zákonov o ktorých vedia, že vyvolajú spor – to je napríklad interrupčný zákon, to sú tie hodnotové témy.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu