Mosnára obvinili aj z pokusu o vraždu exprimátora Hurbanova

Vladimír Mosnár, ktorý v súčasnosti čelí procesu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka je najnovšie obvinený aj z pokusu o jeho vraždu.

28.05.2020 15:29 , aktualizované: 17:13
SR Špecializovaný trestný súd obvinení vražda... Foto:
Eskorta privádza obvineného Vladimíra M. v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka do budovy Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, 26. januára 2019.
debata

K činu malo dôjsť ešte pred samotnou vraždu politika, ktorá sa odohrala 9. júla 2010. „Došlo k obvineniu osoby, ktorá mala 3. marca 2010 strieľať na už nebohého exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. V súčasnosti sa vzhľadom na aktuálne štádium a na prebiehajúce úkony nebudeme podrobnejšie vyjadrovať, ani konkretizovať iniciály obvinených osôb,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová.

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry 18. mája tohto roku obvinil Vladimíra M. z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu, ku ktorému malo dôjsť 3. marca 2010 v Hurbanove na osobe László B.,“ potvrdil TASR hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.

Na obvinenie vo štvrtok upozornila TV Markíza. Podľa tohto zdroja Basternák – vtedajší krajský poslanec a kontrolór Hurbanova sa vracal s manželkou z prechádzky so psami, keď na neho niekto vystrelil. Basternák tento útok prežil. Mosnár obvinenie rovnako ako aj žalobu zo samotnej vraždy exprimátora odmieta.

V prípade dokonanej vraždy je obžalovaný Roman Ostružlík, ktorý mal byť objednávateľom. Prokurátor ÚŠP viní z tohto skutku aj sprostredkovateľku Alenu Zsuzsovú a spomínaného Vladimíra Mosnára, ktorý mal objednávku vraždy prevziať a zadať jej vykonanie. Strelec Štefan Kaluz si za ňu už právoplatne odpykáva 25-ročné väzenie.

Mosnár aj Kaluz pracovali ako ochrankári pre jedného z bosov bratislavskej skupiny sýkorovcov Františka Borbélyho. Zamestnaní boli ako ochrankári v jeho detektívnej kancelárii DKFB.

debata chyba
Viac na túto tému: #obvinenie z vraždy #vražda Lászloa Basternáka #László Basternák