V Brazílii je zatiaľ koronavírus nezastaviteľný

Brazília zaznamenala rekordný počet nakazených za 24 hodín, pribudlo im viac ako 26-tisíc ľudí s koronavírusom.

29.05.2020 06:00 , aktualizované: 23:47
koronavírus, Brazília Foto: ,
Pohreb v Brazílskom meste Sao Paulo.
debata (49)

23:45 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predstavila v piatok iniciatívu, ktorá umožní spoločné využívanie patentov na budúce očkovacie látky proti ochoreniu COVID-19, spôsobovanému novým koronavírusom. Farmaceutický priemysel však dal jasne najavo, že nemá záujem o takýto program. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

„Veda nám dáva riešenia, ale aby tieto riešenia poslúžili každému, musíme byť solidárni,“ povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zo Ženevy na online podujatí, kde iniciatívu predložil. Tedros zdôraznil, že patentové združenie bude dobrovoľné. Spoločný technologický fond WHO pre COVID-19 (Covid-19 Technology Access Pool) získal podporu 36 krajín.

22:40 Parížske múzeum Louvre sa 6. júla opäť otvorí pre verejnosť, návštevy však budú možne len s rezerváciou, informovala v piatok agentúra AFP. Francúzsko od utorka zmierňuje obmedzenia zavedené v rámci boja proti koronavírusu, avšak najznámejšie múzeá a pamiatky sa otvoria až v júli s výnimkou niektorých, ktoré úrady plánujú otvoriť už v júni. Minister kultúry Franck Riester v piatok potvrdil, že nosenie rúšok bude povinné pre návštevníkov všetkých múzeí vo Francúzsku. Tie najpopulárnejšie miesta vrátane Louvru budú musieť zaviesť rezervačný systém, aby sa vyhli veľkým davom návštevníkov.

21:12 New York začne 8. júna s druhou fázou uvoľňovania opatrení zavedených s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Oznámil to v piatok guvernér štátu New York Andrew Cuomo, ktorého citovala agentúra AFP. Mesto New York je epicentrom pandémie koronavírusu v Spojených štátoch. Chorobe COVID-19 tam podľahlo 21 500 ľudí.

Od 8. júna by sa mal opäť povoliť maloobchodný aj veľkoobchodný predaj, spustí sa výroba aj stavebné práce. Tento krok umožní návrat do práce okolo 400 000 zames­tnancom. Reštaurácie a bary ostanú aj naďalej zatvorené. Otvoriť by sa mali v ďalšej fáze uvoľňovania, ktorá by mala nasledovať o dva týždne neskôr.

20:51 Spojené kráľovstvo zaznamenalo za 24 hodín ďalších 324 úmrtí ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet do štvrtka večera zvýšil na 38.161. Informovala o tom v piatok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenia ministerstva zdravotníctva. Do štvrtka rána vykonali v Británii celkovo 4 043 686 testov, pričom za uplynulý deň ich bolo 131 458, z toho 2 095 pozitívnych. Pozitívny výsledok testu zaznamenali v Británii u celkovo 271 222 osôb.

19:28 Nórsko a Dánsko oznámili, že od 15. júna otvoria hranice pre vzájomný turizmus, pre Švédov však ostávajú cestovné reštrikcie naďalej v platnosti. Švédsko, na rozdiel od svojich severských susedov, nezaviedlo obmedzenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Výsledkom je viac než 4 000 obetí, čo je v Škandinávii s odstupom najviac. Dánsko otvorí hranice pre turizmus s určitými obmedzeniami aj s Nemeckom a Islandom. Turisti z týchto krajín však nemôžu nocovať v Kodani, ktorá má najviac prípadov koronavírusu.

18:40 Thajská vláda oznámila v piatok ďalšie uvoľnenie opatrení, povolí otvorenie ďalších obchodov a skráti zákaz vychádzania, píše agentúra DPA. V krajine sa od pondelka opäť otvoria kiná, zoologické záhrady aj masážne salóny, uviedol šéf Národnej bezpečnostnej rady. Zákaz vychádzania v Thajsku platil od jedenástej večer do štvrtej ráno. Po novom bude platiť iba do tretej ráno. Thajsko začalo opatrenia uvoľňovať z dôvodu klesajúceho počtu nových prípadov nákazy.

17:55 Úmrtnosť medzi 1. a 18. májom bola vo Francúzsku napriek epidémii COVIDU-19 o šesť percentuálnych bodov nižší ako v rovnakom období vlani. Vyplýva to z čerstvých údajov, ktoré zverejnil francúzsky štatistický úrad (INSEE). Vo Francúzsku sa koronavírusom nakazilo vyše 186 000 ľudí a 28 665 ich po nákaze zomrelo. V čase vrcholiacej epidémie medzi 1. marcom a 30. aprílom bola úmrtnosť vo Francúzsku o 26 percentuálnych bodov vyššia ako v tomto období vlani a o 16 percentuálnych bodov vyššia než predvlani.

17:12 Škótsko začína uvoľňovať protikoronavírusové opatrenia, a ľudia sa tak prvýkrát po viac ako dvoch mesiacoch môžu vidieť s priateľmi a rodinou, píše server BBC. Stretnúť sa ale zatiaľ musia vonku, návštevy doma zatiaľ možné nie sú. Podľa nových pravidiel sa teraz môžu vonku stretnúť ľudia z dvoch rôznych domácností v maximálnom počte osem osôb, mali by pritom dodržiavať dvojmetrové rozostupy. V Škótsku platilo od 23. marca obmedzenia pohybu, ktoré zostávalo až doteraz bez väčších zmien, aj keď susedné Anglicko skôr tento mesiac obmedzenia uvoľnilo a Angličania sa začali vracať do práce. Jednotlivé časti Spojeného kráľovstva, teda Anglicko, Škótsko, Wales a Severné Írsko, majú totiž postup uvoľňovania opatrení vo vlastnej réžii.

16:15 Grécko v piatok zverejnilo zoznam 29 krajín, z ktorých od 15. júna privíta potenciálnych turistov. Ministerstvo turizmu uviedlo, že návštevníci z týchto štátov budú smieť pricestovať priamymi letmi do Atén a severného mesta Solún. Zoznam plánujú od 1. júla rozšíriť aj o ďalšie krajiny, spresnilo ministerstvo. Na zozname krajín figuruje Albánsko, Austrália, Rakúsko, Severné Macedónsko, Bulharsko, Nemecko, Dánsko, Švajčiarsko, Estónsko, Japonsko, Izrael, Čína, Chorvátsko, Cyprus, Lotyšsko, Libanon, Nový Zéland, Litva, Malta, Čierna Hora, Nórsko, Južná Kórea, Maďarsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Česká republika a Fínsko. Návštevníkov, ktorí z týchto štátov pricestujú, by však mohli podrobiť námatkovým testom na koronavírus, dodalo ministerstvo.

15:17 Najnavštevovanejšie pamiatky Francúzska, medzi nimi Louvre, Eiffelova veža i Versailles, zostanú aj v najbližšej budúcnosti zatvorené. Hoci na budúci týždeň v krajine skončí väčšina z pretrvávajúcich obmedzení súvisiacich s pandémiou koronavírusu, ani jedna z troch ikonických turistických atrakcií svoje brány turistom neotvorí. Eiffelova veža zostane zatvorená pre návštevníkov najmenej do druhej polovice júna. Dovtedy majú vzniknúť pravidlá týkajúce sa spôsobov ochrany zamestnancov a návštevníkov, ako aj dodržiavania sociálnych odstupov. Zámok Versailles, bývalé sídlo francúzskych kráľov, o termíne svojho otvorenia zatiaľ nerozhodlo.

15:10 Situácia v Domove sociálnych služieb a zariadení pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku je stabilizovaná. Infikovaných je stále deväť klientov, ktorí sú umiestnení v jednej budove, klienti s negatívnym výsledkom na ochorenie Covid-19 sú v druhej budove. A práve pre túto druhú budovu by mohlo dôjsť od budúceho týždňa k čiastočnému uvoľneniu karanténneho stavu. Uviedol to predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. (tasr)

14:30 Španielska vláda schválila zavedenie základného príjmu pre najchudobnejších ako prevenciu pred dôsledkami koronavírusu. Samostatne žijúca osoba bude mať nárok na 462 eur, rodina na 1015 eur. Opatrenie sa bude vzťahovať na približne 2,5 milióna ľudí. Vláda predpokladá, že ju dávka ročne vyjde na zhruba tri miliardy eur. Ťažiť by z nej malo zhruba 850 000 domácností.

14:01 Moskovské úrady v súvislosti so zmenou metodiky významne upravili doterajšiu štatistiku obetí ochorenia Covid-19 za mesiac apríl. Podľa aktualizovanej štatistiky podľahlo koronavírusu za daný mesiac 1561 pacientov namiesto pôvodných 639. V piatok o tom informovala spravodajská televízia CNN.

Mesto v správe uviedlo, že počty úmrtí upravilo podľa nových pokynov a do svojich celkových údajov tak zahrnulo aj najviac diskutabilné prípady. Úrady tak napríklad do aktualizovaných štatistík zahrnuli aj úmrtia 169 pacientov, ktorí mali negatívny výsledok testu na prítomnosť nového koronavírusu, no neskôr sa zistilo, že ochorenie bolo hlavnou príčinou ich smrti.

13:29 V Indii v piatok pribudlo za jeden deň 7466 nových prípadov ochorenia Covid-19. Ide o najväčší denný nárast v krajine od začiatku pandémie, ku ktorému došlo v čase, keď indická vláda začína uvoľňovať niektoré epidemiologické opatrenia. S odvolaním sa na vyhlásenie indického ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra DPA.

12:30 Bulharsko od 1. júna zruší povinnú 14-dňovú karanténu pre cestujúcich z väčšiny štátov EÚ. Nebude to však platiť pre krajiny s vysokým počtom nakazených koronavírusom, uviedol v piatok predstaviteľ zdravotníckych orgánov, píše agentúra Reuters.

„Plánujeme odvolať povinnú karanténu pre Bulharov vracajúcich sa zo zahraničia a pre cestujúcich z krajín EÚ, Srbska a Severného Macedónska,“ povedal novinárom hlavný hygienik Angel Kunčev. „(Karanténu) zachováme pre osem krajín EÚ, ktoré majú najvyšší počet registrovaných prípadov (nákazy) za posledné dva týždne,“ dodal. Karanténa bude naďalej platiť pre Švédsko, Belgicko, Írsko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko a Maltu, ako aj pre Veľkú Britániu, spresnil.

12:08 Poradca britského premiéra Dominic Cummings zvažuje, že v priebehu tohto roka odstúpi zo svojej funkcie. Dôvodom je skutočnosť, že sa dopustil porušenia obmedzení pohybu osôb zavedených v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Informoval o tom denník Daily Mail s odvolaním sa na osoby oboznámené s touto záležitosťou.

11:39 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu Covid-19 dokázateľne 232 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 4374. Ide o doteraz najvyšší zaznamenaný denný nárast obetí pandémie v Rusku. V piatok o tom informovala agentúra Interfax.

11:28 Bratislavskí mestskí poslanci znížili primátorovi hlavného mesta Matúšovi Vallovi plat. Dôvodom sú ekonomické opatrenia pre pandémiu koronavírusu. Mesačný hrubý plat primátora bude po znížení na úrovni 6048 eur. O zníženie platu mestský parlament požiadal samotný primátor. Hovorkyňa mesta Bratislavy Katarína Jánošíková spresnila, že Vallov mesačný čistý plat pred znížením bol 4418,56 eura a po znížení bude na úrovni 4113,99 eura. (tas­r)

10:57 Prvý slovenský superpočítač Aurel pomáha v boji s celosvetovou pandémiou spôsobenou novým koronavírusom. Centrum spoločných činností SAV – Výpočtové stredisko poskytuje Aurela na pomoc pri projekte A-SPIKE, ktorý realizuje Centrum experimentálnej medicíny SAV. „Cieľom projektu A-SPIKE je získať štrukturálne údaje o glykoproteíne, ktoré môžu pomôcť pri vývoji nových metód v boji so SARS-CoV-2,“ uviedla vedúca projektu Magdaléna Májeková z Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie Centra experimentálnej medicíny SAV. Komplexné vedomosti o štruktúre tohto glykoproteínu sú podľa vedkyne kľúčové pre vývoj rôznych metód, ako proti vírusu bojovať. (tasr)

9:58 Estónsko otvorí k 1. júnu svoje hranice pre občanov krajín Európskej únie, schengenského priestoru, Británie a Severného Írska. Informovala o tom v piatok stanica ORF s odvolaním sa na štvrtkové oznámenie estónskeho premiéra Jüriho Ratasa. Estónska vláda rozhodla, že pre ľudí prichádzajúcich z krajín s nízkym počtom nakazených novým koronavírusom tak odpadá povinnosť ísť do 14-dňovej karantény.

9:37 Za štvrtok nepribudol na Slovensku žiaden nový prípadov vírusového ochorenia Covid-19, počet pozitívne testovaných osôb na koronavírus tak ostáva na čísle 1520. Nepribudlo žiadne úmrtie, uzdravilo sa ďalších 6 osôb, celkovo sa tak vyliečilo 1 338 pacientov s koronavírusom. (Viac tu)

9:28 Po poklese počtu obetí ochorenia COVID-19 v Maďarsku opäť zaznamenali mierne zvýšenie počtu úmrtí. Za uplynulých 24 hodín zomrelo osem pacientov s chronickými ochoreniami a potvrdili 25 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Z údajov krízového štábu zverejnených v piatok na stránke koronavirus.gov.hu vyplýva, že celkový počet obetí stúpol na 517 a infikovaných na 3841.

9:13 Južná Kórea v piatok prijala obmedzenia na počet žiakov, ktorí chodia do škôl v Soule a jeho okolí. Tamojšie úrady sa snažia riešiť nové prípady nákazy novým koronavírusom, ktoré ohrozujú doterajšie úspechy krajiny pri potláčaní epidémie. Ako v piatok informovala agentúra AFP, do materských, základných a stredných škôl v metropolitnej oblasti Soulu – ktorý je domovom pre polovicu obyvateľstva krajiny – bude môcť každý deň prísť len jeden z troch žiakov. Ostatní sa budú vzdelávať dištančne.

6:55 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín ďalších 1297 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ochorenie si tak v USA vyžiadalo celkovo prinajmenšom 101 573 obetí na životoch. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, aktualizovaných v piatok o 02.30 h SELČ, o ktorých informovala agentúra AFP.

V Spojených štátoch zároveň dosiaľ – podľa tejto prestížnej univerzity sídliacej v meste Baltimore – zaznamenali celkovo 1 720 613 prípadov infekcie novým koronavírusom. USA tak naďalej zostávajú krajinou, ktorú pandémia koronavírusu zasiahla najhoršie, pričom evidujú najvyšší počet úmrtí i potvrdených prípadov infekcie.

6:00 V Brazílii za posledných 24 hodín pribudlo 26 417 potvrdených prípadov nákazy koronavírusyom. Krajina tak zaznamenala ďalší rekord v počte nových infekcií za deň. Celkovo sa nákaza vírusom SARS-CoV-2 potvrdila v Brazílii u 438 238 ľudí. Počet infikovaných, ktorí zomreli s COVIDOM-19, sa v krajine s 210 miliónmi obyvateľov zvýšil za 24 hodín o 1156 na 26 754. Rekordný denný prírastok v počte mŕtvych tak stále zaznamenal 21. máj, keď brazílske úrady ohlásili 1188 nových úmrtí.

Brazíliu považuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za nové ohnisko pandémie COVIDU-19. Čo do počtu nakazených je najviac postihnutou z krajín Latinskej Ameriky a po Spojených štátoch druhou najpostihnutejšou krajinou sveta. V počte mŕtvych sú pred Brazíliou okrem USA ešte stále Británia, Taliansko, Francúzsko a Španielsko.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

49 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus