Viacerí členovia ĽSNS sa podľa znalca pohybujú v extrémistickom prostredí

Viacerí členovia politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko sa pohybujú v pravicovo extrémistickom prostredí. Skonštatoval to vo svojom posudku znalec pre oblasť politického extrémizmu Matej Medvecký. Posudok sa čítal dnes na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v rámci prejednávania prípadu kontroverzných šekov na 1 488 eur, pre ktoré je stíhaný predseda ĽSNS Marian Kotleba.

29.05.2020 11:50 , aktualizované: 17:10
debata (86)

Znalec sa v posudku obsiahlo venoval problematike politického extrémizmu, extrémnej pravice a takisto symboliky. Potvrdil pritom domnienky obžaloby v súvislosti s číslicami 14 a 88, že ide o jednu z najvyužívanejších šifier v extrémistickom prostredí.

Ako dôkaz na súde tiež slúžil záznam podujatia, na ktorom boli v roku 2017 odovzdané sporné šeky. Marian Kotleba v súvislosti s týmto dôkazom skonštatoval, že dokazuje, že na podujatí nebol páchaný extrémizmus a obsahovalo „národné a kresťanské posolstvo".

Rovnako sa prehrával aj záznam demonštrácie proti islamizácii z roku 2015, na ktorom obžalovaný vystúpil s prejavom. Kotleba v tejto súvislosti uviedol, že nechápe, čo má tento záznam spoločné so žalovaným skutkom.

Vypovedali kňaz i poslanec ĽSNS

Kňaz Jozef Kemp ako aj poslanec a spevák Ondrej Ďurica (ĽSNS) vypovedali dnes v kauze sporných šekov Mariana Kotlebu. Kemp, ktorý pôsobí ako správca farnosti v Jarovciach, vo svojej výpovedi uviedol, že na podujatie, ktoré sa uskutočnilo 14. marca 2017 Banskej Bystrici, odporučil jednu rodinu.

Tá od vtedajšieho predsedu Banskobystrického kraja obdržala finančnú pomoc. Sám sa však podujatia nezúčastnil a vie o ňom len z rozprávania. „Jednalo sa o spomienkovú akciu na vznik prvej Slovenskej republiky,“ povedal. O problematickej symbolike však podľa vlastných slov nič nevie.

Ďurica, ktorý je poslancom za ĽSNS v parlamente, sa na akcii zúčastnil ako spevák. „Ja som tam počas vystúpenia v takej unpluggedovej (akustickej) forme zaspieval asi tri piesne zo svojho repertoáru,“ povedal Ďurica s tým že za vystúpenie nežiadal honorár.

Spolu s ním na akcii vystupoval napríklad folklórny súbor alebo recitátori, pričom on sám mal dojem, že publikum tvoria najmä úradníci a krajskí poslanci. Svedok tiež uviedol, že väčšinu času, keď nevystupoval, trávil v zákulisí, preto sa nevie vyjadriť k všetkým detailom. Prokurátor mal na svedka viaceré otázky o jeho pôsobení v kapele Biely odpor. Sudkyňa ich však nepripustila, keďže sa nevzťahujú na prejednávaný skutok.

Ďurica na súde uviedol, že extrémistické symboly pozná preto, že bol donedávna dôstojníkom v Ozbrojených silách (OS) SR. Neonacistickú symboliku však na akcii, kde sa odovzdávali šeky, nevnímal, videl tam iba portrét Andreja Hlinku a slovenskú vlajku. K číslu 1488 sa vyjadril pre novinárov tak, že minulý rok kolaudoval dom a pridelili mu veľmi podobné číslo, a preto si ho ani nezavesil.

„Medializovaný prípad u pána Kotlebu je jasným dôkazom toho, ako veľmi rýchlo a veľmi ľahko sa dajú tieto veci prekrútiť,“ myslí si Ďurica. Kotleba má jeho plnú dôveru aj ako dlhoročného príslušníka OS SR, ktorý podľa vlastných slov prešiel viacerými stupňami previerok. „Som presvedčený o tom, že je to ‚nezávadný‘ človek a že je to ‚nezávadná‘ strana,“ uviedol Ďurica.

Sudkyňa Sabová sa pýtala Ďuricu aj na jeho spoluprácu s českou skupinou Ortel. Pri otázke novinárov, či nepovažuje túto skupinu za kontroverznú, uviedol, že je kontroverzná doba. „Pre mňa aj kopec reperov je kontroverzných, svojím repertoárom a svojím prejavom,“ dodal poslanec.

Súd zamýšľal vypočuť aj ďalšieho hudobníka, konkrétne Jaroslava Pagáča známeho „Reborn“. Ten však odmietol vypovedať s tým, že by si mohol spôsobiť trestné stíhanie.

Kauza šekov

Predseda ĽSNS Marian Kotleba čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur.

Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane. Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Prokurátor Tomáš Honz označil na januárovom pojednávaní v tejto veci číselnú symboliku za notoricky známy a používaný symbol extrémistov. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú s tým, že je postavená na hypotetických a teoretických úvahách prokurátora. Samosudkyňa, ktorá v tomto prípade rozhoduje, Ružena Sabová, zase skonštatovala, že skutok je možné stíhať aj podľa prísnejšej kvalifikácie, konkrétne ako založenie a propagovanie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #kontroverzné šeky