Tlačivo na cestu do Česka a Maďarska, stiahnite si ho tu

Tu si stiahnete tlačivo, ktoré potrebujte pred vycestovaním do Českej republiky a Maďarska, ak chcete využiť 48-hodinový vstup.

28.05.2020 15:35
debata (12)

Obojstranná dohoda o 48-hodinovom vstupe platí iba s Českou republikou a Maďarskom. V praxi to znamená, že ľudia, ktorí majú trvalý alebo prechodný pobyt v Českej republike alebo Maďarsku môžu prísť na 48 hodín na Slovensko a opačne – ten, kto má trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku, môže na 48 hodín navštíviť ČR a Maďarsko.

Pri prekročení hraníc sa nemusia preukázať negatívnym testom na COVID-19 a nemusia absolvovať ani povinnú štrnásťdňovú karanténu.

Pred opustením Slovenska je však potrebné vyplniť formulár o čase opustenia územia, ktorý na hraničnom priechode potvrdí polícia. Polícia upozorňuje, že je vhodné prísť na hranicu s už vyplneným a vytlačeným formulárom, aby sa predišlo zbytočnému čakaniu.

Do redakcie sa nám ozvalo niekoľko čitateľov, ktorí mali problém nájsť formulár na oficiálnych stránkach. Samotné tlačivo v pdf, ktoré si môžete stiahnuť a vytlačiť, je tu:

Tlačivo o prekročení štátnej hranice

Slováci môžu od 27. mája vycestovať na 48 hodín bez hrozby povinnej karantény či preukázania sa negatívnym testom na koronavírus aj do Poľska, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Švajčiarska a Nemecka. S nimi však zatiaľ nie sú uzavreté dohody o obojstrannej možnosti cestovať.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #koronavírus #karanténa