Hladné zvieratá útočili na ľudí

Pobehujúce kone, dobytok či psy. To bola takmer denná realita v mestskej časti Dubnice nad Váhom. Nezodpovedný chovateľ sa o zvieratá nestaral. Štátna veterinárna správa nakoniec v máji farmu zrušila a časť zo zvierat museli nechať utratiť.

29.05.2020 07:00
debata (3)

„Tie zvieratá naozaj pobehovali po vonku. Chovateľ mal farmu aj oplotenú, ale plot bol na viacerých miestach potrhaný. Zvieratá žili v otrasných podmienkach. Žiadne prístrešky, maštale, žili v blate, špine. Chovateľ im príležitostne doniesol krmivo, aj to iba odpad z hypermarketov,“ hovorí obyvateľka mestskej časti Prejta. Vysvetľuje, že zvieratá boli hladné, a preto aj útočili na ľudí. "Báli sme sa okolo jeho farmy chodiť, ani deti sme von nepúšťali,“ dodala.

Sťažnosti na voľne pobehujúce zvieratá, najmä kone, prasiatka či kozy, ktoré ničili záhradky, potvrdzuje aj primátor mesta Peter Wolf. Podľa hovorkyne trenčianskej polície Danky Adámikovej s majiteľom farmy tiež riešili priestupky, keď sa zvieratá potulovali po mestskej časti.

Z farmy v Prejte zvieratá často utekali a potom... Foto: Pravda, archív mesta Dubnica nad Váhom
Dunica, zvieratá Z farmy v Prejte zvieratá často utekali a potom sa pohybovali voľne po cestách. Ani prasiatka nežili vo vhodných podmienkach, veľkú časť z nich museli veterinári dať usmrtiť.

Zlú skúsenosť s majiteľom farmy má aj Štátna veterinárna a potravinová správa. "Nie pozitívne reagoval na opatrenia ako zamedzenie úniku zvierat, potreby zlepšiť chovateľské podmienky, zaregistrovať zvieratá do centrálneho registra,“ hovorí ústredný riaditeľ správy Jozef Bíreš. Spolu s mestom a políciou hľadali majiteľa, ktorý nepreberal poštu, až sa nakoniec rozhodli farmu oficiálne zrušiť. Bíreš vysvetľuje, že jednoducho nedokázal zvieratám zabezpečiť podmienky vhodné na chov.

Pravda sa pokúšala spojiť aj s majiteľom, na farme ho však nenašla a podľa miestnych sa tu už ani nenachádza, pričom nevedeli povedať, kde je teraz.

Časť zvierat podľa miestnych majiteľ premiestnil do iných chovov, časť daroval a predal. Veľkú časť ošípaných však veterinári utratili, pretože boli v zlom zdravotnom stave.

Prasiatka na sídlisku

Vlani koncom roka zrušili veterinári farmu, ktorá sa nachádzala priamo na sídlisku v Dubnici nad Váhom. Policajti sa o ňu zaujímali od roku 2015, keď ošípané ušli do obytnej zóny. Minulý rok v lete baran napadol muža, ktorý mieril do bytového domu.

VIDEO: Pozrite si, ako v júni prekvapil baran obyvateľa v blízkosti farmy v Dubnici nad Váhom
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dubnica nad Váhom